Zablude koje se odnose na prehranu bolesnika s rakom

Liječenje

Prehrana je vrlo važna komponenta zdravlje i postaje još važnija ako je osoba bolesna. Kod bolesnika s onkološkom bolesti u organizmu dolazi promjene u metaboličkim procesima, i treba mu poseban hranjivom prehranom. S obzirom da često takvi bolesnici ne mogu jesti dovoljno hrane, napreduje nutritivna insuficijencija, što može dovesti do razvoja sindroma anoreksije-kaheksije.

Prehrambeni nedostatak izravno utječe na ishod liječenja i funkcionalni status pacijenta. Nedostatak hranjivih tvari dovodi do činjenice da tijelo je prisiljeno jesti vlastite stanice, osobito mišićno tkivo. Proces oporavka traje duže vrijeme, jer je dobitak težine ponajprije zbog masnog tkiva, a to naglašava posebnu ulogu unosa lako probavljivog proteina u tražene količine tijekom cijelog razdoblja bolesti.

Pacijenti koji imaju dovoljnu prehrambenu potporu, bolje tolerirati tečajeve kemoterapije, otporniji su na infektivne bolesti, manje je vjerojatno da će se suočiti s postoperativnim komplikacijama i otkazivanjem kemoterapije zbog značajnog gubitka težine. Osim toga, oni su aktivniji i osjećaju se bolje.

Liječenje raka uključuje kirurški zahvati, kemoterapija i kemoterapija. Potrebna je prehrana za pacijente u svim fazama liječenja, kao i tijekom perioda oporavka. I što se prije započne, to je bolji rezultat liječenja.

Utemeljene su prednosti terapijske prehrane na visokoj biološkoj vrijednosti, lako se asimiliraju kvalitetne hranjive tvari, ravnotežu i sposobnost dobivanja hranjivih tvari s malim volumenom proizvoda.

Nažalost, često i liječnici i pacijenti ne plaćaju dovoljno pozornosti na prehranu. Naš je cilj pomoći liječnicima u liječenju pacijenata s rakom, ubrzavajući njihov povratak u normalan život. Ako možemo poduprijeti nutritivni status pacijenta, to znači da će imati više šanse za uspješno završiti liječenje bolesti.

1. Nedostatak prehrane je neishranjenost

Prehrambeni nedostatak je neravnoteža između prehrambenih potreba organizma i broja hranjivih tvari koje ulaze. Pomanjkanje hranjivih svojstava ne ovisi samo o količini hranjivih tvari koje se konzumira, već io promjenama potreba organizma zbog bolesti, kao i apsorpcije hranjivih tvari.

2. Prehrambena insuficijencija je rijetka

rak dojke, sarkoma, hematološke maligne - 31-40% plućnih tumora, debelog crijeva, prostate, - 54-64% od tumora jednjaka, želuca i gušterače - 75-80%.

3. Potrebno je koristiti složene dijagnostičke algoritme za utvrđivanje prehrambene insuficijencije

Gubitak težine više od 5% u roku od 3 mjeseca i pritužbe:.. Smanjenje ili gubitak apetita, mučnina, povraćanje, itd - to ukazuje na dostupnost nutritivni deficit gubitka tjelesne mase većim od 10% u roku od 3 mjeseca i pritužbe: smanjenje ili odsustvo apetita, mučnina, povraćanje itd. - ukazuju na prisutnost anoreksije-cachexia sindroma.

4. Ishod liječenja raka ne ovisi o nutritivnom stanju pacijenta

20% pacijenata oboljelih od raka umire od iscrpljenosti Izražena hipotrofija ne dopušta obavljanje neophodnog liječenja kod 40% bolesnika s rakom.

5. Prekomjerna tjelesna težina ne može imati prehrambenu insuficijenciju ili rizik od razvoja

Rak dojke, sarkomi, hemoblastoza - 31-40% Višak masti, osobito zbog upotrebe hormonske terapije, maski progresivni gubitak mišićne mase. Edemi koji proizlaze iz mehaničkog djelovanja tumora na tijelu, a također i kao posljedica liječenja, povećavaju stvarnu tjelesnu težinu, čime se skriva progresivni gubitak proteina u pacijentovu tijelu.

6. Pacijenti koji su imali tretman raka samo u kirurškom tretmanu ne trebaju nutritivnu podršku

Da bi se smanjio rizik od komplikacija nakon operacije, važno je ne samo konzumirati dovoljno hranjivih tvari, već i uravnotežiti sastav. Nadalje, obogaćivanje dijeta hranjivih tvari kao što su omega-3, omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina, to smanjuje upalnu reakciju tijela i potiče bržu oporavak.

7. Kada treba koristiti parenteralnu prehranu?

Prema preporukama enteralnih i parenteralnih prehrambenih društava Amerike, Europe i Rusije, parenteralna prehrana je indicirana samo kada pacijent nije u stanju hraniti pacijenta enteralno.

8. Liječenje prehrambene insuficijencije treba dati samo ako je pacijent usađen liječenje kaheksije (anoreksija-kaheksije) -.. složen proces, a ne uvijek dovodi do uspješnog ishoda, to jest, da se zaustavi proces raspadanja stanica i tkiva u tijelu je vrlo teško. To je razlog zašto je tako važno preventivna terapija i posebne zdrave hrane za pravovremeno nadopunjavanje nutritivni deficit i spriječiti razvoj kaheksije (anoreksija-kaheksije).

9. Što više pacijent jede, to više "hrani" rastući tumor. Prije svega, potrebno je isključiti proteine ​​iz prehrane, kao prvi izvor prehrane tumora

Tumorske stanice su neobične "zamke" za proteine ​​i glukozu u tijelu i imaju povećanu potrošnju energije. No, s nedovoljnim unosom hranjivih tvari, tumor počne „jesti” svoje rezerve energije u tijelu, a zatim početi proces razvoja kaheksija (sindrom kaheksije-anoreksije).

10. Ako pacijent ne želi jesti, onda to zahtijeva tijelo pacijenta, nemojte silom hraniti ga

U bolesnika s rakom, zbog karakteristika procesa bolesti i zbog neophodnih, ali agresivnih metoda liječenja, mogu se mijenjati osjećaji okusa i razvijanje averzije prema hrani. Nuspojave kemoterapije su često mučnina i povraćanje, kao i deprimiranost i apatija. Sve to čini unos hrane iznimno teško, a pacijentovo tijelo pod stresom treba povećanu prehrambenu potporu.

11. Kratkoročno povlačenje hrane neće na bilo koji način utjecati na stanje bolesnika

Kada izgubite težinu, prvo gubitak bjelančevina i brzo povećanje težine prvenstveno je povećanje masne mase. Stoga čak i kratkotrajno prestanak unosa hranjivih tvari može negativno utjecati na stanje bolesnika. I u doba tjelesne mase, sastav prehrane, ravnoteže prehrane i uključivanje čitavog niza makro-mikronutrijenata u prehranu su vrlo važni.

12. Posebna dijeta za pacijente s rakom nije potrebna Značajke metabolizma u bolesnika s rakom određuju svoje specifične prehrambene potrebe. Za takve bolesnike potrebna je posebna uravnotežena dijeta.

13. Koje su makro i mikroelementi potrebni za vrijeme borbe protiv bolesti?

Tijekom bolesti posebno je važno ispuniti potrebe organizma u makro i mikronutrijentima. U prisutnosti raka, najvažniji su betakaroten, kompleks antioksidansa (vitamini A, E, C), kao i selen.

14. Zašto je potrebno koristiti omega-3, omega-6-polinezasićene masne kiseline, osobito tijekom razdoblja bolesti?

Uključivanje višestruko nezasićenih masnih kiselina Omega-3, Omega-6 je integralna komponenta terapije održavanja za rak. Ove masne kiseline imaju dokazani učinak smanjenja upalnog odgovora, što je vrlo važno kod liječenja raka, posebno u postoperativnom razdoblju. Osim toga, uključivanje Omega-3, Omega-6 u prehranu poboljšava apetit bolesnika, što može pomoći u rješavanju problema smanjenja nutritivnog statusa pacijenata.

15. Zašto pacijentu treba dijetalna vlakna?

Dostupnost dijetalnih vlakana (netopljivi i topivog) ima pozitivan učinak na motilitet gastrointestinalnog trakta, te također uzrokuje djelovanje probiotika, poticanje normalizaciju crijevne mikroflore.

16. Terapeutska prehrana može se zamijeniti konvencionalnim proizvodima

Tijekom bolesti, apsorpcija hranjivih tvari je izuzetno smanjena, uključujući i smanjenje funkcioniranja gastrointestinalnog trakta. Ljekovita dijeta sadrži lako probavljive sastojke i cijeli niz mikro i makronutrijenata.

17. Količina potrebnih kalorija može se napuniti sokovima i slatkim napitcima

Sokovi i slatka pića sadrže šećere koji dovode do oslobađanja glukoze u krv, što može biti izazovni čimbenik u razvoju tolerancije glukoze oštećenog prediabetom.

18. Vegetarijanska prehrana, kao i sirova hrana, korisno je za sve ljude

Sastav takvih dijeta ne pokriva sve potrebe pacijenata s onkološkim bolestima. Osim toga, odsutnost takvih komponenata kao što su životinjske masti i nedovoljno bjelančevina čini ovu prehranu neprihvatljivom za pacijente.

19. Ako je pacijent pokušao uzimati dijetu, a proizvod ga nije volio, više ga više ne može konzumirati

U različitim fazama liječenja bolesti (tijekom kemoterapije i / ili radioterapije) pacijenti mogu doživjeti promjene okusa uslijed nuspojava terapije. No, te su promjene privremene i njihovo trajanje ovisi o individualnim karakteristikama pacijenta, pa nakon nekog vremena trebali biste nastaviti uzimati dijetu s različitim ukusima.

20. Što je pijenje hrane?

Pijenje hrane je posebna ljekovita hrana u tekućem obliku.

21. Kako pravilno primijeniti hranu za hranu?

Siping hranu treba koristiti u malim gutljajima 15-20 minuta.

FORTIKER

Specijalizirana terapijska prehrana Fortiker je punopravna uravnotežena visokoenergetska prehrambena formula. sadrži probavljiv protein (sirutka i mlijeko) za nadopunu gubitka u tijelu pacijenta.

obogaćen Omega-3, Omega-6-polinezasićene masne kiseline (eikosapentaeno i dokozaheksenueno) da se smanji upalni odgovor. Pored toga, ove masne kiseline stimuliraju apetit. Fortiker sadrži kompleks topljivih i netopivih dijetalnih vlakana radi poboljšanja funkcioniranja gastrointestinalnog trakta i normalizacije crijevne mikroflore. Vilica sadrži potrebnu kompleks vitamina i minerala, kao i karotenoidi, imaju snažan antioksidativni učinak i prirodni su stimulanse imuniteta. Okusi (cappuccino, narančasta-limun, breskva-đumbier) bili su prilagođen ukusu u bolesnika s rakom. U jednom dijelu terapijske prehrane - samo 125 ml, To omogućava pacijentu da teško jede kako bi se smanjili nutritivni napori. Fortiker može biti i dodatni i jedan izvor napajanja.

NUTRIDRINK

Za mnoštvo dijeta se može koristiti Napitak s okusom jagode, vanilije, naranče ili čokolade. Ovaj visoko kaloričan, visoko proteinski proizvod potreban je za nadopunu energije i proteina. To može biti dodatni ili jedan izvor napajanja.

Za pacijente s oštećenjem funkcije gutanja, proizvod Nutridrink krema. Tekstura proizvoda je posebno dizajnirana za uporabu s teškoćom gutanja. Nutridrink krema je prikazana u nekoliko varijanti okusa: šumskih plodova, čokolade, banane i vanilije. Svi proizvodi ne sadrže kolesterol, gluten i laktoza. Predstavljena u sterilnom pakiranju.

Kako bi obogatio prehranu, Nutrisone se može koristiti kao suha mješavina s neutralnim okusom. Smjesa ima kompoziciju zasićenu mikroelementima i mineralima.

Tumor jede vlasnika

Često možete čuti da hrana za rak treba biti ograničena, osobito proteini. Vjerujte mi, tumor će uvijek naći mjesto gdje će dobiti hranu. Azchag tijekom svoje aktivnosti razvija toksične komponente, zbog toga što je organizam otrovan. Kao posljedica takvog trovanja, onkološki pacijent gubi apetit i, u skladu s tim, brzo gubi težinu. Međutim, to je samo jedna strana štetnog djelovanja tumora.

Zašto dijeta smeta od raka? Azchag se također počinje natjecati s normalnim staničnim elementima za hranu. Zbog činjenice da stanice raka rastu brže od normalnih stanica, a također zbog formiranja unutarnje mreže krvnih žila unutar tumora (koja ih hrani), patogene komponente imaju koristi od zdravih stanica.

Kao posljedica toga, zdravi elementi tijela počinju doživjeti prehrambene nedostatke u raku. Kako bi se nadoknadio taj deficit, tijelo pokušava na štetu raspoloživih rezervi (prije svega zbog masnog tkiva). Ove rezerve također njeguju i osuše, tako da možemo reći da rak samo jede njen prijevoznik. Analizirat ćemo sustav ishrane u slučaju raka.

Zašto pacijent može umrijeti od gladi?

Razmotrite dvije situacije: kada osoba može konzumirati hranu, ali to odbija, ili kada ne postoji neovisna hrana za rak. U pravilu pacijenti s rakom mogu jesti sami. Tijekom vremena, oni prolaze samo tekućine ili kashvidnuyu hrane. To također može biti drugačije: odbijaju se tekućom hranom, koristeći samo običnu tekućinu.

U takvim situacijama trebate potpuno ili djelomično promijeniti dnevnu prehranu. Posebno se preporučuje prebaciti na enteralnu prehranu u raku, što se može izvesti uz pomoć posebnih smjesa koje se prodaju u ljekarnama. Također, možete kupiti boce s već pripremljenom hranom.

Primjeri uključuju proizvode koji se zovu Nutrien, Nutridrink. Za odabir prikladnih hranjivih smjesa preporučljivo je kontaktirati osoblje ljekarne. Srećom, izbor brandova, miješanje i gotova hrana, prilično je velik.

Kako spasiti pacijenta od kaheksije

Najbolja roba za prehranu u onkologiji su proizvodi koji u imenu imaju prefiks "gepa". Proizvodi s tim imenom su posebno pogodni za onkološke bolesnike s visokom razinom bilirubina ili mokraćne kiseline. Također, ova hrana je preporučljiva za one koji pate od problema s jetrom. Međutim, ako roba s prefiksom "gepa" nedostaje na policama, možete dobiti standardnom enteralnom prehranom. U ekstremnim slučajevima, možete dobiti s formulom za dojenčad, ali ova mjera je prihvatljiva samo uz potpunu odsutnost specijalizirane prehrane za pacijente s rakom.

Pomoću specijaliziranih smjesa možete dopuniti dijetu pacijenta ili ih koristiti kao glavnu hranu. Glavna stvar je točno izračunati optimalni broj kalorija koje pacijent treba za normalan život. Često, smjese i boce hrane sadrže cijeli popis bitnih elemenata: masti, ugljikohidrati, minerali.

Uloga vitamina u slučaju raka

Vitamini B i C su vitamini važni za prehranu u onkologiji, ali se folna kiselina treba izbjegavati. Preporuča se administriranje kompleksa vitamina injekcijama, jer kada se primjenjuju kroz usta, oni ne mogu u potpunosti probaviti. Osim toga, askorbinska kiselina također može imati koristi (iako pod uvjetom da osoba nema alergije na njega).

U Megeys droga

Ovaj je alat osmišljen kako bi pomogao u povećanju težine. Ima najmanje kontraindikacija, tako da ga gotovo svi mogu uzeti. Jedini negativan je relativna visoka cijena.

Nasogastrijska prehrana

Ako nema mogućnosti za oralnu gutanje, posebna hrana se može izlijevati kroz nasogastričnu cijev. Ovaj postupak se može provesti iu zidovima bolnice i kod kuće (za to morate nazvati liječnika koji će instalirati ovu sondicu).

U slučaju prekomjernog iscrpljenosti dopuštena je sportska prehrana (posebno preporučene mase praha za razrjeđivanje s vodom). Međutim, morate pažljivo proučiti sastav sportova. napajanje. Njegov jedini sastojak bi trebao biti životinjski protein. Sportske smjese mogu nadopuniti samo dnevnu prehranu. Koristite ga kao neovisni element hrane je zabranjen. Također, ljudi koji imaju zatajenje bubrega morat će zaboraviti na korištenje sportskih dodataka.

Parenteralna prehrana u raku

Zatim, pozornost treba posvetiti situacijama u kojima onkološki pacijent odbija normalno jesti (cijela prehrana uključuje samo malu količinu vode). Ovdje se pojavljuju brojni problemi:

• Može doći do dehidracije;

• jaki gubitak tjelesne mase je vjerojatno;

• Unutar bubrega i mokraćnog mjehura počinje taloženje soli.

Osiguravanje pacijenta od nastanka ovih komplikacija može se obaviti uz pomoć alata nazvanog Kabiven Peripheral, iako košta malo.

Opis Kabivena

Ovaj med. Proizvod izgleda poput plastične vrećice, u kojoj se nalaze 3 zapečaćena odjeljka. Unutar tih odjeljaka sadrže hranjive tvari. Prije no što se vrećicu zagrije na sobnu temperaturu. Nakon toga, jak pritisak na odjeljke bi trebao uništiti unutarnje skakače, zbog čega su svi sastojci pomiješani. Zatim se lijek injektira kroz IV.

Treba imati na umu da lijek treba davati 6-10 sati (10 je idealna opcija). Tako dugo vremenski interval je posljedica činjenice da lijekovi u manje vremena neće imati vremena da se asimiliraju. Dozvoljeno je da se tijekom cijelog dana prekida između infuzija. Glavna stvar je zadržati dan u željeno vrijeme za uvođenje.

Osim toga, uvođenje dodatnih vitamina u vrećicu s pripravkom, koji su pogodni za umetanje kapaljkom. Vitaminski elementi se dodaju štrcaljkom. Čuvajte ovaj proizvod na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Glavna stvar je zaštititi lijek od produljene izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Dopušteno je pohranjivanje lijeka u otvorenom obliku u hladnjaku, ali ne dulje od jednog dana. Izuzetno je važno zapamtiti da se u ljekarnama lijek postiže pod imenom Kabiven central i Kabiven peripheral. "Središnja" verzija lijeka ubrizgava se trajno kroz poseban kateter. Za kućnu upotrebu je med. proizvod nije prikladan. Samo se "periferni" način pripreme treba koristiti kod kuće.

Albumin infuzija

Ako je situacija takva da onkološki pacijent mora biti parenteralno hranjen, tada takva osoba vjerojatno ima nižu koncentraciju albumina u krvnoj masi. Indeks albumina iznimno je važan. Da bi se normalizirala situacija, barem jednom tjedno (maksimalno 2 puta tjedno) treba primijeniti petogodišnju infuziju humanog albumina s ljudskom dozom od 100 ml. Na dan davanja albumina, uporaba gore opisanog Kabiven je kontraindicirana.

Kabevenove zamjene

Ako ne možete pronaći Kabiven ili nemate dovoljno novca za kupnju ovog skupe droge, možete to učiniti analogima. Srećom, na modernom tržištu postoji pristojna količina kvalitetnih nadomjestaka. Dakle, možete zamijeniti Kabiven:

Ostala parenteralna prehrana

Cijena takvih medicinskih uređaja je 2-4 puta manja od troškova gore opisanog Kabiven. Ovi lijekovi, naravno, imaju svoje nedostatke, od kojih je glavni prisutnost u sastavu samo jednog korisnog sastojka: proteina. Zbog toga je potrebno dodatno davati ugljikohidratne komponente na onkobolizam (također kroz infuziju). Ova sredstva su također uvedena dulje vrijeme (oko 6-7 sati). Osim toga, potrebno je dodijeliti vremenski interval za uvođenje glukoze. Dopušteno je uvesti tu komponentu principom mlaza.

Kada je potrebna glukoza

Ako pacijent potpuno odbije hranu i tekućine, morate ga kapati s 5% -tnom dozom od 1 000 ml glukoze. Ako osoba konzumira određenu količinu tekućine, morate osigurati da je dnevna doza vode najmanje 1,5 litre. Ali čak iu ovom scenariju, dnevna norma procjedne vode mora biti najmanje 500 ml. Važnu ulogu ima prisutnost ili odsutnost šećerne bolesti. Ako postoji takva bolest, trebate potražiti pomoć od endokrinologa. Ovaj stručnjak će moći reći točno je li moguće primijeniti glukozu i, ako da, u kojem dozi.

U odsutnosti dijabetesa, glukoza se koristi bez problema, međutim, nužno je dodana mala količina inzulina. Udio je kako slijedi: za 500 ml glukoze, koristi se četiri stotine mililitra inzulina. Da biste izmjerili tako malu količinu inzulina, trebate upotrijebiti inzulinsku špricu.

S obzirom na preporuke za uporabu vitamina i albumina, one su identične preporuke za korištenje Kabivena. Velika korist će biti intravenozno uvođenje masnih emulzija. Problem je u tome što je problematično pronaći takve lijekove. Čak iu ljekarnama megaština, gotovo je nemoguće da ih steknu; što reći o malim gradovima. Masti su poželjna komponenta, ali ne i opcionalna. Ukratko, možemo reći: nedostatak proteina je opasan, nedostatak ugljikohidrata je opasan, nedostatak masti dopušten je.

Ostale vrste terapije

• Korištenje anaboličkih steroida, poboljšavajući apetit.

• Omogućavanje enzima koji poboljšavaju apsorpciju hrane.

• Korekcija vodenih elektrolitskih nedostataka (preparati kalcija, diuretici itd.).

Uloga prehrane u onkologiji

Što mogu učiniti da poboljšam rezultat liječenja?

Onkološka bolest trenutno nije rečenica, ali ostaje težak test za bolesnu osobu. Tijekom tog razdoblja osobito je važno obratiti pažnju na stanje tijela, kako bi se zadovoljile njegove potrebe i pomogle da se nosi s tom bolesti. Trenutačno liječenje raka može se izvesti uz pomoć kirurških metoda, kemoterapije, radioterapije i / ili njihove kombinacije. Bilo koja od ovih metoda liječenja je veliki teret na ljudskom tijelu i želimo vam reći o tome što može pomoći vama ili vašim rođacima da prođu kroz ovo razdoblje.

Koja je razlika u metabolizmu bolesnika s onkološkom bolešću?

Prehrana osobe s neoplazmama karakterizira povećana potreba tijela za energijom i bjelančevinama. Oksidacijski proces s povećanim stvaranjem slobodnih radikala značajno se pojačava. Tijekom razdoblja bolesti, posebno je važno da se hranjive tvari potrebne tijelu da ga podrže u borbi protiv bolesti i ubrzati proces oporavka.

Što se događa kada se pojavi neishranjenost?

Nutritivni nedostatak stanje (nedostatak hranjivih tvari -.. proteini, masti, ugljikohidrati, itd) dovodi do otpuštanja vlastitih rezervi zbog uništavanja tkiva (autokannibalizm). U propadanju je uključeno gotovo sva tkiva i imunološki sustav. Takvo stanje se naziva „sindrom anoreksije-kaheksije.”

Što je prehrambena insuficijencija?

Fenomen prehrambene insuficijencije je neravnoteža između prehrambenih potreba organizma i broja hranjivih tvari koje ulaze. Stanje prehrambene insuficijencije ovisi o količini hranjivih tvari koje se konzumiraju, o promjenama nutritivnih potreba tijela i apsorpciji nutrijenata.

Imam li rizik od razvijanja prehrambene insuficijencije?

Gubitak težine više od 5% u 3 mjeseca i dostupnost pritužbi (gubitak apetita, probavne smetnje, mučnina i povraćanje) ukazuju na prehrambene nedostatak. Trebali biste prilagoditi vašu prehranu i početi uzimati prehranu.

Smanjenjem tjelesne težine više od 10% u 3 mjeseca treba odmah početi dodatnu nutritivnu podršku, t. Da. Sadašnjeg stanja dokaza o ranom razvoju anoreksije-kaheksije.

U kojim je razdobljima hranidbena podrška osobito važno?

Specijalizirana prehrana je indicirana za sve bolesnike s prehrambenom insuficijencijom. Posebno u razdoblju prije i poslije operacije i tijekom kemoterapije i / ili radioterapije.

Ako se težina ne mijenja, trebate li vam prehrambenu potporu?

Postoje čimbenici koji mogu maskirati prehrambene nedostatak u odsutnosti gubitka težine.

Terapija lijekovima, posebice hormonska, pridonosi povećanju tjelesne masti i akumulaciji vode u tijelu. Stoga, unatoč gubitku mišićne mase, ukupna tjelesna težina može ostati nepromijenjena. Osim toga, neki tumori poremetiti normalne životne procese i izazvati nakupljanje tekućine u tijelu, koji se izražava kao edema i nakupljanja tekućine u tijelu (ascites, pleuralni izljev, i tako dalje. P.). U ovom slučaju tjelesna težina može biti povećana, dok će tijelo patiti od nedostatka hranjivih tvari.

Sve to sugerira da je prehrambena potpora važna za one bolesnike čija se težina ne mijenja, ali se liječi od raka.

Zašto je teško zadovoljiti potrebe tijela normalnom prehranom?

Tijekom bolesti, apsorpcija hranjivih tvari je izuzetno smanjena, uključujući i smanjenje funkcioniranja gastrointestinalnog trakta. Specijalizirana prehrana pacijenata oboljelih od raka sadrži komponente koje se lako mogu asimilirati i cijeli niz mikro- i makronutrijenata, što u malom volumenu omogućuje da tijelo daje sve što je potrebno za normalan život.

Zašto je unos proteina toliko važan?

Protein je potreban za vraćanje tkiva u tijelu i za popunjavanje povećane potrebe za njim zbog osobitosti tumorskog procesa.

Proteini, uključujući i aminokiseline, koje su bitne i ne može biti proizvedena u ljudsko tijelo treba za održavanje imunološkog sustava i osigurati prijevoz do stanične proteine, masti, vitamine, hormone i druge važne tvari (proteini-transporteri).

Tijekom bolesti, tvari koje proizvodi tijelo nisu dovoljne. Potrebna je podrška izvana - poseban dijeta za onkološke bolesti, obogaćen proteinima i aminokiselinama.

Zašto nije dovoljno piti sokove i slatki čaj da popune energetske potrebe tijela?

Sokovi i slatka pića sadrže šećere koji otpuštaju glukozu u krvi, što može biti glavni uzrok za razvoj pre-dijabetes - narušena tolerancija glukoze.

Ne treba zaboraviti da je pravilna prehrana jedna od komponenti uspjeha oporavka nakon bolesti, i mora biti puna i uravnotežena. Samo ispravno odabran dijeta za onkologiju može pomoći tijelu oporaviti brže.

Što je opasno postiti?

Smanjivanjem kritičnu proteina u organizam može razviti anoreksija-kaheksije - nepovratni proces koji dovodi do gubitka učinkovitosti, oštar pad fizičke aktivnosti, progresivni gubitak tjelesne težine, kao i prekid svih organskih sustava u tijelu. Da biste spriječili razvoj ovog stanja, potrebno je isključiti mogućnost izgladnjivanje razdoblja, a ako ne može (po masi poslovanja, osobito u organima probavnog trakta) - poduzeti pripremne specijalizirani prehrana terapija za pacijente s rakom, za koje postoji specijalizirani dijeta za rak

Zašto je postao glad i / ili smanjen unos hranjivih tvari nakon operacije opasno za zdravlje?

S kritičnim smanjenjem unosa hranjivih tvari u tijelu oslabljenog nakon operacije, popravak tkiva i funkcionalnost organa su sporije, što povećava hospitalizaciju pacijenata i smanjuje kvalitetu života. Rizik razvoja upalnog procesa značajno je povećan, uključujući razvoj postoperativnih komplikacija. Stoga raspravite sa svojim liječnikom kada počnete jesti pacijenta nakon operacije i slijedite upute liječnika.

Koje su makro i mikroelementi potrebni za vrijeme borbe protiv bolesti?

Tijekom bolesti posebno je važno ispuniti potrebe organizma u makro i mikronutrijentima. U prisutnosti raka, najvažniji beta-karoten, kompleks antioksidansa (vitamini A, E, C), kao i selen.

Zašto je potrebno koristiti omega-3, omega-6-polinezasićene kiseline, osobito tijekom razdoblja bolesti?

Polinezasićene masne kiseline smanjuju upalni odgovor u tijelu i potiču apetit, što je izuzetno važno za pacijente s rakom.

Što je pijenje hrane?

Pijenje hrane (od engleskog SIP - za piće u malim gutljajima) su posebne hranjive mješavine koje se izdaju u obliku spremne za uporabu. Posebnu hranu treba konzumirati u malim gutljajima, jedan poslužiti 15-20 minuta.

Kakva je hrana indicirana za pacijente s rakom?

Specijalizirana hrana - Nutridrink Compact: visokovrijedna uravnotežena visokoenergetska prehrambena formula. Sadrži lako probavljiv protein (sirutka i mlijeko) kako bi nadoknadio gubitak u tijelu pacijenta. Obogaćene Omega-3, Omega-6-polinezasićene masne kiseline (eikosapentaeno i docosaheksenueno) kako bi se smanjio upalni odgovor. Pored toga, ove masne kiseline stimuliraju apetit.

Nutridrinck Compact sadrži neophodan kompleks vitamina i minerala, kao i karotenoide, koji imaju snažan antioksidativni učinak i prirodni stimulatori imuniteta. U jednom dijelu terapeutske prehrane - samo 200 ml, što pacijentu daje poteškoće u prehrani kako bi se smanjili napori na prehrani, ako se koriste, na primjer, Dijeta za rak debelog crijeva. Nutridrink Compact može biti i dodatni i jedini izvor prehrane za pacijente s rakom.

Za razne dijete možete koristiti Nutridrinck Compact s okusom jagode, vanilije ili kave. Ovaj visoko kaloričan, visoko proteinski proizvod potreban je za nadopunu energije i proteina. To može biti dodatni ili jedan izvor napajanja. Pogodno za prehranu u stanju gdje se opaža nutritivna insuficijencija. Kako bi obogatili prehranu, može se koristiti Nutrizone suha mješavina s neutralnim okusom. Smjesa je najčešće zasićena s mikroelemom i mineralima. Svi proizvodi ne sadrže kolesterol, gluten i laktoza. Predstavljena u sterilnom pakiranju i može se koristiti kao hrana za pacijente s rakom.

Dijeta za rak debelog crijeva treba posebno razviti liječnik! Samo s obzirom na to može jamčiti točnu uporabu prehrana u raku debelog crijeva.

Postoje kontraindikacije: dob od 0 do 3 godine, povećano krvarenje, galaktosemija, netolerancija komponenti proizvoda. Prije uporabe posavjetujte se sa stručnjakom.

Prehrana s radioterapijom također je jedan od vodećih smjerova razvoja naše tvrtke

Dijeta u onkološkim bolestima

Opis je aktualan 2017/05/04

 • datumi: prije oporavka ili za život
 • Trošak proizvoda: 2500 - 4800 tjedno

Opća pravila

Dijeta u kancerogenim bolestima ovisi o mnogim različitim čimbenicima: fazi razvoja bolesti, pogođenog organa ili sustava, stanju bolesnika, stupnju poremećaja metabolizma minerala u raku (nedostatak proteinske energije, hiperkalcemija, anemija nedostatka željeza, poremećaji vode i elektrolita i tako dalje), metode liječenja koje se koriste u ovom trenutku.

Osim toga, bolesti raka kod mnogih pacijenata razvijaju istodobne lezije organa i sustava, što također zahtijeva korekciju terapeutske prehrane. Stoga, s onkološkim bolestima, jedna prehrana ne postoji i ne može u načelu biti.

Oncodieta s malignim bolestima u početnim fazama u odsutnosti popratnih bolesti, izvan razdoblja kemoterapija i izloženost zračenju temelji se na racionalnoj (zdravi) prehrani. Hrana bi trebala osigurati adekvatnost energije i spriječiti razvoj gojaznost.

Dijeta bi trebala uključivati ​​sve skupine hrane, no prevladava bi trebao biti mliječni proizvodi. U prehrani treba sadržavati najmanje 500 grama povrća / voća dnevno, kao i mliječne proizvode. Preporuča se smanjiti konzumaciju bilo kojeg crvenog mesa, osobito masnih, prženih, dimljenih i proizvoda od mesa kobasica, povećavajući potrošnju mesa, peradi i ribe. Ograničite unos stolne soli i hranu koja sadrži puno soli.

Ne prekoračite potrošnju etilnog alkohola (20 g / dan) s pićima koja sadrže alkohol. Nemojte jesti previše vruće / hladne hrane.

Prehrana bi trebala biti ukusnija i različitiji nego zdrave osobe, jer mnogi oboljeli od raka pate od poremećene apetita i osjećaj okusa i navika, a posebno s ograničenom pokretljivosti pacijenta, što često dovodi do odbijanja hrane. Potrebno je češće uključiti u prehranu svježe povrće, voće i sok od njih, cjelovite žitarice.

Prije svega treba uzeti u obzir okuse bolesnika i kuhati mu omiljena jela. U nedostatku specifičnih kontraindikacija, pacijent treba u ovom trenutku jesti ono što želi.

Pijenje režima je navika za pacijenta. U nedostatku bolesti bubrega, poželjno je povećati unos tekućine zbog pića kiselog mlijeka (kefir, jogurt) i mlijeka, povrća i voćnih sokova, čaja, mineralnih mineralnih voda.

Progresija bolesti u pacijenata oboljelih od raka popraćena poremećaja kao što su maligni tumori uzrokovanih promjena izmjene tvari u različitim vrstama metabolizma (proteina, ugljikohidrata, energije i druga) prehrane. Posebno se izražava onkološkim tumorima na 3-4 stupnja. U pravilu, u ovoj fazi bolesnici su propisani intenzivnim antitumornim tretmanom (radikalna kirurgija za uklanjanje tumora, intenzivne tečajeve kemoterapija, zračenje zrake), što negativno utječe na nutritivni status bolesnika.

Posebno su pogođeni kemoterapijski lijekovi i radioterapija, uzrokujući mučninu, promjene u okusu, odbojnost prema hrani, povraćanje, proljev, depresivnih uvjeta, i kasnije - postoje crijevne fistule i restrikcije. U mnogim pacijentima s onkologijom od 3-4 stupnja postoji psihogena anoreksija. Ti fenomeni dovode do razvoja kaheksija i nedostatak proteinske energije s izrazitim iscrpljenjem zaliha proteina.

S takvim uvjetima između tečaja liječenja, nakon poboljšanja stanja zdravlja potrebno je povećati količinu unosa hrane i učestalost primanja. Uzimanje hrane je neophodno u bilo kojoj želji da jede, čak i ako vrijeme obroka nije došlo.

Meso pate je energetski zahtjevni i zadovoljavajući proizvod

U nedostatku ili slabog apetita preporučuje se uključiti u prehranu energetski intenzivni proizvodi, dopuštajući za mali iznos dobiti dovoljno hranjivih tvari: kavijar, paštetu, jaja, papalina, med, orasi, čokolada, krem, kreme. Također se mogu konzumirati između osnovnih obroka. Za poboljšanje apetita u hrani moraju se dodati začine, začina u obliku umaka, ukiseljeno povrće, kisele sokove koji promoviraju izlučivanje želučanog soka i ubrzati probavu hrane.

U razdoblju između tečajeva kemoterapije, u nedostatku kontraindikacija, jedući prije jela, dopušteno je suho stolno vino, pivo ili jače alkoholne piće u količinama od 20-30 ml. Tijekom kemoterapije, trebali biste povećati unos tekućine, uglavnom kroz sokove i kiselo mlijeko. U prisutnosti edema ili izljeva u abdominalnoj / pleuralnoj šupljini, unos tekućine, naprotiv, treba smanjiti i ne prelaziti volumen 24-satnog urina više od 400 ml.

Prehrana za rak se prilagođava ovisno o simptomima i stanju pacijenta. Stoga su vodeći simptomi tijekom kemoterapije teška mučnina i produljeno povraćanje što dovodi do dehidracije i poremećaja metabolizma vode i soli.

Kako bi se smanjilo povraćanje i mučnina, preporučuje se:

 • Nemojte uzimati tekućine i hranu 1-2 sata prije uvođenja kemoterapije;
 • s čestim napadima povraćanja, potrebno je suzdržati se od pijenja i jedenja za 4-8 sati, a zatim uzimati hranu postupno, uglavnom tekućom;
 • uzeti hranu u malim obrocima, 6-7 puta dnevno i temeljito žvakati, ne dopuštajući prelijevanje trbuha;
 • mučnina smanjuje potrošnju kisele i slane hrane (brusnice, limun, kiseli krastavci);
 • hrana treba biti na sobnoj temperaturi;
 • isključiti iz prehrambenih proizvoda koji imaju jak miris i specifičan okus, cijelo mlijeko, previše masnu i začinsku hranu (da bi se ponovno uključio u prehranu može biti nakon nestanka mučnine);
 • Nemojte uzimati tekućinu dok jedete, ali ga uzmite više između obroka.

Uz rast teških komplikacija, pacijenti često odbijaju jesti zbog teške mučnine i povraćanja. U takvim slučajevima iscrpljenost se već povećava od prisilne gladovanja pa pacijent mora biti prebačen u umjetnu prehranu, počevši s parenteralnim i istodobno s njim ili putem njega imenovan enteralnom prehranom (putem sonde).

Parenteralna prehrana u raku postiže se uvođenjem hranjivih tvari koje zaobilaze gastrointestinalni trakt, izravno u vaskulaturu ili u druge unutrašnje prostore tijela. Glavne komponente parenteralne prehrane podijeljene su na: donatore energije (masne emulzije, ugljikohidratne otopine) i prehranu proteina (rješenja amino kiseline), koji se unose u tijelo pacijenta prema posebnim shemama.

Enteralna prehrana za bolesnike s rakom s povećanom iscrpljenosti tijela prilično je učinkovit način prehrane bolesnika. Probe dijete se sastoje od tekuće i polutekuće hrane i hrane koja ulazi izravno u želudac / tankog crijeva kroz sondu. Gusta jela se mljevenja ili mljevene i razrjeđuju s tekućinom koja odgovara prirodi prehrambene smjese (juha, mlijeko, čaj, biljne juhe, voćni sok). Temperatura posuđa je oko 45 stupnjeva.

Najčešće se koristi Dijeta № 1 ili 2, i s istodobnim bolestima - tekućom prehrambenom prehranom koja odgovara bolesti. Za napajanje je moguće preporučiti posebnu hranu za industrijsku proizvodnju: mješavina, inpitan, enpity, ovolakt i drugima. Također možete koristiti specijaliziranu dječju hranu, na primjer, Nutricia proizvode, koje možete kupiti u dućanima za dječju hranu. Takve smjese su dobro uravnotežene i obogaćene vitaminima i elementima u tragovima. Može ih se koristiti kao samostalna jela, kao i za dodavanje ostalih jela i pića.

Najviše antitoxicni proizvodi (pročišćavaju tijelo toksina)

Česta manifestacija negativnih učinaka terapije kemoterapijom i zračenjem je poremećaj stolice, proljev. Dijeta treba usmjeriti na gibanje crijeva i kompenzaciju hranjivih tvari koje su izgubljene zbog malapsorpcijom. U tu svrhu, prehrana sadrži namirnice koje smanjuju crijevne pokretljivosti: juhe žitarice pire kaša na vodi, jaja, kuhani kuhana, pire krumpir na vodi, mesne okruglice pare iz mesa, peradi, riblja jela, svježe pripremljen sir, banane, žele, pire jabuke, zeleni čaj, mousses borovnice, aronia i crni ribiz.

Potrošnja hrane bogate životinjskim bjelančevinama je ograničena. Uzmi hranu dijelom, u malim obrocima. Kada se stolica normalizira, pacijent se prenosi na raznoliku i manje štedljivu prehranu s ograničenom prehranom bogatom vlaknima. Prehrana po vrsti prehrane pire i ne obrisane prehrane s kroničnim enteritis.

Velika skupina komplikacija je ulcerativna stomatitis, ometanje unosa hrane i upala sluznice jednjaka (ezofagitis), koji se očituje poteškoćama i bolovima kada progutaju čvrstu hranu, bolove iza stupa, rjeđe povraćanje ili regurgitaciju. Dijetna prehrana u takvim slučajevima treba se temeljiti na maksimalnom sjenčanju usne sluznice i jednjaka. Trebao bi se isključiti vruća, vruća, slana i kisela hrana, suha hrana.

U prehrani treba biti samo dobro pire hrane, koji se sastoji od polu-toplo jela (sluzi juhe, omlet, parom i riblje meso mash i nabujak, žitarice, mlijeko, i mliječi). Isključeni iz prehrane su kruh, začinjeni umaci i začini, pržena i cjelovita jela. Zabranjeno je alkohol, kava, vruća i hladna hrana. U akutnoj fazi - moguće je koristiti specijalizirane djecu Dijeta koncentrati (žitarice, meso, povrće, voće), jogurt, skuta, Jelly nisu kisele, bez oštrih ribana sira; Kako su se akutni simptomi spustili, slane juhe, juhe (juha vrhnje), a zatim dobro pripremljena jela.

vrsta

Mnoge vrste prehrambene prehrane sugeriraju se na onkologiji. Razmotrimo samo neke od njih.

Gerzonska dijeta

Temelji se na isključivanju soli iz prehrane, jer se pretpostavlja da ima jak utjecaj na ravnotežu elektrolita tumora. Autor smatra da je sol u proizvodima dovoljno dosta za tijelo. Dijeta uzima čestu i maksimalnu (nekoliko litara dnevno) konzumaciju povrća i svježeg voćnog soka, koji su izvori antioksidansi.

Svježe stisnute sokove - osnova prehrane Gerzona

Isključeni iz prehrane životinjskih masti, proteina hrane (crveno meso) i tehnološki procesirana hrana (konzervirana hrana, kobasice, dimljeni, soljeni i rafiniranih namirnica). Zabranjeno je koristiti začine, mahunarke, orasi, bobice, bezalkoholna pića, čokolada, sladoled, čaj, kava vrhnje, alkohol. Dijeta uključuje mnoge organske povrće i voće govore u sirovom obliku (osim od ananasa, avokada i krastavac). I također pečeni proizvodi od žitarica, žitarice od cjelovitih žitarica, bogatih vlaknima hrane.

Nakon 1,5 mjeseca ove dijete je dopušteno uključiti u prehranu u malim količinama niskih masnoća mliječnih proizvoda, low-fat riba. Paralelno, uzimaju se sok od telećih jetara, pčelinji proizvodi, ekstrakt štitnjače, kava. Hranu treba kuhati s minimalnom količinom vode na maloj toplini.

Dijeta s rakom Kornelija Moermann

Dijeta koju je predložio autor ima za cilj ograničavanje štetnih tvari u prehrani i aktivaciju tjelesne obrane s hranom. Glavna načela su:

 • Niska održavanje krvi glukoza, što se postiže ograničavanjem / isključivanjem iz prehrambenih prehrambenih proizvoda koji sadrže jednostavne ugljikohidrate (šećer, med, jam, džem, slastice).
 • Dijeta sadrži pretežno biljne proizvode, potrošnja životinjskih bjelančevina je ograničena kako bi se smanjili procesi sinteze proteina pomoću tumorskih stanica.
 • Dijeta uključuje hranu bogatu vlaknima i hranu koja ima anti-kancerogeno djelovanje (karotenoidi, zeleni čaj, češnjak, križonosan povrće) i svježe sokove (kupus, repa, mrkva, jabuka, crni ribiz).
 • Dijeta uključuje pripravke joda i sumpora, vitamina-antioksidansa, limunske kiseline.
 • Potrebno je jesti proizvode od mekinje i cjelovitih žitarica.
 • U nedostatku anemija Dijeta isključuje crveno meso, jetru i pripravke bogate željezo. (za ulazak u tijelo dovoljne količine omega-3-kiselinama treba konzumirati razne orašaste plodove, morsku ribu (3 puta tjedno), laneno sjeme i maslinovo ulje.
 • Za ispravljanje funkcije crijeva i punjenja kalcija rezerve bi trebali biti uključeni u prehrani low-fat mliječnih proizvoda (kefir, jogurt), uvođenje paralelne kulture korisnih crijevnih mikroorganizama.
 • Potrošnja solne soli je ograničena.
 • Regulacija pića - do 2 litre tekućine, preporučljivo je piti odmrznutu ili artesijsku vodu, a na njoj se pripremaju čajevi, infuzije i dekocije.
 • Količina kave i alkohola je kontraindicirana.

Dijeta od V. Laskin

U srcu autorove anti-karcinom dijete je korištenje u velikim količinama kvercetin, koji ima izražen antioksidativni učinak i svojstvo slobodnih radikala koji vežu. Kao rezultat toga, procesi oporavka započinju u tijelu pacijenta, imunitet. Za proizvode bogate kvartsetin uključuju heljde, smeđu rižu i psa. Dijeta se provodi u 2 faze.

Zobena kaša od heljde

U prvoj fazi, s trajanjem od 3-4 tjedna, dijeta je oštro ograničena. Crveno meso, šećer i sol su isključeni. Temelj dijeta - pšenice i biljni proizvodi od heljde: bobice (ruže kukova), voće, povrće, orašasti plodovi.

Odvojena hrana (ne možete kombinirati proteine ​​i ugljikohidrate u jednom obroku). Ujutro i prije večere pripremljena je mješavina za prehranu u sastavu mljevenih bokova, vitaminskog brašna i meda, koja se razrjeđuje s vodom u stanje žitarice. Tijekom dana, za sva tri obroka, koristi se kašuti od heljde s vlaknima i maslinovim uljem. Za zalogaj se koriste grožđice sa zelenim čajem i svježe pripremljenim sokovima, razrijeđeni vodom.

U drugoj fazi, koja traje oko 1,5 mjeseca, dijeta se proširuje uključivanjem proteina u obliku piletine ili ribe. Izbornik možete obogatiti izbornik sa suhim voćem i maticama, mekinje. Unos proteina ne smije prijeći 0,4-0,6 g po 1 kg težine bolesnika.

svjedočenje

Onkološke bolesti različitih organa i sustava u svim fazama.

Dopušteni proizvodi

U prehrani treba biti prisutan na utrošak energije, lako probavljiv proizvodi kruh žitarice, kruh, integralni, juhe, žitarica iz pšenice, a ne polirani ili smeđa riža, heljda pahuljice, crni kruh, pari krumpir, kavijara, sojin sir, maslac, razni vrste lososa, tune, haringe, jetre, maslinovo, suncokretovo i laneno ulje, kuhana jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, vrhnje, čokoladu, sir.

Mora biti uključena u prehranu peradi (puretina, piletina), mesa kunića. Crveno meso - u malim količinama, uglavnom teletina ili masnoća mliječne masti. Važno prisutnost u prehrani „meke” povrće i salate na temelju njih - mrkva, tikvice, rajčica, brokula, krastavci, cvjetača, repa, patlidžan, šparoge, cvjetača, zelje, pšenične klice, morska trava i zrelih plodova i bobica ( kruške, marelice, mango, mandarine, jagode, breskve, oguljene jabuke, dinja, grožđe, maline, banane).

Korisno je uključiti u dijetu različite matice, sušeno voće, med i pčelinji proizvodi. U malim količinama u prehrani možete unijeti suha i utvrđena vina, pivo, konjak. Od pića, zelenog i biljnog čaja, aromatizirane mineralne vode, izuzetno je korisno.

Mješavine za enteralnu prehranu bolesnika s rakom

Onkološki pacijenti često trebaju terapeutsku ili dodatnu prehranu s posebnim smjesama u svim fazama liječenja, kao i tijekom perioda oporavka, tj. Prehrambene potpore.

Priroda metabolizma u bolesnika s rakom određuje njihove specifične prehrambene potrebe. Za takve bolesnike potrebna je posebna uravnotežena dijeta.

Postoje mnoge prehrambene mješavine za pacijente, domaće i strane proizvođače. Kod enteralnog hranjenja, hrana se isporučuje pacijentu kroz usta ili putem sonde u želucu ili crijevu, apsorpcija hrane javlja se obično, kroz sluznicu gastrointestinalnog trakta. Ovo je razlika između enteralnog hranjenja od parenteralnog, kada se hranjive tvari unose u tijelo intravenski.

Zbog odabira optimalnih mješavina hranjivih tvari za pacijente s rakom, moguće je osigurati tijelu sve potrebne tvari.

Razvrstavanje smjesa za enteralnu prehranu

 • standard, visoke energetske smjese
 • Metabolički usmjeren - namijenjeni su bolesnicima s dijabetesom, respiratornim, bubrežnim i jetrenim nedostatkom
 • specijalizirani - za onkološke bolesnike s tuberkulozom, trudnicama i dojilicama
 • imunomodulatora - hranjive mješavine namijenjene bolesnicima s imunodeficijentnim stanjima
 • Farmakonutrientnye smjesa.

Pregled brandova prisutnih na tržištu

Miješati za kuhanje hrane treba konzumirati u malim gutljajima ili kroz cijev:

Nutricomp Drink Plus - specijalizirana visoko kalorija, potpuno uravnotežena na svim tekućim mješavinama hranjivih tvari.

 • Da bi se spriječila pothranjenost, ako je abnormalno, potrebna je visoka energija ili ograničava količinu ubrizgane tekućine;
 • Za dodatno enteralno hranjenje metodom pijenja;
 • Kao jedini izvor energije.

Upute za uporabu:

 • Nedostatnost prehrane, uključujući one povezane s oštećenom GI funkcijom, iscrpljenost tijela;
 • Visoke energetske potrebe (opekline, sepsa);
 • Kršenje unosa hranjivih tvari (moždani udar, depresija);
 • Priprema za operaciju i postoperativno razdoblje, razdoblje oporavka;
 • Geriatrija i psihijatrija (anoreksija).
 • Teška disfunkcija gastrointestinalnog trakta kao posljedica crijevne opstrukcije, gastrointestinalne perforacije, intestinalne ishemije;
 • Pojedinačna netolerancija na bilo koju komponentu smjese.
 • Za dodatnu prehranu: 1-3 boca dnevno;
 • Kao jedini izvor hrane: 6-7 bočica dnevno.

Nutridrin kompaktni protein - specijalizirana prehrana za pacijente s rakom

Upozorenja za uporabu:

 • Može se koristiti kao dodatni izvor energije;
 • Koristi se oralno, kroz cijev ili u malim gutljajima 20-30 minuta;
 • 2-3 boca na dan kao dodatak prehrani;
 • Doziranje se računa ovisno o potrebama proteina i energije;
 • Klinički značajan učinak javlja se kod uzimanja najmanje 3 tjedna. Razdoblje primjene je neograničeno;
 • Otvorite bocu u hladnjaku 24 sata.
 • Alergija na proteine ​​kravljeg mlijeka;
 • Pojedinačna netolerancija pojedinačnih sastojaka smjese;
 • galaktozemija;
 • Proizvod je namijenjen nutritivnoj prehrani za odrasle.

Nutridryk compact Neutral.

 1. Upute za uporabu:
  • Koristi se kao jedan ili dodatni izvor napajanja;
  • Koristi se oralno, kroz cijev ili u malim gutljajima 20-30 minuta;
  • 2-3 boca na dan kao dodatak prehrani;
  • Doziranje se računa ovisno o potrebama proteina i energije;
  • Klinički značajan učinak javlja se kod uzimanja najmanje 3 tjedna. Razdoblje primjene je neograničeno;
  • Otvorite bocu u hladnjaku 24 sata.
 • Alergija na proteine ​​kravljeg mlijeka;
 • Pojedinačna netolerancija pojedinačnih sastojaka smjese;
 • galaktozemija;
 • Proizvod je namijenjen nutritivnoj prehrani za odrasle.

zaključak

U početku je potrebno konzultirati se sa liječnikom koji, poznavajući osobitosti vašeg organizma, može vam preporučiti odgovarajuću prehrambenu formulu.

** Materijal je analitičke prirode