Kh.T. Abdulkerimov

Metastaze

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Liječnik-otorinolaringolog najviše kategorije kvalifikacije

Voditeljica odjela Otolaryngology

Liječnik medicinskih znanosti, prof.

Glavni freelance otorinolaringolog u Ministarstvu zdravstva Regije Sverdlovsk i Urals Federal District.

Diploma Dagestan Medicinskog instituta državne 1986. godine, specijalitet „Medicina”. Liječnik otorinolaringolog sa 1.986 Najviša kvalifikacija kategoriji - 1996. doktorat obranila u 1996. disertaciju na Vijeću na Vojnomedicinsku akademiju (St. Petersburg). Doktorat iz 2003 s Vijeća doktorskog rada St. Petersburg State Medical University. IP Pavlova. Voditelj Odjela za otorinolaringologiju UGMU od 2004. Autor više od 270 publikacija, uključujući i 15 nastavnih pomagala za učenike i liječnika, pet knjiga i osam patenata za izum Ruske Federacije.

Područja od profesionalnog interesa:

- otorhinoneurokirurgija, kirurgija baze lubanje, kirurgija hipofize, kirurško liječenje nosne i lisne tekućine;

- Dječji Otolaryngology, audiologija i suvremena pitanja otonevrologa, mikrokirurgija uha, kohlearni implantati, mikrokirurgija grkljana;

- funkcionalnu endoskopsku kirurgiju nosa i paranazalnih sinusa, teški operaciju, lasersku i visokofrekventnu kirurgiju u otorinolaringologiji.

- rekonstruktivna i rekonstruktivna kirurgija u otorinolaringologiji;

- hitna otorinolaringologija, liječenje hrkanja i novo u otorinolaringologiji;

- rehabilitacija u otorinolaringologiji.

On savršeno zna klasične i moderne metode dijagnoze i liječenja u otorinolaringologiji.

Član Predsedništva odbora Znanstvenog društva Otorinolaringolozi iz Ruske Sverdlovsk regija, glavni slobodni otorinolaringolog Ministarstvo zdravstva Sverdlovsk regiji i Urala Federalnom Distriktu, predsjednik Specijalne komisije za otorinolaringologiju medicinski radnici ovjere u Ministarstvu zdravstva Sverdlovsk regiji.

Član Zavoda za otorinolaringologiju pod Ministarstvom zdravstva Ruske Federacije, član Stručnog vijeća za modernizaciju u Ruskoj akademiji medicinskih znanosti.

Predsjednik Odbora za certifikaciju i probleme na specijalitet.

Član javne sve-ruske udruge "Udruga ENT pedijatara" iz regije Sverdlovsk.

Glavni liječnik Sverdlovsk ENT dobio je titulu časti

Guverner Yevgeny Kuyvashev 22. ožujka predao je dr. Abdulkerimovu federalnu nagradu "Poštovani doktor Ruske Federacije". Fotografija: Alexander Isakov

  • Objavljeno u №051 na 25.03.2015

Khiyir Abdulkerimov dan provodi dvije ili tri operacije - i kod odraslih i kod malih pacijenata. Nadzire 17 pripravnika - stanovnika. Pripremljeno za licenciranje i uvedeno u srednji Urale nove tehnologije za liječenje bolesti uha, grla i nosa.

- Uvijek je želio biti operativni liječnik - kaže „Narodne novine”, dr Abdulkerimov. - Kada je riječ o specijalizaciji, naučiti operacija bila moguća samo u otorinolaringologiju. Pokazalo se da je to važan i razvojni smjer u operaciji. I u posljednjih nekoliko desetljeća, to je aktivno poboljšanje mikrokirurgija, ono što se naziva minimalno invazivne operacije - kroz mali rez. Prije toga, za rad sinusi, baza lubanje, hipofize, morao napraviti velike rezove u lice danas mi bez njih, dobivamo pristup pod gornje usne ili nos.

Khiyir Abdulkerimov nije samo profesor i autor brojnih studija, već gotovo svakodnevno 2-3 sata u opernoj sali kao kirurg koji trenira. Fotografija: Marina Ruvinskaya

Kao rezultat toga, liječnici uspijevaju ne samo bez ožiljaka na licu pacijenata, što je najvažnije - takve intervencije su manje traumatske. Rane se bolje iscjeljuju, pa se pacijenti brže oporavljaju. U konačnici se ispostavlja ne samo liječenje osobe, već i uštedu novca. Abdulkerimova u dodijeljenom odjela za otorinolaringologiju bolnice № 40 Ekaterinburg u smislu hospitalizacije smanjen za gotovo trećinu u proteklih 16 godina, a broj komplikacija - 22 posto.

Bio je Khiyir Abdulkerimov, koji je bio prvi u regiji koji je podvrgnut operaciji na kohlearnoj implantaciji - presadku u unutarnje uho primopredajnika. Radi se kako bi se sluša gluhe osobe - odrasle osobe i djeca. Implant - strašno skup, košta više od milijun rubalja, ali u Sverdlovskom kraju, u središtu "Bonum", 30 ljudi godišnje ga je besplatno. Usput, takva operacija u Rusiji obavlja se samo u središtima saveznih okruga.

Nedavno je Khiyir Abdulkerimov dobio čestitke na dodjeli naslova "Poštovani doktor Ruske federacije" od guverner Evgeny Kuyvashev.

Dr. Abdulkerimov je Lezgin po nacionalnosti, primio je školovanje na Dagestanskom medicinskom institutu, au Uralsu je došao do distribucije prije 30 godina, 1986. godine. Nakon što sam radila za dom, nikada se nisam vratio. On objašnjava:

- Nije ni čudo što kažu: dobro je gdje nismo. Ovdje je cijelo vrijeme bilo neko nedovršeno poslovanje - život je bio zarobljen. Sada je upravo moj dom - u Jekaterinburgu: posao, znanost, obitelj. Zubeidova supruga je također liječnik, samo veterinar. Najstariji sin, premda mali, nije skrivao crtiće na televizijskim videokama operacija zajedno sa mnom, također je bio zainteresiran, da, gdje i zašto. I odrasla je - otišla je u medicinu, nije bilo drugih mogućnosti. Iako sam odbacio - imam težak posao, izuzetno odgovoran. Sada je diplomirao i istodobno radi na svojoj specijalnosti. Bilo je nade da će drugi sin izabrati drugu profesiju - najprije je diplomirao na Pravnom fakultetu na Fakultetu. No, nakon inzistiranja - također odlučio postati liječnik. Sada studira za stomatologa. Treći je sin još student trećeg stupnja, još uvijek ne razmišlja o profesiji.

- Je li broj bolesti ušiju, nosa i grla povećan zbog činjenice da su ljudi počeli koristiti mobitele, slušalice, uključuju li pretjerano glasan zvuk u automobilu?

- Oni koji zloupotrijebe sve što ste naveli, stalno imaju akustičku traumu. Treba imati na umu da zvuk više od 100 decibela ozlijedi bubnjiće, a to dovodi do upalnih procesa. Ako se ne liječe na vrijeme, komplikacije utječu na stanje srednjeg uha. ENT organi su pored mozga, i ove bolesti mogu ga povrijediti. Ljudi vjeruju da curijev nos s tretmanom prolazi tjedan dana i bez liječenja - sedam dana. Ljudi ne smatraju potrebnim liječiti takvu "glupost" bolest, a zatim ih dovedu u bolnicu s intrakranijskim komplikacijama. Naravno, danas upotrebljavamo magnetsku rezonanciju i kompjutorsku tomografiju, ultrazvuk, rade s modernim metodama, liječimo nove lijekove. Ali ipak želim poželjeti: nemojte trknuti nos i biti zdravi!

Usput

Hiyir Abdulkerimov - MD, profesor, član Predsedništva odbora Znanstvenog društva Otorinolaringolozi Rusiji, član zavoda za Otolaryngology u Ministarstvu zdravstva Ruske Federacije, član savjetodavnog vijeća za modernizaciju ruske Akademije medicinskih znanosti Ruske Federacije, glavni samostalnih otorinolaringolog Ministarstva zdravstva Sverdlovsk regiji i Urala Federalnom Distriktu, predsjednik Komisije za certificiranje Posebnost otolarintologiya u Sverdlovsk Ministarstva regiji zdravstva, član europske udruge Rhinologists, predsjednik certifikata i problem posebnog povjerenstva kralježnice, predsjednik Znanstvenog društva Otorinolaringolozi regije, voditelj Odjela za State Medical University Urala.

Tijekom posljednjih pet godina Abdulkerimov je autor više od 230 znanstvenih radova, napisao je 11 nastavnih pomagala za učenike i liječnika, šest monografija, dobio sedam patenata za izume u Rusiji. Od 1992. više od 150 praktičnih liječnika obučeno je na medicinskom sveučilištu, više od 420 kadeta unaprijedilo je svoje kvalifikacije i preoblikovalo ih. Zbog toga danas u Sverdlovsk regija 97,5 posto Otorinolaringolozi su certificirani prema standardima Ministarstva zdravstva.

Zemljište

Zdravlje Urala
Zdravstvene vijesti regije Sverdlovsk, savjet liječnika, povijest pacijenata.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Sigacheva T.V.

17 recenzija
ENT
Str. Radishchev 33
"Medica" na Radishchev
Str. Akademik Schwartz, 14
Klinika "Dinastija" na akademiku Schwartzu

Kondratyuk VA

27 recenzija
ENT
Str. Serova, 45
«SMT klinika»

Recenzije (7)

Liječnik, zapravo, od Boga, zlatnih ruku, simpatičnog srca. Lijep, bliski pogled. Bili smo sretni što je moja kći došla ovamo. Hvala mu, dugom životu!

Radila sam na profesoru Abdulkerimovu, iako sam ležala u neurokirurgiji, vrlo sam zahvalan za filigransku operaciju. On je doista liječnik od Boga. Planiraju jastučići, i ja, bila je zabilježena ORL operacije, a popis je bio drugačiji, fiksno vrijeme cijele večeri, kada su počeli provoditi preoperativna priprema, otkrio i pripremio mi. Ne znam zašto su takvi slojevi možda preuređeni od ureda. Tatarkina Elena.

Najbolji liječnik, o tim ljudima kaže: "Liječnik od Boga", zlatne ruke! Je li operacija ispravila septum, bez modrica, sve u najboljem mogućem obliku! Hvala vam puno! Drago mi je što sam došao k vama!

Takva krma na prvi pogled, ali zapravo - najdraži i najbolji liječnik! Ljudi koji se liječe s njim vrlo su sretni.

Dobar dan svim pacijentima. Želim ostaviti negativnu recenziju o neodgovornom odnosu prema slučaju i nepoštivanju pacijenata. Registrirao sam se za konzultacije s Hiiir Tagirovich već 1. ožujka 2016. godine. Operacija uklanjanja zakrivljenosti nazalni septum zakazana je za 29. kolovoza, nakon 6 mjeseci. Operacija plaća (za sve 55 400 rubalja.). Zamislite moje iznenađenje kad sam, nakon što sam došao do hospitalizacije u određeno vrijeme, doznao od liječnika koji me je primio da dr. Abdulkerimov nije bio tamo. Njegovo dopuštenje produženo je još 4 dana. I nitko ne brine da su testovi poslani i da je operacija zakazana.

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Recenzije o liječniku

Svi smo se dogovorili pa ćemo aktivno preporučiti liječnike. Zato što je liječnik jako, mislim, razumijevanje! Prvo smo došli do impresivnog broja medicinskih izjava s punom poviješću. Otišao je vrlo daleko u pitanje proučavanja svih dokumenata koji su bili s nama. Da bi ispravno ustanovili dijagnozu, napravljena je temeljita ispitivanja. Liječnik se samo pokazao profesionalnim od svih strana! Vjerujem da je trošak posve prihvatljiv stručnjaku takve visoke razine! Vjerujem da je ovaj liječnik platio inspekciju više nego što je radio. Čak sam mislio da se obraćam njemu, jer se također podsjećaju na zdravstvene probleme.

Liječnik je bio vrlo zadovoljan. Unatoč činjenici da smo kasnili, odmah smo prihvatili. Od svih liječnika koje smo posjetili, ova osoba, koja je vrlo svjesna o svemu, ne uvjerava vas na dodatne usluge koje nisu potrebne. Sve u situaciji, sve je točno, sve se interpretira na najmanji detalj, sve u običnom jeziku. Ovo je prvi liječnik koji nije zanemario manifestacije koje nas uznemiravaju. Svakako ćemo pogledati rezultate liječenja, ali već u ovom trenutku osjećamo da će sve završiti dobro. Mi smo sami dobili liječniku na povratne informacije prijatelja i sada ćemo dobro odgovoriti na to.

Dugo je nervozno s jednim problemom. Čekali smo sve dok nije bilo nemoguće ostaviti ga kakav jest. Pa, vidjeli su tog liječnika i odlučili se okrenuti prema njemu. Recimo da je stručnjak stručnjak. S vremena na vrijeme smo dobili više razumljivih informacija od očekivanog. Stoga su potpuno zadovoljeni, kompetentno, u vrijednosti, svi su rekli. Otpad nije bio imenovan. Bio sam impresioniran da je izbor za nas bio fiksan.

Gradska bolnica №40 - Ekaterinburg

Horizontalne kartice

Pozdrav, molim vas da se bave situatsiey.Tak kako moj suprug i ja ne živimo zajedno, rečeno mi je nekoliko dana kasnije da je čovjek u početku prosinca 2017. primljen je u bolnicu s dijagnozom 40 krovoizleyanie mozga, moždani udar, prošao tri operacije, ležao u komi dugo vremena, došavši k sebi bio u neurokirurgiji u teškom stanju, priključen na aparat za umjetno disanje i utvrdili da je imao upalu pluća, imao moždani udar. Pitanja nisu odgovorili, a on je prebačen u bolnitsu№6, gdje je liječen za tri dana tvrdeći da su takvi teško bolesni pacijenti još nisu bili, u tom 6 bez priparatov bolnicu na liječenje, ali su naredili preperaty i kako će doći da bude liječiti, i dok oni nisu ni svjesni dijagnozi pacijenta Oleg Matveev Valerevicha.25.01.2018g. stigao sam u bolnici №6, ali Oleg Matveev nije bilo, kao što je objašnjeno od strane liječnika na dužnosti, on je odveden do liječnika bolnice 23, Matveev Oleg.V.prikusil jezik, nije mogla zaustaviti krvarenje i uzeo šivati ​​yazyk.Ya čekao glavnog liječnika i on m e, rekao je Matveeva OV, utorak t.e.30.01.2018g.vypisyvayut u bolnici pa smo ga odveli jer bolee14 ne mogu ga držati u danima bolnitse.Sostoyanie od Olega Matveev V.na danas teška. U razgovoru s psihologom u bolnici, Matveev O.V.na nekoliko Minun dva puta dnevno i budi prema njenom mišljenju, on odgovara na pitanja, odgovaranje na oči.
Molim vas da mi pomognete, ne znam što delat.Prokonsultirovavshis upoznati s vrachom, ako su ispunjene, on nije imao aparat CPR umrijeti, a osim njegove upale pluća, a on ne može kretati samostalno, umetnuta cijev za hranjenje, mjehura i cijevi do grla disanje.

Pitam provesti nepredviđeni pregled 40 bolničke ginekologije, gdje su trudne mame slekarstva daju najviše nepotrebni, a koji su nužni govoriti pokupayte.zato osobne karte od liječnika pacijentu napisati da daju lijekove oni pacijenti koji kupuju za sebe i slikanja u vrijednosti glovvracha.odna duvushka primljen s krvarenjem prije tri dana, Uzi njen prijem nije, a sada se ispostavilo da je imala 4 tjedna i fetus je mortvyy.drugaya trudna djevojka otišla stalowa (zbog potrebe da se ide u blagovaonicu) onesvijestio i srušio si dno 7 zuba Ova činjenica je također vjerojatno skroyu.Kormyat kao stoku, jer su trudne knim bi trebao biti stav na najvišoj razini, a sve je naoborot.Tak popis isti ulaz cijena je predstavljen nam je u komori plaća 1000r jednu komoru, a koji trebaju 1500R dvuhmestnaya.Dlya zatim MHI politiku. Drug besplatno, ako oni daju svijeća koja se raspala i sada upravlja joj vstavit.Vot potrebno za to i kažu da je pitanje lekarsta.Otnesitis na one zaposlenike ovog ureda sa svim strogastyu!

Želim se žaliti na kvalitetu liječenja hemodijalizom u medicinskom centru komercijalne i državne. Ekaterinburg grad, koji se nalazi u 40 bolnitsy.Delo je da su umjetne strojevi bubrega su mnoge slomljen i popravio ih, ali ne mogu zbog nedostatka pozi za liječenje pacijenata tijekom protekla dva tjedna moj stroj nedoubiral 800 grama tekućine, što je rezultiralo u veliki potom sam zamolio zamijeniti uređaj ili popraviti ovaj uređaj. Ali kad sam došla do druge dijalize, rekli su mi da je uređaj promijenjen. Zamislite moje iznenađenje kad se liječenje primjenjuje, uređaj se počeo isključiti, nije dobro funkcionirao. Medicinska sestra nazvala inženjer, odgovorila je da ništa ne može biti učinjeno i trebalo je više od sat vremena, vidim da uređaj ne radi, zatražio sam od liječnika. Na moje pitanje zašto stroj ne radi liječnik odgovorio: "Ah, što mogu učiniti?" Zatim sam pitao zašto onda je liječnik na dijalizi? na što nije primila nikakav odgovor. Nakon nezadovoljstva liječnik je pogodio nakon dva sata da bi uređaj promijenio u drugu. uređaj nije radio vrijeme povećano od 4 sata do 5 sati. Zbog te cijele situacije, bio sam jako nervozan, imao sam vrlo lošu glavobolju, povećan pritisak, tj. Trpio sam moralno i fizički. Molim vas da razumijete situaciju i da kažete počinitelje. Uostalom, svaka osoba u našoj zemlji ima pravo na kvalitetno liječenje, pogotovo budući da država izdvaja novac za to.

Dobar dan. Imam 33 godine. U noći od 23. do 24. veljače 2017. sam se otrovao kolačem, a ja sam počeo žestoko povraćati, na kraju krvlju, nazvao sam hitnu pomoć. Stigao liječnik i vježbenik, nije me pregledao, samo mjerenjem temperature navedenog prikupljeni u 40. bolnici u Volgograd 189. Na putu do bolnice, počela sam grčeve u rukama, jednom rukom sklupčana do neprepoznatljivosti. Ja sam na račun na arrhythmology a ponekad trpe visok krvni pritisak, a jednom pod visokim tlakom sam već imao tih grčeva, pa rekao sam liječnika da imam sličan visoki tlak, vrijeme prolazilo grč odgovor na tišini. Hitna me je odveo u 40. bolnici zarazni odjel sam shvatila i otišla brzo, ostavljajući papir na stol za liječnika u čekaonici. Prihvatiti me, po mom mišljenju, bila je mlada medicinska sestra, možda liječnica, ali u mom opisu će me nazvati njezina medicinska sestra, jer ne znam njezinu specijalnost. Vidjevši moju krive ruke, odmah je upitala što se dogodilo. Rekao sam mu da sam otrovan, da sam povraćao da postoji pritisak i da sam jako bolestan. Medicinska sestra je rekla da je dokument iz ambulante ukazao na to da je pritisak bio 120/80. Na što sam odgovorio da nitko me uopće ne mjeri. Sestra je šutjela, izmjerila moju temperaturu (pokazala mi se 37) i pomogla mi da popunim dokumente. Spazam je počeo proći i moja mi se ruka počela snažno protresti, bilo je teško potpisati, ali medicinska sestra mi je pomogla, držeći mi ruku. Nakon toga je ustala i otišla. Došla je još jedna mlada djevojka, liječnica Stepul Katerina Yaroslavovna. Bez pitanja i ispituju me, čak ni podigao pogled prema meni, s kiselim lice odjednom zakopan u dokumentima postala nešto napisati i reći da idem kući da se liječi. Rekao sam u redu, slažem se, ali molim kucati mi pritisak, to je grč, ja jezgra, odgovor je ne samo posledovalo.Iz inspekcije, čak ni ustati Stepul liječnik zatražio da pokaže njezin jezik i sve. Ja, osjećala sam se još gore i gore, još jednom rekla da sam osjetila visok pritisak. Sestra koja je iznenada iznenadila rekla je: "Dopuštamo joj pucanj, imala je grč." Na što liječnik nije rekao ništa, ustao je i otišao, a sestra ju je slijedila. Mislila sam da su otišli na ubod. Sjedio sam oko 10 minuta dok nije stigla druga žena i bila iznenađena što sam sjedila, da je prijem završio, da je vrijeme da odem kući. Rekao sam da se osjećam jako loše, da nisam ni izmjeren pritiskom, ali sam više puta pitao. Ali žena mi je rekla da nazovem taksijem. Nazvao sam taksi. Već je bilo 4 ujutro. U taksiju se pojavio novi grč. Još jedan kod kuće. Po dolasku kući odmah je izmjerio pritisak, ispalo 180/96, za mene je gotovo smrtonosno, jer moj "radni" pritisak je nizak. Uzeo sam tablete i sljedeći dan sam ostala. Zašto tako nemar u mladima, ali već liječnik Stepul? Uostalom, upravo je započela karijeru, a već taj stav prema bolesnima? Uvijek sam vjerovao da normalan pregled uvijek uključuje mjerenje pritiska, pogotovo ako pacijent ima konvulzije i on to sam pita. Da, stigao sam na odmor, ali liječnik bi trebao pomoći bilo koji dan, zar ne? Molim vas, razriješite. Želio bih se nadati da će budućnost liječnika Stepula biti pažljiviji prema njegovim pacijentima. Hvala unaprijed.

Prijam ENT u Yekaterinburg GB # 40

Dr.-Abdulkerimov, liječnik-otolaringolog u najvišoj kategoriji, koji radi u Gradskoj kliničkoj bolnici br. 40, je voditelj njegovog odjela. On savršeno zna sve metode dijagnoze i liječenja otorijatrije.

Kontakti zdravstvene ustanove

Adresa: Ekaterinburg, ul. Volgogradskaya, 189.

  • Telefonska služba telefon: 8 (343) 240-92-12.
  • Prijemni telefon: 8 (343) 240-09-91.
  • Telefon za prijem: 8 (343) 232-01-66.
  • Registar plaćenih usluga: 8 (343) 288-50-88.
  • Vruća telefonska linija: 8 (343) 240-02-91.
  • Službena web stranica bolnice: http://gkb40.ur.ru/.
  • E-mail: [email protected]; [email protected]
  • Od ponedjeljka do petka od 08:00 do 17:00 sati.
  • Subota, nedjeljni slobodni dani.

Raspored središta plaćenih usluga:

  • Od ponedjeljka do petka od 08:00 do 20:00 sati.
  • Subota od 09:00 do 13:00 sati.

Medicinska struktura ustanove

U odjelu otorinolaringologije, samo kvalificirani stručnjaci.

Khiyir Tagirovich Abdulkerimov je otorinolaringolog u najvišoj kategoriji, doktor medicine.

Roman Sergejevich Davydov, otolaringolog u prvoj kvalifikacijskoj kategoriji, docent je na Odjelu otorinolaringologije USMU. U savršenom posjedu svih metoda dijagnoze i kirurških zahvata. Bavio se liječenjem odraslih i djece.

Galina Y. Khlyzova je otorinolaringolog u prvoj kategoriji.

Medina Salmanovna Velikhanova je otorinolaringolog u najvišem stupnju.

Usluge

Područja profesionalne pomoći:

  • otorinoneyrohirurgiya;
  • dječja otorinolaringologija;
  • funkcionalna endoskopska operacija nosa i paranazalnih sinusa;
  • rekonstruktivna i rekonstruktivna kirurgija u otorinolaringologiji;
  • hitna otorinolaringologija;
  • rehabilitacija u otorinolaringologiji.

Recenzije

Elena Tatarkina: „sam ležao u neurokirurgiji, ali djeluje na mene Abdulkerimov liječnika, kojemu zahvaljujem za kvalitetu rada. Dobar je liječnik s zlatnim rukama. "

Rimma Erofeeva: "Prof. Kh T. Abdulkerimov mi je dao jako dobru i pravovremenu pomoć, u drugim bolnicama ništa se ne bi moglo učiniti. Velika zahvalnost svim osoblju ENT-ogranka. Vaš odjel pomaže ljudima brzo i učinkovito! ".

Vladimir Shtrelyansky: "Roman Sergeevich je proveo operaciju za uklanjanje polipa u nosu, a disanje sada radi u cijelosti. Zahvaljujući ovom liječniku! S obzirom na sve djelatnike 40. bolnice Odjela za otorinolaringologiju. "

Glavni otorinolaringolog u federalnom okrugu Ural

Abdulkerimov Hiiir Tagirovich

Nakon diplome na Medicinskom institutu 1986. godine radio je kao liječnik-otorinolaringolog u praktičnom javnom zdravstvu u IPS sustavu. Od 1992. godine radi na Odjelu za otorinolaringologije medicinskog sveučilišta „Ural State Medical University, Ministarstva zdravstva Ruske Federacije” (od 1998. do 2004. godine -. Docent, a od 2004. do danas - voditelj odjela).
Godine 1996. obranio je tezu na Vojnoj medicinskoj akademiji. SM Kirov (St. Petersburg). Obranio je doktorsku disertaciju 2003. godine na St. Petersburg State Medical University. IP Pavlova.
Član Predsedništva odbora Znanstvenog društva otorinolaringolog Rusiji, glavni stručnjak u otorinolaringologiju Ministarstva zdravstva Sverdlovsk regiji i Urala Federalnom Distriktu, predsjednik Komisije za ovjeru zdravstvenih profesionalaca u disciplini Otolaryngology pri Ministarstvu Sverdlovsk zdravstva, član zavoda za specijalitet Otolaryngology pri Ministarstvu zdravstva Ruske Federacije, član Europskog Rhinologists Udruge, predsjednik znanstveno-praktična društvu Sverdlovsk regiji i Otorinolaringolozi Predsjednik certifikata i problem komisija disciplini, član javne udruge „Union pedijatara ENT”.

Kontaktirajte nas

E-mail za pristup glavnom otorinolaringologu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije: [email protected]

Pošta za dopisivanje: 123182, Moskva, Volokolamskoe Highway, 30, zgrada 2

Abdulkerimov hiiir tagirovich recenzije

Središte otororologije nalazi se na osnovi višenamjenske gradske bolnice broj 41 u Jekaterinburgu.


Otolaryngologski centar pruža sljedeće usluge za pregled i liječenje ENT organa:

  • Primarno ispitivanje uha, nosa, ždrijela, grkljana
  • Uklanjanje sumpornog čepa
  • WC za uho s purulentnim otitisom, s pogoršanjem kroničnog otitisa, nakon operacije
  • Transtimpanalno ubrizgavanje lijekova
  • Uklanjanje stranog tijela iz slušnog kanala
  • paracenteza
  • Uklanjanje stranih tijela iz nosa
  • Probijanje maksilarnog sinusa
  • Tamponada prednjeg dijela nosa
  • Liječenje s Tonsillor aparatom
  • Ispiranje lacune od tonzila
  • Infuzija lijekova u grkljan
  • auripuncture
  • myringoplasty
  • Kirurško liječenje egzudativnog otitisa uz pomoć timpanoma
  • tympanoplasty
  • Kateterizacija slušnih cijevi
  • Uklanjanje stranog tijela ždrijelo, grkljan
  • Nasljeđivanje nosa, ždrijelo s ljekovitim tvarima
  • Ultrazvučna dezintegracija donjeg nosnog konusa
  • Fonoforeza tonsila, stražnji ždrijelni zid
  • Inspekcija ENT organa uz pomoć krutih endoskopa
  • Otvaranje paratononskih apscesa, furunci nosa, uha

Konzultativni prijem provodi liječnik otorinolaringolog, profesor MD. Abdulkerimov Hiiir Tagirovich.


Obavljene su sve glavne vrste kirurških i konzervativnih tretmana. Postoje i mogućnosti za endoskopske kirurške zahvate, dijagnozu sluha (audiometrija).

Centar ima potrebne alate za provedbu planiranog standarda otorinolaringološke operacije (Submukozne resekcija nosne septum, polipotomiya nos, tonzilektomije, uklanjanjem tumora, grkljana ždrijelo, nos, paranazalni sinusi operacije na nosu, kirurške zahvate na području uha). Postoji endoskopska oprema za endonazalne intervencije (tvrtke Karl Storz, Stryker).


Centar obavlja puni složeni tretman ENT organa, uključujući i one postupke liječenja kao što su:

  • liječenje displazija
  • ultrazvučno navodnjavanje ENT organa;
  • elektrokoagulacija ENT formacija;
  • blokada, intraoralna infuzija.

Provedene su sljedeće kirurške intervencije:

  • septoplasty;
  • polipotomiya;
  • vasotomy;
  • maksilarni sinusotomy;
  • polisinusotomiya
  • uvulopalatinoplastika;
  • ultrazvučna raspad ENT organa;
  • uklanjanje benignih tumora ENT organa (fibroida, papiloma, polipa, vokalnih nabora, ždrijela, uha);
  • adenotomija;
  • tonzilektomije;
  • plastična fistula traheja;
  • premještanje kostiju nosa;
  • tympanoplasty;
  • myringoplasty;
  • kirurško liječenje exudativnog otitisa korištenjem tympanostomične cijevi u obliku zavojnice za šant.

Automatizirani stabilometric dijagnostika ataksije temelju suvremenih informacijsko-računalne tehnologije temu SAŽETAK strane VAK 14.00.04, MD Abdulkerimov, Hiyir Tagirovich

Sadržaj disertacije Doktor medicinskih znanosti Abdulkerimov, Khiyir Tagirovich

POGLAVLJE I. POVREDA FUNKCIJE ravnoteže tijela iz točke teorije funkcionalnih statokinetic tjelesnih sustava (pregled literature).

1.1. Suvremene ideje o ravnotežnoj funkciji sa stajališta teorije statokinetičkog funkcionalnog sustava organizma.

1.2. Vrste ataksije.

1.3. Labirintna ataksija.

1.4. Cerebellarna ataksija.

1.5. Osjetljiva ateksija.

1.6. Diferencijalna dijagnoza ataksije i uloga računalne stabilizacije u njemu.

POGLAVLJE II. OPĆE ZNAČAJKE STUDIJA.

2.1. Opće značajke ispitanih pacijenata.

2 2 Metode istrage.

POGLAVLJE III. KLINIČKE MANIFESTACIJE RAZLIČNIH VRSTA

ATAXI U BOLESNIKA IZVRŠENIH.

Labirintna ataksija.

3.2. Cerebellarna ataksija.

3.3. Osjetljiva ateksija.

POGLAVLJE IV. POVEĆANJE DIJAGNOSTIČKIH MOGUĆNOSTI

4.1. Razvoj stabilometrije kao metode procjenjivanja kretanja ljudskog tijela uz održavanje statičke ravnoteže u vertikalnom položaju.

4.2. Novi načini za procjenu informacija o stabilnosti.

4.3. Parametri stabilometrijskih podataka koji su korišteni u istraživanju stvorili su automatizirani sustav za diferencijalnu dijagnozu ataksije.

4.4. Stabilometrijska dijagnostička ispitivanja koja se koriste u radu

4.5. Prikupljanje i obrada podataka.

POGLAVLJE V. RAZVOJ I OCJENA MATEMATIČKIH MODELA

DIFERENCIJSKA DIJAGNOSTIKA ATAXIJA.

5.1. Metode matematičke statistike koje se koriste u medicinskim istraživanjima. Matematički aparati za analizu i modeliranje.

5.2. Redoslijed kreiranja modela.

5.3. Procjena odnosa između ataksije i karakteristika statokinezgram.

5.4. Razvijanje kompleksa predviđenih modela vrste ataksije metodom diskriminantne analize.

5.5. Razvoj kompleksa predviđenih modela vrste ataksije metodom klasifikacijskih stabala.

Uvođenje teze (dio sažetka) Na temu "Automatizirana stabilna dijagnostika ataksije temeljena na suvremenim računalnim informacijskim tehnologijama"

Jedan od najvažnijih uvjeta vitalne aktivnosti osobe koja mu omogućuje aktivno djelovanje s vanjskom okolinom jest očuvanje ravnoteže tijela i koordinacija pokreta Ch. Magnus R., 1962; Gurfinkel B.C. i sur., 1965, 1990, 1994; Agayan G. Ts., 1970; Brooks V., 1986; Brooks V. i sur., 1995).

Bilo koji poremećaj funkcije ravnoteže dovodi do pacijenta strepnje, koja često dolazi do stanja terora (Dix MR, Hood JD, 1989 ;. Sagalovich BM Palchun VT, 1999).

Vrtoglavica i ataksija su neke od uobičajenih simptoma raznih bolesti svojstveno suočavaju liječnici među ambulantno otoneurological profil udio tih bolesnika bila je 40% (Ahadov T. D., Sachkova Iy, Kravtcov AK Panova M M., Chernenko OA, 1993 i dr.). Valja napomenuti da je tijekom posljednjih desetljeća, broj pacijenata žalili su vrtoglavica, ataksija, i ima tendenciju rasta (bazar VG 1988; Sklyut IA Tsemakh SG, 1990, Baloh RW, 1994, Na Mahoney GF, Luxon LM, 1997 i sur.).

Najvažnije kliničke manifestacije različitih oblika ataksije su poremećaj funkcije ravnoteže i koordinacija pokreta. Uz druge simptome, oni određuju ozbiljnost bolesti i često dovode do dugotrajnih trajnih bolesnika s invaliditetom.

Diferencijalna dijagnoza ataksije - jedan od najtežih problema s kojima se suočava ne samo zdravstvene klinike, liječnici, pa čak i iskusni ENT i neurologa. Većina Otorinolaringolozi i terapeuti zbog dominacije veze između reprezentacija vrtoglavica i oslabljen ravnotežu tijela s patologije vestibularnog sustava često ne uzimaju u obzir značajnu ulogu raznih bolesti središnjeg živčanog sustava u izgledu tih simptoma. I neuroznanstvenici često bolesnici s pritužbama vrtoglavica poslani za konzultacije s otorinolaringolog, a ponekad izravno vestibulologam za različite-vestibulomet-empirijsko istraživanje.

Često se pojavljivanje vrtoglavice i poremećaja ravnoteže služe kao simptomi teške intrakranijske patologije. Kod okruga liječnika, pacijent koji pate od vrtoglavice uvijek stvara težak problem, a dijagnostičke poteškoće mogu biti izvor pogrešaka u liječenju bolesnika u ovoj kategoriji.

U posljednjem desetljeću razviti novi razumijevanje ravnoteže tijela, vrtoglavice i autonomne reakcije, koje se smatraju manifestacija aktivnosti jednog statokinetic funkcionalne sustave u tijelu, koji ujedinjuje različite nerv sustave (vizualni, vestibularno, proprioceptivne, i drugi.) I pasažu -somaticheskuyu i neuro-vegetativni sistem (VR Goffman, Dubovik VA, VI Usachev, 1995, V. Usachev, 1995, Dubovik VA, 1996; Eegeegu LM, 1999).

Slijedom toga, uz razlike u poznavanju raznih stručnjaka, imala se tendencija da ih se integriraju i stvaraju holistički pogled na ravnotežnu funkciju ljudskog tijela.

Zahvaljujući tehnološki napredak u području medicinske opreme i informatizacije je sada vrijeme za procjenu ljudskih ravnotežu funkcija koristi računalo stabilography da analizira kretanje središte pritiska pacijenta nogama na platformi s instrumentima (Slia SS-a, 1995. godine, Skvortsov DV, 1995, 2000 ). Međutim, softver je sto bilografov vam omogućuje da digitalno samo opće parametre putanje kretanja tijela (područje, duljine i prosječni radijus skretanja statokinezigrammy tijela), što je teško procijeniti prirodu povrede kretanje tijela. To je razlog da stabilography još nije našao široku primjenu u praksi. Očito, to će biti jako tražen od strane okružni liječnici, čak i kada to može pomoći da ćete dobiti odgovore na pitanja o kategorijama mogućih dijagnoza.

S obzirom na okolnosti prikazanih iznad nas čini obećavajuće, uz korištenje suvremene računalne tehnologije u dopuniti grafija i statistiku, razviti računalo-based automatizirani sustav stabilograph diferencijalnu dijagnozu vestibularnog, cerebelarni i osjetilnog ataksija.

Hitnost problema i njegove PR zhticheskoe vrijednost je određena činjenicom da rano dijagnosticiranje različitih vrsta ataksija će smanjiti vrijeme dijagnoze složenih bolesti, propisuje odgovarajuće liječenje pravodobno, kako bi se utvrdilo prognozu bolesnika s invaliditetom, smanjiti troškove njihove medicinske i socijalne rehabilitacije

Razvoj automatiziranog sustava diferencijalne dijagnostike raznih tipova ataksije računalnom stabilizacijom na temelju suvremenih informacijskih tehnologija

1 Proširenje dijagnostičkih mogućnosti računalne stabilizacije uvođenjem dodatnih parametara za analizu vektora stabilno-grafičkih podataka i provođenje različitih funkcionalnih metoda stabilnosti

2 Klinički, otoneurological i dodatni pregledi zdravih osoba i pacijenata koji boluju od labirinata, cerebelarni i senzorne ataksije za dalje studije imaju statičku i dinamičku funkciju ravnoteže pomoću računala stabilography.

3. Izbor informativne metode matematičke analize stabilizacijskih podataka za provođenje kompjuterizirane diferencijalne dijagnostike raznih vrsta ataksije.

4. Izrada matematičkog modela diferencijalne dijagnoze različitih tipova ataksije.

5. Testiranje informacijskog kapaciteta matematičkog modela diferencijalne dijagnostike različitih tipova ataksije.

6. Formuliranje preporuka za praktičnu primjenu rezultata.

Po prvi put, koristeći se stabilizacijom računala kao objektivnom, točnom i fiziološkom metodom za proučavanje funkcije ravnoteže, otkriveni su dijagnostički kriteriji za kršenje funkcije ravnoteže za najčešće vrste ataksije.

Mogućnosti korištenja vektorske analize stabilometrijskih informacija koje su omogućile korištenje svojih rezultata za stvaranje modela za automatsku matematičku diferencijalnu dijagnostiku atijaaza uvelike se proširuju.

Na temelju usporedbe mogućnosti različitih suvremenih metoda matematičke analize i modeliranja, najveće obećanje primjene za diferencijalnu dijagnostiku ataksije prikazano je prema vektorskoj analizi stabilometrijskih informacija o načinu izrade klasifikacijskih stabala.

PRAKTIČNO ZNAČENJE I PROVEDBA REZULTATA ISTRAŽIVANJA

Primjena tehnike računalne stabilizacije značajno je povećala mogućnost objektivne evaluacije funkcije ravnoteže ljudskog tijela u normalnim i patološkim uvjetima.

Uvod u kliničku praksu relativno jednostavan, fiziološka, ​​osjetljivu i vrlo informativan metoda - računala stabilography vam omogućuje da identificiraju početne simptome ataksija, diferencijalne dijagnoze svojim različitim oblicima, što pridonosi pravovremeno dijagnozu teške otoneurological patologije i provesti odgovarajuće aktivnosti liječenja i rehabilitacije, čime se značajno smanjuje troškove posljednji.

Korištenje suvremenih računalnih informatičkih tehnologija omogućuje izvođenje složene dijagnostike kršenja funkcije ravnoteže.

Proširenje dijagnostičkih mogućnosti računalne stabilizacije primjenom suvremenih računalnih informacijskih tehnologija omogućuje dugoročno korištenje za kompleksnu procjenu statičko-kinetičkog sustava u dijagnostici različitih patoloških stanja osobe

Metode računalne stabilography, rezultati istraživanja, razvio načela procjene funkcije ravnoteže, diferencijalna dijagnostičke kriterije ataksije se koriste u kliničkim i znanstvenim radom u procesu obrazovanja na Odjelu za otorinolaringologiju, živčani bolesti i neurokirurgije, Ural State medicinska akademija, neurovaskularne centar Ekaterinburg i također u centru grada dijagnoze i liječenje vrtoglavica u srcu preventivno MU neurologiji Kliničke bolnice №40 u Ekaterinburg.

ODOBRAVANJE RADA I OBJAVLJIVANJA

Materijali rada objavljeni su i razmotreni na međunarodnom simpoziju "Stvarni problemi fonetike" (Ekaterinburg, svibanj 1996.); na sve-ruskoj konferenciji "Teorijski i praktični problemi suvremene vestibulologije" (St. Petersburg, listopad 1996); na plenarnim znanstvenim Otorinolaringolozi medicinska društva Sverdlovsk oblast i znanstveno-medicinski društva od neurologa Sverdlovsk regija (1998, 2000) (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002.). na 44., 45. All-ruski konferenciji mladih znanstvenika, Otorinolaringolozi, „Stvarni problemi otorinolaringologiju i lalopathology” u St. Petersburgu u siječnju 1997., 1998. na znanstvenom skupu posvećenom 100. godišnjici ENT-a

- služba Srednjega Urala (Ekaterinburg, prosinac 2000.); na 9. ruskom nacionalnom kongresu "Muškarac i medicina" (Moskva, travanj 2002.); na III Kongresu neurologa u Uzbekistanu (Uzbekistan, Tashkent, 2002)

Na temu teze objavljeno je 29 radova, uključujući monografiju i upute za nastavu

OPSEG I STRUKTURA RADA

Rad se nalazi na - 234 stranice (od kojih je tipkani tekst

- 200 pp.) I sastoji se od uvoda, pet poglavlja, zaključaka, zaključaka i praktičnih preporuka, kao i popis literature, uključujući 361 izvora (od čega 148 stranih). Rad je ilustriran s 26 figura i 27 tablica.

OSNOVNE ODREDBE ZA ZAŠTITU:

1. Poboljšane sposobnosti vektorske analize stabilometrijskih informacija omogućuju vam generiranje paketa inicijalnih podataka koji karakteriziraju proces pomicanja tijela osobe dok održavaju vertikalni položaj, dovoljni za primjenu različitih metoda matematičke obrade.

2. Primjena statističke metode razvrstavanja stabala je najoptimalniji za matematičku obradu rezultata stabilometrije s ciljem stvaranja automatiziranog sustava za diferencijalnu dijagnozu ataksije

3 Automatizirani računalni stabilometrijski sustav diferencijalne dijagnostike raznih tipova ataksije otvara novi perspektivni smjer dijagnostike patologije statokinetičkog sustava ljudskog tijela

Zaključak teze o "Bolesti uha, grla i nosa", Abdulkerimov, Khiyir Tagirovich

1. Uvedeni dodatni parametri vektorske analize stabilometrijskih informacija omogućuju potpuno i cjelovito obilježavanje dinamičkog procesa održavanja ravnoteže osobe u vertikalnom položaju.

2. Dodatna stabilometrijska ispitivanja: "dinamička" i "aktivna minimalizacija tjelesnih vibracija" na temelju vizualnog biofeedback proširuju mogućnosti diferencijalne dijagnoze različitih tipova ataksije.

3. Adekvatna metoda matematičke analize stabilometrijskih informacija za automatizirano računalno diferencijalno dijagnosticiranje različitih tipova ataksije je sastavljanje kompleksa modela pomoću metode "klasifikacijskih stabala".

4. Visok postotak predviđanja sukladnosti tipa ataksije (91,67% - na labirintu ataksija, 94,44% - s cerebralna ataksija i do 100% - senzorno ataksija) korištenjem klasifikacije stabala ukazuje na mogućnost široko korištenje ove metode stabilometric informacija analize u kliničkim praksa.

5. Proučavanje prirode promjena stabilometric pokazatelja pomaže identificirati patologija statokinetic sustava različitog podrijetla i objektivno karakterizira ga čak i kod osoba koje ne žale na vrtoglavicu i neravnoteža

6. Automatizirani sustav za procjenu ravnotežne funkcije tijela metodom računalne stabilizacije korištenjem matematičkih modela klasifikacijskih stabala je dostupan način probira općeg stanja ljudskog zdravlja u velikom broju osoba. Prognoza zdravlja u ovom slučaju može doseći 100%.

1. Za objektivnu procjenu funkcije ravnoteže, uključujući i za brzu dijagnozu labirinata, cerebelarni i senzorne ataksije korištenje računala stabilography, vrlo je osjetljiva i omogućuje stvoriti identitet uvjetima i liječenje podacima ankete.

2. Kako bi proširili mogućnosti diferencijalnoj dijagnozi oštećenja statokinetic tjelesnih sustava s procjenom svog sudjelovanja u funkcijama različitih aferentnih sustava u metodologiji istraživanja osim Stabilographic testova ■ „Romberg poziciju s otvorenim i zatvorenim očima, potrebno je uvesti dodatne testove stabilometric” dinamički „i” aktivno smanjivanje vibracija tijelo "

3. U svrhu adekvatnijeg statističke obrade stabilometric informacija slijedi primjene matematičkog modeliranja poželjno je koristiti naprednu metodu vektor analiza statokinezigramm odražava dinamička svojstva svih pokreta tijela subjekta ih da vertikalnom položaju.

4. Za automatsku dijagnozu razne ataksije iz suvremenih računalnih informacijskih tehnologija s višedimenzionalnim matematičko-statističkim metodama, preporučljivo je koristiti metodu klasifikacijskih stabala.

5. Predložena tehnika za automatsku računalnu dijagnostiku ataksije može se koristiti za procjenu učinkovitosti trajnog liječenja i za provođenje dinamičkog praćenja pacijenata.

6. Istraživanje funkcije statokinetičkog sustava na temelju predložene tehnike stabilometrijske analize može se upotrijebiti za provođenje analiza screeninga stanja ljudskog zdravlja.

Referencije doktorskog doktora medicinskih znanosti Abdulkerimov, Khiyir Tagirovich, 2003

Pitanja utemeljenja taktike kirurškog liječenja bolesnika s kombinacijom kroničnih supstratičnih otitis medija i vertebral-basilarne vaskularne insuficijencije: Dis., C-. med. Znanosti. - PSP: VMA, 1996. - 187L

2. Abdulkerimov, HT, o ulozi kratkotrajnih evociranih potencijala u diferencijalnoj dijagnozi vestibularnih poremećaja. // aktualna pitanja moderne medicinske znanosti i javnog zdravstva. Ekaterinburg, 1999. P. 235-239.

3. Avakyan GN, Shakhnovich VA, Zavakhri M.Z. Na stabljivim potencijalima u multiploj sklerozi // Journal of Neuropathology and Psychiatry. SS Korsakova, 1982, T.82, No. 2, P. 519-522.

4. Agayan G.T. Istraživanje dinamike oscilacija tijela uz održavanje vertikalnog položaja i kriterija za njegovo ocjenjivanje // Cybernetic aspekti proučavanja rada mozga. Moskva: Nauka, 1970. - P. 75-76.

5. Ageeva-Maykova OG, Zhukovich AV osnove Otonevrology M.: Medgiz, 1960.-299 str.

6. Aivazyan SA, Buchstaber VM, Meshalkin LD Primijenjene statistike, 1989. - 607 str.

7. Akimov G.A. Prijelazni poremećaji cerebralne cirkulacije. -L: Medicina. Lenjingrad. Odjel, 1974. 168 str.

8. Akimov VV, Yartseva OA, Sylvestrov VL Na dijagnozi i liječenju neurosifila u suvremenim uvjetima // Ter. Arch. 1994. - ° 10. - P.73.75.

9. Aleksanyan A.M. O funkcijama malog mozga. M., 1948. - P. 351

Anokhin P.K. Nodalna pitanja teorije funkcionalnog sustava. Moskva: Nauka, 1980. - 197 p.

11. Upton G. Analiza konjugacijskih tablica. Trans. s engleskim. / Ed. YP Adler. - Moskva: Financije i statistika, 1982. 143 str.

12. Aspisov N.M. Utjecaj stimulacije vestibularnog aparata na pojavu kemijski aktivnih tvari u krvi, Zh. bolesti uha, nosa i grla. 1940. - T. 17, br. 3. - P. 214-223.

13. Akhadov TL, Sachkova I. Yu., Kravtsov AK, Panova MM, Chernenko OA Arnold-Chiari anomalija: magnetska rezonancija i kliničke manifestacije. // Journal of Neurology and Psychiatry. 1993. - T.93, №5. - P. 19-23.

14. Babsky EB, Gurfinkel B.C., Romel E. L. Novi način proučavanja stabilnosti ljudskog stanja // Physiologist, Journal of the USSR.- 1955. T.12, № 3. - P. 423-426.

15. Babiak VI, Akimov GA, Bazarov V.G., Filimonov V.N. Vestibularni i slušni poremećaji u cervikalnoj osteohondroozi. Kijev: Zdravlje, 1990. - 190 s.

16. Babiak VI, Revskaya Yu.K. Organizacija i opseg otoneurološke pomoći u vojnoj bolnici / priručnik za studente I. fakulteta i akademskih tečajeva. L., 1985. - 115 str.

17. Babiak VI, Gofman VR, Nakatis Ya.A. Neyrootorinolaringologiya. -SPb., 2002., 135, str.

18. Babiak VI, Lantsov A. A., Bazarov V.G. Klinička vestibulologija: priručnik za liječnike. SPb: Hipokrat, 1996. - 336 str.

19. Bazarov VG, Moroz BS, Yusfin A.I. Instalacija za objektivnu registraciju stabilnosti statičke ravnoteže u vestibularnim studijama // Journal of ear, nose and throat diseases. 1973. - Ne. 6.- C. 82 -84.

20. Bazarov V.G. Na mogućnost korištenja kepalografije u svrhu medicinske letne ekspertize // Voen.-med. Zh. 1976. - Ne. 8. - P. 54-59.

21. Bazarov V.G., Lutsenko V.I. Indeksi vestibulospinalne reakcije i pragove ekscitacije kumulativnog aparata za kroničnu cochleovestibularnu insuficijenciju // Journal of ear, nasal and throat diseases. 1985. - No.2 - P. 17-21.

22. Bazarov V.G. Klinička vestibulometrija. Kijev: Healthy, 1988.- 198 pp.

23. Barantsevich ER, Melnikova EV, Skoromets A.A. Alfa-liponska kiselina u liječenju dijabetičkih neuropatija // Uchenye zapiski. Volumen V, br. 2, izdavačka kuća SPbGMU, St. Petersburg. 1999. - P. 88 - 90.

24. Barbas I.M. Poremećaji ravnoteže u degenerativno-distrofičnim lezijama kralježnice: Autorov apstrakt. Dis., C-. med. Znanosti. L., 1975. - 19c.

25. Barilyak P.A., Kitsera AE, Borisov A.B. Za poboljšanje tehnike cephalography // Journal of bolesti uha, nosa i grla.- 1981.-№6. C. 66-67.

26. Belyaev Yu.K. Statističke metode za obradu nepotpunih podataka o pouzdanosti proizvoda. M.: Znanje, 1987. - 155 str.

27. Bernstein N.A. Na izradi prijedloga. M.: Medgiz, 1947. - 255 str.

28. Biniaurishvili R.G. Epilepsija i nespecifični sustavi mozga. Autorov apstrakt. disertacija., C-. med. Znanosti, Moskva, 1985,

29. Blagoveshchenskaya N.S. Poremećaji sluha i vestibula u klinici tumora posteriorne kranijalne fossa: Autorov apstrakt. Dis., Dr. med. Znanosti. M., 1959. -26 str.

30. Blagoveshchenskaya N.S. Diferencijalna dijagnoza između perifernih i središnjih vestibularnih poremećaja / / Journal of ear, nose and throat diseases. 1963. -№1. C. 28 -32.

31. Blagoveshchenskaya N.S. Elektronastagmografija i njezino značenje za teoriju i praksu otiatrics, Vest, Otorinolaryngology, 1966, - 2. - С. 3-10.

32. Blagoveshchenskaya N.S. Elektronastagmografija u fokalnim lezijama mozga, - M. Medicina, 1968.

33. Blagoveshchenskaya N.S. Oto neuroloških simptoma i sindroma, - M.: Medicine, 1981. - 324 str.

34. Blagoveshchenskaya N.S. Oto neurološki simptomi i sindromi. -2. Izd., Ext. i pererab. M.: Medicina, 1990. - 432 str.

35. Blagoveshchenskaya NS, Kapitonov DN, Koval IV Otonevrologicheskaya simptomatologija tumora piramide vremenske kosti // Bulletin of otorhinolaryngology. 1995. - № 1. - P. 14-17.

36. Brodovskaya O B., Grigoriev G.M. O kliničkoj i radiološkoj dijagnostici otogenih apscesa cerebeluma. // Bilten iz prve regionalne kliničke bolnice / Tez. Rep. Jubilarna znanstvena i praktična konferencija. Ekaterinburg, - 2000, str. 55-62

37. Brodskaya 3.JI. Klinička rendgenska genetika unko-vertebralnih artikulacija i njihova uloga u formiranju cervikalne osteohondroze. Conf. o problemu osteohondroze kralježnice Novokuznetsk, 1971.-C. 17.

38. Brockhaus FA, Efron IA Enciklopedijski rječnik

39. Brutyan A. G. Akustički evocirani potencijali u procjeni disfunkcije moždanog debla u bolesnika s moždanim udarom. Autorov apstrakt. disertacija., C-. med. Znanosti, M., 1990.

40. Bulaev Yu.O. Diferencijalna dijagnostika središnjih i perifernih poremećaja ravnoteže // YII kongres otorhinolaryngola. SSSR: Sažeci izvješća. Suzdal, 1982. - P. 192-193.

41. Burtsev EM, Sergievsky SB, Smirnov S.A. Pitanja sistematizacije i patogenetskog liječenja kroničnih oblika cerebralne vaskularne patologije / U: Hipertenzivna bolest i cerebrovaskularne bolesti. Perm, 1990. - P. 228-229.

42. Vereshchagin N.V. Klinička angioneurologija na prijelazu tisućljeća / / Zbornik VII All-Russia. kongres neurologa. N. Novgorod, 1995. - 191 str.

43. Weis, G. Vrtoglavica, Neurology, ed. M. Samuelsa (prevedeno s engleskog jezika), Moskva. Praksa, 1997. Sa 95 - 120.

44. Vigdorchik NA Pozicijskiograf. Kazan, dušo. magazin. 1934. - N7-8. C. 669-673.

45. Voyachek V.I. Vojna otorinolaringologija. 3. izd. - J1: Medgiz., 1946. -384 str.

46. ​​Gnezditsky, V. Uzročeni potencijali mozgova u kliničkoj praksi, izd. Taganrog State University. Sveučilište Radio Engineering. 1997. 252 str.

47. Vertigo, Ed. M.R. Dicke, J.D. Hood: Per. s engleskim. M.: Medicine, 1989.-480 p.

48. Gorgiladze GI, Samarin GI, Bryanov II Inter-labirintna asimetrija, vestibularna disfunkcija i kozmička kretanja bolesti // Kos-mich. biologije i zrakoplovstva. medicina. 1986. - T. 20, N 3. - P. 19-31.

49. Gorokhov A.A. Osteoneurološka dijagnostika bolesti uha i mozga / Predavanje za studente I fakulteta. L., 1980. 35 str.

50. Hoffman VR, Koryukin VE, Reshetnikov VN, Usachev VI Asimetrija i kompenzacija vestibularne funkcije u slučaju oštećenja labirinta uha. -Spb: Orgtekhizdat, 1994. 115 str.

51. Gofman VR, Usachev VI, Gerasimov KV, Dubovik VA O metodološkim problemima vestibulogije / / Časopis o bolestima uha, nosa i grla. 1994. - Br. 1. - P. 10 - 13.

52. Hoffman V.R., Koryukin V.E. Centralni živčani mehanizmi kao funkcija vestibularnog analizatora. St. Petersburg, 1994. - 188 str.

53. Hoffman VR, Dubovik VA, Usachev VI Fiziološki koncept statokinetičkog sustava, Tez. Rep. VIII. Kongres otolaringologa Ukrajine. -Kiev. 1995. - str. 321 - 322

54. G. Grigoriev. Vestibularni simptomi u nekim oblicima vaskularne patologije: Autorov apstrakt. Dis., Dr. med. Znanosti. Chelyabinsk, 1976.

55. G. Grigoriev. Istraživanje položajnog nistagusa: Metoda. Preporuka. Ekaterinburg, 1992. - 15 str.

56. Grigoriev G.M. O klasifikaciji položajnog nistagusa // Vestn. Otorinolaringologija. 1981. - № 2. - P. 20-26.

57. Grigoriev SG, Yunkerov VI, Klimenko NB Logistička regresija. Multidimenzionalne metode statističke analize kategoriziranih podataka medicinskih istraživanja // Uch. doplatak. MMA. St. Petersburg, 2001. - P. 10-21.

58. Grigoriev SG, Kireev OV, Kuvakin VI, Levandovsky VV, Lyadov VR, Yunkerov VI, Miseren RV, Nikolaevich MS Multidimenzionalne metode statističke analize kategoriziranih podataka medicinskih istraživanja. St. Petersburg. 1998. 103 str.

59. Grigoriev SG, Perfilov A.M., Lewandowski VV, Yunkerov V.I. Paket programa STATGRAFICS na osobnom računalu. -Spb: B.I., 1992. - 104 str.

60. Grishin A.A. Sustav automatske stabilizacije // Human physis. 1983. - T.9, br. 4. - P. 680 - 682.

61. Gurfinkel B.C., Kots Y.M., Shik M.L. Reguliranje pozicije osobe. Moskva: Nauka, 1965.-256 str.

62. Gurfinkel E.V. Mehanička analiza stabilizacijske tehnike, Bull. Ecol. biol. 1974.-T.1, br. 5.- C. 122-124.

63. Gurfinkel B.C., Popov KE, Smetanin BN, Shlykov V.Yu. Promjene u smjeru vestibulomotornih odgovora prilikom prilagodbe produljenom statičkom skretanju glave kod ljudi // Neurofiziologija. 1989. - Vol. 21, br. 2.-Uz. 210-217.

64. Gurfinkel B.C., Levik Yu.S. Središnji programi i niz pokreta // Upravljanje pokretima: Sat. Čl. / Ans. Ed. A.A. Mitkin, G. Peak. -M.: Science, 1990., str. 32-41.

65. Gurfinkel B.C., Lebedev MA, Levik Yu.S. Efekti prebacivanja u sustav regulacije ravnoteže kod ljudi // Neurofiziologija. 1992. - T.24, br. 4. - P. 462 - 470.

66. Gurfinkel B.C., Lebedev MA, Levik Yu.S. Senzorni učinci uzrokovani cervikalnim aferentacijom // Senzorni sustavi. 1992. - T.6, broj 4. C. 83 - 87.

67. Gurfinkel B.C. Fiziologija motornog sustava. Uspekhi fiziol. Znanosti. 1994. - T.25, № 2. - S. 83 - 89,1 ■. ^ n208

68. Gurfinkel B.C., Babakova I.A. Točnost održavanja položaja projekcije općeg centra mase osobe koja stoji // Fiziologija čovjeka. -1995. T.21, br. 1. - P.65-74.

69. Gurfinkel B.C., Levik Yu.S. Sustav interne reprezentacije i kontrole kretanja // Vestnik Rossiiskoi Akademii Nauk. 1995. -65., №1. - P. 29-37.

70. Gusev EI, Burd GS, Nikiforov A.C. Neurološki simptomi, sindromi, simptomi-kompleksi i bolesti. M.: Medicine, 1999, 979 str.

71. Damulin IV Kronična vaskularna insuficijencija kod starijih osoba. // VII. Sveukupni kongres neurologa (teze izvješća). N. Novgorod, 1995., 213.

72. Draper N., Smith G. Primijenjena regresijska analiza: Per. s engleskim., 2 izd. Reciklirati. I još više. Moskva: Financije i statistika, 1986. - 366 str.

73. Dubova, B., Klumbis, E.L. Korotkolatentnye auditorni evocirani potencijali u bolesnika s tumorima u regiji trećeg ventrikula i pinealnog tijela / / Audiometrija o zvučnim potencijalima slušanja: Sažetak međunarodne. simpozij. Tbilisi, 1983, str. 69.

74. Dubovik VA Metodologija procjene stanja statektičkog sustava: Dis.... kand., Dr. med. Znanosti. St. Petersburg. : BMA, 1996. - 207 litara.

75. Evdoshchenko EA, Koksakovsky AL Senzorineuralni gubitak sluha. -Kyiv, 1989. - 112 str.

76. Eliseeva II Statističke metode za mjerenje obveznica. - Lenjingrad: Leningrad University Press, 1982. 136 str.

77. Eremina N.V. Hemodinamske i mikrocirkulacijske promjene u patologiji unutarnjeg uha: autorov apstrakt. Dis., C-. med. Znanosti, - Samara, 1991. s 15.

78. Ermakov SP, Gavrilova NS Primarno statističko liječenje podataka o preživljavanju organizama / populacijskoj gerontologiji. M., 1987.-T.6.-S. 230.

79. Yerusalchik H.I. kompresije klinici pojave u tuberkulozan spondilitis // neuropsihijatrije, - 1940, - №1-2, -C. 57.

80. Efremov B.C., Korneev A.C. Stabilometrijska metoda proučavanja funkcije ravnoteže / / Stvarna pitanja fiziologije rada: Tez. Rep. -Gorkiy, 1982.-ČZRA. -S.5-6.

81. Zhukova G.P. Neuralna struktura i interneuronalne veze moždane moždine i leđne moždine. Moskva: Medicina, 1977. - 143 str.

82. Zhukovich A.B., Khortseva G.A. Na diferencijalnom pragu percepcije zvučne sile u bolesnika s lezijama središnjeg živčanog sustava, Vesti. Otorinolaringologija 1960.-№ 1.- С. 7-12.

83. Zenkov LR, Ronkin MA Funkcionalna dijagnoza živčanih bolesti: Vodič za liječnike. M., 1991.

84. Zlotnik EP, Schlutt H.A. Neuroma od slušnog živca. Minsk: Visoka škola, 1970. - 184 str.

85. Iberal A., McCullock U. Homeopatija, organizirano načelo kompleksnih životnih sustava // Opća pitanja fizioloških mehanizama: Per. s engleskim. - M.: Medicina, 1970. - P.55-78.

86. Ivanenko Yu.P., Talis V.L. Utjecaj stabilnosti potpore na posturalne vibracijske reakcije osobe // Fiziologija osobe. 1995.-T.21, № 1. - P.116-124.

87. Iontov A.C., Kislyakov V.A., Kuleshova F. F., Makarov N.F. Morfologija povezanosti kortikalne vestibularne zone. L.: Science, 1980. - 97 str.

88. Ioselevich F.M. Optokinetički nistagmus i njegova dijagnostička vrijednost za tumore mozga: Dis., C-. med. Znanosti. M., 1954. - 111 str.

89. Kalinovskaya I.Ya. Matični vestibularni sindromi M.: Medicina, 1973. - 223 str.

90. Cantor A.A. Na nekim pitanjima diferencijalne dijagnoze otoskleroze i liječenja vrtoglavice u ovoj transplantaciji bubnja // Zhurn. uha, nosa i grla 1964. - № 2. - P. 42-46.

91. Kapkaev RA, Lyuban BL, Bakun LM, i dr. Poraz živčanog sustava i mišićno-koštanog sustava u sifilisu Vesti, dermatol. -1986.-No.3, -C. 73 76.

92. Karlov V.A. Ultrazvučna i toplinska dijagnostika vaskularnih lezija živčanog sustava, M.: Medicine, 1986. 176 str.

93. Kim Dzh.-O., Myuller po, U.R Klekka, Oldenderfer MS, RK Bleshfild Faktorska, diskriminantna i klasterska analiza: Trans. s engleskim. Ed. IS Enyukova M. Financije i statistika, 1989.

94. Koks DR, Oaks D. Analiza podataka o vrsti trajanja: Trans. s eng. -M.: Financije i statistika, 1988. -191 str.

95. Komandenko NI, Garemin E M., Osetrov BA Politeuropatija difterije kod odraslih // Journal of Neuropathology and Psychiatry. 1987, Vol. 87, br. 2 - C. 218-221.

96. Komendantov G L. Fiziološka osnova prostorne orijentacije / Voenn.-med. Acad. L.: B.I., 1959. - 64 str.

97. Komendantov G L. Odabrana predavanja o zrakoplovnoj medicini. M.: Medicine, 1983. - 304 s

98. Kokorovets Yu.A. Automatizirana stabilizator // Tez. Rep. Sve-ruski sajam konferencije "Biomehanika za zaštitu ljudskog života i zdravlja". N. Novgorod. 1992. - Ch. 2. - 132-133.

99. Kononova, E.P. Na pitanje lokalizacije funkcija malog mozga. // Sub. posvećena 40. obljetnici GI I. Rossolimo. M., 1925.-C. 117.

100. Kopanev VI Problem statokinetičke ljudske stabilnosti u zrakoplovnoj i prostornoj medicini // Izv. AN SS1 R. ser. biol. 1974. - Br. 4. - P. 476-498.

101. Koryukin V.E. Stanje funkcije vestibularnog analizatora u kroničnom gnojnom otitis mediju i njegov utjecaj na radikalnu operaciju: Autorov apstrakt. Dis., C-. med. Znanosti, - L., 1969. 19c.

102. Kupryashkin EA Klinička elektronografija: metoda. Reference, - Chelyabinsk, 1974. 14 str.

103. Kurashvili AE, Babiak V.I. Fiziološke funkcije vestibularnog sustava, - L.: Medicine, 1975. 279 str.

104. Kurashvili AE, Babiak V.I. Electronystagmography: Tehnika, tehnike i načela primjene. L.: Medicina, 1970. - 95 str.

105. Kuts BV, Gofman V.R. Problem vrtoglavice u otorinolaringologiji // Vijesti o otorinolaringologiji i logopatologiji. 2000. - br. 2 (22). C. 91-95.

106. Kuts B.V. Stanje funkcije ravnoteže u bolesnika otoneurološkog profila i mogućnosti njene korekcije: Autorov apstrakt. dis.kand. med. Znanosti. St. Petersburg, 2001. - 20 str.

107. Lakin, GF, Biometry. 4. izdanje, Pererab. I dodajte. - M.: Visoko obrazovanje. Shk., 1990.-325 str.

108. Lantsov AA, Pashchin A.N., Voronova E. V. Za problem patologije vibracija // Sb. znanstvena. Tr. St. Petersburg. Gos. Med. Akademija. SPb., 1994. P. 53-56.

109. Levin H.A. Arterije i vene ljudskog labirinta i neke životinje. Autorov apstrakt. Dis., Dr. med. Znanosti, Yaroslavl, 1964.

110. Levin OS, Damulin IV Difuzne promjene u bijeloj tvari (leukoareoza) i problem vaskularne demencije. // Postignuća u neuro-geriatriji / Ed. NN Yakhno, IV Damulina. M., MMA, 1995. - P. 189-231.

111. A.G. Leshchenko. Stabilografska metoda za dijagnosticiranje statičke ataksije // Neurologija i psihijatrija. 1983. - Broj 12. -S.35-39.

112. Lozanov NN Fiziološke komponente vestibularne reakcije. -Ufa: Bashgosizdat, 1938. 189 str.

113. Lurie M.S. i dr. Cochleo-vestibularne paralele u nekim bolestima ušiju i njihovu praktičnom značenju. / / Tematska pitanja kliničke otiatrije. Sverdlovsk, 1985, str. 70-73.

114. Luchikhin, LA, Određivanje funkcionalne stabilnosti sustava ravnoteže na temelju njegovih statičkih i dinamičkih svojstava, Vestn. otorinolaringologija. 1987. -№3. C. 24-29.

115. Luchikhin LA Indeks funkcionalne stabilnosti sustava ravnoteže kao jedan od kriterija za dijagnozu donora // Vestn. otorinolaringologija. 1987. - Ne. 5. - P. 39 - 43.

116. Luchikhin NA, Pruidze TS, Krylatova LI Stabilnost ravnotežnog sustava u bolesnika s kroničnim purulentnim otitis medijima // Bulletin of otorhinolaryngology. 1988. - Br. 1. - P. 16-20.

117. Luchikhin LA Ravnotežna funkcija za Meniereovu bolest. // Vestn. otorinolaringologija. 1989. - Br. 3. - C3-7.

118. Luchikhin LA, Pankova TB, Khlystov V.Yu. Stanje funkcije ravnoteže u bolesnika s kroničnim alkoholizmom // Vestn. otorinolaringologija. 1989. - № 4 - Od 19-22.

119. Luchikhin LA Klinički aspekti ravnotežne funkcije: Sažetak. Dis.,, Dr. med. Znanosti. - M., 1991. - 44 str.

120. Magnus R. Instalacija tijela: Eksperiment. -fiziol. Izdana: Per. s njim. -M; L.: Izd-vo AN SSSR, 1962. 624 str.

121. Matematičke i statističke metode u kliničkoj praksi, Ed. VI Kuvakin. St. Petersburg: B., 1993. - 199 str.

122. Makhmudov UB, Pevzner K.B. Taktike kirurškog liječenja bilateralnih neuroma slušnih živaca // Neurokirurgija. 1995. -Vyp. 2. - P. 28-32.

123. Meerson Ya.A. Veće vizualne funkcije. L.: Science, 1986. -163 str.

124. Minskiy A.Kh. Klinička labirintologija. Moskva: Medicina, 1974.-214 str.

125. Mironov V.G. Dijagnostičke mogućnosti računalne stabilizacije u procjeni funkcije ravnoteže u bolesnika s patologijom vestibularnog aparata. Autorov apstrakt. Dis., C-. med. Znanosti. St. Petersburg, 1997. - 25 str.

126. Mironov V.G. Dijagnostičke mogućnosti računalne stabilizacije u istraživanju funkcije ljudske ravnoteže / / Materijali XVI. Kongresa otorinolaringologa Ruske Federacije "Otorinolaringologija na prijelazu tisućljeća". Sochi, 2001.- С. 313-315.

127. Mozolevski V. Levin OS, Klishevskaya LA Neurosyphilis s porazom od kranijalni živci // klin. med. 1994. - №5. - P. 58 - 59

128. Moskalenko Yu.E. Dinamika krvnog punjenja mozga u normalnim i gravitacijskim opterećenjima. L. Nauka, 1967. - 218 str.

129. Naumov S.Yu. Utjecaj dugoročnog djelovanja varijabilnih ubrzanja na stanje struktura unutarnjeg uha: Autorov apstrakt. Dis.,.kand. med. Znanosti. SPb., 1998. - 19 str.

130. Nikitin Yu.M. Metoda ultrazvučne dopplerografije u dijagnozi opstrukcije i stenoze arterija // Klinička medicina 1978 - № 1-С. 36-43

131. Novikova L. A. Utjecaj oštećenja sluha i sluha na funkcionalno stanje mozga. Moskva: Obrazovanje, 1966. - 320 str.

132. K. Ogleznev, SA Shesterikov, AA Zaretsky. Slušni korijen potaknuo je potencijale u dijagnozi bolesti središnjeg živčanog sustava. M., 1982.

133. Odinak M.M. Privatna neurologija / Ed. MM To je isto. St. Petersburg: Lan. - 2002.

134. Odinak MM, Voznyuk I.A. Suvremena sredstva liječenja ishemijskog moždanog udara //med.ru/Teppa Medica Nova. Br. 2 1999. http: //medi.ru/doc/ 87902.htm

135. Olisov B.C., Bazarov V.G. O klasifikaciji patoloških stanja statokinetičkog (vestibularnog) analizatora, Zh. bolesti uha, nosa i grla. 1982. - No. 3. - P. 52 - 58.

136. Osetrov BA, Salycheva LV, Komissarenko A.A. Cerebralna hemodinamika s aterosklerotičnom diskirkulacijskom encefalopatijom različite težine // Neurological Herald, 1998. № 1 - 2, Kazan.

137. Osna A.I. Istovar kičmene arterije, kompresije unkoverteb iz nekoliko osteoartritis // Pitanja neurokirurgiju - 1966. 2. № - S. 6.

138. Ostapkovich VE Kriteriji za dijagnozu profesionalnog gubitka sluha // Tez. Dokl. 8. kongres otorinolaringologa SSSR-a. Moskva: Suzdal. - 1992. - 149-151

139. Palamarchuk V. V. Prijenosni instalacijski sustav za kepalografiju // Časopis za bolesti uha, nosa i grla. 1982. - № 5. - P. 76 - 77.

140. Pal'tsev EI, Elner AM O pripremnom i kompenzatorskom razdoblju s proizvoljnim kretanjem u bolesnika s oštećenjem mozga različitih lokalizacija // Biofizika. 1967. - T.12, P1. - str. 142-153.

141. Pedachenko GA, Bajun VN Regionalni regionalni moždani krvni protok i lokalna vaskularna reaktivnost u bolesnika s kontucije mozga // Neurokirurgija, Kiev, 1982, - Vol. 15, str. 29 33.

142. Patrin A.F. Usporedna procjena funkcije statičke ravnoteže u zdravih osoba i bolesnika s kroničnim supstitativnim otitis medijima prema podacima stabilizacije // Journal of Ear, Nasal and Throat Diseases 1987.-№5. - 20 - 24.

143. Popov KE, Smetanin BN, Gurfinkel B.C. Prostorna percepcija i vestibulomotorne reakcije kod ljudi // Neurofiziologija. 1986. -T. 18, br. 6. - P. 779-787.

144. Pyshny D.V. Složena evaluacija funkcije ravnoteže i autonomni živčani sustav u dijagnozi vaskularnih vertebrogenih oštećenja u labirintu uha. Autorov apstrakt. dis.kand. med. Znanosti. St. Petersburg, 1999. - 22 str.

145. Ratner A.Yu. Cervikalna osteokondroza i cerebralni poremećaji. - Kazan: Izdavačka kuća Kazan, Sveučilište, 1970. 229 str.

146. Rudskikh, O.P. Neurološke značajke insuficijencije cerebralne cirkulacije u vertebrobasilnom bazenu od položaja procjene ravnotežnog sustava: Autorov apstrakt. Dis.,.kand. med. Znanosti. SPb., 1996. - 20 str.

147. Rudenko V.P. Geriatrijski aspekti u surdologiji // Mat. znanstvena konferencija / Otolaryn Otorinolaringologija, doprinos znanstvenika Akademije u njegovom razvoju. St. Petersburg. - 1993. - P. 67.

148. Sagapovich B.M. Metode ispitivanja sluha u kliničkoj audiologiji // gubitak sluha, -M., 1978, -C. 9-168.

149. Sagapovich B.M. Fiziologija uha // Vodič za otorinolaringologiju / ed. IB Soldatov. 2. izdanje, izmijenjeno. i dodatno. - M.: medicine, 1997.-C. 23 -48.

150. Sagapovich BM, Palchun VT Menièerova bolest. M.: "Agencija za medicinsku informaciju", 1999. - 525 str.

151. Salazkina VM Uloga promjena u vratnoj kralježnici u cirkulacijskim poremećajima u kralješničkim arterijama // Klinička medicina 1969, - P.-S. 135.

152. Salazkina VM i drugima Dysirkulacija u vertebro-bazilarnom sustavu u patologiji cervikalne kralježnice. Moskva: Medicina, 1977. - 148 str.

153. Skvortsov D.V. Klinička analiza pokreta. Stabilometrija Moskva: NMF "MBN", 2000, 188 str.

154. Sjupot I.A. Vestibularni poremećaji u klinici tumora i vaskularnih lezija mozga: Autorov apstrakt., Dr. med. Znanosti. M., 1970.-43.

155. Skopets G.V. Stanje funkcije vestibularnog analizatora u bolesnika s kroničnim purulentnim sredinama otitis i njegovo značenje u prognozi sluha u timpanoplastici: Autorov apstrakt. Dis., C-. med. Znanosti, - Chelyabinsk, 1968. 20 str.

156. Šljiva SS. Računalna stabilizacija u inozemstvu iu Rusiji: stanje i perspektive // ​​Medicinski informacijski sustavi: Tematska znanstvena zbirka interdipartmentalnih. N. Novgorod, 1995. - Izdanje. 5.-C77-82.

157. Senkova E.P. Kriteriji termografskog i ultrazvučnog (Doppler učinak) karotidnih arterija: Sažetak. Dis., C-. med. Znanosti. M "1978.-24 sec.

158. Soldatov I.B. Sadašnje stanje patogeneze i liječenja Meniereove bolesti // Sb. tr. / Mosk. Istraživački institut uha, grla i nosa.- M., 1966, - P. 137-145.

159. Soldatov I.B. Kirurško liječenje Ménièreove bolesti: Metoda, pisanje. M., 1966.

160. Soldatov IB, Suscheva GL, Khrappo NS Vestibularna disfunkcija, - M.: Medicine, 1980. 288 str.

161. Soldatova V. V. Promjena funkcije vestibularnog aparata nakon radikalne operacije u srednjem uhu djece // Pitanja otorinolaringologije djetinjstva. M., 1984. - P. 89 - 92.

162. Stolyarov ID, Osetrov BA Multipla skleroza: Praktični vodič / Ed. ID Stolyarov, Ed. BA Osetrov. SPb: ELBI - St. Petersburg, 2002. - 176 str.

163. Strokov IA, Ametov AS, Kozlova NA, Galeev IV Klinika za dijabetičku neuropatiju // Russian Medical Journal. Br. 3, 1999

164. Temkin Ya.S. Etiologija i patogeneza ne-nosnih bolesti unutarnjeg uha // Bolesti uha T. 1, P.-Kiev, 1957, - S. 1114-1148.

165. Terekhov Yu.V. Primjena stabilizacije u kliničkoj praksi i razvoj metoda i opreme za procjenu stabilnosti: Autorov apstrakt. Dis., C-. med. Znanosti. 1967. - 18 str.

166. Triumphov, AV, aktualna dijagnoza bolesti živčanog sustava. M.: Medgiz, 1964. - 260 str.

167. Troshin V.D. Vaskularne bolesti živčanog sustava. Nizhny Novgorod: Nizhpoligraf, 1992. - 302 str.

168. Urbach V.Yu. Statistička analiza u biološkim i medicinskim istraživanjima. Moskva: Medicina, 1975. -295 str.

169. Usachev VI Prostorni osjećaj, vestibularni aparat i statičko-kinetički sustav // Materijali XV Vserosa. kongres otorinolaringologa. -PSP, 1995.-T. 1. S. 49-54.

170. Usachev V.I. Interakcija vestibularnih, optičkih i proprioceptivnih senzorskih sustava u procesu realizacije rotacijskog nistagusa // Senzorski sustavi. 1995. - T. 9, № 4. - P. 42-48.

171. Usachev V.I. Koncept statokinetičkog sustava organizma // Teorijski i praktični problemi suvremene vestibulologije. St. Petersburg, 1996. - P. 117-119.

172. Usachev VI, Samoylov V.O. Nystagmometrijske značajke funkcioniranja statokinetičkog sustava // Proc. Conf. "Otolaringinalna otorinolaringologija, doprinos znanstvenika akademije na njegov razvoj". L., 1993. - P. 107-108.

173. Usachev V.I. Fiziologija i kliničke metode proučavanja vestibularnog aparata. Otorinolaringologija, / ur. IB Solda robe i V.R. Hoffmann. SPb., 2000. - 75 - 96.

174. Usachev VI Primijenjeni aspekti koncepta statokinetičkog sustava // Teorijski i praktični problemi suvremene vestibulologije. -PSP, 1996., str. 119-121.

175. Usachev V.I. Metoda za kvalitativnu evaluaciju funkcije ravnoteže / Patent za izum br. 2175851. M., 2001.

176. Yu. M. Uflyand O tehnici kefalografije // Higijena sigurnosti i patologije rada. M., 1930. - T. 1. - 7. - 14.

177. Fedin P.G. Energetski spektar stabilograma u zdravih i bolesnih s hipertenzivnom bolešću i aterosklerozom. // Zdravstvo u Bjelorusiji. 1977.- No.1 - P. 30-33.

178. Fedin P.G. Međusobna povezanost indikatora REG-a i podataka energetskog spektra stabilograma. // Zdravstvo u Bjelorusiji. 1978. -№5. -S.24-26.

179. VN Filimonov cochle-vestibularni poremećaji u bolesnika s cervikalnom osteochondrosis sa sindromom kičmene arterije i neka pitanja vojno-zdravstvenom pregledu: autor. Dis., C-. C-. med. Znanosti. D., 1983. -24.

180. Fotin A.B. Hipotenzija i neke ENT bolesti // Vestn. Otorinolaringologija 1958, br. 1. - P. 81-86.

181. Frenkel AB, Ksendzov MA Stanje regionalnog tlačnog pritiska i sindroma boli u akutnom i kroničnom sinusitu i otitisu // Zhurn. bolesti uha, nosa i grla. 1966. - Ne. 6. - P. 4 - 9.

182. Haier D. Neurology. Uredio M. Samuels. Trans. s engleskim. M., Practice, 1997. - 640 str.

183. Khilov K. J1. Funkcija organa ravnoteže i bolesti kretanja. L. Medicina, 1969. 279 str.

184. Khlunovskiy, AN, Metodološka osnova koncepta bolesti mozga (teorijska analiza kliničke prakse): Dis., Dr. med. Znanosti. L., 1991. - 310 str.

185. Zimmerman GS Klinička otoneurologija-M. Medgiz., 1952. 471 str.

186. Zimmerman GS Uho i mozak. Moskva: Medicina, 1974. - 405 str.

187. Charles M. Poser Ch.M. Multipla skleroza (promatranja i meditacija) // Journal of Neurology and Psychiatry. 1993. - T. 93, № 4.

188. Cherebillo V.Yu. Stanje statokinetičke funkcije u slučaju onkoloških lezija mozga: autorov apstrakt. dis.kand. med. Znanosti. -SPb., 1996. - 24 str.

189. Chernikova LA, Lukyanova Yu.A., Ustinova KI Evaluacija funkcije ravnoteže u bolesnika s postmoderni hemiparesis. Zbornik radova ruske konferencije o biomehanici, 1999. №2. - P. 134.

190. Shapurov B.B. Dugoročni rezultati radikalnog djelovanja uha // Sb. tr. / Leningr. Istraživački institut za bolesti uha, nosa, grla i govora. L., 1934. - T. 2 - S. 135-151.

191. Shidlovska T.V. Buka, sluh, zdravlje. Ksh: znanstvena duma. - 1991. - 128 str.

192. Sherrington C. Integrativna aktivnost živčanog sustava: Per, od engleskog. L. Nauka, 1969. - 392 str.

193. Schmidt E.V. Prijelazni poremećaji cerebralne cirkulacije // Zhurn. neuropatologije i psihijatrije. 1973. - Br. 73, sv. 12, str. 1761 - 1771.

194. Elner A.M. Istraživanje perifernih i središnjih mehanizama regulacije vertikalnog držanja osobe i njegovih poremećaja: Autorov apstrakt. Dis., Dr. med. Znanosti. M., 1988. - 34 str.

195. Yunkerov V.I. osnove matematičkog i statističkog modeliranja i primjene računalne tehnologije u znanstvenim istraživanjima // Predavanja za dodjeljivanje i postdiplomske studente Akademije. Ed. Prof. VI Kuvakin. SPb: Vmed A., 2000. - 139 str.

196. Yanov YK, Gerasimov KV Vestibularna funkcija i fiziološki mehanizmi vestibularnih reakcija. SPb, 1997. - 104 str.

197. Yanov YK, Novikov V.C., Gerasimov K.V. Početak analize sustava u kliničkoj i eksperimentalnoj vestibulologiji. SPb: Znanost. 1997.-237 str.

198. Yanov YK, Egorov VI O uzrocima i kliničkim manifestacijama perilijalnog labirinta fistula. SPB. 2000

199. Yanishevsky SN, Odinak MM, Voznyuk IA, Onishchenko LS Reparativni procesi u središnjem živčanom sustavu u ranom postishemičkom razdoblju // IX. Nacionalni kongres ruskog kongresa "čovjek i medicina" / Tez. docle - Moskva. 2002 C. 537.

200. Yarullin X X. Klinička reoencefalografija, - L.: Medicine, 1967. - 276 str.

201. Yahno PP, Yanakaeva TA, Illarioshkin SN, Ivanova-Smolenskaya IA, Markov ED, Shvareva JS, Golubev VV Obitelj bolesti Josepha Machado // Journal of Neurology, - 1998. № 3

202. Aboulker P., Pialoux P., Neveu M., Butmille P., Bouchet J. Sindromi vestibularies et nystagmographie // Paris 1963. Arnette

203. Agus G. P. Puxeddu benigne paroksizmalne položajna vrtoglavica Stabilno oporavak nakon dijagnostičke Positionbng manevre // drogama i Chemicalls un Neurootology.- Hamburg, 1995, sv. XXI. - P. 377-380.

204. Ali Y., Groves J. Vestibularni poremećaji nakon stapedectomy // J. Laryngol. Otol. 1964. - Vol. 78, br. 10. - P. 1102-1113.

205. Alvord, E.C. akutni diseminirani encefalomijelitis i "alergijske" neuroencefalopatije. U P. J. Vinken i G. W. Bruyn (ur.). Priručnik za kliničku neurologiju. Amsterdam: North-Holland, 1970. Vol. 9, str. 500- 571

206. Archie J. Jednostavan, ne-dimenzionalni, normalizirani zajednički karotidni Doppler brzinski indeks valnog oblika koji je indentificiran pacijente s karotidnom stenozom //Stroke.- 1981.-Vol. 12, br. 2, str. 322 324.

207. Ashan G. Klinička vestibularna ispitivanja i njihovi resilts, Acta otolaryngol., Supplementim 224. Helsinki.- 1967 P.56-68.

208. Achor L.J., Star A. Audijalni evocirani odgovori u mačiću; geneza I i II vrhova ekstrakacijskih i intrakranijskih zapisa, učinak lezija. // EEG klin. Neurofisiol., 1980, 48, str. 154 190

209. Asahina M. Nakajima M., Kojima S. i sur. Posturalno djelovanje kod bolesnika s nasljednom ataksijom // Rinsho Shinkeigaku, 1994. N 34, Vol. 11. - str. 1105-1110.

210. Asbury AK. Proksimalna dijabetička neuropatija. Ann Neurol 1977; 2: 179-80.

211. Aubry M., Pialoux. Le nystagmus de position // L'annee otorinolaryngol. 1957. S. 7-15.

212. Ballantyne J.S. Iatrogena gluhoća // J. Laryngol. Otol. 1970. - Vol. 84, br. 9. - P. 967-1000.

213. Barany R. Neue Untersuchungsmethoden, die Beziehungen se između Ves-tibularapparat, Kleinhirn, Grosshirn und Ruckenmark betreffend. Wiener Med. Wochenschr. - 1910. - Ne. 60. - P. 2033-2037.

214. Barrett R., Hyde S.A., Scott O.M. et al. Promjene u središtu gravitacije kod dječaka s Duchenneovom mišićnom distrofijom // Mišićni živac, 1988.-Nr. 57- 63.

215. Baron J.B. Statokinesimetrija // Les Feuillets du Practicien. 1978. - Ne. 2. -P. 23-31.

216. Barron HV, Lech MD. Autonomni živčani sustav i iznenadna srčana smrt. J Am Coll kartica 1996; 27: 1053-60

217. Barr SS, Schultheis L.W., Honrubia V. Dobrovoljna, ne-vizualna kontrola ljudskih vestibulookularnih reakcija Acta Otolaryngol. -1976. -Vol. 81, br. 3. -P.365.375.

218. Bates, D.M., Watts, D.G. (1988). Nelinearna regresijska analiza i njezine primjene. New York: Wiley.

219. Bauer, M.A. Pioniri u otkriću izazvanih potencijala // EEG clin. Neiirofisiol, 1984, 59, str. 2 8

220. Bartschi-Rochaix W. migrena cerbvicale Bern, 1949. 188. Bauer R., Wechsler N., J. Meyer karotidne kompresiju i zakretanje glave u zatvorenu arteriju vertebralne disease.- Ann. stažist. Med.- 1961- Vol. 55, - P. 283

221. Bentzen O., Jelnes K., Thygesen P. Akustička i vestibularna funkcija u multiploj sklerozi, Arch. Psychiatr. Neural. 1951. Vol.26, No. 3. - P.265-295.

222. Bles W "Kapteyn T.S., Brandt Th" Arnold F. Mehanizam vrtoglavice fiziološke visine. II. Posturography. Ac-ta Otolaryngol. - 1980. - Vol. 89, br. 5. - P. 534-540.

223. Bone G., Barnes R. Klinička implikacija Dopplerovog cerebrovaskularnog pregleda: korelacija s angiografijom // Stroke.- 1976 Vol. 25. No. 2 - P. 271-274.

224. Boucher P., Teasdale N., Courtemanche R. i sur. Posturalna stabilnost u dijabetičkoj polineuropatiji // Diabetes Care, 1995, - No. 18, Vol. 5. str. 638-645.

225. Branchereau B., Toupet M., Ohresser M. La posturographie doit eter uključen u ispitivanje dušikovih bolesti // Ann. Oto-laryngol. Chir. cervicofac. 1987. -Vol. 104, № 2. - P. 117-127.

226. Brooks V. Neuralna osnova kontrole motora. Oxford: Oxford Univ. pritisnite. - 1986.-330 str.

227. Brooks V., Hilperath F., Brooks M., Ross H.G. et al. Učenje "što" i "kako" u ljudskom motornom zadatku. Saznajte Mem. 1995. - Vol. 2, br. 5. - P. 225-242.

228. Brown R.H., Chippa K.H., Broohs E.B. Mozga i gledaoci odgovora izazvanih kod 22 pacijenata s intrisic moždanog debla leziju: implikacije za kliničke interpretacije // Electroencephalo-grafija and Clinical neurofiziologije, 1981, V.51, N1, p.38-44.

229. Carmichael E., Dix M., C. Hallpike Zapažanja upravljene k neuroških mehanizma smjera pretežno kaloričnog nistagmus nastalu lascular lezija mozga moždanog debla - 1966 - Vol. 88 - P.51.

230. Cawthorne T. Pozicionirani nistagmus. // Annals of Otology, reninology and laryngology. Lipanj.- 1954 -Vol. 63. N2, - P.481-490.

231. Celestino D., Fratarcangeli S. Osservazioni indo-dinamike su modele sustava vertebro-bazilare. // Clin, otorhinolaring.- 1968 Vol. 10, - P.63.

232. Claussen C Der Schwindelkranke pacijent // Grundlagen der Neurootologie und Aquilibriometrie. Hamburg. - 1992. - Dr. Werner Rudat Co Nachf. - 143 S

233. Clausen Ph., Plets Ch., D'Haen B., Van den Bergh R. Terapeutski pristup stražnjih fossa tumora kod odraslih osoba // Clin. Neural. Neurosurg. 1990.-Vol. 92, N2. - P.99-104.

234. Cooper, 1. S. Reljef tremor intencionalne multiple skleroze pomoću talamske kirurgije. J.A.M.A. 199: 689.1967.

235. Courbier R., Reggi M., Jausseran J. Istraživanje karotidnih arterija i vessells na vratu strane Doppler technigues // neinvazivna cardiovasvular dijagnoza: struja pojmovi Baltimore: Sveučilište Pare - 1978 - P. 61-73.

236. Czosnyka M., Smielewski P., Kirkpatrick, P. et al. Praćenje moždane autoregulacije kod ozlijeđenih bolesnika. Cerebrovasc. Dis. 1996; Suppl. 3, str. 1-70.

237. Decety J., Sjoholm H., Ryding E. i sur. Maleni mozak sudjeluje u neuralnoj aktivnosti: tomografsko mjerenje režimnog protoka krvi // Brain Res. -1990. Vol.535, N2, -P.311-317.

238. Decher H. Die Zervikalenov sindrom u der Hals-Nasen-Ohrenheilkunde. Stuttgart 1969. Georg Thieme Verlag.

239. Derebery J.M. Otorinolaringologija za internist: dijagnoza i liječenje vrtoglavice. 1999., sv. 83, Nl.-P. 163-176.

240. Dietz V., Mauritz K.H., Dichgans J. Oscilacije tijela u balansiranju zbog segmentalne elastične refleksne aktivnosti // Exp. Brain Res. -1980. -Vol.40, N1-P.89-95.

241. Donaldson I. Stapedectomy // J. Laryngol. Otol. -1976. Vol.90, N8. -P.915-918.

242. Drachman, D.A., Hart, C. Pristup vrtoglavom pacijentu, Neurology. -1972. Vol.22, N3. - P.323-334.

243. Fisher, C.M., Karnes, W.E., Kubic, C.S. Lateralni medularni infarkt. Uzorak vaskularne okluzije Hi. Neuropath, exp. Neural. 1961. - Vol. 20, N3-P.323-379.

244. Fluur E. Intervestibularna integracija i njezine kliničke posljedice // Acta Otolaryng. 1985. - Vol. 99, br. 5-6. - P. 577-587.

245. Frenzel H. Uber den heutigen Stand de Funktionsprufung des Vestibularis // Dtsch. med. Wschr.- 1957, 82, 10-11, 337-341; 372-378.

246. Fukuda T. Statokinetički refleksi u ravnoteži i pokretu. Tokio. Univ. od Tokyo press, 1984. - 31 1 str.

247. Fukuda Prolazni test: Dvije faze labirintskog refleksa // Acta Oto-larryngologica. (Stockh). - 1959. - V.50. - str. 95 - 108.

248. Fukita N., Wada Y., Matsunaga T. Benigni paroksizmom vrtoglavice // Praktik. Otol. Kyoto. 1990. - Vol. 83, NSuppl. 37. - 66 - 70.

249. Geurts AC., Mulder T. W., Nienhuis B. et al. Posturalna reorganizacija nakon amputacije donjih ekstremiteta. Moguće motoričke i osjetilne odrednice oporavka // Scand. J. Rehabil. Med., 1992, No. 24, sv. 2. -p. 83 90.

250. Geurts A.C., Ribbers G.M., Knoop J.A. et al. Identifikacija statičke i dinamičke posturalne nestabilnosti nakon traumatske ozljede mozga // Arch. Phys. Med. Rehabil., 1996.- No 77, sv. 7. p. 639-644.

251. Goidman, M. S. i Kelly, P. J. Simptomatski i tehnički ishod stereotaktne ventralne lateralne talamotomije za tremor namjere. J. Neurosurgery 77: 223, 1992.

252. Halliday A.M. Potaknuti potencijale u kliničkim ispitivanjima. Edinburg et., 1982, str.575.

253. Hamann, K.F. Vestibulo-spinale Prufmethoden fur die Begutachtung // HNO. 1981. Vol. 29, br. 5 - P. 150-152.

254. Hamann, K.F. Rehabilitacija von Patienten mit vestibulären Störungen // HNO. 1988. - Vol. 36.-P. 305-307.

255. Harrison M.S., Ozsahinoglu C. Pozitivna vrtoglavica // Arch. Otolarvngol. -1975. Vol.101, N6. - P.675-678.

256. Hewer, R.L., Cooper, R., i Morgan, H. Istraživanje vrijednosti tremoranja namjere liječenja ponderiranjem pogođenog ekstremiteta. Brair 95: 579, 1972.

257. Hirose G., Kitagama Y., T. Chujo, Oda R., Kataoda> TAKADO M. akutni učinak na fenitoin moždanog debla slušni potencijala :. Klinička i eksperimentalna istraživanja. Neurology, 1986, 36, str. 1521-1524.

258. Hood J.D. Nove perspektive u istraživanju poremećaja ravnoteže //Br.J.Auditory. 1986. - Vol. 20. - P. 95-207.

259. Kuća W.F. Akustička neuroma perspektiva // Laringoskop. 1978. Vol. 88, N7. - P.816-824

260. Kapteyn T.S., Bles W., NjiokiktjienCh.J. et al. Standardizacija na platformi Stabilometrija je dio posturografije // Agressologie »1983, - No. 24, Vol. 7, - str. 321 326.

261. Katsarkas A., Outerbridge J.S. Vestibularno oštećenje u bolesnika s periferijskom senzornom neuropatijom // Vestibularna i vizualna kontrola na položaj i ravnotežu lokomotora. 1985. - P. 266-270.

262. Katsarkas A., Smith H., Galiana H. Posturalna nestabilnost na jednoj nozi u bolesnika s gubitkom jednostranih perifernih vestibularnih funkcija // J. Vestib. Res. 1994. -Vol. 4, N2-P. 153-60.

263. Kesselring, J., et al. Akutni diseminirani encefalomijelitis: MRI nalaz i razlikovanje od multiple skleroze. Brain 113: 291, 1990.

264. Kotaka S., Groll G., Bles W. Somatosenzorna ataksija // Poremećaji držanja i hoda. Ur. Bles W., Brandt Th. Amsterdam, 1986. - P. 177-183.

265. Kohut R.I. Perilymph Fistulas. Klinički kriteriji //Arch.Otolaryngol. Head Neck Surg 1992, sv. 118, br. 7, -P 687 692.

266. Kohut R.I., Hinojosa R., Ryu J.H. Ažuriranje na idiopatske perilympfatic fistule // Otolaryngol. Clin. North Am. 1996, vol. 29, br. 2, str. 343 352.

267. Krizkova M., Hlavacka F., Gatev P. Vizualna kontrola ljudskog stava na uskom i mekom podlogu // Phusiol. Res. -1993. -Vol. 42, N2.-P. 267-278.

268. Kuo W., Bhattacharya A., Succop P., Linz D. Posturalna procjena stabilnosti u kanalizacijskim radnicima // Journal of Occupational and Environmental Medicine. 1996. -Vol. 38, br. 1. - P. 27-34.

269. Jongkees L., Phillipszoon A. Electronystagmography // Acta otolaryngol., Supplementum. 189. Uppsala 1964.

270. Johnson, R. T., Griffin, D.E. i Gendelman, H. E. Post-infektivni encefalomijelitis. Semin. Neural. 5: 180, 1985.

271. Lee M. Y., Wong M I Tang F T. i sur. Nove kvantitativne i kvalitativne mjere na funkcionalnoj predviđanju za pacijente s moždanim udarom // J. Med. Ing. Technol., 1998.-No.22. Vol-p 14-24.

272. Leliever W.C HO. Ponavljajuća vestibulopatija // Laringoskop. -1981, -Vol.91, N1-P1- ()

273. Lindsay, J. Postural Vertigo i pozicionirani nistagmus, Anali iz Otologije, Rinologije i laringologije 1951, Vol. 60, -N4 - P. 1 134-1 153.

274. Lindsay K. W., Roberts D.M., Rosenberg J.R. Asimetrični tonik labirintski refleksi i njihova interakcija s refleksima vrata u decerebrate cat // J. Physiol. -1976.-Vol. 261, N3-P. 583-597.

275. Lishman, J.R., Lee, D.N. Anatomija vizualne kinesteze // Percepcija. -1973. N2. -P.287-294.

276. Lucking C.N., Ebner A., ​​Freiburg Dijagnostička vrijednost potencijalnih čimbenika izazvanih čvorovima mozga u poremećajima moždanog sustava. // Teze XVII Dunavskog simpozija o neurološkim znanostima. M., str. 85.

277. Lunardi P., Missori P., Innocenzi G. i sur. Dugoročni rezultati kirurškog liječenja cerebrelopentinskog kuta epiderma-moids // Acta Neurochir. (Wien). 1990.-Vol.103, N3-4. P.105-108.

278. Martinez M.T., Gianoli G.J. Perilizična fistula // J. La-State Med. Soc. 1994, vol. 146, N2, -P. 43 -46.

279. Masala W., Meloni F., Capobiano F. La sindrome da rottura delle finestre //Otorinolaringologia.- 1987 - sv. 37, br. 5, str. 391,404.

280. Mauritz K.H., Dietz V., Haller M., obilježja posturalna nestabilnost inducirani ishemijskog blokiranje krakova aferenata // Exp Brain Res. 1980. - Vol. 38, br. 1.1. P. 117-119.

281. MauritzK.H., Dichgans J., HufschmidtA. Kvantitativna analiza stava u kasnoj cortikalnoj cerebelarnoj atrofiji prednjeg režnja i drugih oblika cerebilarne ataksije // Brain, 1979, - No. 102, Vol. 3, p-461-482.

282. McClure, J. A. Vertigo i neravnoteža kod starijih osoba J.Otolaryngol. 1986. -Vol. 15.-P. 248-252

283. Messing V., Lenarz T., Steiner H.H. Die Diagnostik des Acusticusneurinoms // Nervenarzt. 1989. - Bd. 60, 7. - S. 407-413.

284. Milojević B. Eiectronystagmographic study of vertigo // Praktik. torhinolaryngol. 1967. 29. P. 85 - 94.

285. Mira E., Buizza A., Magenes G. i sur. Stručni sustavi kao dijagnostička pomoć u otoneurology // ORL. 1990. - Vol. 52, № 2. 96-103.

286. Mizuno M., Yainane M., Osanai R. Vizualna supresija u spinocerebellar degeneracijama // Praktik. Otol. Kyoto. 1989. - Vol. 82, N5. 647-652.

287. Moller, A.R., Jachetta P.J., Moller B.M. Neurol generatori potencijalnih evociranih moždanih stanica. - Re-sol iz humanih intrakranijalnih snimaka // Annales Otolaryngology, 1981, v. 90, br. 6, str. 591 599.

288. Moser M. Zu vestibulärer Kompensationsleistung und Drehempfindung // Laryngol. Rhinol. Otol. 1985. - Bd. 64, br. 2. - S.73-75.

289. Nakagava H., Ohachi N., Watanabe Y., Mizukochi K. Doprinos propriocepcije na kontrolu stavljanja u normalnim subjektima. Acta Otolaryngologica. -1992. Suppl. 503. P. 120-132.

290. Norre M.E., Forrez G., Stevens M. Posturography i vestibularna kompenzacija // Acta Otorhinolaryngol. Belg. Vol. 38, N6. - P. 619 - 630. 324.

291. Norre M.E., Forrez G., Stevens A., Beckers A. Cervikalni vertigo dijagnosticiran posturografijom? Preliminarni izvještaj // ActaOtorhinolaryngol. Belg. 1987. - Vol. 41, N5.-P. 574-581.

292. Norre M. E., Forrez G. Nove perspektive u otoneurologiji. Evaluacija vestibulospinalnog refleksa posturografijom // Acta otorhinolaryng. Belg. 1983. - Vol. 37.-P. 679 -686.

293. Norre M.E., Forrez G. Vestibulospinalna funkcija u otoneurologiji // ORL J. Otorhinolaryngol. Relat. Spec. 1986. - Vol. 48. - P. 37-44.

294. Norre M.E., Forrez G., Beckers A. Vestibulospinalni nalazi u dva sindroma sa spontanokus vertigo napada // Ann. Otol. Rhinol. Laryngol. -1989. -Vol. 98, br. 3. S. 191-195.

295. Norre M.E. Važnost testova funkcija u dijagnozi vestibularnih poremećaja // Clin Otolaryngol. 1994. - Vol. 19, br. 5. P. 433-440.

296. Norre M.E. Posturography: stabilizacija glave u usporedbi s snimanjem platforme. Primjena u vestibularnim poremećajima // Acta Otolaryngol Suppl. 1995. - Vol. 520, dio 2. - P. 434 - 436.

297. Norre M.E., Forrez G., Beckers A. Vestibularno navikavanje i posturography u benignom paroxysmal pozicioniranju vrtoglavice // ORL. 1987. - Vol. 49, Nl.-P. 22 -25.

298. Nylen C. Posture Test // Acta Otolaryngologica. Dodatak 109. Kopenhagen.- 1953.-P. 125-130.

299. Ohashi S. Studija o utjecaju tijela na bolesnike s cerebelarnim poremećajima // Praktik. Otol. Kyoto. Vol. 47, Nl.-P. 219-258.

300. Ohashi N., Nakagawa H., Asai M. Doprinos vizija stabilizaciji tijela u kliničkoj praksi kod bolesnika s spinocerebellar degeneracijom // Acta Otolaryngol. Suppl. (Stockh.), 1993.-N 504 str. 117-119.

301. Okyzano T. Vector statokinesigram. Još jedna metoda analize ljudskog tijela. // Pract. Otol. Kyoto. 1983. -Vol. 76, N10. - P. 2565-2580.

302. Parker D.Z., Thorton N.R. Valjanost odziva izazvanih kohlearnih živaca i moždanog sustava izazvao je odgovore ljudskog slušnog sustava // Scandinavian Auditology, 1978, v. 7, N1, str. 45.

303. Peterka R.J., Black F.O., Newell C.D. et al. Promjene povezane s dobi u ljudskom vestibulo-okulama i vestibulospinalnoj refleksnoj funkciji // Abst. ARO. 1987. - Vol. Ja -P. 12 do 19.

304. Preber L., Silferskiold B.P. Paroksizmalno pozicijski vrtoglavici nakon ozljede glave // ​​Acta Otolaryngol. 1957. - Vol. 48, N3. - 255-265.

305. Pyykko I., Aalto H., StarckJ. et al. Posturalna kontrola u bilateralnoj vestibularnoj bolesti // Vertigo, mučnina, tinitus / Ed. Claussen C.F., Kirtane M. Amsterdam. Elsevier Science Publ., 1988. - P. 473-477.

306. Raco A., Artico M., Ciappetta P. i sur. Primarni intrakranijski limfomi // Clin. Neural. Neurosug. 1990. - Vol. 92, N2. P. 125-130.

307. Romberg M.H. Upute za živčane bolesti čovjeka. Syderham Society: London, 1853. - Vol. 2 - str. 396-401.

308. Ropper, A.H. i Poskanzer, D.C. Prognoza akutne i subakutne poprečne mijelopatije temeljene na ranim znakovima i simptomima. Ann. Neurol 4: 51,.

309. Rubin AM, Young J.H., Milne A, Schwaz D.W.F., Fredrickson. M. Integracija vrata debelog crijeva u vestibularnuclei // Brein Res. 1975. - Vol. 96, Nl.-P. 99- 102.

310. Rubin A.M., Woolley S.M., DaileyV.M. et al. Posturalna stabilnost nakon blagih ozljeda glave ili trzajnih ozljeda // Am. J. Otol., 1995. N16, Vol-2. - str. 216-221.

311. Ryan G., Cope S. Vertical Cervical // Lancet 1955. 31. prosinca-P. 1355 1359.

312. Ryder RE, Owens DR, Hayes TM, et al. Nesvijest o hipoglikemiji i neadekvatna hipoglikemijska kontraindikacija: nema uzročno-posljedične veze s dijabetičkom autonomnom neuropatijom. Br Med J 1990; 30: 783 7.

313. Saling M., Koprdova I., Hruby M. Kvantitativna procjena poremećaja uspravnog držanja pomoću stabilometrije // Cesk. Neural. Neurochir., 1991. N 45. Voi. 1. -p. 14-21.

314. Schaefer K.P., Kukowski B., Sub K.J. Psihijatrija i posturografia // X. Int. Simp. o poremećajima držanja i stajanja. BRD; Munchen, 1990, - rujna. 2- 6. p. 361- 364.

315. Schuknecht H.F., Davidson R.C. Gluhost i vrtoglavica iz ozljede glave // ​​Arch. Otolarvngol. -1956. Vol. 63, N4. - P.513-528.

316. Schwarts, D.M., Pratt, R.E., Schwarts, J. A. Odgovorni odgovori moždanog debla u prijevremenim porodicama: Dokazi periferne zrelosti. // Her Hering. 1989 / - Vol. 10, br. 1. - P. 14-22.

317. Shelton C., Brackman D.E., House W.F., HitselbergerW.E. Rezultati u 106 slučajeva // Laringoskop. 1989. - Vol.99, N4. -P.405-408.

318. Sherd M., Speulda E.W. Moždano slušni evocirani potencijali u neurološkoj klinici: stimulaciju za poboljšanje i analisis metode // Klinička primjena evociranih potencijala u neurologiji / Courjon J. Mansure F. revol M. New York, 1982, -p.211-220.

319. Spencer M. Tehnika Dopplerskog ispitivanja // Spencer M., Reid I. (ur.). Cerebrovaskularna evaluacija s Doppler ultasoundom. Haag: Martinus Nijhoff Publishers, 1981, -P.77-80.

320. Zvjezdica A., Hamillton F. Korelacija između potvrđenog mjesta neurološkog oštećenja i odstupanja u odgovoru stabljika udaljenog polja. // EEG klin. Neurofisiol, 1976, 41, str. 595 608

321. Taguchi K. Karakteristike tijela koje utječu na bolesnike s perforijskim vestibularnim poremećajima // Adv. Otorhinotaryngot., 1979, N25, p. 144 148.

322. Torok N., Kumar A. Eksperimentalni dokazi o etiologiji u posturalnoj vrtoglavici // ORL. 1978. - Vol. 40, N1. - P.32-42.

323. Trenkwalder C., Paulus W., Krafczyk S. i sur. Posturalna stabilnost razlikuje «donji dio tijela» od idiopatskog parkinsonizma // Acta Neurol. Scand., 1995.-No. 91, Vol. 6. -p. 444 -452.

324. Tuohimaa P. Vrtibularni poremećaji nakon blage ozljede glave // ​​Acta Otolaryngol. 1978. - Suppl.359. - P. 1-59

325. Unterberger S. Nene objektive registrierbare vestibularis Korperdreh Reaktion erhalten durch Treten ANF der stele. Der Tretversuch // Arch. Ohr., - Nass., -Kehek. Heilkunde. - 1938. - B. - 145. - s. 273-282.

326. Ueda K. Analiza reakcije devijacije nakon stimulacije vestibularne reakcije // Praktik. Otol. Kyoto. 1983. - Vol.76, N4. - str. 1345-1376.

327. Vankov A., Dunev S., Videnov S. Force platforma za stabilografske studije // Acta physiolet pharmscol. 1990. - Vol. 16, br. 3. P. 63-68.

328. Viikki K., Isotalo E., Juhola ML, Pyykko I. Modeliranje oculomotornih podataka s indukcijom stabla odluke // Stud. Health Technol. Obavijestite. 1999. -Vol. 68.-P. 660663.

329. Vogl G., Pohl P., Willeit J. i sur. Doppler i duplex sonografija cervikalnih arterija i korelacije s drugim ispitivanjima // Clin. Neural. Neurosurg. 1989. - Vol. 91, N3. - P.243-246.

330. Zid C., Crni F.O. Posturalna stabilnost i rotirajući testovi: njihova djelotvornost za probira vrtoglavice // Acta Otolaryngol. -1983. -Vol.85, N3-4. -P.235-246.

331. Ward JD, Boulton AJM, Simms JM, et al. Venansko distenzija u dijabetičkoj neuropatičkoj nozi (fizički znak arterijanskog pomicanja). J R Soc Med 1983; 76: 1011-4.

332. Weissman, J.L., Weber, PC., Bluestone C. D. Kongenitalna perilifatska fistula: kompjutorska tomografija srednjeg uha i unutarnjih uha anomalija, Otolaryngol. Head Neck Surg 1994, vol. 111, br. 3 P. 243-249.

333. Wiegand D.A., Fickel V. akustični neurom perspektive pacijenta: subjektivne procjene simptoma, dijagnoza, terapija i ishod u 541 pacijenata // laringoskop. -1989. - Vol.99, N2. - P. 179-187.

334. Winter D.A. A. B. C. od ravnoteže tijekom stajanja i hodanja. Univ. Waterloo press, 1995. 56 str.

335. Woolley S. M., Rubin A.M., Kantner R.M. Stabilometry // J., Otolaryngol., 1993, No. 22, Vol. 5. str. 368-375.

336. Yagi K, multivarijatna statistička analiza u stabilometry u ljudskom uspravnom stajanju (prvog izvješća) faktor dobne // Nippon Jibiinkoka Gakkai Kaiho, 1989, - № 92, god. 6. - str. 899 - 908.

337. Yagi K. Multivarijatna statistička analiza u Stabilometry priznanje ljudskog uspravno stajanje (Drugo izvješće) uzorak od stabilogram // Nippon Jibiinkoka Gakkai Kaiho, 1989. - № 92, god. 6.-P. 909 - 922.

338. Yasargil M.G., Fox J.L. Mikrosurgijski pristup akustičnom neurinomu // Surg. Neural. 1974. - N2. - P.393-398.

339. Yokoyama K., Araki S., Murata K. et al. Subclinical vestibulo-malog mozga, prednji malog mozga režnja i spinocerebralne efekte u vodećim radnika u odnosu na istovremene i prethodnog izlaganja // Neurotoxicology 1997.-№18, Vol.2, p. 371 380.

340. Zierler R., Strandness D. Doppler iz perspektive aklinikara // Jaffe C. (ur.). Vaskularni i Doppler ultrazvuk - New York; Edinburgh: Churchill Livingstrone. 1984, str. 51-69.

341. Zhou L.F. Intrakranijalni epidermoidni tumori: Trideset i sedam godina dijagnoze i liječenja // br. J. Neurosurg. 1990. - Vol. 4, N3. - P.211-216.

342. Zwiebel W. Nonimaging Doppler cerebrovascular Technigues. // Zwiebel W. Uvod u vaskularnu ultrazvučnu analizu. New York; London: Gmne a. Strarron 1988 - str. 61-76

Sljedeći Članak

Cijepljenje - hepatitis B