Dijeta № 5, 5 za bolesti žlijezda i jetre

Simptomi

Dijeta № 5 je posebna dijeta koju je razvio M.I. Pevsner, namijenjen je pacijentima koji pate od bolesti jetre, žučnog mjehura i žučnog kanala. Ova dijeta uključuje jesti hranu, koja se sastoji od ukupnog broja kalorija koje su potrebne dnevno, ali količina sastojaka masnoće i kolesterola se smanjuje. Ova hrana sadrži puno voća i povrća, ali pržena hrana je zabranjena.


Dijeta u bolesti žlijezda i jetre

Glavne značajke

Ova dijeta je propisana za hepatitis, kolecistitis - kronični. Također, ova dijeta je propisana za ciroza jetre, kolelitijaza, s neobjašnjivom crijevnom patologijom. Ova dijeta pomaže smanjiti opterećenje jetre, uz održavanje odgovarajuće prehrane. Količina proteina je normalna, ugljikohidrati se neznatno smanjuju. Kao što je gore već spomenuto, količina masnoća se smanjuje.


Boli jetru - idi na dijetu

Pod zabranom

Pecito jelo je zabranjeno, ali kuhano, pecivo je dopušteno. Ponekad možete dopustiti gulaš. Ako jedete povrće punu vlakana, onda ih treba obrisati. Bobovo meso je izrezano. Brašno je zabranjeno.


Pecito jelo je zabranjeno

Način rada napajanja

Trajanje prehrane za broj prehrane 5

U pravilu, u početku se dijeta treba testirati na vašem tijelu. Suđenje traje 5 dana. Ako je tijekom ovih dana sve dobro, onda se dijeta može produžiti do 5 tjedana ili do potpunog oporavka. Ova dijeta se smatra dugom, jer Može ga pratiti godina, godina i pol, i dvije. Ali to traje tako dugo, to može samo ako bolest ne pogorša. Općenito, ova dijeta nema posebne razlike s uobičajenom pravilnom prehranom. Glavna stvar koju treba zapamtiti o nizu nijansi koje su u njemu svojstvene.

Načelo kuhanja

Hrana u ovoj hrani trebala bi biti kuhana, pari, pečena. Nakon toplinske obrade briše se i može se koristiti. Previše vruće jelo ili previše hladno je zabranjeno.


Posuđe se mora toplinski obrađivati

Primjeri izbornika

Opcija 1

doručak

Možete kuhati steamed meatballs, mango i čaj.


Manna kaša za doručak

Drugo doručak

Zapravo juha od povrća, masnoće s malo masnoća i voćni kompot.

Popodnevni snack

Krekeri su kuhani samostalno, ali bez punila.


Sami pripremamo ruske proizvode

Prepustite se s krušnim kruhom, kolačićima s čajem.


Crijeva od cikle za večeru

Opcija 2

Prvo doručak

Možete jesti svježi sir s malom količinom kiselog vrhnja ili meda, zobene kaše, čaja.


Curd i malo kiselo vrhnje

Drugo doručak

Jabuka pečena medom.


Drugi doručak je pečena jabuka

Juha s dodatkom maslinovog ulja i suncokretovog ulja, pilećeg kuhana i riže. Mješavina sušenog voća.


Kuhana piletina s rižom za ručak

Popodnevni snack

Možete probati izvarak ružičastih kukova.


Supruga iz psa porasla je

Ribu kuhana u izgaranju povrća. Za ribu, poslužite pire krumpir i ne zaboravite cheesecake i čaj. Prije odlaska u krevet, popijte kefir.

Dijeta u bolestima jetre i žuči

Video jetre

Bolesti hepatobilijarnog sustava poznate su čovječanstvu od davnih vremena. Arheološka istraživanja pokazuju dokaz postojanja u antici: egipatske mumije pronašle su epruvete. Analiza povijesnih bilješki koje su nam došle pokazuje da je Aleksandar Veliki, koji je živio u IV stoljeću prije Krista. E., patio od kolecistitisa, najvjerojatnije kalkuliran.

Trenutno, bolesti gljivičnih i jetrenih kanala su među najčešćim u gastroenterološkoj praksi. U tom smislu postoji ozbiljan zadatak da se spriječi njihovo pojavljivanje i spriječi pogoršanje kroničnih procesa.

Od terapijskih i profilaktičkih mjera prehrambena terapija ima vodeće mjesto. Suvremena načela terapeutske prehrane u bolesti jetre i bilijarnog trakta nastala su na temelju najnovijih istraživanja koja su omogućila procjenu utjecaja hrane na razinu najfinijih struktura jetre, aktivnost njegovih enzima, stvaranje i izlučivanje žuči.

Važno je podsjetiti da jetra nije bez razloga nazivana središnjim kemijskim laboratorijem tijela. Gotovo svi metabolički procesi provode se svojim izravnim sudjelovanjem. Jetra također ima važnu funkciju probavnog sustava - izlučivanje žuči.

Jetra je vrlo osjetljiva na sastav hrane. Bilo koji kršenje ravnoteže prehrane na stranu, i višak hranjivih tvari i njihov nedostatak se prvenstveno odražavaju na funkcionalno stanje jetre.

Zahtjevi za terapijske prehrane u bolesti hepatobilijarnog sustava su: hrana mora pridonijeti normalizaciji poremećenog metabolizma u tijelu, kako bi stvorili povoljne uvjete za funkcionalnu aktivnost jetre, žuči jačanje kapaciteta, poboljšati stanje drugih organa probavnog trakta, često su uključeni u patološkom procesu.

Jedan od glavnih čimbenika terapijske prehrane je ritam. Hrana je najbolji i najfiziološki holetski agens. Podsjetimo da izlaz žuči iz žučnog mjehura događa se samo kao odgovor na unos hrane. U pauzama probave, tj. Između obroka i noću, žuč se uspostavlja u mokraćnom mjehuru. Dakle, pridržavanje jednostavnih pravila - vrlo često (4-5 puta dnevno), te u strogo definiranim vrijeme za jesti - u velikoj mjeri doprinosi normalizaciji žuč evakuacije mjehura, sprečava razvoj žuči staze i infekcije. Preduvjet je isključivanje bogate hrane kasno navečer. Uzbuđenje probave, a time i izlučivanje žuči tijekom noći dovodi do sloma normalnog biološkog ritma vitalne aktivnosti tijela.

Očito je da sastav hrane nije indiferentan za pacijente s bolestima jetre i žučnog trakta. S obzirom na izuzetno veliku ulogu jetre u metabolizmu bjelančevina, prije svega je potrebno osigurati u optimalnim količinama proteinski dio prehrane. U akutnim i kroničnim bolestima jetre, dnevna količina proteina mora odgovarati fiziološkoj normi (80-90 g); dok su životinjski i biljni proteini uključeni u jednakim omjerima. Potrebno je voditi brigu o dovoljnom udjelu bjelančevina, bogatih čimbenicima takozvanog lipotropnog djelovanja. To uključuje svježi sir, sir, bjelanjak, bakalar, zobene pahuljice itd. Jedina indikacija za ograničavanje proteina u prehrani je precomatous stanje, kada dolazi do dekompenzacije funkcionalnog kapaciteta jetre. U takvim slučajevima, ukupna količina proteina treba smanjiti na 20-40 g sve dok se potpuno ne ukloni tijekom komplikacije jetre.

Količina i sastav masti također imaju vrlo značajnu ulogu u prehrani ove skupine pacijenata. Široko stajalište da pacijenti s bolestima jetre trebaju znatno smanjiti potrošnju masti, sada se odbacuje kao neutemeljena. Za većinu bolesnika s poremećajima u sustavu hepatobilijarnog sustava, nema potrebe ograničiti masti. Zabranjeno je koristiti samo vatrostalne teško probavljive masti (janjeće, masne svinjetine, guske, patke). Fiziološka norma za ove pacijente je 80-90 g masti; najpovoljniji omjer masti: 2/3 životinja i 1/3 biljke. Terapijska učinkovitost takvih lijekova prvenstveno osigurava biljne masti. Polinezasićene masne kiseline, sadržane u biljnim uljima, imaju normalizirajući učinak na poremećaj metabolizma kolesterola. Koleretsko djelovanje biljnih ulja vrlo je izraženo. Posljednja okolnost je posebno važna za bolesti jetre popraćene zagušenjem žuči, hipomotornom diskinezijom žučnog mjehura i istodobnim hipomotorizmom crijeva. U tim se slučajevima udio biljnih ulja može povećati na 50% ukupne masti (110-120 g). Treba paziti pri određivanju dopuštene količine biljnih masti u prehrani bolesnika s kolektivnim kolecistitisom. Kako bi se spriječio nastup bolesti bilijarnog kolike, dnevna količina biljnog ulja (obično oko 30 g) je neophodna za ravnomjerno raspodjelu. Skrećemo pozornost na činjenicu da biljno ulje treba davati samo hranom (ne na praznom želucu), u naravi, tj. Da ga ne podvrgava grijanju. Od životinjskih masti preporuča se maslac. Uvođenje optimalne količine masti s odgovarajućim proporcijama s proteinima također poboljšava metabolizam vitamina topljivih u mastima, okus hrane i povećava zasićenost.

Ograničavanje masnoće u prehrani je potrebno u svim slučajevima steatorrhea jetre podrijetla, uključujući i za kolecistitis, kolelitijaza nakon kolecistektomije u bolesnika s cirozom, žutice u razdoblju od zarazne bolesti. Istodobno se količina masti smanjuje na 50 do 60 grama. Masti su oštro ograničene ili isključene tijekom razdoblja prijeteće ili razvijene komete.

Za provedbu postupka u kliničkoj praksi in vivo morfološkim studijama jetrenog tkiva pokazalo se da je samo masivnom nekrozu jetre tkiva (aktivni hepatitis, ciroza) dekompenzacije smanjuje glikogena. U isto vrijeme je pokazalo da višak unos rafiniranog šećera dovodi do poremećaja u procesima i bilijarnog izlučivanje žuči, potiče razvoj stagnacije u bilijarnog sustava osigurava žuč spremnost za formiranje kamena. Pored toga, kao rezultat visoke prehrane ugljikohidrata, dolazi do pretilosti i srodnih poremećaja metabolizma kolesterola.

U vezi s gore navedenim, fiziološka norma ugljikohidrata (350-400 g) ne smije se prekoračiti u prehrani bolesnika s hepatobilijarnim poremećajima; udio jednostavnih šećera je oko 70 g. Dio ugljikohidratne dijete treba predstavljati dovoljan broj namirnica bogatih biljnim vlaknima: povrćem, voćem, integralnim kruhom. Dijetalna vlakna sadržana u tim proizvodima, pomažu smanjiti zasićenje žuči s kolesterolom, njegovu maksimalnu ekskreciju i odgađanje apsorpcije kolesterola u crijevu. Stoga je hrana obogaćena prehrambenim vlaknima učinkoviti preventivni alat za stvaranje kamenca u bilijarnom traktu. Velika uloga jetre u razmjeni vitamina. Iako je praktički sa svim bolestima jetre, vitamin A je obvezna komponenta liječenja, potrebno je osigurati optimalnu primjenu vitamina s hranom. Izvori vitamina C može poslužiti bokove, crni ribiz, kupus, list zelene salate, rajčica, kopar, peršin, jagoda, jagoda, malina, mandarina. Izvori hrane vitamina A - maslac, vrhnje. Karoten (provitamin A) nalazi se u mrkvom, rajčicama, zelenim grašak, peršin, salatu, marelicama, trešnjama. Važni vitamini skupine B, posebno B6 i B12. Preporučljivo je stvoriti i održavati višak pozadine vitamina propisivanjem njihovih lijekova.

Potrebno je održavati određenu razinu ravnoteže između soli i soli. Ne smanjuju količinu tekućine (preporučeno 1,5 l slobodnog tekućine u noći), od njenog nedostatka koncentracije može povećati žuč, povećane količine dušičnih otpada u krvi i tkivima štetnih produkata metabolizma može akumulirati. Ograničena potrošnja tekućine samo u bolesnika s cirozom jetre. Količina soli u prehrani se smanjuje na 8-10 g, a zadržavanjem tekućine u tijelu - do 3-4 g.

Navedena načela prehrambene terapije stvorila su osnovu za najčešće korištene u kliničkoj praksi prehrane br. 5 i njene različite modifikacije (dijete № 5a, 5š, 5j).

Indikacije za imenovanje prehrane broj 5 su kronični hepatitis, kronični kolecistitis u fazi remisije, ciroza u fazi kompenzacije.

Popis preporučenih proizvoda i jela

Kruh je pšenica jučerašnje pečenje ili sušeno, raži posijano od brašna mljevenja, peciva i drugih proizvoda, pečenje od neugodnog tijesta.

Juhe - od povrća, žitarica, tjestenine na juhu od povrća ili mliječnih proizvoda, borska, cikla, juha od kupusa, brašno i povrće ne prolaze.

Mesa i peradi - nemasno meso i proizvodi od peradi (govedina, teletina, pileći) kuhana ili pečena (nakon prethodnog vrenja) obliku, kao i na pari (ukloniti sok). Meso i perad kuhani komad ili ih kotlet masa.

Jela od ribe - niske masnoće riba (bakalar, grbavac, šiljak, navaga, šaran, šljuka) u kuhanom ili pečenom obliku (nakon kuhanja).

Masnoće - maslac (30-40 g) i povrće (20-30 g): masline, suncokret ili kukuruz (dodano gotovim jelima u naravi bez kuhanja).

Posuđe i prilozi od povrća - razne vrste kuhano i pečeno povrće (svježe i ne-kiselom kupus kiseli kupus, krumpir, mrkva, bundeva, tikvice, grašak, mladi grah, cvjetača); Luk se dodaje tek nakon opeklina kipućom vodom. Povrće i sokovi od povrća se preporučuju, a u sirovom obliku, pogotovo kad nagnuta na zatvor (uključujući rajčice, sok od rajčice).

Posuđe i prilogom od prekrupe i tjestenine - svjež i polu viskozne žitarica, posebno zob žitarica „Hercules” i heljda, složenaca, žitarice i tjestenina, sa sirom Krupenik, lapshevnik.

Jaja i jela od njih - ne više od 1 jaje dnevno (s dobrom podnošljivosti) ili 2 proteina kako bi se napravilo protein omlet.

Umaci - mliječni proizvodi, vrhnje na povrće, juha od voća i bobičastog voća. Začini su isključeni. Brašno za umake ne prelazi maslac.

Snacks - natopljeni haring, salate od povrća, vinaigrettes, gelatinized riba, kuhani jezik, sir.

Voće i bobice su sve osim vrlo kiselih sorti (limun sa šećerom je dopušteno). Preporučeni kompoti, češeri, žele, pekmez, med.

Mlijeko i mliječni proizvodi - punomasno mlijeko, prirodno (s dobrom podnošljivosti), a također i kondenzirano, suho; svježi sir; sir "sovjetski", "nizozemski", "ruski"; jogurt, kefir, acidofilno mlijeko; Kiseli vrhnje se dodaju u posude kao začin.

Za pacijente koji su se podvrgnuli kolecistektomija, postoperativna i u nazočnosti „postcholecystectomy sindrom” manifestiranog duodenitis, pankreatitis, je svjetlo prehrana broj 5 (5sch). Odlikuje se još značajno ograničenje masti - 50 g (biljna ulja su isključeni), ugljikohidrati - do 250 grama (posebno probavljiv - šećer, slatkiši, med, džem), smanjuje kaloričnu - do 2000 kcal.

Uzorak prehrane izbornika № 5

1. doručak. Kreme od mesa od mesa 100-120 g, heljda pire kaša 1/2 porcije, čaj.

2. doručak. Svježe pripremljena kurva 100 g, jabuka, pečena 100 g.

Ručak. Vegetarijanska juha od mesa 1/2 porcije, kuhana pileća 100-120 g, kaša od riže rižine, jabučna kompozicija bez šećera.

Popodnevni čaj. Krekeri bez šećera, bujon divlje ruže.

Večera. Tijesto od mesa punjeno omletom, 100 g, pire od mrkve 1/2 porcije, puding bez šećera, 100-120 g, čaj. Noću. Kissel.

Cijeli dan. Kruh bijeli 200 g, šećer 30 g.

U prisutnosti upornog stagnacije žuči u bolesnika s kroničnom Kolecistitis „postcholecystectomic sindrom” uzrokuje angioholitah, kronični hepatitis, uporna bilijarnog diskinezije zbog adhezija u zoni holedohoduodenalnoy prikazuje dijeta № 5 masnog tkiva (5 g) u kojem je količina masti povećana na 120 g (60 g životinja i 60 g biljke).

Vezani članci:

Uzorak dijeta izbornika № 5zh

1. doručak. Herring s kuhanim krumpirom u biljnom ulju 50/150 g, kašuti od heljde u biljnom ulju 150 g, čaj.

2. doručak. Svježe svježe 100 g, svježi sir, kalcinirano 100 g.

Ručak. Vegetarijanska rižina juha s biljnim uljem, krumpirovom loncu s mesom na biljnom ulju 260 g, jabučnom mousta 125 g.

Popodnevni čaj. Brod dogrose, krekeri. Večera. Mesne lopatice 140 g, kuhani krumpir s biljnim uljem 100 g, kolač od jabuka s curdom 130 grama, čaj. Noću. Kefir.

Cijeli dan. Maslac 10 g, biljno ulje 20 g, bijeli kruh 200 g, kruh crni 100 g, šećer 30 g.

Vrijeme primjene terapijskih opcija za dijetu br. 5 (5a, 5c, 5ž) ne bi trebalo biti dugo. Ove opcije dijete propisuju se u razdoblju pogoršanja sve do bola i abnormalnog dispeptičkog sindroma.

Zaključno, valja naglasiti da upotreba adekvatne prehrane može pružiti dugoročnu remisiju, dok je njegovo kršenje stvarna prijetnja pogoršanja procesa i njenog napretka.

Dijeta u slučaju bolesti žučnog mjehura

Opis je aktualan 2017/05/03

 • učinkovitost: terapeutski učinak nakon 14-21 dana
 • datumi: 1 - 3 mjeseca
 • Trošak proizvoda: 1100-1300 rubalja tjedno

Opća pravila

Dijeta u slučaju bolesti žučnog mjehura je važna komponenta liječenja i akutnih i kroničnih oblika kolecistitis, kolangitis (upala žučnih kanala), diskinezija žučnog kanala. Osnovna dijeta za ove bolesti je Tablica broj 5 i njegove sorte.

u akutni kolecistitis s ciljem maksimalnog potresanja gastrointestinalnog trakta u ranim danima pokazao je potpunu glad. Dopušteno je samo tople napitke u malim količinama: slabi slatki čaj, razrijeđen s vodom, voćni sokovi od voća, bujice divlje ruže. Na 3-4. Dan, protuupalna varijanta prehrane br. 5 - Dijeta 5B.

Je omjer uvode u ograničenom broju svjetlosti hrane u ružan bez podloge i maslac: sluzi juhe (zob, riža, krupice), tekući kašaste zobi i riža kaša s manjim dodatkom obranog mlijeka, pire voćnih napitaka, želea, povrća. Tada su male količine pare i kašaste meso, niske masnoće sir, kuhana riba, bijeli kruh ili krekere.

Hrana je frakcijska, u malim obrocima (najmanje 5 puta), bez natrij klorid, s obilnom količinom tekućine (do 2,5 litara / dan). Kalorični sadržaj dnevnog obroka na razini od 1600 kcal (50-60 g proteina, 40-45 g masti, 200-250 g ugljikohidrata). 8. - 10. dan pacijent je prebačen u Dijeta 5A i onda dalje Dijeta br. 5.

u kronični kolecistitis (bez pogoršanja), glavna načela prehrambene prehrane su maksimalno potresanje žučnjaka i jetre s fiziološki hranjivom prehranom, normalizacijom izlučivanja žuči i razinom holesterol u krvi, u odsutnosti proljev - povećana intestinalna funkcija (Dijeta № 5).

Pod uvjetom da je frakcijska i česta unos hrane, doprinoseći odljeva žuči. Da bi se povećala izlučivanje žuči, u prehranu se uvode salate i vinaigrettes, punjene nerafiniranim biljnim uljima. Dijeta uključuje razno povrće, bobice i voće, potiče proces izlučivanja žuči i uklanja velika količina vlakana zatvor.

Iz prehrane su svi lako probavljivi ugljikohidrati (marmelad, šećer, slatkiši, med) isključeni ili oštro ograničeni, budući da njihova potrošnja dovodi do stagnantne žuči, kao i povrća koja sadrži oksalna kiselina (sorrel, špinat) i eterična ulja u velikim količinama (citrusa). U prehrani se ubrajaju kokošja jaja (ne više od jednog), a morate se sjetiti da žumanjci poboljšavaju funkciju motora žučnog mjehura i imaju koleretički učinak.

Uz bol, pojavu gorčine u ustima uzrokovanih konzumacijom jaja, dijeta uključuje samo bjelanjake. Kalorijski sadržaj dnevnog obroka na razini 2700-2900 kcal (proteini -100 g, uključujući životinje - 60%, masti -90 g, uključujući povrće 30%, ugljikohidrate -450 g).

Ograničen unos soli (10 g), tekućina na razini od 1,5-2 litre. Na oštrom pogoršanju kronični kolecistitis prehrambena prehrana slično je prehrani akutni kolecistitis.

Uz kombiniranu bolest gušterače i žučnog mjehura (pankreatitis + kolecistitis) je dodijeljen Tablica br. 5P. Za ovu je tablicu karakteristično povećanje do 120 grama proteinskog sadržaja, vitamini i ograničenje prehrane masnih i ugljikohidratnih hrane.

Iz prehrane se isključuju proizvodi koji sadrže mnogo ekstrakcijskih tvari i purinskih baza (dekacija kupusa, mesa i ribljih smjesa), vatrostalnih masti životinjskog podrijetla, šećera. Izuzete su vruće, akutne, kisele, slatke i masne hrane koje stimuliraju funkciju gušterače, kao i hranu bogatu vlaknima. Hrana se priprema uglavnom za par, jela se dijele na male dijelove. Ukupni kalorijski sadržaj prehrane smanjuje se na 2500 Kcal.

vrsta

Za sorte Dijeta № 5 odnosi se i na gore navedeno, također lipotropna mast dijeta -5 L / W. Propisuje se bolesnicima s kolecistitima za probleme uzrokovane zagušenjem žuči. Njegova glavna svrha je poticanje procesa izlučivanja žuči, jačanja intestinalne pokretljivosti i izlučivanja iz njega holesterol.

U prehrani se povećava udio masti (50% je biljna ulja), sadržaj proteina blago se povećava (do 100 g), a količina ugljikohidrata (300 g) se smanjuje zbog ograničavanja šećera. Ukupni sadržaj kalorija je 2.600 kcal.

Dijeta osigurava oštro ograničenje potrošnje ekstrakcija (juha od mesa i ribe), holesterol i proizvodi koji sadrže veliki broj eteričnih ulja. Dijeta je obogaćena proizvodima lipotropne bjelančevine (bjelanjke, sir, siromašni meso, riba), rafinirana biljna ulja, pšenična mekinja, povrće i voće.

Sve vrste ulja (vrhnje i povrće) dodaju se samo u gotove jela. Izuzeti vatrostalne životinjske masti, tijesto, začini, punomasno mlijeko. Hrana se kuha pečenje ili kuhanje, brušenje nije potrebno.

svjedočenje

 • Dijeta № 5В - oštar kolecistitis, u razdoblju oštrog pogoršanja kroničnog kolecistitisa.
 • Dijeta № 5A- za 8 - 10 dana liječenja.
 • Dijeta № 5 - u fazi oporavka, nakon 5A prehrane.
 • Dijeta 5 l / f - kolecistitis, popraćena zagušenjem žuči.
 • Dijeta №5П - kada se kombinira kolecistitis pankreatitis.

Dopušteni proizvodi

Dopuštena proizvodi i jela od povrća i juhe od žitarica povrća juha, cikla, kupus vegetarijanac, mliječni juhe s tjesteninom, voće, suhe bijeli kruh, suho pecivo, nesdobnoe pečena riba, kuhano meso ili sir, jabuke. Od mesa - piletina, mršavih mladih janjetina, govedine, kunića, kobasica mliječnih proizvoda. Niska masnoća bijelih riba, morski plodovi.

U prehrani treba biti prisutne mliječne proizvode: kefir, fermentirani pečena mlijeko, jogurt, nemasnog mlijeka, nemasnog svježeg sira i jela na temelju njega (složenaca, pudinga, lijeni Pierogi), blagi, low-mast sir. Pileća jaja se dopuštaju u obliku omleta i mekog kuhana jaja. Žitarice (osobito zobene pahuljice i heljde), kuhana tjestenina.

U prehrani bi trebao biti prisutan u povrću kao što su sir, a za razne vrste kuhanja (pirjana i kuhana), a ne kiseli kiseli kupus, grašak pire, salate, povrće s biljnim uljem, salata, squash kavijar, i zelje. Kao grickalice su niske masnoće dijeta od haringe, prehrane, liječnika kobasice, punjena riba nemasna šunka, kuhana riba i meso.

Od slatke hrane - raznih ne-kiselih voća i bobičastog voća, sušenog voća, žižice, džemera, meda, pastila. Sugar se preporučuje da se kombinira s ksilitol (sorbitol). Sve masti (maslac i biljno ulje) unose se u posudu u svom prirodnom obliku. Preporučeno piće: crno / zeleni čaj, povrće, voće i bobičasto voće, sok od pšeničnog mekinje i pseće kiseline, još uvijek mineralna voda.

Dijeta № 5 sa bolestima jetre i žučnih kanala

Indikacije za prehranu su: kronični hepatitis, naznačen time, benigni i progresivno naravno, kroničnog hepatitisa, bez izraženom funkcionalnim jetrene insuficijencije i u fazi kompenzacije, kronični kolecistitis, kolangitis, kolelitijaza, ciroze jetre, kao i zarazne bolesti.

Svrha prehrane je u potpunosti hraniti pacijenta s najvećom mogućom trese jetre.

Dijeta je usmjerena na poticanje kompenzacijskih i restaurativnih mehanizama aktivirajući neke važne procese - protein-sintetizaciju, fermentativnu, izlučivanje žuči.

U ovoj dijeti, uvjeti potrebni za normalizaciju metabolizma kolesterola, kao i za normalno funkcioniranje različitih organa, koji imaju tendenciju da pate u razvoju patologije jetre i bilijarnog trakta - želuca, dvanaesnika, gušterača.

Dijeta br. 5 u fiziološkom pogledu je potpuna (100-110 g proteina, 80-100 g masti, 400-450 g ugljikohidrata). Ukupni sadržaj kalorija je do 3200 kcal.

Od prehrane treba isključiti sve tvari koje utječu na sekretornu aparaturu želuca i gušterače poput stimulansa. Uglavnom su to proizvodi bogati eteričnim uljima, kao i ekstrakti. Osim toga, sve vatrostalne masti, sve pržene hrane isključene su iz prehrane, a proizvodi koji sadrže kolesterol su minimizirani.

Dijeta uključuje dodatne količine povrća i voća - vrijedni izvori vlakana koji stimuliraju izlučivanje žuči, pojačavaju pokretljivost crijeva i potiču brzo uklanjanje kolesterola iz tijela. Dijeta s ovom dijetom je podijeljena: pacijent treba malo hraniti 5-6 puta dnevno.

Preporučena hrana i jela

 • Kruh pšenice i raž jučerašnje pečenje, sušeno kruhom. Drobiti. Kolačići suhe vrste. Suhi kekse. Povremeno malu količinu dobro namazanih peciva, kao i pite s pekmezom, svježim sirom, ribom, mesom, itd. (Maslac u tijestu ne dodaje). Juhe, mliječni proizvodi i povrće
 • Croupe s žitaricama i tjesteninom. Voćne juhe. Meso niske masnoće ili niske masnoće: govedina, kunić, purica, piletina. Od mesa mora nužno biti uklonjena fascia i tetive. Svo meso - u kuhanom, pečenom, pečenom obliku (u pećnici)
 • Mesni jela od mesa po komadu, sjeckani, prošli su mesnim mesom. Ptica - bez kože. Ribe samo vrste s niskim udjelom masti: šuga, srebrni oslić, kelj, štuka, bakalar, navaga itd., U kuhanom ili pečenom obliku.
 • Kao pomoćna jela - mrvica žitarica (heljda, zobena kaša), kuhana na vodi uz dodatak mlijeka
 • Tjestenina (sitno sjeckana tjestenina, kuhana vermiçela)
 • Bean curd
 • Najraširenija su povrća - kuhana ili pečena, a neki od povrća (mrkve, repa i zeleni grašak) dopušteni su u sirovom obliku.
 • Različita jela od bjelanjaka. Svi pacijenti, osim bolesnika s kolelitijazom, mogu uključiti jedno jaje po danu ili dva dana - mekano kuhano, u obliku omleta.
 • Voće i bobice su slatki, u bilo kojem obliku - svježi, sušeni, u kompotima, u obliku pekmeze i džema, u obliku sokova. U slučaju dobre tolerancije, možete uzeti hranu i kisele sorte voća i bobica (limun, crni ribiz, itd.) Sa šećerom, medom.
 • Od slatkiša dopušteni su slatkiši od irisa, kremasti karamel, marmelada, marshmallow.
 • Mliječni proizvodi: punomasno mlijeko (u naravi iu posudama), kefir, napitak mlijeka, kiselo vrhnje - s nekim ograničenjima, sir, sirevi sirevi.
 • Od začina, možete koristiti kopar, peršin, cimet, klinčići, u maloj količini - lisnatog lista, vanilije
Oštri začini su isključeni!

pića:

 • Brod bokova
 • Čaj od crnog lista bez mlijeka i mlijeka, čaj od zelenog lišća
 • Kava s mlijekom
 • Razni sokovi od voća, bobičastog voća i povrća.

Maslac (ne pržiti), suncokret - s nekim ograničenjima, maslinovo ulje i sojino ulje. Biljna ulja trebaju činiti najmanje 30% ukupne količine konzumirane masti.

Treba izbjegavati ovu prehranu: proizvodi koji sadrže kolesterol. - masne meso, iznutrice, žumanjak (bolesnici s žučnih kamenaca bolesti), itd Također, to je zabranjeno koristiti u hrani mahunarke, gljive i povrće kao što su luk, češnjak, rotkvica, rotkvica, repa, špinat, čorba.

Ne možete jesti pržena, vruća, dimljena. Nije preporučljivo jesti konzerviranu hranu. Izbjegavajte snažne juhe, alkoholna pića.

Terapijska prehrana u bolestima jetre i žuči

Kruh i pekarski proizvodi: bijeli kruh, suhi, suhi kruh bez kruha Juhe: vegetarijanac, mliječni proizvodi, s masiranim povrćem i žitaricama. Posuđe od mesa, ribe i peradi: odresani sjeckani proizvodi (suff, kneževi, keksi). Pileći bez kože i ribe dopušteno je kuhati komad. Posude i popratna jela od povrća: krumpir, mrkva, repa, bundeva, tikvice, cvjetača - u obliku kave i parne sufle; sirovo ribano povrće

Posude od žitarica, mahunarki i tjestenine: tekućina pire i viskozna kaša na mlijeku od zobi, heljde, riže i krupice; parne pudinge iz pire žitarica; kuhani vermičići

Posuđe od jaja: proteinski parni omelets

Slatka jela, voće, bobičasto voće: pire krumpir, sok, žele, pire od voća pića, mliječ, mousse, stariji, nabujak od slatkih sorti bobica i voća; jabuke pečene

Mlijeko i mliječni proizvodi: mlijeko, kefir, jogurt, acidophilus, fermentirano pecivo mlijeko, blage sireve, ne-kiselog pršuta i pudinga iz nje

Umaci: na povrće i žitarice, mlijeko, voće. Koristio je samo bijelo brašno bez masnoće

Piće: čaj, čaj s mlijekom, juha od dogrose

Masti: krem ​​i biljno ulje dodano u gotove jela

Akutni kolecistitis, pogoršanje kroničnog kolecistitisa

Kronični kolecistitis bez pogoršanja

Bolest žučnog kamenca

Akutni hepatitis

Alkoholna bolest jetre

Kronični hepatitis

Ciroza jetre

Heptička encefalopatija

ascites

Bez soli kruh, dvopek, keksi i kruh bez soli maslac i margarin Začini, aroma jela: bez soli kečap i majoneza, sok od limuna, naranče kora, luk, češnjak, ocat, papar, senf, kadulja, timijan, peršin, mažuran, lovorov list, klica, ekstrakt kvasca

100 g mesa govedine ili peradi, kunića ili ribe i jednog jaja dnevno. Jedno jaje može zamijeniti 50 g mesa

Mlijeko je ograničeno na 250 ml dnevno. Može se jesti kiselo vrhnje. Za kuhanje možete koristiti šećer u prahu i brašno

Svako povrće i voće u svježem obliku ili u obliku jela pripremljenih kod kuće

Kiseli krastavci, masline, šunka, slanina, jezici, kamenice, dagnje, dimljeni haringa, riblje konzerve i meso, riba i meso pašteta, kobasica, majoneza, razni umaci i konzervirane sve vrste sireva

Bilo koji proizvod koji sadrži prašak za pecivo i soda za pečenje (kolači, kolačići od keksa, krekeri, kolači, kolači i obični kruh). Sve vrste žitarica, osim krupice i riže, bombona, pastila i mliječne čokolade, sladoleda

Energetska vrijednost je 2000-2200 kcal, sadržaj proteina je do 70 g, sadržaj natrija je 18-20 mmol (380-450 mg) dnevno

Griz s vrhnjem i šećerom ili pečena voće 60 g soli, kruh i peciva i keksa s bez soli neslan maslacem i želeom (žele ili meda) od

Čaj ili kava s mlijekom

60 g mesa govedine ili mesa peradi ili 90 g bijele ribe

Zelenilo ili zelena salata

Voće (svježe ili pečeno)

60 g kruha ili kruha bez soli

Nenapadeno ulje, džem, med ili rajčica

Čaj ili kava s mlijekom

Juha bez soli ili grejpa

Govedina, perad ili riba (kao i za ručak)

Zelenilo ili voće salate (svježe ili pečeno) ili žele od voćnog soka i želatine

Dijeta u slučaju bolesti jetre i žučnog kanala: za svaki problem je izbornik

Među mnogim funkcijama jetre, jedna od najznačajnijih je proizvodnja žuči za asimilaciju makro i mikroelementa potrebnih za tijelo. Ako jetra pati od nekih nepovoljnih čimbenika, izlučivanje žuči je poremećen, a hitna potreba da se prilagoditi prehranu za ublažavanje i vratiti na rad tog tijela. Dijeta kod raznih bolesti upala jetre i žučnog sustava jetre ima puno opća načela, ali u svakom slučaju, izbor izbornik mora uzeti u obzir osobitosti bolesti, kako bi se ubrzao oporavak - više o tome će se raspravljati u našem članku.

Bolesti jetre i žučnih kanala: postoji li veza s prehrambenim navikama

Jedna od glavnih funkcija jetre - razviti posebnu tajnu zove žuč. Bez njega, nemoguće je probave i asimilacije u tijelu došla sa hranom masti i kalcijeve soli, kolesterola, apsorpciju proteina i ugljikohidrata, vitamini topivi u mastima, aminokiselinama. Žuč je proizveden u stanicama jetre stalno i kontinuirano, ide u intrahepatičkih kanal, a zatim kroz zajednički žučovoda izlazi u žuči susjedstvu jetre, i 12-to dvanaesterac, od koji je izravno uključen u proces probave. Uska povezanost sustava jetre i žuči određuje ne samo činjenicu da je s porazom od nekih dijelova tih tijela pati cijeli sustav, ali i da to zahtijeva prehranu s općim načelima odabira izbornika za obnovu svojih funkcija.

bolesti jetre je najčešće povezana s upalom, koji se razvijaju zbog infekcije, alkohol ili intoksikacija lijekovima, i zbog malapsorpcije masnih kiselina i njihove taloženje u suvišku hepatocitima. Glavni uzrok upale Intrahepaticni i izvan jetre kanal postaje žučnih kamenaca bolesti ili infekcije peremetnuvshayasya s upalom žučnjaka. Uzroci gubitka žučnih kamenaca, kao i taloženje masti u jetrenim stanicama, su:

 • neuravnotežena hrana - rijetko iu velikim količinama;
 • prevlast u izborniku životinjskih masti i "brzi" ugljikohidrati;
 • prekomjerne tjelesne težine;
 • nedostatak tjelesne aktivnosti;
 • upala jetre, žučni mjehur, koji smeta sekreciju žuči.

Odlaganje masti u hepatocitima uzrokuje rizik od razvoja pretilosti jetre, a gubitak kamenja i upala može izazvati blokadu žučnog kanala i uzrokovati zatajenje jetre. Stoga, prehrana za bolesti jetre i žučnih kanala treba stvoriti uvjete za maksimalnu zaštitu upaljenih organa i slobodno odvajanje žuči.

Opća načela dijetetske terapije bolesti jetre i žuči

Dijetoterapija u bolesti jetre i žučnih kanala smanjena je na sljedeća opća pravila:

 • u prehrani bi trebala biti dovoljna količina lako probavljivog proteina, jer je potrebno boriti se protiv upale i vratiti pogođeno jetreno tkivo;
 • količina proteina je određena od strane liječnika ovisno o obliku i težini bolesti pacijenta, stanju s obzirom na razumljivosti - treba poželjno proteine ​​od mliječnih proizvoda, nemasno meso, riba, žitarice;
 • kaloričnost dnevnog jelovnika treba smanjiti (ne više od 3000 kcal dnevno) zbog masti i ugljikohidrata, a za pretilost energetska vrijednost izbornika izračunava se zasebno za svaki pacijent kako bi se smanjila težina;
 • sadržaj masti preispituje se u korist povrća (ne manje od trećine svih konzumiranih dnevno);
 • količina soli i šećera treba držati na minimumu;
 • kako ne bi pojačali tajnu aktivnost, a ne da izazivaju povećanje upale, svu hranu treba pažljivo preraditi - dobro kuhati i samljeti, poslužiti toplo; odbiti svu jela i napitke koji mogu izazvati iritantan učinak (akutni, začinjeni, bogati ekstraktima, uzrokujući nadutost crijeva, itd.);
 • za bolju izlučivanje žuči, treba uzeti hranu svaka tri sata u malim obrocima i dobro ga žvakati;
 • U prehrani morate uključiti hranu bogatu biljnim vlaknima (poboljšati koleretsko djelovanje i utvrditi višak kolesterola), kao i sadržavati lipotropne supstance (kako bi se spriječilo taloženje višak masnoća u jetrenim stanicama).

Što se tiče režima pića, treba imati na umu da bolesti jetre i žučnih kanala povećavaju opterećenje bubrega, pa stoga količina slobodne tekućine tijekom dana ne smije prelaziti 1,5 do 2 litre. To uključuje čistu vodu za piće, juhe, slabe čaj i sokove ili voće i bobica.

Akutni upalni proces - prehrambene navike

Akutna upala jetre i žučnih kanala često je povezana sa zagušenjem žuči, a njegov uzrok može biti formiranje gallstones koji blokiraju izlaz iz kanala ili iz žučnog mjehura. Akutni uvjet zahtijeva, u pravilu, hitnu hospitalizaciju, budući da poremećeni izljev žuči može imati izuzetno nesretne posljedice, pa je stoga potrebno pratiti liječnika medicinskim i čak i ako je potrebno kirurškim zahvatom. Ako je akutni upalni proces podložan konzervativnom liječenju, onda je potrebno nadopuniti dijetalnom terapijom.

Dijeta za akutnu bolest jetre i upalu žučnog trakta usmjerena je na obnavljanje funkcija zahvaćenog organa, poticanje slobodnog protoka žuči, osiguravajući maksimalno potresanje upaljenog jetre i žučnih kanala.

VAŽNO! Posebnost prehrane za akutnu upalu jetre je da je zahvaćeno tijelo aktivno konzumirajući glikogen radi održavanja svojih funkcija i borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja, pa stoga s hranom treba doći najmanje 400 grama ugljikohidrata dnevno

Energetska vrijednost dnevnog izbornika trebala bi biti oko 2750-3000 kcal, a masti bi trebala biti vrlo ograničena (ne više od 70 g dnevno, a četvrtina - biljno ulje). Količina slobodne tekućine dnevno povećava se na 2,5 litre, dozvoljen je šećer 90 grama, ali preporučuje se soli za korištenje ne više od 8 grama dnevno.

Obrok najmanje 5 puta dnevno, posuđe treba biti toplo, kuhano na paru i obrisano. Zabranjeno je bilo juha, masnih razreda mesa, ribe, mliječnih proizvoda, mrvica, kiselih krutih plodova. Preporuča se vegetarijanska i mliječna juha, ne-kiselih žitarica i blage ribani sir, pire u prašak vode u pola s mlijekom, preporučuju se povrće i voće. Pravilno organizirana prehrana s akutnom upalom jetre i žučnih kanala uvelike pridonosi sprječavanju prijelaza bolesti u kronično stanje.

Odabir proizvoda za kroničnu bolest jetre

Ako upalni proces koji utječe na jetru i žučne kanale ne iscjeljuje potpuno u roku od 6 mjeseci, to je pitanje njezina prijelaza u kronični oblik. Daljnje taktike liječenja kroničnih bolesti jetre, žučnog mjehura i žučnih kanala sprječavaju proces eskalacije i pretvaranje u maligne oblike. Stoga je nužno revidirati dijetu jednom zauvijek u korist prehrambene prehrane, iako je prilično labav i omogućuje prilično ukusan i raznolik izbornik.

Osnovna načela prehrane za kronične bolesti jetre i žučnih kanala izvan pogoršanja:

 • puna peterostruka napajanja s energetskim kapacitetom od 2500 kcal;
 • Trećina konzumiranih masti bi trebala biti biljka, a pola proteina - životinja;
 • isključuju se prehrambeni proizvodi s visokim kolesterolom (žumanjci, odstojnici);
 • jela i pića poslužuju se ne hladni, kuhani ili pečeni;
 • mliječni proizvodi - samo niske masnoće, voće i bobičasto voće - slatko.

Budite sigurni da imate dnevni jelovnik jela s pektina (npr pečene jabuke), lipotropic sastojaka (morski plodovi, laneno ulje), dijetalnih vlakana (žitarice granola, zob), popiti barem pola litre vode ili zelenog čaja dnevno. Takva prehrana će štititi ne samo od recidiva upale, ali i iz masne jetre, a rizik od stvaranja Izmet koji mogu ometati slobodan žuči sekreta, koji sprječavaju komplicirane oblike bolesti jetre i bilijarnog trakta.

Ukratko o glavnoj stvari. Što se može i ne može jesti kako bi se smanjio rizik od kamenja u žučnom traktu i spriječio njihovu upalu, pogledajte preporuke hepatologa u video ispod.

Dijeta u slučaju jetre i gušterače, žučnog mjehura i bolesti žučnog kanala. Izbornik, to je moguće, da je nemoguće

Bolesti probavnog trakta - posebna klasa patologija koja zahtijevaju odgovorni pristup liječenju i od osobe koja je bolesna i od liječnika.

Uz lijekove, učinak koji je usmjeren na suzbijanje patološke simptome i njegove posljedice, važno mjesto zauzima ispravan izbor u prehrani kod bolesti jetre, žučnog trakta, želuca i gušterače u svakom pojedinom slučaju.

Pravila za sastavljanje prehrane u uvjetima pogoršanja kroničnih gastrointestinalnih bolesti

Dijeta u bolesti jetre i gušterače nužno se temelji na načelima pravilne prehrane. Dijeta u ovom slučaju bi trebala biti pojedinačno, na temelju bolesti i stupnja, dobi i zdravstvenog stanja pacijenta.

Znakova upalne procese u oba slučaja se može pojaviti i na otvorenom oblik bolesti s jakom boli, slabosti i dispeptičnih poremećaja i skriveni kada pacijent ne osjeća bol u području tjelesne i mjesto za zračenje okolnog tkiva.

U svim slučajevima, s već dijagnosticiranim abnormalnostima hrane, pacijentima se ne preporučuje odstupanje od prethodno usvojenih pravila. Prilikom odabira proizvoda za hranu tijekom pogoršanja kroničnog gastritisa treba uzeti u obzir reaktivnost pogoršanje općeg zdravlja jede čak i male količine iritantan sluznice proizvoda.

Kako bi se pogoršalo bolest donjih dijelova gastrointestinalnog trakta (različiti dijelovi crijeva), karakteristična je prevalencija funkcionalnih poremećaja nad simptomima boli (proljev, zatvor, grčevi, itd.).

Dijeta u bolesti jetre i gušterače mora isključiti proizvode čija potrošnja dovodi do pojave takve simptomatologije; Kako napraviti prehranu za bolesti probavnog trakta.

Prije svega, treba razmotriti nekoliko važnih pravila:

 • Hrana bi trebala biti ponovno upotrebljiva, do 7 do 9 puta dnevno, u malim obrocima, s puno tekućine;
 • Hranu treba slomiti (usitnjeno sitno nasjeckano) i uvijek kuhano - to će smanjiti opterećenje na jetri:
 • Temperatura kuhane hrane ugodno je topla (prekomjerno zagrijan i jako hlađena jela su isključena);
 • Izuzeti prejedanje.

Pored utvrđenih pravila treba uzeti u obzir i stanje zuba bolesne osobe - s pogoršanjem kroničnih upalnih procesa u probavnom traktu.

Važno je shvatiti što hranu kako bi izbjegli iritaciju treba biti što sjeckani i točno obraditi sline, i stoga je teško žvakati hranu mora ili biti opušteni (temeljito kuhana), ili isključiti, ili mljeveni dodatna tehnička sredstva (mlinac, mikser, itd.)

Dopušteni proizvodi

Dijeta kod bolesti crijeva: žučnog mjehura, jetre i gušterače treba uzeti u obzir da je uvođenje određenih proizvoda može značajno ublažiti ili obrnuto pogoršati upalne procese u tijelu. Koji se proizvodi preporučuju? u razdoblju pogoršanja kroničnog hepatitisa i pankreatitisa raznih geneza: (kalorija na 100 g):

Kvart - 140 kcal.

Tablica obuhvaća uvjetno podnošljive proizvode s pogoršanjem kroničnih bolesti probavnog trakta. Međutim, postoje ograničenja u potrošnji proizvoda za svaku bolest odvojeno, kao i opće zabranjene hrane s gastrointestinalnim patologijama.

Zabranjeni proizvodi

Kod bolesti gastrointestinalnog trakta, nije poželjno konzumirati sljedeću hranu:

Dijeta u bolestima probavnog trakta: što se temelji i kada je propisano

Na temelju utjecaja na opće stanje tijela i na proces oporavka osobe, nutricionisti su napravili posebnu "gastrointestinalnu prehranu".

Tablica № 5 "Dijeta probavnog odmora".

Glavni zadatak je pružiti tijelima najslabije djelo.

Dodjeljuje se kada:

 • Bolesti jetre svih oblika i sorti;
 • Gastritis u fazi egzacerbacije;
 • Bolesti crijeva bilo koje etiologije, uključujući prisutnost malignih neoplazmi.
 • Kolecistitis i stanje nakon uklanjanja žučnog mjehura;
 • Kao dijeta za mršavljenje.

Prilikom imenovanja prehrane broj 5 na prvom mjestu su isključeni: pržena hrana, kiselo voće i bilje (sorrel); začinjeno začinima, brze hrane.

Ovisno o manifestaciji bolesti, broj prehrane 5 ima nekoliko kategorija:

 • A - opcija za oporavak: od 8 do 10 dana bolesti s trajnim poboljšanjem;
 • Â - akutni kolecistitis;
 • l / f - specijalizirana opcija za stazu žuči;
 • P - stanje prehrane za bolesnike s kolelitijazom u kombinaciji s pankreatitisom, koristi se kao konačna dijeta za one koji su podvrgnuti pankreasnoj nekrozi.

Dijeta za jetru, gušteraču i druge probavnog trakta, ovisno o podtipu može uključivati ​​uklanjanje ili zamjenu pojedinih proizvoda, kao i određivanje njihovog broja, ovisno o stanju pacijenta i klinike bolesti.

Mogućnosti obrade hrane

Dijeta s pogoršanjem kroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta: žučnjak, želudac jetre i gušterače, isključuje sljedeće vrste obrade:

 • Slaba probava, osobito meso i riba, jer mogu imati patogene mikroorganizme (do helmintičkih invazija) koje će pogoršati bolest;
 • Dodavanje iritirajućih začina;
 • Ekstremne temperature: previše vruće i previše hladno jelo.

Koja su tehnologija dopuštena:

 • Tradicionalno kuhanje: za meso ne manje od 40 minuta, za povrće - ne manje od 20 minuta. Svaka vrsta povrća treba zavariti u zasebnom spremniku, po mogućnosti u emajliranom stanju;
 • blanširanje: povrće se lagano kuha s kipućom vodom ili kuha u njemu na kratko vrijeme. Sa prehrambenim brojem 5, ova tehnologija je dopuštena samo za zelenilo;
 • Kuhanje u posebnom jelu: meso - ne manje od 1 sat; povrće - od 30 minuta;
 • pečenje: vrijeme ovisi o proizvodu. U prehrani broj 5, pečenje je dopušteno samo za jabuke;
 • Priprema u multivarstvu: tehnologija će ovisiti o mogućnostima uređaja i njegovim softverskim zahtjevima.

Približan izbornik tjedan dana uz pogoršanje patologija jetre i gušterače, žučnog mjehura i žučnog trakta, gastrointestinalnog trakta

Dijeta u bolesti jetre i gušterače, kao i odstupanja u drugim probavnim organima, u ranim danima akutnog razdoblja trebala bi biti što je moguće blaža.

Važno je da tijela ne prolaze nepovoljna preopterećenja i postupno se vraćaju u svoje funkcije. Izbornik za prvi tjedan pogoršanja kroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta planira se na sljedeći način:

1. dan

Danas postoji vrhunac pogoršanja, pa bi hrana trebala biti nježna i što je više moguće olakšana s gledišta probave i sadržaja kalorija:

 • Zobena kaša na vodi, dobro kuhana. Možete dodati mali komad maslaca za okus, žele od crnog ribizla;
 • Meso je dobro promiješano, pileće mesne kuglice bez dodavanja cjelovitih žitarica (riža). Kompozicija suhog voća;

Prehlada se dijetalna mesna kugla za bolesti jetre i gušterače

 • Jelly na bazi plodova ili prethodno kuhani kompot;
 • Puding na bazi svježeg sira i slatke breskve, a ne jaki čaj;
 • Povrće: bundeva, tikvice, bugarski papar, s komadićima pilića;
 • Noću, poljubac od godine i plodova i mali keksa.
 • Važno! Nemojte spavati s osjećajem gladi.

  Drugi dan

  Uznemirenost i dalje postoji i trenutno je važno pridržavati se štedljivih prehrana:

  • Pura, kuhana u vodi, preporučuje se da se malo samljeti potoloch ili koristiti mljevene žitarice (ona je dostupna u obroke za djecu do 1 godine, važno je odabrati vrste porridges mliječnih-free), čaj i nekoliko malih mrvica;
  • Pečena u pećnici jabuka, bobica.
  • Mučan kaša od riže, malo suho osušeno (shuttle), čaj bez šećera.
  • Curd tjestenina s kriškama slatke jabuke i komade od kruške.
  • Salata od tikvica s komadićima mršave teletine. Svi proizvodi su fino usitnjeni;
  • Noću, poljubiti od suhog voća s niskim kolačićima.

  3. dan

  Danas se mogu postići manja poboljšanja i važno je zadržati stari ritam kako bi se izbjegla nastavak bolesti:

  • Zobena kaša na vodi s malim komadom ustajalog kruha, slabim zelenim čajem;
  • Pečena jabuka, iznutra napunjena tikvom od curd, mršavom biskvitom, komotom sušenog voća;
  • Riža kaša slabe zadebljanja (u osnovi potrebno je dekocija);
  • Krupica kašu od gustoće srednjeg sloja, nekoliko mršavih kolačića, mesa ili komada mršave ribe, zelenog čaja;
  • Mesnate kuglice od mršavog mesa s dodatkom heljde, žele od svježih bobica;
  • Noću, poljubiti od svježeg voća i nekoliko krekera.

  4. dan

  Postupno se poboljšava, možete se vratiti na prehranu prethodnih proizvoda:

  • Zobena kaša na vodi uz blagi dodavanje mliječne masti, sendvič sa sirom s malo masnoće, komada od kruške;
  • Voće i bobica od slatkih sorti.
  • Obrišeni sir s dodatkom komadića breskve, žele od sušenog voća;
  • Jaje omlet kuhani na parni način, nekoliko keksa, čaj;
  • Sufle od puretine, nekoliko kolačića, mješavina jabuka;
  • Noću, poljubiti od bobica, nekoliko keksa.

  5. dan

  Danas se poboljšanje postupno stabilizira, prehrana dodaje nove sorte hrane:

  • Manna pikantna kaša, mali sendvič s sirom, kompozicija jabuka;
  • Mesnate kuglice kuhane na par mesa kunića s dodatkom male riže;
  • Čaša od pečene jabuke, pomiješana s kravljim sirom i kruškom, nekoliko sitnih kolačića, svjetlo zeleni čaj;
  • Juha na juhu od povrća s nekoliko kriški mršavih riba, sitnih krekera, kompozita dunje;
  • Kuhano jaje, mali sendvič sa sirom, slab zeleni čaj;
  • Noću, šalicu zobene pahuljice i nekoliko sušenih.

  6. dan

  Stanje je više normalno, ali pridržavanje prehrane važan je aspekt za potpuno oporavak:

  • Zobena heljda kašica s malo mlijeka. Nekoliko štapova, kompozicija suhe šljive;
  • Jelly od kruške, jabuke i crnog ribizla, nije jak ah;
  • Parni omlet od jaja uz dodatak male količine povrtnih kriški (mrkve, rajčice, tikvice);
  • Kavač od jabuka, nekoliko mršavih kolačića;
  • Riblji filet s kriškama povrća, čaja;
  • Lonca s bundeve pulpe s rižom i svježim sirom, komadom kruške;
  • Noću, žele od jabuka, nekoliko keksa.

  7. dan

  Odlučujući dan, nakon čega pacijent prelazi na tradicionalnu hranu, osim potencijalno štetnih proizvoda. U budućnosti, prehrana će ostati "djelomična u prirodi", ali s pravim pristupom to će pomoći smanjiti broj egzacerbacija gastrointestinalnih bolesti:

  • Šalica krupne kaše s malim sendvičem s kuhanom kobasicom, a ne jakim čajem;
  • Pečena u pećnici jabuka, napunjena svježim sirom, nekoliko mršavih kolača, kompozicija sušenog voća;
  • Meatballs govedina, pari, variva paprike, tikvice, krastavci i pripremljene u multivarka (-cooked ili uobičajeni način), pola čaše niske masnoće jogurt;
  • Berry žele, nekoliko vrećica, ne jaki zeleni čaj;
  • Sušak rezanog kruha s komadićima breskve, komotom sušenog voća;
  • Parne kolače od salame od goveđeg mesa od kuhane čaše, ustajalog kruha, komade krušaka;
  • Noću, zobene pahuljice i 1 strmo jaje.

  Primjeri prehrambenih receptura

  Sljedeći su predloženi primjeri receptima za pripremu nježne prehrane za prehranu za bolesti jetre i gušterače.

  Recepti za pripremu prvih tečajeva

  Ispod prvih jela na prvom se mjestu misli na različite lakirane juhe. Važno je uzeti u obzir da je poželjno da ih kuhati ne na mesnoj bujici, ali dodati meso kao dodatak hrani. Na kraju prvog tjedna, možete napraviti juhu na sekundarnom mesnom juhu.

  Vegetarijanska juha s ribom

  Potrebno je:

  • 70 - 100 grama tikvica,
  • 2 - 3 ulomaka karfiola:
  • Nekoliko sitnih riba.

  Priprema:

  1. Ribu kuhati 30-40 minuta u malo slanoj vodi, a zatim staviti i očistiti od kože i kostiju, podijeljen na kriške.
  2. Povrće izrezbariti na male dijelove dodati preostali juha i kuhati dok ne kuhati (oko 10 minuta).
  3. Zatim, u juhu dobijete, vratite već kuhanu ribu, kul i poslužite.

  Mesna juha s malom količinom krumpira i keksa

  Potrebno je:

  • 100 grah mesojeda od teletine;
  • 1 srednji krumpir;
  • Keksi od bijelog kruha ili kruha s mekom.

  Priprema:

  1. Prethodno lagano kuhajte i kuhajte rižu.
  2. Zatim kružite kroz mlinac za meso 70 - 90 gr. teleći i pomiješati punjenje s rižom, solom, masom kako bi se oblikovali u sferne oblike.
  3. Rezultirajuće mesne kuglice kuhaju u gotovoj rižini za 30 minuta, a zatim dodaju nekoliko ulomaka finog sjeckanog krumpira.
  4. Kuhajte sve zajedno dok ne budete spremni (oko 10 minuta).
  5. Zatim dodajte juhu u juhu i ostavite je u posudi za hlađenjem.

  Recepti za kuhanje drugi tečajevi

  Drugi put za GI bolesti se uzima 30-40 minuta nakon prvog. U pravilu, to su također lagana jela.

  Riblji filet s kriškama povrća

  Potrebno je:

  • Oko 150 g slabe ribe;
  • 1 - 2 biljne kulture po volji;
  • Sol na okus.

  Priprema:

  1. Ribu i povrće kuha se odvojeno.
  2. Voda svakog spremnika tijekom kuhanja dodana je po ukusu.
  3. Možete dodati mirisne paprike u grašak i lisnatog lista za okus.
  4. Nadalje, povrće je zgnječeno i, zajedno s ribom koja je uklonjena iz kamenja, se hrani na stol.

  Turska souffl

  Potrebno je:

  • Filet turske - 100 g;
  • Mlijeko s malo masti - ½ šalice;
  • Jaja - 1 komad;
  • sol;
  • Ulje - za obradu ladice;

  Priprema:

  1. Kuhajte puricu 20 do 30 minuta, a zatim ga namazajte s mješalicom ili mesnim mljevenjem.
  2. Dodajte jaje, mlijeko, dodajte sol, pomiješajte u masi.
  3. Podmazati posudu i ravnomjerno ga rasporediti.
  4. Pecite u pećnici na niskoj temperaturi (oko 150 ° C). Onda se ohladite i poslužite za stolom.

  Recepti deserta

  Prilikom pripreme deserta kao zaslađivača preporučuje se korištenje prirodnih voćnih šećera.

  Voće i Berry Jelly

  Potrebno je:

  • 100 g svježih plodova ili voća;
  • želatina,
  • Malo šećera.

  Priprema:

  1. Izrežite bobice u tekuće stanje, u slučaju voća, prethodno kuhajte kompot.
  2. Zatim, razrijedite želatinu na vodi sve dok se potpuno ne otopi, a onda ulijte komponentu voća i bobica u rezultirajuću masu.
  3. Pustite da se pere do potpunog otvrdnjavanja u hladnjaku.
  4. Prije uporabe lagano slomite i ostavite stajati u toploj sobi. Ne uzimajte odmah nakon hladnjaka.

  Lonac bundeve

  Potrebno je:

  • Sir - 100 grama;
  • Bundeva mesa ili finog nasjeckanog povrća - 50 gr.
  • 1 kokošje sirovo jaje.
  • Prilozi za korekciju okusa, ali ne mnogo.

  Priprema:

  1. Prethodno kuhajte i obrišite bundu.
  2. Rezan sir stavite u zasebni spremnik i lagano zagrijte, a zatim vozite u sirovo kokošje jaje i pomiješajte temeljito, tijekom miješanja postupno dodajte malo šećera, soli i bundeve tijelu.
  3. Temeljito promiješajte sve dok se ne postigne homogena konzistencija, zatim ga ulijte na ploču za pečenje i pecite u pećnici na temperaturi od najviše 200 ° C.

  Recepti žitarica

  Kashi u ovom slučaju su najjednostavnija od svih jela za prehrambene prehrane, jer oni uglavnom osiguravaju kipu žitarica na bazi vode.

  Za prehrambenu prehranu u prvim danima exacerbation se tradicionalno koriste:

  • heljda, kuhana u kipućoj vodi u udjelu ½ žitarica za istu količinu vode. Preporuča se kuhati žitarice u sirovoj vodi, a ne čekati da prokuha;
  • Zobene pahuljice od zobenog brašna: udio ½ žitarica za sličnu količinu sirove vode;
  • Riža: 1/3 žitarica za 2/3 sirove vode, jer ovo zrno ima svojstvo kuhanja.

  Salad Recepti

  Salate nisu iskusne prehrambenom prehranom, jer dodatni preljev povećava sam prehrambeni proizvod.

  Salata od jaja s malim ulomcima povrća

  Potrebno je:

  • 2 pileća sirova jaja;
  • ½ šalice mlijeka;
  • Mljeveno povrće po želji;
  • Sol na okus.

  Priprema:

  1. Kuhati tvrdo kuhano 2 jaja, a zatim cool i fino usitniti.
  2. Zatim dodajte neke pred-kuhane i izrezati u ulomke povrća i miješati.

  Salata od tikvica s kriškama vitke teletine

  Potrebno je:

  • Šećer - 70 - 90 g;
  • Svježa svježa teletina - 150 g;
  • Sol na okus.

  Priprema:

  1. Teleći i tikvice kuhaju se u različitim spremnicima dok se ne napuni, voda se izlije: teletina se kuha dovoljno dugo - do 60 minuta. Ovu činjenicu važno je uzeti u obzir i poželjno je prethodno mljevenje proizvoda.
  2. Medij se kasnije može koristiti za kuhanje za sljedeći obrok (napraviti povrće ili žitarice juha).
  3. Zuccini se kuha ne više od 10 minuta.
  4. Zatim samljeti i pomiješati sastojke.

  napici

  Najpoželjnija pića u fazi pogoršanja bolesti gastrointestinalnog trakta bit će žele i kompoti.

  Sastavnice se mogu pripremiti i od gotovih suhih voća i od svježih proizvoda. Keksi su dostupni u gotovim oblicima, no poželjno ih je pripremiti kod kuće sami, jer se konzervansi i stabilizatori često dodaju u pripremljene oblike što može negativno utjecati na stanje unutarnjih organa.

  Mješavina jabuka i krušaka

  Potrebno je:

  • Skup odgovarajućeg sušenog voća ili 3 jabuke i 3 kruške;
  • Mala količina šećera.

  Priprema:

  Voće dobro nasjeckajte i uronite u kipuću vodu, a zatim kuhajte 2 do 3 minute. Možete dodati malo šećera u dobiveni piće.

  Kandel iz svježih bobica

  • Potrebno je:
  • Berry puree - 200 gr.
  • škrob

  Priprema:

  1. Ne-kisele bobice (crni ribiz, trešnja, malo jagode) se utrljaju u pire od krumpira.
  2. Stavite morske bobice u kuhanu vodu, zatim u 1/3 pržite škrob i temeljito promiješajte.
  3. Preostalih 2/3 proizvoda stavlja se na vatru i dovede do kuhanja.
  4. Kada se masa boils, može se malo zaslađivati, zatim dodati prethodno pripremljenu bazu kiseline i sve zajedno pomiješati.
  5. Isključite je bez vrenja. Hlađenje.

  Odabir optimalne prehrane za bolesti jetre i gušterače, kao i žučnjak i druge patologije gastrointestinalnog trakta važan je aspekt na putu do uspješnog oporavka. Strogi pridržavanje propisa koje je izdao liječnik pomoći će brzo i potpuno vratiti se stari život ritam.

  Video: Dijeta za bolesti jetre i gušterače

  Dijeta u bolesti gušterače: