Što određuje boju urina: u kojim se bolestima mijenja?

Liječenje

Urin je jedan od fizioloških fluida, čija je funkcija uklanjanje raznih proizvoda razgradnje iz tijela. Ovisno o sadržaju pojedinih komponenti, tekućina može biti različitih boja i nijansi. Proučavanje boje urina omogućuje određivanje prirode rada pojedinih organa, a time i otkrivanje bolesti.

Boja urina je normalna

Da bi se utvrdilo što ovisi boja urina, valja napomenuti da se sastoji od mnogih komponenti. U procesu života, osoba konzumira razne hrane, kao i lijekove, biološki aktivne dodatke koji utječu na boju urina. Kad se probavlja, hrana se razbija u najmanju komponentu, ali u procesu metabolizma nastaju preostali produkti raspadanja, čije se izlučivanje provodi s urinom. Stoga je glavni faktor koji utječe na njegovu boju svojstva i količina metabolita u sastavu tekućine.

Također treba napomenuti da urin ima tekuću konzistenciju koja je povezana s visokim postotkom sadržaja vode. Količina tekućine koju osoba konzumira također izravno utječe na njezinu boju. Kod pijenja velike količine vode, povećava se i količina urina, pa su preostali metabolički produkti manje koncentrirani, tako da je boja manje zasićena. Slično tome, kod dehidracije ili drugih stanja povezanih s smanjenjem tjelesne ravnoteže vode, urin se odlikuje intenzivnijom bojom, ali se njegova količina znatno smanjuje.

Boja slame je slame-žuta. Ova obojenost je zbog normalnog sadržaja produkata razgradnje hemoglobinskih spojeva. U ljetnoj sezoni može varirati do bogate žute boje, koja je povezana s povećanjem potreba tijela za vodom.

U djetinjstvu, indeks boja tekućine je nešto lakši nego kod odraslih osoba. Neposredno nakon rođenja, mokraćovodna tekućina može biti posve bezbojna ili imati crvenkastu boju, koja je povezana s visokim sadržajem mokraćne kiseline. Takvo stanje nije patologija, i sama prolazi kroz 1-2 tjedna.

U nekim slučajevima, boja urina mijenja zbog korištenja određene hrane. Najčešće, crvenilo boje urina uzrokovano upotrebom velikih količina repe, ribizla, trešanja, mrkve. Takvi proizvodi sadrže puno prirodnih tvari za bojanje koje utječu na boju tekućine. Osim toga, promjena boje urina može biti uzrokovana unosom različitih napitaka koji sadrže umjetne boje.

Općenito, boja urina određena je brojnim čimbenicima, a glavni su koncentracija tekućine i količina produkata razgradnje sadržanih u urinu.

Patološke promjene

Razvoj različitih patologija utječe na rad urinskih i ekskretorskih mehanizama. Zato se često upotrebljavaju bihemična i fizikalna svojstva urina kao dijagnostičke metode. Promjena boje može djelovati kao očiti simptom bolesti, pa stoga ako zamračivanje ili stjecanje bilo koje izražene boje nije povezano s prirodnim uzrocima, trebali biste posjetiti stručnjaka.

Uobičajeni uzroci promjena urina u boji:

 1. Dehidracija. Smanjenje količine tekućine u tijelu može biti uzrokovano različitim patologijama. To uključuje produljeni proljev, trovanja, neke endokrine bolesti. Zbog nedostatka tekućine, pored povećanja zasićenja boje urina, mogu se razviti i stagnirajući procesi u bubrezima. To dovodi do činjenice da tekućina tamne i postaje tamno žuta.
 2. Zatajenje bubrega. Oštećena funkcija bubrega može biti posljedica različitih akutnih i kroničnih patologija. Kod pacijenata na pozadini dane bolesti urin postaje gotovo bezbojan. To ukazuje na to da bubrezi ne obavljaju svoju funkciju, tj. Ne pročiste krv. U pravilu, u pozadini takvog poremećaja, pacijenti razvijaju ozbiljne simptome opijenosti, boli i opće slabosti.

Boja s žuticom

Dakle, promjena boje urina često izaziva različita patološka stanja na pozadini bolesti.

Promjena boje na pozadini uzimanja lijekova

Korištenje raznih lijekova gotovo uvijek utječe na stanje tijela. Aktivne komponente lijekova uključene su u metabolički proces, a proizvodi njihove propadanja također se izlučuju iz tijela kroz mokraćni sustav. Prisutnost nekih tvari može utjecati na boju urina.

Najčešće dolazi do nenormalne boje pri primanju takvih sredstava:

 • Antibiotici. Korištenje različitih skupina antibakterijskih sredstava dovodi do promjene kemijskih i fizikalnih svojstava urina. U pravilu, tekućina postaje mnogo tamnija od normalne. U rijetkim slučajevima opaženi su suprotni učinci - razjašnjenje urina, ali to je dokaz negativnog utjecaja na bubrege. Istodobno s uzimanjem antibiotika bilježi oštar karakterističan miris urina.

Ružičasta boja urina

Općenito, tijekom terapije s raznim lijekovima dopušteno je djelovanje lijekova na boju urina, ali ako se pojavi takva nuspojava, posavjetujte se s liječnikom kako biste bili sigurni da promjena nije patološka.

Što učiniti ako se boja urina promijenila

Pitanje koje mjere treba poduzeti kako bi se normalizirala boja urina od interesa je za mnoge. U slučaju da nema ozbiljnih patoloških simptoma, pacijent treba čekati 1-2 dana. Možda je razlog za anomalije u boji uporaba velikog broja određenih proizvoda ili kršenje ravnoteže vode.

Mogući patološki simptomi uključuju sljedeće:

Česti uriniranje u WC-u

 • visoke temperature
 • tešku bol tijekom mokrenja
 • mučninu ili povraćanje
 • ometati odmrzavanje
 • opća slabost
 • česte želje
 • poremećaji apetita

Kada se pojave ti patološki znakovi, potrebno je potražiti pomoć liječnika. Također biste trebali posjetiti liječnika ako boju mokraćne tekućine nije dugoročno normalizirana. Moguće je da su to bolesti koje nisu popraćene teškim simptomima, ali imaju ozbiljan zdravstveni rizik. Sveobuhvatna dijagnostika potrebna je za određivanje točne dijagnoze.

Glavna metoda za identificiranje bolesti u ovom slučaju je analiza urina. Omogućuje određivanje kojim tekućina mijenja boju. Na temelju dobivenih podataka, stručnjak će moći odrediti prirodu poremećaja i propisati odgovarajuće terapeutske postupke.

Preduvjet za terapiju je korekcija ishrane. Izuzetno je važno da pacijent prilagodi svoj režim za piće, tako da tekućina koju prima tijekom dana u potpunosti odgovara normi. Jednako je važno napustiti proizvode, čiji sastav sadrže razne boje.

U nekim slučajevima, normalizacija zahtijeva čišćenje tijela. Potrebno je ukloniti iz tijela otrovne tvari, koje također utječu na stanje tekućine unutar mjehura. U tu svrhu koriste se posebna dijeta i postupci čišćenja, klice, detoksifikacijski napitci. Istovremeno, postoji potpuno odbijanje alkohola i drugih štetnih proizvoda.

Općenito, kada se mijenja boja urina, pacijent prije svega mora obratiti pažnju na vlastitu državu i stanje zdravlja, budući da većina patoloških stanja izazivaju teške simptome. U budućnosti, savjetujte se s liječnikom radi savjetovanja o terapiji i normaliziranju boje mokraće.

Abnormalna boja urina je širok spektar patologija povezanih s odstupanjem boje mokraćne tekućine od norme. Promjene mogu potaknuti i prirodni uzroci, u obliku korištenja određenih vrsta hrane ili lijekova, te patoloških čimbenika u ulozi različitih bolesti.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite i pritisnite Ctrl + Enter, da nas obavijestite.

Provjerite boju urina - samostalno kontrolirati stanje tijela

Većina ljudi ima prezirno stajalište prema urinu kao otpad. Zapravo, to je proizvod vitalne aktivnosti tijela, pokazujući obrazovanoj osobi stanje unutarnjih organa nije gori od rendgenskih zraka. Boja urina može puno reći o zdravlju i problemima u radu pojedinih organa, koliko tekućina osoba pije, što su jeli i koje lijekove oni uzimaju.

Normalna boja urina i što ga stvara

Uobičajena boja urina kod odrasle osobe s dobrim zdravljem je žuta. Može biti lakši ili tamniji, ali mora biti proziran. Tonalnost varira s godinama i ovisi o tjelesnoj aktivnosti. Urin u svom sastavu ima nekoliko tvari za bojenje, nastale uglavnom iz pigmenata krvi:

 • hematoporfirina;
 • uroeritrin;
 • uro rozoin;
 • urochrome;
 • urobilin;
 • mokraćna kiselina.

Koncentracija bojila može varirati. Uricna kiselina, za razliku od drugih tvari koje čine urin, ima ružičastu boju. Ali njegov je sadržaj malen i ne mijenja ukupnu sliku žutih pigmenata. Prevladavaju u bojenju urina, to može u prvom mjesecu života malog čovjeka i patološke bolesti bubrega.

Pojava zamućenosti, sedimenta, obezbojenje ukazuje na bolest, kako organe genitourinarnog sustava, tako i gastrointestinalni trakt - gastrointestinalni trakt.

Ako se u mokraći žute boje pojavi bijeli talog, trebate se obratiti urologu, što je znak nastanka bubrežnih kamenaca. U početnoj fazi, organ se može obnoviti pravilnom prehranom. U naprednom obliku, liječenje je složeno, brzo ili uz uporabu ultrazvuka.

Uz normalnu boju urina može se pjeniti. To je signal o povećanoj koncentraciji bjelančevina u urinu kao posljedicu njegovog visokog sadržaja u krvi i tkivima. Potrebno je hitno liječiti bubrege, provjeriti želudac i štitnjaču. Patologija u tim organima izaziva proizvodnju proteina u velikim količinama.

Promjena boje uzroka urina

Boja urina varira iz raznih razloga i ima ih puno. Čak i zdrava osoba može odjednom postati crvena ili narančasta.

Urina nikada nije ljubičasta i plava, bliža nijansama ultramarina. Ostatak boja može biti obojen.

Na broj pigmenata i drugih tvari utječe:

 • dob;
 • količina tekućeg pijanca;
 • bolesti;
 • trudnoća;
 • temperatura zraka;
 • tjelesna aktivnost;
 • uzimani lijekovi;
 • prirodni proizvodi;
 • boje u pićima i poluproizvodima.

O tome što kaže boja urina. Ako osoba ima prozirni i gotovo bezbojni urin, onda je dijete u dobi od nekoliko dana ili pije puno vode pasivnim životnim stilom. To je u optimalnim klimatskim uvjetima, ne zamrzava i ne pregrije, tijelo troši najmanje energije za održavanje života. Bezbojno proizvodi mokraću etilnog alkohola. Nakon konzumiranja jaka pića, povećana je mokrenja i obezbojenje urina. Ali to ne znači da je sa zdravljem sve u redu. Bubrezi rade s velikim opterećenjem i ne mogu filtrirati i ukloniti toksine iz krvi, samo vodu.

Što je više tereta, osoba se znojenje od vrućine i malo pije, urin će potamniti. Boja se mijenja s dobi. Tamnožuta urina s visokim sadržajem pigmenata i mokraćne kiseline u starijih osoba i dehidracijom zdravog organizma.

Promjena boje mokraće povrćem i voćem

Često ljudi primjećuju da se boja urina drastično promijenila, postala tamno crvena ili narančasta, smeđa. Razlog je jednostavan, moramo analizirati ono što smo jučer jeli. Boja urina u svijetlim bojama može:

 • stolna repa;
 • mrkva;
 • trešnje;
 • borovnice;
 • kupine;
 • rabarbara;
 • grah;
 • pivo;
 • pića s bojama.

Jabuke i krastavci mogu utjecati na boju urina, ali ga olakšavaju. Brzo bojenje prolazi. Iznimka je pivo i boje u hrani. Oni opterećuju jetru i bubrege, pomažu im da preopterećuju, uklanjaju toksine iz tijela. Dođe do iritacije zidova mokraćnih kanala, želuca i mokraćnog mjehura.

Kako je urin u boji s lijekovima

Uzimanje lijekova i kompleksa vitamina i minerala, možete primijetiti promjenu boje urina. U tablici se navode osnovna sredstva koja se koriste češće od drugih i aktivno utječu na bojanje urina.

Nemoguće je jednoznačno reći što točno ova boja dobiva urin. Kinin može bojati mokraću u tamnosmeđoj boji i učiniti ga crnim. Sve ovisi o reakciji tijela na određeni lijek. U nekim pacijentima Triamteren daje plavkasto boju, au drugima smaragdno. Etil alkohol smanjuje urin, što ga čini prozirnim. U ovom slučaju, nagovaranje na WC češće i bogat urination.

Korištenje biljnih dekocija sa senna lišćem dovodi do bojanja urina u zelenoj i zelenkastoj boji.

Kada se liječi lijekovima koji sadrže: nitrofurane, metronidazol, klorokin normalan žuti urin postupno potamni u staklenku i dobiva smeđu nijansu.

Urin bolesne osobe

Kada se krši rad urogenitalnog sustava, posebno bubrega, mijenja se boja urina. Odražava se na bojenje urina i bolesti jetre, želuca, žučnog mjehura i kardiovaskularnog sustava.

Prvi znak bolesti je pojava različitih vrsta padalina i mutnoće.

 1. Bjelančevine su u obliku bijelih pahuljica, koje se postupno smiruju.
 2. Pus podsjeća na vrhnje, zelenu boju.
 3. Muž kao prozirna, loše smrznuta žele.
 4. Suvišni sadržaj soli je obojen u različitim bojama i nasadi se na dno posude kao fini prah.
 5. Krv koja nije pomiješana s urinom može imati nepravilni oblik i polagano poravnati.

Boja urina se promijenila, što to znači. Čak i žuti pigment, zasićeniji ton nego obično, ukazuje na povredu u radu organa.

Da bi se smanjila količina pigmenata koji bojaju urin u normalnoj boji, dovesti do zatajenja bubrega, dijabetesa svih tipova, bubrežne glikozije - povećane glukoze u bubrezima.

Kod dehidracije, koja je nastala kao rezultat opijenosti - proljev, povraćanje, urin dobiva tamno žutu boju. Na sličnu boju urina dovode do zagušenja žuči, zaraznih bolesti. Kad osoba primi opekotine, imunološki sustav se obnavlja radi liječenja i kao rezultat, urin se zatamnjuje.

Mokraća je zelena da jest. Ako se isključi unos droga koji se boji u takvoj boji, rabarbara se ne jede, tada postoji velika vjerojatnost virusne bolesti jetre, to jest, mehanička žutica. Zašto je urin zelen - ima puno bilirubina.

Zelena s bojom smeđe boje pojavljuje se s žuticom parenhimskog tipa, kada se bilirubin dodaje s žučnim pigmentom urobilinogena, što predstavlja konačni proizvod razgradnje hemoglobina. Simptomatologija bolesti jetre slabo je izražena i na početnoj fazi razvoja određena je promjenama u bojenju urina. Kada se trese, nastaje pjena koja ima zelenkastu boju.

Tamno smeđe zelenkaste boje postaje urin kada je organizam opijen s velikom količinom piva, posebno mračnim nefiltriranim sortama. Nakon uzimanja tekućeg slada u velikim količinama, bubrezi se regeneriraju oko tjedan dana, enzimi i toksini se intenziviraju.

S visokim sadržajem urobilinogena u mokraći dobiva smeđu, smeđu i sivo-crvenu boju. Ovo je rezultat razvoja hemolitičke anemije u tijelu - patologiji u sustavu koji stvara krv, u kojem se uništavaju eritrociti. Bolest je ozbiljna i zahtijeva hitnu akciju.

Promatra se crvena mračna boja urina s velikim brojem bolesti praćenih krvarenjem:

 • Anemija olova je uroporfinarna;
 • tumore, uključujući maligne, u mokraćnom sustavu;
 • ulkus želuca i ulkus dvanaesnika;
 • difuzni i erozivni gastritis;
 • urolitijaze;
 • cistitis;
 • prostatitis;
 • infarkt bubrega.

Uz bolesti želuca i crijeva, većina krvnih inkluzija se izlučuje izmetom. U slučajevima teškog krvarenja pada u urin, najprije mrlja u ružičastoj boji, uz zanemarenu bolest tijekom remisije i pogoršanja crvene boje.

Određivanje boje u obliku mesnatog sloja znači bojenje u mutnom crvenkasto-smeđem tonu, kao kod miješanja krvi s vodom, pri pranju jetre ili crvenog mesa. To postaje urin s hematurijom - krvnim bolestima, glomerounfritisom akutnim i kroničnim.

Crni urin izvješćuje o višku melanina, hemoglobinurije, homogeniziranoj kiselini. Takve tvari se oslobađaju u velikim količinama tijekom pogoršanja hemolitičkog bubrega - oblik akutnog zatajenja bubrega i oblika progresivnog razvoja raka - melanosarkom. Omogućuje crnu hladovinu u mokraći alcaptonuria, nasljednu bolest povezanu s oštećenim metabolizmom urina.

Ako postoji velika količina gnoja u mokraći, bjelančevinama, mastima, fosfatima, izbjeljuje se, kao da mu je dodano mlijeko. Postupno formirana u različitim oblicima padalina ostaje zamućenost. Češće nego ne, to ukazuje na renalnu regeneraciju, stvaranje masnih naslaga u njima.

Uz mliječnu boju urina, što ukazuje na limfostasis bubrega, moramo paziti na dodatne simptome bolesti - natečenost. Zanemarivanje bolesti dovodi do komplikacija u radu srca, razvoju onkologije.

Potrebno je da svaka osoba povremeno pregleda boju svog urina, u vremenu za otkrivanje bolesti koje se ne manifestiraju na drugi način u početnoj fazi.

Promjena boje mokraće

Opis simptoma

Na stanje zdravlja govori o boji urina

Urin je tekućina koja tijelo izlučuje, a zajedno s njim i metabolički proizvodi. Neki od njih daju ovu ili tu boju u urinu. Na primjer, urobilin, urokrom, uroserin, uroeritin i slično. Zbog njih urin je obojen u žutom različitom intenzitetu.

Uobičajeno, boja urina je u rasponu od blijedo do svijetlo žute boje, ovisno o prisutnosti pigmenta, nazvanu urochrome. Boja urina ne može uvijek biti obična. Vitamini ga mogu promijeniti na svijetlo zeleno, boja mrkve može je bojiti u boji naranče. Porfirija je bolest koja utječe na kožu i živčani sustav, mijenja boju mokraće na boju vina.

Uzroci promjene boje urina

Boja urina ovisi o nekoliko čimbenika. Prvo, iz metabolizma i količine metabolita koji se izlučuju, kao i od volumena tekućine koju je tijelo povuklo. Dakle, nekoncentrirani urin će uvijek biti lakši od koncentriranog urina. Drugo, od doba. Boja urina kod djeteta uvijek će biti lakši od onoga odrasle osobe. U dojenčadi mokraća ima svijetložutu boju, a kod novorođenčadi gotovo je bezbojna. No, crvenkasta boja je dopuštena dva tjedna od trenutka rođenja. To je zbog visoke razine mokraćne kiseline.

O proizvodima koje konzumirate, također ovisi o tome koja će boja urina imati u budućnosti. Na primjer, zeleni urin rezultat je rabarbara ili šparoga, ružičaste mokraće, pa čak i crvenih repa i naranče - mrkve. Ako se boja urina promijenila tijekom liječenja, to može biti posljedica uzimanja lijekova, što će vjerojatno biti napisano u uputama lijekovima.

Ali to je vrijedno napomenuti promjena boje mokraće češće se javlja kao posljedica bolesti i patoloških procesa. Dakle:

 • Mokraća tamno žute boje može biti simptom akutne infektivne bolesti ili ustajanja fenomena u bubrezima. Osim toga, to se opaža tijekom dehidracije tijela ili u prisustvu opeklina.
 • Blijeda žuta boja urina, gotovo bezbojna, simptom je poliurije različitih etiologija (šećer i dijabetes insipidus, kronično zatajenje bubrega početne faze).
 • Boja urina, čiji je uzrok visoka razina urobilinogena kao rezultat hemolitičke anemije, bit će tamno smeđa.
 • Urin iz tamne boje, gotovo je crna opažena s akutnim hemolitičkim bubrezima, alkaponurirom ili malnosarkomom.
 • Crvena boja urina može značiti da je ušla nova krv. To se javlja kao rezultat urolitijaze, hemoragičnog cistitisa, infarkta bubrega ili tumora mokraćnog sustava.
 • Urina crvene boje, koja se bliže podsjeća na boju mesa, ukazuje na prisutnost izmijenjene krvi u urinu (glomerulonefritis).
 • Na zelenkasto-smeđoj ili u boji tamnog piva, boja urina mijenja se kao posljedica parenhimalne žutice ili pojave bilirubina i urobilinogena u mokraći.
 • S žuticom mehanički urin postaje zelenkasto-žuta boja.
 • Prisutnost limfne tekućine u urinu će dovesti do činjenice da će biti mliječno. Uzrok tome su različiti patološki procesi, koji prate lymphostasis u bubregu.
 • Masna degeneracija bubrega će dovesti do pojave u mokraći gnoj, masti i kristala fosfata, što će mu dati bjelkaste nijansu.
 • Bezbojni urin ili blaga žuta često se pojavljuju kao rezultat obilnog pijenja i to je norma. Ako ovaj simptom ima stalni karakter, onda govori o prisutnosti napredne bolesti bubrega.
 • Ako je urin žut, ali istodobno postoji pješčani sediment, što je jasan znak da pacijent ima tendenciju stvaranja kamenja u bubrezima.
 • Smeđa boja urina, koja je vrlo slična boji jakog crnog čaja, signalizira prisutnost bolesti jetre i žučnog mjehura.
 • Mudni urin s prisustvom pahuljica je simptom uretreza, cistitisa, upale bubrega.
 • Ako urin pjene (uglavnom se promatraju kod muškaraca), onda je sperma ušla u mokraćni trakt.

Boja urina u budućoj majci

Tijekom trudnoće, žena treba redovito posjećuju ginekologa, a tijekom svakog posjeta, ona se obično dodjeljuje test urina za otkrivanje rane faze mogućih bolesti.

normalan boja urina tijekom trudnoće mora biti žuta, različite su boje dopuštene i smatraju se normom. Uostalom, bubrezi već moraju raditi na dva organizma, a postupno rastući fetus počinje pritisnuti na njih.

Tijekom trudnoće urin ne smije mijenjati boju. Naravno, svaka buduća majka brine se o svom zdravlju i zdravlju djeteta pa se brine na najmanji odstupanja od norme. Ali uvijek ne postoji razlog za paniku. Na primjer, urin tamnosmeđe boje ne govori uvijek o patologijama i može biti rezultat činjenice da je mama nešto pojela. Normalna boja će se vratiti za jedan dan.

Urin svijetlo žute boje svibanj se pojaviti kao rezultat dehidracije, kada je trudnoća popraćena teška toksikoza i malo tekućine ulazi u tijelo. Jako svijetla boja urinskih signala kronična je kronična dehidracija, tijekom kojeg možda ne želite piti, ali to može dovesti do stvaranja kamenja u bubrežnom tkivu.

Promjena boje mokraće

24. veljače 2014

Boja urina osoba ne ostaje uvijek uobičajena: ovisi o nekoliko čimbenika koji utječu na ljudsko tijelo.

Koja je boja urina?

Uobičajeno, varijante ljudskih nijansi urina mogu biti različite. Zdrava osoba može imati blijedu i žutu svijetlu boju urina. Sjena ovisi o količini u mokraći urochrome, tj. pigment na kojem ovisi urin. Ovaj pigment proizvodi se propadanjem hemoglobin, koji nosi kisik u eritrociti.

Boja također ovisi o dobi: dječji urin je lakši, u odrasloj osobi - zasićenija boja urina. U dojenčadi urin je svijetlo žut, au novorođenčadi urin je gotovo bezbojna tekućina.

Koja boja urina osoba, ovisi o aktivnosti metabolizma, kao i koliko tekućine tijelo prikazuje. Ako osoba pijete puno tekućine, boja urina će biti prozirna. Stoga, više koncentrirani urin, više zasićene boje. Ako je tijelo jako dehidrirano, urin može imati jantarnu boju.

Zašto se mijenja boja urina?

Dakle, zdrava boja urina može varirati. Promjene u boji urina zdrave osobe, u pravilu, privremeno se manifestiraju kao posljedica upotrebe lijekova, nekih prehrambenih proizvoda ili boja. Ako postoji sumnja u razvoj patološkog stanja, normalnu boju urina kod odrasle osobe treba zatražiti od liječnika. Nakon ozbiljnih promjena u boji urina može ukazivati ​​na razvoj zaraznih bolesti i drugih ozbiljnih bolesti. Međutim, osoba je u stanju odrediti koju boju zdravi urin uspoređujući sve promjene s uobičajenom sjenom mokraće.

Uz urogenitalne infekcije, uz promjenu boje mokraće, mogu se pojaviti i drugi simptomi kod osobe, iako često takve bolesti prolaze bez drugih znakova. Međutim, s infekcijama mokraćnog sustava, može postojati i stalan poticaj za uriniranje, bol u trbuhu, gori u procesu mokrenje, zimica, groznica, slabost. Urin može imati promijenjenu boju, ali oštar miris.

Treba obratiti pozornost na one promjene boje mokraće, koje su vidljive golim okom.

Crvenkasta boja urina kod muškaraca i žena ne ukazuje uvijek na ozbiljne zdravstvene probleme. Crvena boja urina je uglavnom zbog prisutnosti crvenih krvnih zrnaca u njemu. U pravilu, takvo krvarenje brzo nestaje, pa je urin crvene boje samo privremen fenomen. Međutim, ako se crvenkasta boja neprestano pojavljuje, ovaj simptom označava ozbiljnu bolest. U medicini se zove crvenkasti urin koji se pojavljuje zbog ulaska krvi u nju hematurija. Ovaj simptom može pratiti bolesti prostate u muškaraca, izgled kamenca u bubregu ili u mokraćnom mjehuru, rak urogenitalnog sustava.

Treba napomenuti da je crvenkasta boja urina često povezana s hranom koju je osoba koristila. Jela repa, kupine, rabarbara mogu zamazati urin u ružičastoj boji. Mrkva pocrčava i pod utjecajem brojnih toksina, posebice zbog trovanja žive, olova.

Ponekad je urin u boji naranče. Često su žene ozbiljno zabrinute zašto se narančasta boja urina tijekom trudnoće manifestira s vremena na vrijeme. Zapravo, ovaj je simptom često uzrokovan najčešćim uzrocima. Ova sjena može se pojaviti nakon uporabe određene hrane, dodataka hrani. To, prije svega, jela od mrkve, koje sadrže veliki broj karoten. Uzorak narančaste boje promatra se kod onih koji uzimaju više količine vitamin C. Zašto se naravna narančasta boja urina pojavljuje kod osobe tijekom liječenja određenih bolesti, objašnjava unos određenih lijekova. To su odvojene antibiotici, varfarin, phenazopyridine, itd. Treba napomenuti da narančasta boja urina također može ukazivati ​​na dehidraciju tijela, jer u tom slučaju urin postaje koncentriraniji.

Ako je žena promijenila boju urina tijekom trudnoće, onda objasnite da to mogu biti i fiziološki uzroci i razvoj određenih patologija. Promjena boje mokraće tijekom trudnoće događa se ako u ranoj fazi trudnoće buduća majka pati od jakih toksikoza, što rezultira dehidracijom tijela. Također, razlozi za promjenu boje mokraće u trudnica često su povezani s prehrambenim navikama buduće majke. Ali ako žena ima najmanju sumnju da su promjene boje mokraće povezane s bolestima, odmah se posavjetuje s liječnikom koji će propisati potrebne laboratorijske testove.

Ako osoba ima plavi i zeleni urin, tada takve manifestacije mogu biti povezane s uzimanjem lijekova i određenom hranom. Na primjer, zelenkasta boja urina pojavljuje se nakon konzumacije šparoga. Plava i žuto-zelena boja urina pojavljuju se nakon liječenja lijekovima urised, amitriptilin, cimetidin, indometacin, također nakon uzimanja nekih multivitamskih kompleksa.

U rijetkim slučajevima, urin plave boje promatra se kod djece koja pate obiteljska hiperkalcemija. To je nasljedna bolest, u kojoj je razina kalcija povišena u krvi.

Tamna mokraća s mirisom muškaraca i žena imati i pozadinu jesti određene namirnice (grah, rabarbara), a zbog prijema brojnih lijekova. Urin tamno smeđa ili tamno narančaste boje se pojavljuje nakon primitka protiv malarije, nakon nekih tretmana znači koristiti kako bi se uklonili infekcije mokraćnog i nakon uzimanja lijekova koji sadrže sijeno, Cascara i metoklopramid.

Što je mraka urina, potrebno je razumjeti i ako osoba pati od bolesti jetre. Tumiranje urina očituje se kada ciroza jetre, hepatitis. Također, tamno smeđa boja urina može akutni glomerulonefritis, kada bubrezi ne uklanjaju dovoljno troske i suvišne tekućine.

Ne možete zanemariti ovaj simptom budućim majkama. Ako urin postaje smeđe ili tamno crveno u trudnoći, uvijek se savjetujte s liječnikom, jer može biti krvarenje.

Pored toga, smeđa boja urina tijekom trudnoće ponekad ukazuje na abnormalnost jetre ili bubrega. Također urin crveno-smeđe boje može biti znak zaraznih bolesti. Uspostavite dijagnozu i odredite zašto se smeđi urin u ženama koji čekaju bebu dopušta analizu. Treba shvatiti da neuobičajena boja urina tijekom trudnoće može biti i znak bolesti i apsolutno normalni fiziološki fenomen. Stoga je bolje da buduća majka uvijek razgovara o svojim opažanjima i sumnji na liječnika.

Ponekad se osoba može zabrinuti zašto se u određenim okolnostima nalazi mračna boja urina. Mokraćom bijelom bojom može biti znak zaraznih bolesti mokraćnog trakta. Ako postoji masna degeneracija bubrega, gnoj se pojavljuje u mokraći, masti. Kao rezultat, urin postaje bjelkasta sjena.

Ako je prozirnost mokraće oblačno, a u njemu postoje nečistoće sluzi, tada se može razviti bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćnog sustava. Ponekad se transparentnost nepotpunog urina odvija s progresijom cistitis žena ili prostatitis čovjeka. Također, slabo zamućeni urin u žena može napustiti nakon spolnog odnosa ako se ne poštuju sva pravila osobne higijene.

Treba napomenuti da u nekim slučajevima, zamućenje mokraće je moguće u normalnom stanju zdravlja, na primjer, nakon posjeta sauni, u vrlo vrućem vremenu, uz prekomjernu uporabu proteinskih proizvoda. Ako uklonimo utjecaj ovih čimbenika, postupno se stanje normalizira i transparentnost je završena. Ako osoba ide na liječnika s ovim simptom, a kasnije je utvrdio da je urin test za brzinu transparentnosti, pa je bilo samo o zamućenosti pod utjecajem fizioloških čimbenika.

Ponekad se smeđa boja urina pojavljuje kod starijih muškaraca. Ako se ovaj fenomen promatra redovito, potrebno je konzultirati se s urolom, jer često urin smeđe kod muškaraca ukazuje na razvoj adenomi prostate.

Kako normalizirati boju urina?

Ako sumnjate da je promjena boje urina patološka, ​​trebate kontaktirati stručnjaka koji liječi patologije mokraćnog sustava. Na liječnički imenovanje potrebno je detaljno obavijestiti o tim lijekovima koji su nedavno korišteni, o osobitostima prehrane te detaljno odgovoriti na druga pitanja stručnjaka.

Liječnik provodi fizički pregled, imenuje laboratorijske pretrage urina i druge studije, ovisno o simptomima simptoma.

Ako postoji kršenje boje mokraće, u početku se određuje uzrok ovog fenomena, a tek tada se propisuje režim liječenja osnovne bolesti.

Također je važno obratiti pažnju na neke značajke života. Nije poželjno dopustiti dehidraciju tijela. Ako urin dobije tamnu boju, važno je napuniti izgubljenu tekućinu podešavanjem režima napitaka. Potrebno je spriječiti razvoj bolesti koje uzrokuju manifestaciju ovog simptoma. Konkretno, kako bi se spriječio razvoj infekcije mokraćnog sustava, pomoći će se dovoljno unosa tekućine, redovite mokrenje nakon pojave prvog poriva, ispravne higijene genitalija. Da biste spriječili pojavu bubrežnih kamenaca, važno je ograničiti količinu proteinske hrane, soli u prehrani.

Osim toga, metode prevencije uključuju prestanak pušenja, zaštitu od otrovnih kemikalija, zdrav i aktivan život.

7 boja urina, koje govore o stanju vašeg zdravlja

Mnogo toga možete naučiti o tome što se događa iznutra, proučavajući značajke urina.

Ako su oči zrcalo duše, onda je toalet zrcalo tijela. Potrebno je pratiti boju urina i nastojati postići jednostavnu hladu limunade, što znači optimalnu ravnotežu vode u tijelu.

Odrediti boju urina može biti dehidrirana, ali test krvi će biti učinkovitiji. Američka studija ispituje testove hidratacije među starijima, a ustanovljeno je da se mokraćom, posebice bojom, mogu preinačiti previše stvari za precizno predviđanje poremećaja vodene ravnoteže.

Žućkasta boja urina potječe od kemijskog nusproizvoda koji se proizvodi kada bubrezi obavljaju svoj posao recikliranja. Što je organizam dehidriran, to se više urini koncentrira i tamnija boja ispada. Blijedo žuto odražava dobru ravnotežu između prekomjernog sadržaja vode u tijelu i njegovog nedostatka.

Vjerovali ili ne, ali urin može biti u svim bojama duga. Heather West, koji radi u bolničkom laboratoriju, za vrijeme svog rada snimio je veliki raspon boja, pa čak i napravio seriju fotografija s različitim nijansama tjelesnih tekućina ovisno o različitim čimbenicima.

Crvena boja urina

Vjerojatno ste jeli repe, kupine ili rabarbara. Crvenkasti i ružičasti želučani sok nakon jedenja repa, fenomen je prilično uobičajen, pa čak i dobio ime: bituru. Neki od spojeva koji su odgovorni za boju crvenih proizvoda izlučuju se u urinu nakon tretmana s bubrezima.

Ružičast hlad bi se trebalo dogoditi u roku od 24 sata nakon što ste jeli, na primjer, kuhane repe, ali ako je bojenje je spor, to bi mogao biti znak raka mjehura ili bubrega.

Ako niste nedavno pojeli repe, rabarbara i kupine, ako primijetite bilo kakve krvne ugruške ili druge dijelove tkiva u urinu, obratite se svom liječniku. Oba su slučaja rijetka kod muškaraca, dijagnosticiranih u žena, jer njihova fiziologija je drugačija.

Narančasta boja urina - uzroci i znakovi bolesti

Baš kao da vam koža može postati narančasta, ako jedete previše mrkve, tako da vaš urin to može učiniti. To znači da ste premašili dozu beta-karotena, koja se iz urina izlučuje iz tijela.

Liječenje UTI (infekcije mokraćnog sustava) Uropirin (Pyridium) i Warfarin, razrjeđivači krvi također mogu dovesti do narančaste urine. Ako uzimate ove lijekove, liječnik će vas upozoriti na promjene u boji urina, tako da nema potrebe za brigom.

Ako vidite više neonske ili luminescentne naranče u mokraći, tada imate probleme s jetrom, pogotovo ako primijetite žućkastu boju očiju.

Zašto urin ima neonsku boju

Svijetlo, fluorescentno žuto u toaletu vjerojatno je povezano s uzimanjem vitamina. Vitamini skupine B, posebno B12, su krivci oštre promjene boje. To nije razlog za zabrinutost - osim što ste zasigurno dobro plaćali za ove vitamine koji su se upravo zapeli!

Urin zelene boje

Unatoč uobičajenom zabludu, jedući šparoge ili brokule u vegetarijanskim jelima ne možete bojati urin u zelenkasto nijansu.

U nekim slučajevima, zelenkasti želučani sok može biti znak specifičnog oblika infekcije mokraćnog sustava uzrokovanog protae mikroorganizmima.

Zeleni urin također može uzrokovati bubrežne kamence, stoga se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom i poduzeti potrebne testove.

Postoji li plava boja urina?

Rijedak genetski poremećaj zove hiperkalcemija (Plava Pelene sindrom), koji uključuje prisutnost previše kalcija u kostima, može uzrokovati plavi urina.

Najvjerojatnije nikada nećete vidjeti plavi urin u WC-u, ali takvi slučajevi su rijetki, stoga valja biti na oprezu.

Je li smeđi urin simptom genetske bolesti?

Porfirije - rijetka klasa poremećaja koji su povezani s osjetljivošću na svjetlo, a ponekad dovesti do smećkasti urina zbog činjenice da su crvene krvne stanice uništene u ljudi koji boluju od ove bolesti.

Vrlo je vjerojatno da ako je smeđa boja urina praćena trbušnom boli, osipom ili grčevima, možda imate genetsku bolest.

Kako se čestice krvi pogoršavaju, urin može postati smeđi, pa smeđi urin također može biti znak nečeg ozbiljnijeg, poput tumora.

Međutim, ne zaboravite da se boja cola može dogoditi nakon jela rabarbara, crvenog graha ili repe.

Što znači bijela boja urina?

Urin ne mora biti zelen, u slučaju bakterijske ili druge infekcije. Ponekad se urin može jednostavno koncentrirati ili tamnije s infekcijom mokraćnog sustava.

Zato nam često kažu da pijemo puno tekućine. No sama voda te nije mogla izliječiti, pogotovo ako je mokraća bijela. Ta boja može biti uzrokovana bubrežnim kamenjem ili ozbiljnom infekcijom.

Bijela boja urina znači da urinate s gnojem. Obratite se liječniku odmah!

Boja može biti zdrav urin jasno tamno žuta, ali ako je bilo koja druga boja duge i prehrani ili ravnoteže vode u tijelu, a ne, igrati na sigurno i napraviti potrebne testove kako bi bili sigurni da ne postoje ozbiljni razlozi za paniku.

Urin iz tamne boje: fiziološki i patološki razlozi

Tamni urin označava određene procese u tijelu koji mogu biti prirodni i patološki. Razmotrite glavne uzroke ovog simptoma.

Urin je proizvod vitalne aktivnosti živog organizma. Formira se u bubrezima, filtracijom i reapsorpcijom krvi. Analiza ove biološke tekućine od velike je vrijednosti u primarnoj dijagnozi mnogih bolesti, a osobito lezija unutarnjih organa. U tom se slučaju posebna pažnja posvećuje njegovoj boji.

Tamni urin označava određene procese u tijelu koji mogu biti prirodni i patološki. Razmotrite glavne uzroke ovog simptoma.

Urin je proizvod vitalne aktivnosti živog organizma. Formira se u bubrezima, filtracijom i reapsorpcijom krvi. Analiza ove biološke tekućine od velike je vrijednosti u primarnoj dijagnozi mnogih bolesti, a osobito lezija unutarnjih organa. U tom se slučaju posebna pažnja posvećuje njegovoj boji.

razlog

Zamračivanje urina, koja traje nekoliko dana, čini da ste ozbiljno zabrinuti za svoje zdravlje. Uzroci tamnog urina mogu biti i prirodni i patološki.

 1. prirodno:
 • Povećana tjelesna aktivnost.
 • Pijem malo tekućine.
 • Proizvodi koji boje urina.
 • Snažna toplina.
 • Primjena lijekova.

Pored gore navedenih čimbenika, biološka tekućina može promijeniti boju tijekom dana. To je najtamnije ujutro. To je zbog koncentracije tijekom noći, kada tekućina ne ulazi u tijelo. To se događa kada se ravnoteža vode ne poštuje tijekom dana, povećana znojenja, vruće vrijeme i fizičko naprezanje.

Što se tiče hrane koja utječe na boju urina, to je: repa, mahunarke, mrkva, borovnica, pa čak i govedina. Promjena urina promatra se kod ljudi koji konzumiraju puno crnog čaja i kave. Ako isključite gore navedene proizvode iz prehrane, boja se vraća u normalu.

Postoje i lijekovi koji uzrokuju zamračivanje biološke tekućine. Ovi lijekovi, koji uključuju takve supstance: cefalosporine, acetilsalicilnu kiselinu, askorbinsku kiselinu, metronidazol, riboflavin, nitrofuran i njegove derivate, sulfonamide.

 1. Patološki uzroci:
 • Bolesti jetre (ciroza, hepatitis).
 • Poraz žučnog mjehura i žučnih kanala (kolestaza, kolalitaz, pankreatitis).
 • Dehidracija tijela.
 • Zarazne bolesti genitourinarnog sustava.
 • Bolesti bubrega (policistiza, nefrolitijaza, glomerulonefritis).
 • Onkološki procesi u tijelu.
 • Otrovanje s bakrenim solima.
 • Metabolički poremećaji (hemochromatosis, porphyria, tyrosinemia).

Ako je tekućina tamno žuta, oblačna ili s nečistoćom, onda najčešće ukazuje na kamenu bolest. Na danoj patologiji uočena je povećana koncentracija soli. Ako je urin zelena boja, to je znak hepatitisa. Tamnožuta boja je dehidracija, stagnacija u bubrezima ili akutni zarazni procesi. Tamno smeđe je uzrokovano povećanim sadržajem bilirubina i biliverdina, tj. Enzima žuči. Ovo stanje ukazuje na bolesti žučnog mjehura i jetre. Ako je urin crven ili sličan mesu, to znači da sadrži crvene krvne stanice. To je zbog upalnih bolesti mokraćnog sustava, hemoglobinurije ili hematurije.

Tamni urin s bubrezima

Jedan od glavnih filtera tijela je bubrezi. Oni filtriraju krvnu plazmu, pretvarajući je u primarni i sekundarni urin, koji uklanja iz tijela višak mineralnih soli i dušičnih šljaka. U zdravih osoba unutarnja okolina bubrega je sterilna. Ali vrlo često u bubrezima se razvija patološka mikroflora, izazivajući upalne procese. Najčešće se to događa s anomalijama u razvoju organa, različitim tumorima ili autoimunim procesima.

Tamni urin s bubrežnim bolestima vrlo je čest. Ako je izlučena tekućina popraćena krvavim ili purulentnim nečistoćama, onda to ukazuje na nefritis ili glomerulonefritis. S krvarenjem u bubrezima, mokraćnom sustavu ili mokraćnom mjehuru urin postaje smeđe, tamno ili prljavo smeđe.

Postoji niz simptoma koji se pojavljuju istodobno s promjenama u mokraći i ukazuju na patologiju dijela bubrega:

 • Bolni osjećaji u leđima i stranama. Neugodni osjećaji imaju različit intenzitet i najčešće se manifestiraju tijekom mokrenja i pokreta. Bol se može odraziti u prepone i genitalije.
 • Povećanje temperature. Ovo stanje ukazuje na zarazne procese. Na primjer, s pielonefritisom, temperatura raste na 38-39 stupnjeva, a s apostematusnim nefritisom je čak i veća.
 • Krvni pritisak skače. To je tipično za glomerulonefritis, kada patologije iz glomerularnih žila uzrokuju spazam arterija. Sličan je i kod kongenitalnih anomalija bubrežnih žila, uvijanja krvnih žila u bubnjanome bubnju.
 • Mučnina i povraćanje javljaju se kod pijelonefritisa i kroničnog zatajenja bubrega. Nemir je popraćeno nepravilnim krvnim tlakom.
 • Edem je nefritan i nefrotski. Prvi se javlja zbog porasta krvnog tlaka i pojavljuje se na licu, ispod očiju, u kapaka. Druga vrsta pufadljivosti rezultat je poremećaja u ravnoteži proteinske frakcije. Pojavljuje se zbog razlike u onkološkom tlaku nakon noćenja. Čini se na licu, rukama, nogama, trbušnom zidu i ostalim dijelovima tijela.
 • Promjene na koži - postoji blaga koža, teška svrbež i suhoća. Ovi se simptomi pojavljuju kod pijelonefritisa, zatajenja bubrega, gihta, dijabetičke nefropatije, smanjenja bubrega, bubrežnih kamenaca, kolika bubrega i drugih patologija.

Tamna boja urina u kombinaciji s gore navedenim simptomima zahtijeva pažljivu dijagnozu. Da biste to učinili, provesti klinički i biokemijski krvni test, opći urin test i uzorak Nechiporenko, Zimnitsky. Obvezni ultrazvuk bubrega, pregled radiografije, izračun klase filtriranja na osnovi klirensa kreatina i drugih studija. Na temelju rezultata dijagnoze, liječnik propisuje odgovarajući tretman.

Tamni urin s pielonefritisom

Akutna ili kronična bolest bubrega s patološkim procesima u tijelu je pijelonefritis. Tamni urin s pijelonefritis pojavljuje se od prvog dana poremećaja.

 • Bolest je karakterizirana upalom jedne od struktura zdjelice i zdjelice organa i susjednih tkiva, nakon čega slijedi poremećaj funkcija zahvaćenog bubrega.
 • Najčešće je pijelonefritis kod žena. Upalni proces alternativno utječe na oba bubrega. Upala mogu biti jednostrana ili bilateralna.
 • Ako bolest uzme akutni oblik, tada postoje ozbiljne bolove u području lumbalnog područja, groznica, mučnina, povraćanje i poremećaji urinacije. Urin može biti s nečistoćama krvi i gnoja.

Dijagnoza pijelonefritisa provodi se uz pomoć analize sastava urina. Pokazatelji patologije su: visoki broj leukocita, prisutnost bakterija, gustoća tekućine

Što ukazuje na boju vašeg urina?

Urin je tekućina koju tijelo izlučuje, a time i proizvodi proizvoda unutarnjih metaboličkih procesa, itd. Ti su proizvodi također izvori boja urina. Kao što je urobilin, urochrom, uroserin, uroerithrin mrlje tekućina u različitim nijansama žute. U normalnim uvjetima, boja urina ne bi trebala prelaziti raspon žutih, ali ponekad postoje iznimke od pravila. Vitamini i njihova asimilacija po tijelu mogu zasititi urin s jarkim zelenim nijansama, itd.

Preduvjeti za promjenu boje

Boja ovisi o nekoliko važnih kriterija:

 • izravno iz kakvoće metabolizma i količine tekućine koja se izlučuje iz tijela;
 • starost također utječe na ovo pitanje. U djece, boja urina je uvijek slabija od one odrasle osobe: u novorođenčadi, urin ima gotovo prozirnu boju, u škrinju je svijetlo žuta. Ali ponekad može biti blago crvenkaste boje zbog povećanja razine mokraćne kiseline;
 • konačno, o tome koji se proizvodi ili pripravci koriste. Često se mijenja boja urina tijekom bolesti i liječenja lijekovima.

No, valja istaknuti činjenicu da je promjena boje urina najčešće znak patoloških promjena i bolesti.

Urin zlatno žute boje - norma

Zašto se urin pojavljuje narančasto?

Urina je narančasta ili crvenkasta u prisutnosti sljedećih preduvjeta:

 • velika količina pigmenta, koja stvara žutu boju urina: urokrom, urobilinogen itd.;
 • konzumiranje hrane s visokim sadržajem boje, slučajno, ne nužno žuto. Svaka boja u cijepanju može dati narančastu boju;
 • bolesti mokraćnog trakta i uzimanja lijekova.

Svi ljudi ujutro ispuštaju mokraću zasićene crvene boje, posebno ako se mjehur nije ispraznio prije odlaska u krevet. U ovom slučaju, razlog leži u preduvjetima hormonskog karaktera.

Drugi uzrok pojavljivanja urina je narančasta boja je dehidracija tijela. Dehidracija, odnosno metaboličkog nedostatkom vode, može biti uzrokovana intenzivnim tjelesnim naporima, dugo odsustvo potrošnje vode, topline i tako dalje. Urin povećana koncentracija proizlazi iz činjenice da su bubrezi pokušati nadoknaditi nedostatak vlage.

Nenormalne nijanse urina

Boja urina je crvena

Apsolutno bilo koja osoba će biti iznenađena i čak i uplašena ako urin dobiva crvenu boju, pogotovo ako se boja razlikuje u zasićenosti. Tipično, sličan je fenomen znak bolesti u kojoj je krv ili hemoglobin ušao u urin. Za takve bolesti nose:

 • glomerulonefritis;
 • pojava bubrežnih kamenaca;
 • onkologija mjehura ili bubrega;
 • hemoglobinuria;
 • hemofilija;
 • kontuzija lumbalnog ili genitalnog organa.

glomerulonefritis može biti nezavisna bolest ili jedna od ispitnih komplikacija koje uzrokuju lupus eritematosus. U akutnom obliku, vaskularna propusnost se snažno manifestira, što rezultira pogoršanjem filtracije i ulaskom crvenih krvnih stanica u urin. U tom slučaju urin može imati i crvenu boju i boju sirovog mesa.

Jedna od manifestacija urolitijaze - formiranje bubrega kalkova. Vrlo često, kroz krvotok, mogu ući u mjehur ili ureter. Ako kamenje (kamenje) ima oštru površinu, onda traumatizira sluznicu, a urin će dobiti čestice krvi. Često je pojava krvi u urinu simptom brzog bubrežnog kolike.

Rak mjehura znatno vrijeme ne smije uzrokovati nikakve simptome. Kada razgrađujete gornje slojeve tumora, krv može ući u urin. Simptomi koji dolaze u ovom slučaju, to je - groznica, gubitak težine i poteškoće s mokrenjem.

Važno je: ako primijetite mokraću crvene boje, uskoro će biti bolje vidjeti terapeuta, koji će propisati dodatne preglede i isporuku testova.

Urin iz tamne boje

Tipično, svjetlina ili tamna boja utječu na količinu potrošene tekućine: što je više, to je veća boja svjetlosti. Pored toga, tamna boja može biti uzrokovana izlaganjem toksinima i uzrok nekih bolesti.

Bolesti i uvjeti koji uzrokuju tamni urin:

 • povećanje broja urohromata, koji daju tamnu boju kao rezultat dehidracije;
 • potrošnja takvih farmakoloških lijekova kao kinin, rifampicin, nitrofurantoin i metronidazol;
 • dodatni ili povećani unos vitamina C i B;
 • kolelitacija komplicirana hepatitisom;
 • višak normalne količine eritrocita;
 • trovanje živinim parom;
 • tyrosinemia;
 • infekcija mokraćnog trakta;
 • raka mokraćne šupljine;
 • konkretne u žučnjaku;
 • bubrežne bolesti, uključujući bubrežne kamence i rak;
 • hemochromatosis zbog viška željeza;
 • policističnih;
 • rak jetre i gušterače;
 • vaskulitis;
 • alkoholnog i virusnog hepatitisa;
 • glomerulonefritis;
 • raka žučnih kanala;
 • Goodpasture sindrom;
 • prehrambeni čimbenici;
 • shistosomijaza.

Osim toga, boja urina je crna, može se pojaviti mehaničkim oštećenjem jetre.

Tama u mračnom urinu

Ako tamna boja urina prati prisutnost neprozirnosti, onda je najvjerojatnije znak kamenca u bubrezima. Ako postoji takav simptom, onda se neophodno obratiti nefrologu. Ako je oštra promjena boje urina bila kratkotrajna, tada ta činjenica ne bi trebala biti uzrok zabrinutosti. Ali preventivna analiza urina u klinici neće biti suvišna.

Glavna stvar je osigurati da promjena boje ne bude praćena sljedećim procesima:

 • stalna želja za "malim";
 • groznica, groznica, pretjerano znojenje;
 • bol u donjem dijelu trbuha;
 • U urinu ima oštar miris acetona.

Ako postoji barem jedan sličan simptom, ne biste trebali sami lijekirati i pričekajte da simptomatologija prođe sama po sebi. Pravovremeno započetom terapijom identificirat će se mogući preduvjeti i pokrenuti mjere za njihovo učinkovito uklanjanje.

Tamni urin tijekom trudnoće

Trudne djevojčice ne bi trebale odmah paničariti ako je boja urina postala tamna. U trudnoći čak i najoštriji čimbenik može dovesti do takvog učinka. Vrlo često, tamni urin u trudnica se vidi nakon sna, kada se javlja jutarnja pražnjenja mokraćnog mjehura. Promjena boje u ovom slučaju nastaje kada se koncentracija poveća. Sljedeće mokrenje smanjuje koncentraciju i, u pravilu, urin postaje znatno slabiji. Ako urin ne mijenja boju na upaljač, bolje je konzultirati zdravstvenog posjetitelja.

Smeđi urin

Može se pojaviti mokraći smeđe boje, kao rezultat uporabe velikog broja graha ili rabarbara. Isti učinak može biti uzrokovan upotrebom većine lijekova protiv malarije, kao i upalnih procesa samog mokraćnog trakta. Sumpor ili cascara, koji se nalaze u antibioticima ili laksativnim pripravcima, daju stabilnu smeđu boju urina.

Zasićeni mokre smeđe boje se može pojaviti kod bolesti koje su povezane s bolesti jetre: hepatitis ili cirozu, kao što pokazuje kvar bubrega, koji se ne mogu nositi uz uklanjanje troske.

Mokraća ružičaste boje

Zasićenost urina s ružičastom bojom u zdravih osoba može se pojaviti uz upotrebu sljedeće hrane:

 • crvene repe,
 • crni ribiz (ako postoji kiselinska reakcija urina),
 • rabarbara (alkalna reakcija),
 • mrkve u vrlo velikim količinama,
 • kupine,
 • trešnja,
 • proizvode uz dodatak crvene boje hrane (limunada, lizalica, itd.).
Mokraća ružičaste boje

Osim toga, urin može postati ružičasta nakon uporabe farmakoloških lijekova, što uključuje:

 • aspirinska kiselina;
 • ibuprofen;
 • purin ili fenolftalinski agensi;
 • aminofenazonom;
 • rifampicin i drugi.

Patologije urinarnog trakta, koje karakteriziraju izgled ružičastog urina:

 • cistitis;
 • glomerulonefritis;
 • pijelonefritis;
 • vaskulitis s oštećenjem bubrega;
 • urolitijaze;
 • onkološke bolesti mokraćnog mjehura, uretera, bubrega;

Ružičasta sjena mokraće uzrokovana je malom količinom krvi, slično crvenoj boji. Zasićenje ovisi o količini krvi koja je prisutna u mokraći. Cistitis je razlog zbog kojeg se žene izvlače, vrlo je čest. Hemorrhagički oblik bolesti, osim ružičaste boje urina, prati snažno povećanje temperature bolovima sa strane bubrega i donjeg trbuha. Osim krvi u urinu, može se pojaviti ugrušak sluzi, gnojova ili filma.

Pielonefritis je bolest u kojoj dolazi upala urinarnog kanala, povećava se vaskularna propusnost, a krvne stanice ulaze u urin. Ružičasta boja urina je popraćeno uobičajenim simptomima toksičnih oštećenja :. zajedničke upalu sluznice, glavobolja, groznica, itd Isto tako, kada je bolest dijagnosticirana povećan pritisak, što uzrokuje oticanje.

važna: ako postoje znakovi upalnih procesa, preporučljivo je konzultirati liječnika koji će identificirati sve uzroke bolesti i načine borbe protiv njih. Samoregulacija u ovom slučaju može dovesti do ozbiljnih komplikacija i duljeg liječenja.

Proizvodi koji boje urina u ružičastoj boji

Plava boja urina

Zelenkasta ili plava boja urina je vrlo zanimljiv i rijedak slučaj. Pojava ove boje uglavnom je povezana ne s oštećenjem genitalija ili organa mokrenja, već prisutnošću infekcija ili unutarnje razmjene. Živi primjer može biti kršenje metaboličkih procesa triptofana ili prisutnost pseudomonas infekcije. Triptofan je aminokiselinski spoj koji je prisutan u velikim količinama lososa, tune, pileće prsa, puretina, škampi, govedine. Uriner plavkaste boje je rijetka patologija, ali ne smije uzrokovati poremećaje, u pravilu, takav fenomen prolazi sam po sebi.

Iz drugih razloga, uključite:

 • Kontrastni lijekovi koji se koriste za identifikaciju bubrežnih kamenaca mogu bojati urin u plavoj ili plavoj boji. Osim toga, upotreba bojanja hrane dovest će do istog rezultata.
 • Korištenje tetraciklinskih skupina antibiotika može uzrokovati sličnu reakciju kod dijabetičara.
 • Bolesti psevdomandoy (Pseudomonas - Lat.)

Ako se promijeni boja urina, a zatim kako bi se utvrdio uzrok, prvo je potrebno isključiti sve moguće vanjske i fiziološke uvjete. Za preciznije razloge potrebna je analiza urina u kliničkom okruženju pomoću specifičnih kemikalija. Kumulativno istraživanje omogućit će s velikim povjerenjem zaključke o zdravlju osobe na bazi urina.

Prethodni Članak

Portal hipertenzija