Dijeta nakon operacija na jednjaku

Liječenje

Dijeta je propisana na ambulantnoj pozornici za pacijente koji su podvrgnuti operaciji na jednjaku za rak, Ozhegov, stenoze i druge bolesti jednjaka.

Fiziološki cjelovita dijeta s visokim sadržajem bjelančevina, normalnim sadržajem masti.

To se koristi za ograničavanje mehanička i kemijska podražaja jednjaka sluznica i sustava želuca receptora i probavnog trakta, maksimalni limit od dušičnih ekstraktivnih, vatrostalne masti, masti kvar proizvoda. Iz prehrane se isključuju snažni stimulatori izlučivanja žuči i izlučivanje gušterače.

Potrošnja solne soli je ograničena.

Sva jela kuhana za par, pire.

Ukupna količina slobodne tekućine iznosi 1,5 litara.

Temperatura hrane - topla jela manja od 50-60 ° C; hladno jela više od 15 °.

Proteini 140 g (60% od kojih životinjskog podrijetla), 110-115 g masti, 400 g ugljikohidrata,, kaloričnog 2800-3000 kcal, 100 mg askorbinske kiseline, retinol 2 mg, 4 mg tiamina, riboflavina 4 mg, nikotinska kiselina 30 mg ; kalcij 0,8 g, fosfor ne manje od 1,6 g, magnezij 0,5 g, željezo 15 mg.

Preporuča se da sol stolica bude ograničena na 506 g dnevno.

Dijeta nakon gastrektomije

Opis je aktualan 2017/07/18

 • učinkovitost: terapeutski učinak nakon 3-4 mjeseca
 • datumi: do 6 mjeseci
 • Trošak proizvoda: 1050-1150 rubalja tjedno

Opća pravila

Razdvajanje želuca ili njenih dijelova u brojnim slučajevima je jedina moguća metoda liječenja i spašavanje života pacijenta. Operacija na trbuhu je radikalna metoda liječenja opsežnih malignih neoplazmi (raka želuca), koji nisu podložni konzervativnom tretmanu želučani ulkus, polipi, krvarenje želuca. Unatoč napretku medicine, uklanjanje želuca ostaje jedan od najtežih zahvata, pa čak i kada je njegova uspješna primjena i izostanak komplikacija izrazio rehabilitacija traje dugo vremena i snage nakon operacije na želucu je kritična komponenta ovog procesa.

Dijeta nakon resekcije trbuha ili nakon uklanjanja dijela trbuha

Parenteralna prehrana nakon resekcije želudca počinje sekvencioniranjem Dijeta № 0A, 0B, 0V (1A, 1B, 1B Kirurška). Njihova je svrha pružiti pacijentu minimalnu količinu bitnih hranjivih tvari, istovar i štednju želuca, sprječavanje intuzusnog i nadutost. Dijeta sadrži lako probavljivu hranu koja sadrži visoko kvalitetne bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine i makro / mikroelemente te povećanu količinu slobodne tekućine. Oštro ograničena potrošnja soli.

U prvom poslijeoperacijskom danu pacijentu se pokazuje glad; 2. dan - dijeta uključuje 250 ml toplog slatkog čaja i ružičastu hip (50 ml), koji se nakon 15-20 minuta stavljaju čajnom žličicom; za 4-5 dana u nedostatku nadutosti i normalne peristaltike, imenovati Dijeta br. 0A i 2 meka kuhana jaja; za 6-8 dana Dijeta br. 0B; za 9-11 dana - Dijeta br. 0B.

 • Dijeta br. 0A. Sadrži 5-10 g proteina, 15-20 g masti i 180-200 g ugljikohidrata. slobodni volumen tekućine na 1,8-2,2 l natrijevog klorida nije više od 1-2 dnevna vrijednost obrok energije varira u rasponu 760-1020 kcal. Hrana se poslužuje u tekućem obliku. Frakcijske način snaga - i do 7-8 puta na dan, a volumen hrane u jednom trenutku ne više od 250 g dijeta uključuje sluznice mesne i vrhnje, svjetlo niske masnoće juha, voća i bobica puding / marmeladu, slatko juha kukova, voća i bobica sokovi, Potpuno zabranjena jela čista i gusta konzistencija, pića koja sadrže ugljični dioksid, cjelovito mlijeko.
 • Dijeta br. 0B. Sadrži 40-50 g proteina, 50 g masti i 250 g ugljikohidrata. Volumen slobodne tekućine do 2 l / dan, natrijev klorid nije veći od 4-5 g. Energetska vrijednost dnevne količine je 1580-1650 Kcal. Hrana se kuha u obliku tekućine / pire. Režim hrane - do 6 puta dnevno, volumen dijelova ne smije biti veći od 400 g. Osim dopuštenih proizvoda Dijeta № 0A Dijeta proširiti dodavanjem sluznice juhu žitarica pripremljen od povrća juha, kuhana jaja, tekućina iz sušenog žitarica, riže i heljde protein pare omlet, pire prehrani mesa i ribe, slatki žele bobica.
 • Dijeta 0B. To je dijeta prijelazne faze do sljedeće fiziološke hranjive prehrane. Sadrži 80-90 g proteina, 70 g masti i 320 g ugljikohidrata. Volumen slobodne tekućine iznosi 1,5 l / dan. Natrijev klorid nije veći od 6-7 g. Energetska vrijednost dnevne prehrane je 2100-2400 kcal. Hrana se poslužuje u obliku pire. Dijeta je 5-6 puta dnevno. Prehrana juhe, kreme / pire dodatno uključuje pire od mesa i ribe, pari, sir, pureed s vrhnjem, mliječnih pića, pečene jabuke, pire od voća / povrća kaše i 50-75 g bijelih krekeri.

Trajanje svake od kirurških dijeta je 2-4 dana, ali, ako je potrebno, vrijeme njihova pronalaženja može se produžiti ili skratiti. To je, otprilike, nakon 9-12 dana nakon operacije kirurška dijeta, a pacijent je prebačen na standard Dijeta br. 1 po Pevzner (kašaste izvedbi), u kojoj je ograničena količina hrane konzumira u jednom koraku: ne više od 250 g ribani prvi jelo ili šalicu tekućine (250 g), i večeru - samo dva jela. Unos hrane je frakcijski, 5-6 puta dnevno.

Dijeta se sastoji od povišene količine proteina (100-110 g) koji se koristi kao jelo od kuhane ubrane mesa, kuhane ribe, svježe ribani / grijan sira, kodirani bjelanjaka. Količina masti u prehrani na razini fiziološke norme ili nekoliko puta veća (80-90 g). Ako bolesnik ne podnosi masti (u čistom obliku i previše), što se očituje gorčine u ustima, povraćanje, proljev, njihov broj je ograničen na 60-70, sadržaj ugljikohidrata smanjuje na 300-320 g na račun ugljikohidrata.

U brojnim slučajevima, osobito kada damping sindrom, očituje vrtoglavica, slabost otkucaj srca, zimice, osjećaj vrućine, bol u trbuhu i oteklina, proljev, koji se pojavljuju nakon jela, morate potpuno isključiti hranu koja sadrži šećer, jer je uporaba lako probavljivih ugljikohidrata jedan od razloga za njegov izgled.

Kako bi usporili evakuaciju hrane iz trupa želuca, preporučljivo je koristiti viskozna i jela slična jela. Moguće je vježbati odvojene obroke guste i tekuće konzistencije, počevši od gustog i hranjenja u sklonoj poziciji. Jedući male dijelove ravnomjerno 6-7 puta dnevno. Nakon jela, potrebno je ležati / ležati u krevetu 30-40 minuta. Također možete prakticirati prije jela ugljikohidratne hrane uporabu maslaca, što sprečava uklanjanje hrane iz trupa želuca. S lošom tolerancijom na cjelovito mlijeko, ona je isključena iz prehrane i zamijenjena drugim proizvodima.

Od dijeta potpuno isključena jake juha na bazi mesa, gljiva i ribe, masne crvenog mesa i ribe, neke vrste ptica (patke, guske), te proizvode na temelju njih (kobasice, konzervirana hrana, šunka, dimljena), pržena hrana, kolači, svježeg kruha, vruće zalogaje, slane ribe i povrća, čvrste životinjske masti, sirovo sirovo povrće i voće.

S dobrim zdravstvenim stanjem pacijenta 3-4 mjeseca nakon operacije postupno se prenosi u neobrađenu verziju Dijeta № 1. Dijeta je fiziološki kompletna, sadrži povećanu količinu proteina i praktički normalnu količinu masti i složenih ugljikohidrata. Ograničenje se odnosi na jednostavne ugljikohidrate, kako bi se spriječio razvoj sindroma dampinga. Sačuvane su kulinarske načine prerade proizvoda: proizvodi su kuhani ili pari, i nakon kuhanja ili pečenja. Na skupini proizvoda prehrana ove varijante prehrane je opsežnija, ali pravila i ograničenja su isti.

Dozvoljava se koristiti nemasno meso juha, boršč, juha od kupusa (jednom tjedno), osušeni kruha, niske masnoće vrste riba i govedina, piletina jela, nesdobnoe kolačića. To dozvoljeno korištenje povrća kuhanog i sirovog, zelene stvari, fermentiranih mliječnih proizvoda, jela na bazi heljde i riže, krumpira, a ne akutne nemasnog sira, dijeta vrste kobasica, svježe voće i bobice.

U nedostatku komplikacija i zadovoljavajuće gastrointestinalne funkcije na 6 mjeseci nakon operacije, pacijent može prebaciti na normalnu prehranu, ali uzimajući u obzir karakteristike prehrane i kemijski sastav prehrane. Moguće je samostalno prilagoditi skup prehrambenih proizvoda u prehrani, uzimajući u obzir pojedinačno nepodnošljive proizvode. U teškim gubitkom težine (10-15%), nakon resekcije želuca, osobito za rak, kalorija dnevno dijeta treba biti povećana u odnosu na fiziološke norme povećanjem sadržaja osnovnih hranjivih tvari hrane koja se preporuča za prehranu.

Kada postoje komplikacije poput upale anastomoze ili trupa želuca, izgled peptički ulkus označite opciju gumiranom Dijeta № 1, i kada se pogoršava, sukcesivno Br. 1A i 1B s uvođenjem promjena u njima uzimajući u obzir netrpeljivost određenih proizvoda. Općenito, prehrana bolesnika s bolestima operiranog želuca treba biti individualizirana.

U prehrani nakon kirurškog zahvata na trbuhu, preporučljivo je uključiti posebno dizajnirane hranjive mješavine hranjivih sastojaka - "Nutrizon„”Nutridrink„”Berlamin Modular", Koji se treba davati u malim količinama, može se razrijediti vodom, uz stalnu procjenu njihove tolerabilnosti.

Dijetornu prehranu mora sadržavati unos tableta kompleksa vitamina i minerala, lijekove koji normaliziraju motor evakuacijsku funkciju različitih dijelova gastrointestinalnog trakta i pripravke koji sadrže enzime za poboljšanje probavnih procesaKreont, Mezim forte). Puna rehabilitacija bolesnika je duga i obično dolazi do kraja prve godine nakon operacije.

svjedočenje

Ponavljanje trbuha i komplikacija operiranog želuca.

Dopušteni proizvodi

Dijeta nakon želučane resekcije pri prijenosu pacijenta na Dijeta №1 (, B) obuhvaća juhe od žitarice od riže, heljde, zobenih grožđa uz dodatak maslaca, mlijeka s malim udjelom masnoće ili smjesom jaje i mlijeka, vrhnja u gotovom jelu. Za druge tečajeve koriste se niske masnoće crvenog mesa (teletina, govedina), meso od piletine ili puretine dobro je kuhano i prolazeno mesnim mesom.

Posude od bijele ribe (bakalar, pollock, štuka, oslić) dopušteni su u obliku pare ili kuhane. Posude za žitarice pripremaju se na mlijeku / vodi u obliku tekućeg kaša od heljde, zobene pahuljice, žitarice riže, u kojoj se doda maslac.

Uz dobru podnošljivost u prehrani se na njemu nalaze mlijeko i obroci, krema s niskim udjelom masti, žvakati sir, mliječno mlijeko, kokošja jaja u obliku parne omleta ili kuhano meko kuhano.

Prednost se daje masti i biljnih ulja, dodano neposredno prije konzumacije u gotove jelo. Korisna žele i žele od slatkih bobica. Od pića - sokovi od svježih bobica, slabi čaj s kremom, infuziju dogrose.

Dijeta nakon gastrektomije, izbornik

Što je gastrektomija?

Razdvajanje želuca je operacija u kojoj se uklanja veliki dio želuca, obično od četvrt do dvije trećine. Općenito, resekcija nastaje kada postoje razne opasne bolesti želuca (tumori, čirevi), a kirurgija se također može izvesti kao sredstvo borbe protiv ozbiljnih oblika pretilosti. Po prvi put je rezanje učinjeno 1881. godine od strane Theodora Bielrota, njemački je kirurg također implementirao dva glavna poznata metoda resekcije trbuha s naknadnim obnavljanjem funkcioniranja probavnih procesa u pacijenta. Osim tehnika operacije Billrotha, još od 2000-ih, poznate su metode za rezanje želuca koje ne utječu na neposrednu glavnu anatomsku funkcionalnost organa - longitudinalna ili vertikalna resekcija.

Zapravo, resekcija se provodi izrezivanjem zahvaćene površine želuca uz naknadnu obnovu stanja kontinuiteta gastrointestinalnog trakta. Kontinuitet se stvara stvaranjem veze između trupa želuca i slabog ili dvanaesnog presjeka anastomoze.

Resekcija je složen po tome što ima utjecaj na jedan od središnjih elemenata sredstava opskrbu organizma - probavni sustav. Nije osoba ne može, tako da je vrlo važno da se na odgovarajući način proći operacija i nakon toga proces oporavka je pravo prehrana, što u konačnici ima najveći utjecaj na sposobnost optimalnog oporavka funkcije želuca nakon resekcije. Neposredno prije operacije (od mjesec dana do tjedan dana) potrebno napraviti jačanje želuca kroz dijeta - uzeti vitamine i tonike, jedu bogate proteinima namirnice kako bi se pripremila za želudac i tijelo u cjelini na stres. Čak i ozbiljniji pristup zahtijeva dijetu nakon operacije koja je podijeljena na nekoliko razdoblja. U prvim danima nakon operacije, pacijent mora biti dodijeljena gladi, onda snaga će biti neko vrijeme, naravno, u bolnici, kroz kapaljku, a zatim kroz cijev. Nakon toga, liječniku će biti dodijeljena dijeta, raspodijeljena ne nekoliko razdoblja.

Nakon tih operacija, hrana vrlo brzo odlazi iz jednjaka i preostalog dijela trbuha (ako resekcija - djelomično uklanjanje) u tankom crijevu, u kojoj je apsorpcija hranjivih tvari. U tom slučaju, nedugo nakon što je pojeo pacijenta može doživjeti osjećaj težine u jamu trbuha, slabost, znojenje, vrtoglavica, lupanje srca, suha usta, bolovi distenzijski (nadutost), pospanost, želja za leći.

Ti se fenomeni definiraju kao damping sindrom. Ispravna organizacija hrane pomaže u izbjegavanju komplikacija.

Dijeta nakon gastrektomije

Oni koji su podvrgnuti operaciji na trbuhu trebaju poštivati ​​sljedeća pravila:

 1. Jedite često, 5-6 puta dnevno, malo po malo. Uzmi hranu polako, temeljito žvakanje.
 2. Ograničite upotrebu hrane i jela koja sadrži lako i brzo apsorbirano ugljikohidrate, prvenstveno šećer, med, džem, slatki mliječni kašu, slatki čaj.

Treće jelo ne smije se odmah uzimati, ali nakon 1 / 2-1 sata nakon ručka, kako ne biste preopteretili želudac. Količina tekućine u jednoj dozi ne smije biti veća od 200 ml.

Nutricionisti savjetuju:

Posebnu pažnju treba posvetiti prehrani u prva 2-3 mjeseca nakon izbijanja iz bolnice: u ovom se trenutku probavni sustav prilagođava novim uvjetima vezanim uz operaciju.

Važno je da je vlast nakon želudac operacije bila ukusna, raznolika, uključene sve osnovne hranjive tvari. Posebno je važno da se visoko kvalitetni životinjskih proteina (koji se nalazi u nemasno meso, piletina, riba, jaja, sir, sir) i vitaminima (uključeno u jela od povrća, je sastavni dio voća, bobica, voća i povrća, juhe kukova, i tako dalje. D. ).

Posebnu pažnju treba posvetiti prehrani u prva 2-3 mjeseca nakon izbijanja iz bolnice: u ovom se trenutku probavni sustav i organizam u cjelini prilagođavaju novim uvjetima u vezi s prenesenom operacijom.

Taktika terapije prehranom može se shematski prikazati na sljedeći način. U prva 2-3 mjeseca nakon operacije, u pravilu se preporučuje jesti barem 5 puta dnevno, koristeći uglavnom slomljena jela i proizvode, pire ili kuhati na paru. Zapravo, preporučuje se ista prehrana kao kod peptičnog ulkusa (dijetalna tablica broj 1, "rubbed" opcija). Međutim, potrebno je ograničiti slatkiše. Nakon 2-3 mjeseca liječnik može preporučiti "netretiranu" verziju prvog broja prehrambene tablice. 3-4 mjeseca nakon operacije dijetna tablica broj 5 dopuštena je.

Terapijska prehrana u prvih dana nakon resekcije želuca:

1. dan. Ne dobiva bolesnu osobu.

2. dan. Nepotpuni čaj, voćni gel, mineralna voda (30 ml svaka 3-4 sata). Kissels nisu jako slatki.

3. i 4. dan. 1. doručak - omekšeno jaje ili omekšano mlijeko, pola šalice čaja; drugi doručak - sok, ili žele, ili mineralna voda, riža pire kaša. Ručak - riža rižoto juha s mesnim pire ili vrhnje juhe. Snack - čaj ili juha pizze. Večera - skuta ili juhe od mesa. Noću - voćna žele nezaslađena (1/2 šalica).

5. i 6. dan. Doručak - meko kuhano jaje, ili omlet od parne, ili juha od mesa, čaj s mlijekom. Drugi doručak - pire rižu ili pire od heljde kaše. Ručak - rižino juhu s rižom, juhe od sušene hrane. Popodnevni snack - curd souffle bez šećera. Večera - Kneeli vapno meso, pire mrkve. Noću - voćna jelly bez šećera.

7. dan. Doručak - 2 jaja, mekano kuhano, riža rižine ili heljda, čaj. Drugi doručak je sir od suhog sira bez šećera. Ručak - rižino juhu s krumpirom, meso odrezaka, pire krumpira. Snack - riba steamed souffle. Večera - svježi sir, kalciniran, žele. Dopuštene su suhe mrvice.

Tjedan dana nakon operacije, propisana je dijeta br.1, "rubbed", s ograničavanjem lako apsorbiranih ugljikohidrata.

Preporučeni proizvodi i jela su:

 • Juhe od povrća sa povrćem, tjesteninom ili žitaricama;
 • jelo nemasno meso, perad (kokoši, puretina) i riba (bakalara, oslića, led, šafrana bakalara, postolja, šarana, nataknuti), kuhana ili pare. Meso poželjno kao jastozi, quenelle, mesnih, kaše, nabujkom;
 • jela od krumpira, mrkve, repa, cvjetače, bundeve, tikvice, pire u obliku pire krumpira, juhe ili pudinga;
 • mlijeko kaša (riža, zob, ječam, heljda, „Hercules”), nabujaka, pudinga od pire žitarica, tjestenine, tjestenina, domaćim rezancima;
 • mekano kuhano jaje, omelette s parom;
 • punomasno mlijeko, suho, kondenzirano bez šećera (dodano u posudu), kiselo vrhnje, vrhnje, svježe pripremljena krupica;
 • voće i bobice kuhane, pire ili pečene;
 • mlijeko, kiselo vrhnje, umaci od voća;
 • sir je blag, pršut je mršav;
 • meda, džemova, pekmeza, pastila, ovčica u ograničenim količinama, pod uvjetom da ih se dobro podnosi;
 • Neučinkovit čaj s mlijekom ili vrhnjem, ne jaka kava s mlijekom ili krema;
 • voće, bobica (nije jako slatko), sokovi od povrća, juha divlje ruže;
 • maslac, rastopljeni, povrće (dodano gotovim jelima);
 • Pšenično osušeni kruh, kekse, kekse.

Od dijeta isključuje meso, ribu, gljiva juha, masne meso, perad (patka), ribe, sve pržene hrane, kiseli krastavci, suhomesnate proizvode, marinade, ukusne grickalice, peciva, kolača, sirove neprotertye voće i povrće, rotkvice, repa.

Približna dijeta izbornika nakon gastrektomije (opcija "obrisana"):

Doručak: mekano kuhano jaje, janjetina od heljde, riža ili Herkul, kava s mlijekom.

Drugi doručak: pečena jabuka, juha pizze.

Ručak: veganska juha od krumpira, mesne pile od mesa s umakom od mlijeka, kompotom od svježeg voća ili pireg krumpira.

Poslijepodnevni snack: mlijeko, kekse neugodno.

Večera: kuhana riba i krumpir.

Noću: kefir ili labav čaj s mlijekom.

3-4 mjeseca nakon operacije, želudac je obično dopuštena "netretirana" inačica prehrane br. 1 ili 5.

Preporučena hrana i jela (nezaslađena verzija):

 • juhe od povrća s raznim žitaricama, povrćem, tjesteninom, cvijećem, juhama od mlijeka s žitaricama, voćem i rižom. Mala mesna juha je dopuštena 1-2 puta tjedno, pod uvjetom da se dobro podnosi;
 • jela od niskih masnih vrsta mesa, peradi, ribe - kuhane, pečene (prethodno kuhane), pirjane (uklanjanjem soka);
 • svježe povrće (rajčica, krastavci, mrkva), kuhana i pari povrće (mrkva, krumpir, repa, tikvice, bundeva, cvjetača). Dopustite kiseli kiseli kiseli kupus, svježe ljekovito bilje (peršin, kopar);
 • razne žitarice (žitarice i tjestenine) - riža, heljda, zobena kaša, proso; krupeniki, pudinge, voćni pilaf, kuhani vermičići, makaroni;
 • mekano kuhano jaje, kajgana jaja;

Nakon 5-6 mjeseci nakon djelomičnog ili potpunog uklanjanja želuca, liječnik, ovisno o stanju zdravlja, može preporučiti pacijentu da se pridržava prehrane tabličnog broja 5 ili 15.

 • punomasno mlijeko (ako tolerirati) ili čaj, jela mlijeko, jogurt, jogurt, acidofilno mlijeko, kiselo vrhnje (uglavnom kao začin), sir, svježe pripremljen. Također pripremaju sir, razne pudinge, juhe, vareniki;
 • voće i bobičasto voće zrelo, sirovo i pečeno (jabuke);
 • mlijeko, kiselo vrhnje, umaci od voća;
 • kobasica "Liječnik", mršav pršut, jela od ribe, sira, kuhani jezik, salate od sirovog i kuhanog povrća, natopljene haringom;
 • džem, med, pastille, marshmallows, džemovi (u vrlo ograničenim količinama);
 • čaj, ne jaka kava s mlijekom i bez nje. Sastaviti od svježeg voća, bobičastog voća i sušenog voća (nije jako slatko);
 • voće, bobica (nije jako slatka), sokovi od povrća. Brod iz kukova;
 • maslac i biljno ulje (maslac se dodaje u gotove jela);
 • pšenica, raž, bolje malo sušeni, kruh, kekse, kekse, nečitljivi proizvodi od tijesta.

Iz racije isključuju se proizvodi od maslinovog tijesta, soljenja, dimljenog mesa, marinada, konzerviranih grickalica, rotkvica, šišanja, začinjenih začina.

Približan izbornik prehrane ("ne čisti"):

Doručak: salata od rajčice ili vinaigrette od povrća, kuhanog mesa, mrvljenog kukuruznog heljda, čaja s mlijekom.

Drugi doručak: svježa ili pečena jabuka ili sirovo ribani mrkva.

Ručak: salata, vegetarijanska borščica, kuhana riba (bakalar, bakalar, led) s kuhanim krumpirom, kiseli kupus, kompot.

Snack: svježe voće.

Večera: omlet, maline od heljde, čaj.

Noću: jogurt ili jogurt.

Nakon 5-6 mjeseci nakon djelomičnog ili potpunog uklanjanja želuca liječnika, ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta može preporučiti prehrana tablice broj 5 ili 15. Ako nema komplikacija i komorbiditet izražena dopušteno uključivanje u prehrani s niskim udjelom masti namirnica, više svježeg povrća i voća, naravno, meso i meso ribe, uz dobru toleranciju pacijenta.

Prema knjizi M. Gurvichove knjige "Nutricionizam za zdravlje".

Dijeta nakon uklanjanja želuca u raku: ono što je zabranjeno i dopušteno jesti

Nakon složenih operacija, liječnici imenuju pacijentu posebnu prehrambenu prehranu koja je neophodna za održavanje zdravlja i brzo vraćanje tijela. U slučaju uklanjanja želuca na pitanje prehrane treba se pristupiti vrlo odgovorno.

O bolesti

Rak želuca je maligni tumor koji nastaje uslijed upalnog procesa sluznice kada se zloupotrebljava alkohol, štetna hrana i jaki stres.

Bolest na početku utječe na stanice sluznice organa, postupno ih uništava. Ova vrsta raka zahtijeva hitan tretman. Kada je pozornica započeta, za spašavanje pacijenta, možda će biti potrebno izvršiti gastroektomiju - uklanjanje dijela želuca zahvaćene malignom neoplazmom kirurškim zahvatom.

Tijekom operacije uklanjaju se svi upaljeni limfni čvorovi i veze s probavnim traktom. To je neophodno kako bi se spriječilo širenje malignih procesa. Dakle, život pacijenta je spašen, ali istodobno je lišen dijela vitalnog orgulja.

Učinak amputacije tijela na probavu

Stanje probavnog trakta nakon resekcije želuca može utjecati na tijelo kako slijedi:

 • Kako bi se olakšao proces cirkulacije krvi u tijelu, Kateteri i drenaže postavljeni su na kirurško mjesto, koje su neophodne za sprečavanje akumulacije tekućina i krvi.
 • Pacijentica doživljava bol rezanja tjedan dana, kako bi olakšala postoperativni oporavak propisane lijekove protiv bolova sredstva snažnog djelovanja.
 • Zbog uklanjanja dijela želuca prvi pacijentica ne može pravilno jesti više dana. Uzmi hranu preporuča se u malim obrocima, 5-6 puta na dan umjesto standarda 3-4.

Potreba za promatranjem ograničenja može komplicirati svakodnevni život pacijenta nakon perioda oporavka jer je teško napustiti već poznatu i voljenu hranu i znati u kojoj se mjeri koristi.

Pravilna prehrana jamči zdravlje i dugovječnost (osobito nakon prevladavanja takvog ozbiljnog i teškog liječenja bolesti). Da bi se brzo vratila snaga, pacijent bi trebao biti izbirljiv u hrani - hrana puna vlakana, proteina i vitamina brzo će podići bolesnu osobu na noge.

Snaga prije rada

Valja napomenuti da ne samo nakon operacije morate se prebaciti na zdravu prehranu. Uklanjanje želudca bio je uspješan, pacijentu preporučujemo da odete na dijetu koja će pripremiti tijelo (tako će mu biti lakše podnijeti predstojeći stres).

Nekoliko dana prije operacije preporuča se sljedeća hrana:

 1. Smetnje proizvoda s visokim sadržajem proteina i vlakana.
 2. Pod zabranom pada soda, slatki sokovi i alkoholna pića.

Bit će potrebno isključiti iz prehrane lagani ugljikohidrati, koje tijelo uglavnom prima od slatkog (bunja, kolača, kolača i drugih slatkiša). Ovakve vrste proizvoda preporučujemo zamjenu složenih ugljikohidrata (kikirikija i neko povrće).

No, za ljubitelje slatkoće, uz voće, postoji i mnogo alternativa, na primjer - za doručak možete kuhati kašicu s čajnom žlicom meda i bobičastog voća, a za večeru - curry puding. Takvi deserti trebali bi se konzumirati prije operacije, jer oni zasišćuju tijelo snagom i energijom.

Karakteristike infiltrativnog oblika raka želuca opisane su u ovom članku.

Prehrana tijekom rehabilitacije

Nakon gastroektomije, pravila o uporabi hrane su značajno učvršćena. Posebno je potrebno tijekom perioda oporavka - tijelo je jako slabo, pacijent će osjećati stalnu bol u abdomenu. U tom slučaju, hrana se smanjuje na mast mesa s niskim udjelom masnoća, krumpir od juhe i ostala tekuća jela.

Nakon potpunog oporavka pacijent može početi jesti više vrsta - ribu, povrće, meso, žitarice i tako dalje. Pa, za ljubitelje slatke postoji još jedna alternativa - ovo dijetetskih deserta, u kojima se ne koriste brašno i šećer.

Na primjer - tanka skuta, kuhana od svježeg sira i kukuruznog brašna, koja je koristan i prehrambeni proizvod bogat vlaknima.

snažno preporučljivo je napiti najmanje 2 litre vode dnevno, Budući da pomaže uklanjanju iz tjelesne šljake i drugih tvari, njihovo uklanjanje značajno usporava nakon operacije.

Primjer indikativnog programa prehrane koji može regulirati liječnik:

 1. Od 1 do 3 dana pacijent ne jede ništa, pijete puno vode.
 2. Od 3 do 7 dana pacijentu se mogu davati tekuća jela (juhe i juhu), kuhani na mršavoj hrani. Na kraju tjedna nakon operacije bol se počinje smanjivati, ali hrana ostaje nepromijenjena.
 3. Počevši od 14. dana pacijent može već samostalno jesti sirove hrane (povrće, piletina i tako dalje).
 4. Nakon što je prošlo još jedan tjedan, naime, na dan 20, možete jesti kuhane kikosti, dobro kuhane piletine ili ribu i povrće kuhane na pari (tako da postaju što je moguće meka).
 5. Sljedeća dolazi postupno formiranje dnevne prehrane, koji je imenovan i kontroliran od strane liječnika u suradnji s nutricionista.

Prva dva tjedna nakon operacije su najteža, budući da pacijent doživljava stalnu nelagodu i glad, što nije zadovoljno s lean juhama i tijesnim jelima. Razdoblje rehabilitacije je 60 dana, i za to vrijeme pacijent se navikne na novu prehranu.

Načela prehrane za konvalescente

Da biste u potpunosti obnovili svoje zdravlje, ne trebate samo jesti pravilno, već i poštivati ​​određena načela:

 • Temperatura proizvoda ne bi trebala prelaziti 37 stupnjeva Celzijusa. Ako miris toplog obroka uzrokuje povraćanje, može se koristiti hladno.
 • Iz prehrane su potpuno isključeni sol, papar i druge začine.
 • Posljedica karcinoma je hiperkalcemija (prekomjerni kalcij u tijelu). Stoga, za sada ograničiti potrošnju mlijeka i mliječnih proizvoda. Da biste normalizirali razinu kalcija u tijelu, trebate više paziti na jela s visokim sadržajem fosfora, magnezija i bjelančevina.
 • Ako je u postoperativnom razdoblju pacijent imao privremene probleme s bubrezima i povlačenjem tekućina iz tijela - piti više od jedne čaše vode za jedan put je kontraindicirana.
 • Jedenje obroka dnevno je podijeljeno od 4 do 6 puta.

Ovaj članak navodi sve vrste raka želuca.

Koje namirnice mogu se konzumirati u hrani, ali iz onoga što bi trebalo odbiti i znam - morate pratiti dnevne norme kalorija (2000 kcal za žene zahtijevaju 1500 kalorija i za muškarce).

Štetni proizvodi

Zabranjena hrana:

 1. Alkoholna, slatka i gazirana pića - zadržati vodu u tijelu.
 2. Brza hrana i druga masna ili pretjerana hrana - stvara veliko opterećenje na probavni trakt.
 3. Dimljeni, slan i proizvodi od papra (na primjer, sušena riba ili dimljena pileća prsa), kiseli krastavci, konzervirana hrana i marinade - zadržavaju tekućinu u tijelu.
 4. Povrće uzrokuje nadutost je živoota - grah, grašak i druge mahunarke.

kategorično zabranjeno je jesti hranu visoke kiselosti, na primjer - citrusa, jer povećavaju izlučivanje želučanog soka.

Korisni proizvodi

 1. Sadrže velike količine proteina - mekano kuhana jaja, mršavih riba i pileća prsa.
 2. juhe, kuhani na pileći juhu.
 3. Prekrivene žitarice i žitarice, jer ljudsko tijelo treba složene ugljikohidrate.
 4. Preporučuje se za upotrebu mliječni proizvodi (jogurt, kefir, fermentirano pecivo mlijeko, jogurt) zajedno s vlaknima.
 5. povrće - kao glavni izvor vlakana.
 6. voće - napunjen fruktozom, što je neophodno za generiranje energije i aktiviranje aktivnosti mozga.

Da biste izlučili kolesterol iz tijela, potrebno je jesti hranu od bundeve (kašica, sok, pire). Sok od repe pomaže suzbiti rast stanica raka zbog visokog sadržaja antocijana u ovom povrću.

Približan jednodnevni izbornik koji može prilagoditi liječnik i nutricionist ovisno o općem zdravlju pacijenta:

 1. Prvi obrok - čašu mineralne vode bez plina s dodatkom male količine soka od limuna. Potrebno je probuditi tijelo i aktivirati metaboličke procese.
 2. Drugi prijem uglavnom se sastoji od voća i povrća, a za bolju apsorpciju najbolje je popiti polukrug kefira.
 3. Za ručak pacijentu se poslužuje tekuća juha-pire i salata od povrća s prehrambenim kuhanim mesom.
 4. Popodnevni snack možete jesti kukuruzni keks s orasima i medom, piti čašu voćnog soka.
 5. Za večeru preporučuje se obilje pečenog povrća, kuhana riža i nešto mesa.

Dijeta mora biti izrađena isključivo od strane dijeteta, na temelju uputa liječnika. Primjena svih preporuka i pridržavanje prehrane dovest će do brzog oporavka bolesnika i normalizacije njegova života u postoperativnom razdoblju.

U zaključku, nudimo video recept za pečeno povrće:

Terapijska dijeta: dijeta nakon operacije na jednjaku

Operacija na jednjaku nedvojbeno pripada kategoriji kompliciranih, pa je za vrijeme oporavka iznimno važno brinuti se da pacijent pravilno jede. Dijeta bi trebala biti ograničena na kemijske i mehaničke nadražujuće sluznice želuca i jednjaka. Također je važno iz izbornika isključiti sve ekstraktivne dušične tvari, vatrostalne masti i prevelike stimulanse izlučivanja žuči. Osim toga, svakako trebate smanjiti unos soli.

Što bi trebalo biti dijeta nakon operacije na jednjaku?

Prije svega, pacijentima se preporuča slijediti sustav dijaloške prehrane - jesti 5-6 puta dnevno, ali istodobno osigurati da su dijelovi mali. Dopuštena temperatura posuđa je od 50 do 60 stupnjeva.

Izbornik uzorka može izgledati ovako:

 • doručak - parni omlet ili pire češnjak bez dodatka šećera;
 • ručak - juhu od bijelog ječma s mrkvom, skuhama odresane od mesa, čašom kompotina od sušenog voća;
 • sredinom jutarnjeg snacka - curd sladak nezaslađen puding;
 • večera - kuhana riba s pire krumpirom, šalicu čaja.

Ova dijeta često se propisuje 4 mjeseca. Ako ne postoje komplikacije nakon operacije, pacijent je moguće prenijeti na uobičajenu prehranu standardnog dodataka prehrani. Ako se izvodi kemoterapija, liječnici obično savjetuju prebacivanje na visoko proteinsku prehranu.

Kuhanje soli je ograničeno u prehrani na 5-6 grama dnevno.

Nakon operacije na jednjaku u prehrani dopušteno takva hrana:

 • jučerašnji ili sušeni pšenični pšenični kruh, kolači od pšeničnog kruha, nezdrav kolač (ne baš slatko);
 • Juhe kuhane na žitaricama ili povrćinskim juhu (obrisane i bez dodavanja bijele kupusa i prosa);
 • jela niske masnoće govedina, puretina, piletina, zec i teletina, kao i jela od ribe (pire krumpir, mesne okruglice, pljeskavice, peciva, sufle);
 • jaja i proizvodi od jaja (ne više od jednog jajeta dnevno), omlet bjelanjka;
 • mliječni proizvodi i mlijeko, nakon 2,5-3 mjeseci dopušteno kefir, malo kiselo vrhnje (kao punjenje za jelo), ne-kiseli svježi sir;
 • zelenila i povrća (kuhano, tlo ili u obliku pire krumpira);
 • voće, bobice i slatkiši (šećer, med i jam - u ograničenim količinama);
 • žitarice i tjestenine;
 • kremasti, rastopljeni, rafinirani, suncokretovo ulje (koristi se za prženje, ali kao preljev za salate i druga jela);
 • umaci pripremljeni na juhu od povrća;
 • nezaslađeno voće, sok od povrća i bobičastog voća, slab čaj, čaj s mlijekom, ne jaka kava, juha od dogrose.

nedopušten jela i proizvodi:

 • svi proizvodi od maslaca i vrućeg tijesta;
 • jetra, bubrega, mozga, pluća;
 • borska, juha, juha, kuhana na ribi, mesu ili gljivama od gljiva;
 • Dimljeno meso, kiseli marelice, marinade, začinsko začin, svježe i začinjeno jelo;
 • gazirana i hladna pića;
 • kakao, sladoled, čokolada;
 • alkoholna pića;
 • bijeli kupus, grah, špinat, gljive, rotkvica, rotkvica, sorrela, rutabaga, luk, češnjak, svi začini;
 • proizvodi koji sadrže puno organskih kiselina (brusnice, guske, trešnje, limun, kiselo jabuke, crvene i crne ribizle).

Na temelju tih preporuka i zabrana, možete napraviti prilično raznoliku i zadovoljavajuću terapiju meni:

 • prvo doručak - omlet od bjelanjka od jajeta, pari, žitarice heljde (pire, bez dodanog šećera), šalicu čaja s mlijekom;
 • drugi doručak - pečena jabuka (šećer ne dodaje), sitnice male mesa;
 • večera - zdjelu od biserne juhe uz dodatak pire mrkve, kruške od tankog mesa, pari, pire od mrkve, čašu komade sušenog voća;
 • popodnevni čaj - puding bez dodataka šećera;
 • večera - kuhana riba s piregom krumpirom, mesnim pecivom, pari, šalicu čaja;
 • tijekom dana - 300 grama kruha i 40 grama šećera.

Prehrana pacijenata nakon operacija na jednjaku

Prehrana pacijenata nakon operacija na jednjaku

Bolesnici koji se podvrgavaju kirurško liječenje jednjaka i gastroduodenalnog bolesti, za izvanbolničko liječenje prevođenje, općenito najkasnije 11 / 2-2 mjeseca nakon operacije. To se obično prethodi redukcijski tretman u kirurškoj bolnici, gdje je napravio operaciju, a onda Gastroenterological odjel u kojem se pacijent nastavlja do follow-up skrb, te u nekim slučajevima, rehabilitacija sanatorij pretinac.

Tablica 40.1 Značajke prehrane za pacijente koji su podvrgnuti operaciji jednjaka u post-bolnici

Dijetetska terapija važan je dio cjelokupnog kompleksa postoperativne rehabilitacije pacijenata koji su podvrgnuti operacijama na jednjaku. Na mjestu 4-6 mjeseci ambulantna faza rehabilitacijske propisane prehrane, čija je karakteristika prikazana u tablici. 40.1,40.2.

Po isteku četveromjesečnog razdoblja nakon operacije bez komplikacija i štetne toka procesa smanjenje treba proširiti prehranu i ukloniti značajan dio prehrambenih ograničenja i premjestiti na prehranu, odgovarajuće registarske načela prehrane № 1. nalaz pacijenta u bolnicama preporučuje dijeta varijanta s mehaničkim i kemijskim shchazhenie.

U nastavku, ne prije 1 godine nakon operacije ako je normalizacija svih tjelesnih funkcija, prvenstveno gastrointestinalnog trakta, moguće proširiti prehranu bolesnika na uobičajenu prehranu (opća dijeta br. 15), jer je zdravstvena ustanova glavna opcija standardne prehrane.

U onim slučajevima kada su pacijenti podvrgnuti kemoterapiji ili rentgenoradioterapiya razumno kompletan raznoliku hranu za povećane ponude kalorična moć, s velikim brojem visokokvalitetnih proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina. Ti bolesnici pokazali su dijetu s visokom proteinom (prethodno numerirana dijeta br. 11).

Tablica 40.2 Približni jednodnevni izbornik pacijenta koji je podvrgnut operaciji na jednjaku

Prehrana bolesnika s rakom jednjaka

Lijepo vrijeme u danu! Moje ime je Khalisat Suleymanova - Ja sam fitoterapeut. U 28 godina sam se izliječio od raka maternice s biljem (više o mom iskustvu oporavka i zašto sam postao biljna medicina ovdje čitana: Moja priča). Prije nego što se liječite prema narodnim metodama opisanim na internetu, obratite se stručnjaku i svom liječniku! To će vam uštedjeti vaše vrijeme i novac, jer su bolesti različite, biljke i metode liječenja su različiti, ali postoje i popratne bolesti, kontraindikacije, komplikacije i tako dalje. Iako ne postoji ništa za dodavanje, ali ako vam je potrebna pomoć pri odabiru biljaka i metoda liječenja, možete me naći ovdje na kontaktima:

Tetefon: 8 918 843 47 72

mail: [email protected]

Razvijena dijeta za pacijente s karcinomom jednjaka osigurava proizvode koji sadrže najviše hranjivih tvari i hranjivih tvari. Iz zdravog načina života ovisi o stanju pacijenta. Što više osoba poštuje sve norme pravilne prehrane, to će lakše biti prevladavanje bolesti.

Kako odabrati prehranu hrane

Onkologija jednjaka podijeljena je u nekoliko faza razvoja malignih tumora, i to:

 1. Prva podrazumijeva male poteškoće u gutanju čvrste hrane. Pacijent mora biti ispran tekućinom.
 2. Drugi - jednjak je sposoban zaustaviti uzimanje kave vrste hrane (kaša, juha, pureed sastojaka).
 3. Treće, maligni tumor stvara poteškoće u gutanju tekućine. U ovom slučaju, uobičajeno pijenje vode je teško.
 4. Četvrti stupanj razvoja raka jednjaka je opstrukcija, jednostavno je nemoguće jesti. Gutanje hrane u želudac, naravno, ne radi, pa stavljaju kapaljke.

U posebnom poretku za prve tri faze razvoja raka jednjaka, proizvedene su smjese koje se pune samo korisnim komponentama:

 • proteina, masti i ugljikohidrata;
 • vitamini;
 • minerala;
 • mikronutrijenata.

Takvu hranjivu hranu proizvode nekoliko specijaliziranih industrijskih poduzeća. Ako je potrebno, možete kupiti u gotovom obliku za dijelove za konzumaciju, ili kao suhu smjesu. Redoslijed korištenja liječnika je liječnik.

Koja je korisna prehrana za rak jednjaka?

Ovo tijelo je povlačenje toksina, asimilacija hrane. Kada je oštećen malignim tumorom, tijelo prestaje primati potrebnu dozu hranjivih i korisnih sastojaka. U tu svrhu razvija se posebna dijeta koja povećava broj elemenata za život pacijenta. Celuloza u ovom slučaju morate koristiti manje. Zahvaljujući pravilnoj prehrani, tijelo može vratiti nedostatak vitamina i normalizirati metabolizam, vratiti radnu sposobnost.

U jednom danu trebate oko pet do šest šalica vode. Tijekom cijelog dana potrošena tekućina ne smije prelaziti jednu i pol litara, uzimajući u obzir tekućinu u prvom posuđu. Od nekih komponenti vrijedno je apsolutno:

Sva hrana treba biti tlo. Tijekom dana pacijentu se preporučuje jesti najviše šest puta. Kuhajte hranu za par ili kuhajte. Voće treba konzumirati samo u obliku žele, pire ili kompote. Potrebno je pridržavati se režima unosa hrane. Ako liječnik koji je pohađao preporučuje da pio čašu iz pizde, treba ga pravilno pripremiti i to:

 • 20 grama psa;
 • 0,5 litara vode.

U termos ispuniti određenu količinu voća i sipati kipuću vodu. Ostavite da inzistiraju na noći. Svakog jutra trebao bi piti 100 ml izlučaka. Ako je potrebno, dopušteno je do 150 ml dnevno tijekom cijelog dana. Dijeta u raku jednjaka može se nositi s lakoćom prohodnosti hrane.

Terapijska dijeta nakon operacija na jednjaku i trbuhu

Prehrana pacijenata nakon operacija na jednjaku

Fiziološki kompletan dijeta s visokim sadržajem proteina i normalnom sadržaja masti, s ograničenjem mehaničke i kemijske stimulansa sluznici jednjaka i želuca i aparata receptora u gastrointestinalnom traktu, s maksimalnim ograničenje dušičnih ekstraktivnih, vatrostalnog masti, masti digestije proizvoda, s izuzetkom jake stimulansa lučenja i izlučivanje gušterače i crijevnih žlijezda, uz ograničenje soli soli

Fiziološki kompletan dijeta s visokim sadržajem proteina i normalnom sadržaja masti, s ograničenjem mehaničke i kemijske stimulansa sluznici jednjaka i želuca i aparata receptora u gastrointestinalnom traktu, s maksimalnim ograničenje dušičnih ekstraktivnih, vatrostalnog masti, masti digestije proizvoda, s izuzetkom jake stimulansa lučenja i izlučivanje gušterače i crijevnih žlijezda, uz ograničenje soli soli

Mlijeko i mliječni proizvodi - mlijeko s čajem i ostalim proizvodima ili kao dio različitih jela, s tolerabilnošću - punomasno mlijeko; kefir je uključen u 2,5-3 mjeseca nakon operacije; kiselo vrhnje samo kao začin; svježi ne-kiselinski sir

Povrće i povrće - povrće kuhano, obrisano; kupus samo obojan, kuhan s maslacem, tikvice i bundeve pirjan, mrkva, cikla, pire krumpir

Voće, bobice, slatkiši - prirodni plodovi i bobice, svježi i suhi u obliku nezaslađenih komadića, žele, žele, mousse; jabuke pečene, šećerne kiseline; voće i bobice s grubim vlaknima (kruška, dunja, dragun) nisu dopušteni; možete davati komote, žele na ksilitolu, dok su šećer, med, jamac ograničeni

Žitarice i tjestenina - nezaslađene, brisane, viskozne prhure, pudinge, riže rižine, žitarice pralina, Herkula; tjestenina samo sitno sjeckana, kuhana

masti - maslac, rastopljen, suncokret, rafiniran; nemojte pržiti, nego dodajte jela u naravi

grickalice - sir (nizozemski, sovjetska Rusija, sportaš, estonski) Blaga ribani, kavijar payusnaya, zrnata u maloj količini kuhane noge mliječi i kuhano meso želatina (bez ekstraktivnih)

umaci na juhu od povrća, umacima od vrhnja, maslacem; brašno za umake ne prolazi uljem. Piće i sokovi - sokovi u obliku nezaslađenog voća, bobica i povrća; oni moraju biti razrijeđeni, samo svježe pripremljeni; dekocija bokova; slabi čaj, čaj s mlijekom, slaba surogatna kava na vodi i mlijeko

Zabranjeno je: Proizvodi iz mašte i vruće testu, mozga, jetre, bubrega, pluća, meso, riba, juha od gljiva, kupusa, boršč, soljeni, dimljeni, ukiseljeno, duhovit i slana hrana, topla začini, meso, riba i drugih snack konzervirana, dimljena kobasica ; hladno i gazirano piće; čokolada, kakao, sladoled; alkohol u svim vrstama; bijeli kupus, grah, špinat, čorba, gljive, rotkvica, rutabaga, luk, češnjak, začini; proizvodi bogati organskim kiselinama: kiselih sorti bobica i voća - brusnice, guske, crvene i crne ribizle, crvene trešnje, limun, kiselo jabuke

Prehrana nakon operacije na trbuhu s onkologijom: značajke, izbor hrane, izbornik

Rak želuca je jedna od najopasnijih dijagnoza. Onkolozi kažu da je u ranoj fazi raka dobro izlječen, ali u praksi pacijenti se obraćaju liječniku samo kad doživljavaju bol. A to znači da je tumor dosegao veliku veličinu. U međuvremenu, čak i nakon gastrektomije, proces digestije može se prilagoditi, a prava prehrana igra važnu ulogu. O osobitosti prehrane nakon operacije na trbuhu, razgovarat ćemo.

Rak želuca: simptomi, uzroci, liječenje

Rak želuca je promjena u vrsti epitelnih stanica koje oblažu površinu želuca. Najčešće se tumor javlja uslijed poraza zidova organa mikroorganizmima Helocobacter Pylori. Ostali uzroci bolesti uključuju:

 • Virusne infekcije.
 • Štetna hrana (karcinogeni izazivaju pojavu atipičnih stanica).
 • Zračenje.
 • Loše navike.
 • Imunodeficijencija.
 • Prekancerozne bolesti - čirevi, erozije, polipi, atrofični gastritis itd.
 • Nasljedna predispozicija.

Klinički znakovi raka želuca:

 • Bol u sternumu (često se uzima za posljedice angine pektoris ili povišeni krvni tlak), ne uklanja se uzimanjem lijekova.
 • Neprestana nelagoda u želucu.
 • Kronični umor, gubitak težine.
 • Otpor prema mnogim jelima.
 • Mučnina nakon jela (vomit često sadrži krv).
 • Paljenost sluznice.
 • Promjena boje i konzistencije stolice.
 • Izbjegavanje, poremećaj stolice.

Najčešća metoda dijagnoze - gastroendoskopija uz hvatanje biološkog materijala, može se izvesti bilo kojim središtem raka. Istraživanje pacijenata, ultrazvučna dijagnostika, histologija i citološka analiza, laparoskopija, upalne veze također se provode. Liječenje ovisi o stupnju bolesti, uglavnom kirurškom uklanjanju pogođenog područja (endoskopske resekcije ili operacije trake), dopunjene kemoterapijom. Nakon resekcije trbuha, pacijent može voditi normalan život, podložan redovitim preventivnim pregledima i usklađenosti s preporukama nutricionista. Ako je organ potpuno uklonjen, funkcija želuca počinje izvoditi tankog crijeva.

Opće informacije o prehrani

Prva faza. Prva dva dana aktivne terapije, bolesnik se hrani intravenskom primjenom otopina. Parenteralnu prehranu propisuje stručnjak uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike. Ako liječnik nakon pregleda utvrdi stagnaciju, možete početi davati pacijentu juha bokove, slatka s voćem kompot i čaj. Nakon dan-dva počinju davati mukozne juhe, pire krumpire od mesa i ribe. Od 6. dana, pire od povrća pire krumpir i žitarice (do 50 g po posluživanju). Postupno se količina hrane može povećati na 300 g.

Druga faza. Trajanje prehrane nakon operacije na trbuhu onkologije - najmanje 4 mjeseca. Ako tijekom tog vremena bilo komplikacija ili upalni proces nije se smanjio, prehrana ostaje dugo. To je punopravna prehrana koja sadrži dovoljno bjelančevina, masti i ugljikohidrata, ali u potpunosti eliminira mehanička i kemijska nadražujuća svojstva.

Vijeća za prehrambenu prehranu:

 • Prijelaz s pire i sjeckane hrane na neistinu mora se provoditi postupno.
 • Novi proizvodi se dodaju u malim količinama, promatrajte reakciju tijela.
 • Dijeta nakon uklanjanja želuca u raku je posebno stroga, propisuje ga samo liječnik.
 • Nakon razdoblja rehabilitacije pacijent treba dobiti najmanje 140 g proteina, 300 g ugljikohidrata i 100 g masti. Kalorični sadržaj - ne manje od 2800 kcal.
 • Svi obroci kuhani su ili steamed.
 • Temperatura gotovih jela ne smije biti veća od 55 stupnjeva. Ako nakon konzumacije tople hrane pacijent počinje povraćati, možete ga zamijeniti hladno (15 stupnjeva).
 • Često u bolesnika s rakom dijagnosticira hiperkalcemija - povećanu količinu kalcija u tijelu. Potrebno je ograničiti količinu mliječnih proizvoda, te konzumirati više ribe i mesa - oni tijesto zasititi proteinima i fosforom.
 • Kod pića morate biti oprezniji: ako bubrezi nisu oštećeni, količina tekućine iznosi 2 litre dnevno. Nemojte piti više od 1 čašu u isto vrijeme.
 • Jesti je potrebno u malim, malim obrocima, 5-6 puta dnevno. Kako bi poboljšao apetit, bolje je konzumirati hranu na svježem zraku.
 • Poticati rad gastrointestinalne bundeve, repa, tikvice, mrkve, slatke plodove. Prednosti repa mogu se naći ovdje: Dijeta dijeta: Izgubiti težinu i očistiti tijelo
 • Tijekom kemoterapije potrebno jesti više visoko-kaloričnu hranu, jer nakon što sam izgubila apetit lijekove, povećana mučninu. Poticanje apetita može kušati ukusno začin, voće.
 • Pokušajte konzumirati hranu istodobno: probava će se dogoditi brže, a sluznica neće biti uzrujana uzalud.
 • Odbacite grickalice, suhu hranu, hranu u pokretu - takve prehrambene navike štete čak i zdravom želucu.
 • Nemojte sami lijekirati, slijedite preporuke svog liječnika.

Dopušteni i zabranjeni proizvodi

Tijekom rehabilitacijskog razdoblja dopušteni su sljedeći proizvodi:

 • Dijetalni kruh, kekse, kekse (ne prije 4-5 tjedana nakon resekcije).
 • Jaja su mekano kuhane ili u obliku omleta.
 • Juhe s povrćem i žitaricama, s malo masnoće.
 • Mliječni proizvodi (jogurt, jogurt, fermentirani pečena mlijeko, sir, acidofilno mlijeko) samo ako ih pacijent tolerira. Pročitajte više o svojstvima i prednostima mlijeka ovdje: Mlijeko: korisna svojstva i sadržaj kalorija
 • Masno masno meso (pre-uklanja tetive i kožu) - piletinu, kunić, teletinu, puricu.
 • Niska masnoća i plodovi mora (rakovi, lignje, šljunak, oslić, bakalar, šaran, pangasius itd.).
 • Povrće i zelje (bundeva, tikvice, repa, mrkve, krumpir, cvjetača). Usput, tikvice - ne samo ukusno, ali i zdravo povrće, uvidjeti: Korisna svojstva tikvina
 • Slatki plodovi i bobice - od njih čine jela, mousses, kissels, kompote. Možete peći jabuke i breskve.
 • Pivo od žitarica, griz, riža, zobeno brašno.
 • Kremasto, suncokretovo, maslinovo ulje.
 • Pjenušav tvrdog sira.
 • Prirodni povrće i voćni sokovi, slaba kava, čaj, ruže kukova, biljni čajevi.
 • Masne kvalitete mesa i ribe.
 • Punjena juha.
 • Soda, alkoholna pića, pakirani sokovi.
 • Svježi kruh, kolači, slatkiši.
 • Marinade, konzervirana hrana, kiseli krastavci, dimljeni proizvodi.
 • Masnu i prženu hranu.
 • Nemiran voće i voće s grubim vlaknima (dunja, kruške, itd.).
 • Neki povrće (kupus, rajčica, špinat, repa, rotkvica, grah).
 • Tvrdo kuhana jaja.
 • Proizvodi s visokim udjelom kiseline (npr. Agrumi).