Shema terapije s lijekom "Ribavirin"

Simptomi

Dostupan je u nekoliko farmakoloških oblika za parenteralnu i oralnu primjenu. Ovaj učinkovit lijek se koristi u liječenju teških infektivnih patologija. Kliničke studije potvrdile su svoju terapijsku učinkovitost protiv HCV virusa. Zajedno s drugim antivirusnim lijekovima, kao što su "Peginterferon alfa" i "Interferon alfa", mogu potpuno izliječiti hepatitis.

Opis lijeka

"Ribavirin" se odnosi na snažne antivirusne lijekove koji se koriste u liječenju teških zaraznih bolesti. Razvijen je na temelju D-ribose monosaharida. Njegova farmakološka aktivnost povezana je s uvođenjem aktivnih tvari u genom patogena umjesto purinskih spojeva, kroz koje se proizvodi lan DNA i RNA viriona. Jednostavno rečeno, ribavirin pripravak izaziva mutacije u patogenim stanicama, što dovodi do njihove smrti.

Lijek ima izražen anti-hepatitis učinak na cijelo tijelo, pa se često koristi u HCV terapiji. Može imenovati liječnika-hepatologa isključivo na rezultatima histološkog pregleda jetre i biokemijskom krvnom testu. Na području Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, lijek se kombinira s "Peginterferonom" u liječenju bolesnika s hepatitisom C prva četiri genotipa.

U Meksiku i Kanadi može se uzimati antivirusno sredstvo s gripa i šindre. U kombinaciji s "amantadinom" i "ketaminom" koristi se u terapiji bjesnoće. Široka primjena lijeka rezultat je opsežnog spektra djelovanja. "Ribavirin" je aktivan protiv mnogih RNA i DNA virusa, uključujući HCV.

Upute za uporabu "Ribavirin"

Pripravak protiv hepatitisa je aktivan u obliku metabolit, koji ima približno istu strukturu kao i purin nukleotid. Liječenje "Ribavirinom" u većini slučajeva dovodi do potpuno uništenja virusa u tijelu i oporavka bolesnika. U tom slučaju, terapeutski učinak ovisi o ispravnoj kombinaciji antivirusnih lijekova.

Otpuštanje oblika i biokemijski sastav

Lijek se proizvodi u pet farmakoloških oblika:

 • tablete;
 • kapsule;
 • krem-gel za vanjsku uporabu;
 • liofilizat za parenteralnu primjenu;
 • aerosol za vanjsku upotrebu.

Jedna tableta ili kapsula s dozom od 0,1 g sadrži 100 mg aktivne tvari - ribavirin. Kao pomoćne tvari su: magnezijev stearinska kiselina, škrob, titanijev dioksid, laktoza, želatina, magnezijev stearat.

Farmakološko djelovanje

Sastojci lijekova su aktivni protiv mnogih virusa: zaušnjaka, reovirusa, herpes virusa i HCV-a, Newkalijanske bolesti, boginja i parainfluence. Djeluje intracelularno, podijelivši se prema metabolijama, ribavirin inhibira sintezu RNA polimeraze.

Sustavna uporaba lijeka blokira formiranje RNA, što je neophodno za samokopiranje i širenje patogena. Integriranjem u genom zaraznih agensa uzrokuje nestabilnost u njihovim strukturama.

Mutational efekt dovodi do smanjenja patogenih svojstava zarazne flore.

Oznaka za uporabu

Kapsule i tablete za oralno davanje mogu liječiti takve zarazne bolesti kao:

 • pileća kozica;
 • hemoragična groznica;
 • kronični hepatitis C;
 • herpetički stomatitis;
 • ospice;
 • genitalni herpes;
 • influenca tipa A i B.

Moguće je liječiti "Ribavirin" samo na preporuku liječnika. Lijekovi mogu izazvati nuspojavu, kao i smanjiti terapeutski učinak drugih antivirusnih lijekova.

Metode primjene

U liječenju hepatitisa C antivirusni lijek se uzima dovoljno dugo - barem 7-8 mjeseci za redom. Dodijelite ga u takvoj dozi: 1000-2000 mg dnevno, tj. 500-600 mg dva puta dnevno. Pacijenti s HCV prvog genotipa dobivaju terapiju najmanje 1 godinu. U slučaju ponavljanja patologije, terapija se produžuje za 6-7 mjeseci.

Kada se uzimaju oralno, tablete i kapsule se isperu tekućom vodom. Da biste spriječili nuspojave "Ribavirin", trebali biste ga koristiti tijekom jela. Pri prolasku terapije, preporuča se odreći masne hrane i alkoholnih pića, jer mijenjaju bioraspoloživost lijekova.

kontraindikacija

Ako se promatra preporučena doza, pacijenti trebaju dobro tolerirati lijek. Ali prije nego što kupite "Ribavirin", morate uzeti u obzir prilično opsežan popis kontraindikacija za njegovu upotrebu:

 • zatajenje jetre posljednjeg stupnja;
 • alergija na komponente lijekova;
 • teški oblik anemije;
 • bolesti dišnog sustava;
 • endokrinih poremećaja;
 • tromboflebitis;
 • autoimune patologije.

Ako nakon uzimanja lijeka pacijent osjeti pruritus, glavobolje i otežano disanje, trebali biste prestati uzimati Ribavirin dalje.

Gdje kupiti?

Rusija je jedan od najvećih potrošača antivirusnih lijekova na svjetskom farmaceutskom tržištu. Uskoro će se kupiti "Ribavirin" i njegovi analozi moći u većini ljekarničkih lanaca: Pharmakia, prozor pomoći, dijalog, Baltika-MED, itd. Medicina i mnogi njegovi zamjenski proizvodi distribuiraju se putem mrežnih ljekarni. Specijalizirana trgovina nudi izbor nekoliko strukturnih analoga lijekova, čije se cijene mogu jako razlikovati od troškova izvornog "Ribavirin".

Cijena "Ribavirin" ovisi o obliku otpuštanja lijeka i proizvođačevoj tvrtki. Tablica prikazuje prosječni trošak lijeka u lancima državne ljekarne:

Antivirusni lijekovi za liječenje gripe i ARVI

Većina lijekova u ovoj skupini upotrebljava se u ozbiljnijim oblicima gripe i ARVI, kao iu rizičnim skupinama, jer lakše infekcije u predorbidnoj zdravoj djeci ne opravdavaju rizik od nuspojava. Smanjuju razdoblje groznice za 24-36 sati - samo s početkom liječenja - u prvom - ranom 2 dana bolesti, što je važno za teške gripe, kao i za djecu s kroničnim bolestima.

Opsežno se koriste interferoni (u nosu ili rektalno), koji s ranom primjenom mogu zaustaviti razvoj infekcije. Pouzdani dokazi o učinkovitosti interferonogena (arbidol, tiloron) su mali, oni se uglavnom koriste s obzirom na njihovu potencijalnu korist. Za rimantadin; nažalost, virus gripe sve više postaje otporan, tako da u mnogim zemljama ne preporučuje njezinu upotrebu.

- inhibitori neuraminidaze oseltamivir (Tamiflu) i zanamivir (Relenza®) za influence A i B (ne SARS) skraćuje trajanje groznice tijekom 36 sati, te ima preventivni učinak (80% učinkovitosti, kada se koristi unutar 36 h nakon izlaganja). Oseltamivir je aktivan u ptičjoj gripi, u 2008. je došlo do povećanja otpornosti virusa influence na njega.

Ribavirin se koristi u SAD za PC-virusni bronhiolitis kod pacijenata koji su izloženi riziku; Također se koristi za liječenje hepatitisa C.

Arbidol (arbidol)

Indikacije. Prevencija i liječenje gripe, SARS.

Kontraindikacije. Preosjetljivost, djeca do 2 godine.

Doziranje. Liječenje: unutar djece 2-6 godina 0,05, 6-12 godina - 0,1, preko 12 godina - 0,2 g 4 puta dnevno 3-5 dana. Prevencija: iste doze jednom dnevno 10-15 dana.

Nuspojave. Alergijske reakcije

Oblik izdavanja. Kapsule 100 mg, tablete, p / obol. - 50 mg (Arbidol - Rusija).

Interferon alfa (interferon-a)

Indikacije. Gripe, SARS - prevenciju i liječenje (kapi za nos, supozitorija), herpetične lezije kože i sluznice, kože papilomatozama (mast), hepatitis B i C, multiplu sklerozu, bolesti raka broj (s / c injekcija).

Kontraindikacije. Preosjetljivost na kakao maslac (supozitorija), alergijske bolesti (teške nazalne kapi), epilepsije, netolerancija, alergije, krvnog pritiska, pod 2 godine (injekcije).

S oprezom. Teška insuficijencija, ciroza. Kada se umetne u nos s vazokonstriktivnim kapima, moguća je prekomjerna suhoća sluznice. Toksičnost u primjeni s / k povećava lijekove s mielo, kardio i neurotoksičnost.

Doziranje. U nosu s gripom i SARS djecom 0-1 godina 1 kap (1000 IU) 5 puta dnevno, 1-3 godine - 2 kapi 3-4 puta dnevno, 3-14 godina - 2 kapi 4-5 puta po danu - 5 dana. Profilaktički, doza je 2 puta na dan tijekom 5-7 dana. U sezoni povećanja pobola: dobna doza ujutro svakih 1-2 dana.

Supozitoriji za liječenje gripe i ARVI u maloj djeci: 1 svijeća (Viferon1 - 150 tisuća ME) svakih 12 sati tijekom 5 dana.

Mast: bradavice, kondilomi - podmazivanje 3-4 puta dnevno 5-30 dana; herpes-trljanje u pogođenim područjima 3-4 puta dnevno; gripu, ARVI - podmazivanje nosne sluznice 2 puta dnevno 5 dana, prevencija - 5 dana i daljnje 2-3 puta tjedno 1 mjesec.

Kronični hepatitis B i C: subkutano 3 milijuna IU / m2 3 puta tjedno 6 mjeseci.

Peginterferon alfa2b (s polietilen glikolom) 0,5-1 ug / kg jednom tjedno 6-12 mjeseci.

Iznutra akutnog hepatitisa kod djece 3-7 godina - 0,5 milijuna IU 1 puta dnevno, više od 7 godina. - 1 milijun ME 2 puta dnevno, 10 dana, u kroničnom hepatitisu B - isti tijekom 10 dana, a zatim za jedan mjesec svaki drugi dan, jednom dnevno noću.

Nuspojave kada se koristi u obliku kapi i nos i čepići su odsutni u obliku injekcija: mučnina, povraćanje (obično pri visokim dozama, ili u prvim danima liječenja), nesanica, vrtoglavica, rijetko - proljev, slabost, umor, glavobolja, nazalna kongestija, bol u trbuhu, anemija,

 • Liofilizirane. prašak interferona alfa-2b d / prig. r-Ra za injekciju 50 tisuća, 500 tisuća, 3 milijuna i 5 milijuna 10 milijuna 18 milijuna IU (Altevir, ALFARON-Rusija, Schering-Plough Intron A, Irska).....;
 • liof. interferon alfa-2a d / prig. r-ra za oralnu primjenu (Reaferon-EU-Lipint - Rusija);
 • liofilizirane. tada. peginterferon alfa-2b d / prig. r-ra za injekcije 50, 80, 100, 120 mcg, šprica 50, 80, 100, 120, 150 mcg (PegIntron-Schering 11lau, Irska);
 • Supozitoriji interferon alfa 150 tisuća ME, MK 500 tisuća, i milijun i 3 milijuna ME, gel 36 IU / ml, masti 40.000 IU / ml za vitamina C i E (Viferon - Russian)..;
 • kapi u nosu: interferon 10 000 IU / ml (Grippferon, Alfaroi - Rusija).

Interferon-y (interferon y)

Indikacije. Influenza, uklj. ptičje prevencije i liječenja.

Kontraindikacije. Preosjetljivost na interferone, u dobi do 7 godina

Doziranje. 2 kapi 3-5 puta dnevno - 5-7 dana. S jednim kontaktom sa bolesnom gripe: jednu injekciju. Uz sezonsko povećanje incidencije: 2-3 kapi 30 minuta prije jela nakon WC-a, 1 puta svaki drugi dan 10 dana (ponavljani tečaj ako je potrebno - nakon 2 tjedna).

Nuspojave se primjenjuju u obliku kapi u nosu su odsutne.

Oblik izdavanja. Liof. 100 000 ME otopljeno u 5 ml vode (Ingaron - Rusija)

Rimantadin (rimantadin)

Indikacije. Prevencija i liječenje gripe kod djece starije od 1 godine.

Kontraindikacije. Preosjetljivost, akutno zatajenje jetre; teškog zatajenja bubrega, tireotoksikoze.

S oprezom. Arterialna hipertenzija, epilepsija (ne postavljajte više od 100 mg / dan na pozadini antikonvulzivne terapije).

Interakcija. Smanjuje učinak antiepileptičkih lijekova i jača - stimulans CNS-a. Cimetidin, antihistamin, antikolinergični, fenotiazini povećavaju toksičnost rimantadina.

Doziranje. Unutar: 100 mg / dan (djeca 7-10 kreveta), 150 mg / dan (preko 10 godina). Algirem: djeca 1-3 godine 10 ml (20 mg), 3-7 godina - 15 ml: (30 mg): 1. dan 3 puta, 2-3 dana - 2 puta, 4 - na dan (rimantadin ne više od 5 mg / kg / dan).

Prevencija influence: istu dozu jednom dnevno 10-15 dana.

Nuspojave. Suha usta, gastralgija, anoreksija, mučnina; pospanost.

Oblik izdavanja. Tablica. 50 mg (Rimantadine - Rusija). Sirup za djecu 2 mg / ml (Algirem - Rusija).

Ribavirin (ribavirin)

Indikacije. PC-virusna infekcija kod djece kod kojih postoji rizik (bronhopulmonalna displazija, duboka preuranjena godina) inhalacija. Kronični hepatitis C iznutra (u kombinaciji s interferonom alfa-2b). Hemoragična groznica s bubrežnim sindromom i Kongo-Krimskom hemoragičnom groznicom (parenteralno odrasle osobe).

Kontraindikacije. Preosjetljivost, CHF IIb-III tehnike, klirens kreatinina manji od 50 ml / min, teška anemija, jetrena insuficijencija, autoimunih oboljenja (uključujući hepatitis), rezistentni depresija sa suicidalnim namjerom.

S oprezom. Decompensirani diabetes mellitus (s ketoacidozom); bolest štitnjače (uključujući hipertireoze), koagulo- i krvnih poremećaja (uključujući, talasemija) mielodeprescia, depresije, HIV infekcije (na antiretrovirusne terapije - rizik mliječne acidoze). Primijenjen samo u bolnici. Medicinsko osoblje treba razmotriti njegovu moguću teratogenost.

Interakcija. Pripravci kalcija i magnezija smanjuju apsorpciju.

Doziranje. Udisanje: u obliku r-20 mg / ml kroz inhalator Spar-2 kontinuirano 18 sati dnevno u kisikovom šatoru tijekom 5-7 dana.

Unutar: s težinom do 75 kg 0,8-1,0 g / dan u 2 podijeljene doze s interferonom n / k (vidi gore).

U hemoragične groznice s bubrežnim sindromom odraslih: / infuziju za 10-15 minuta, početna doza - 33 mg / kg, a zatim svaki 6 sati 16 mg / kg tijekom 4 dana (ukupno 16 doza), zatim svaki 8 sati - 8 mg / kg tijekom 3 dana (ukupno 9 doza), ako je potrebno, liječenje se nastavlja ovisno o stanju pacijenta, ali ne dulje od 14 dana.

Nuspojave. Glavobolja, zbunjena svijest, mijalgija, rijetko - suicidalne tendencije, drhtavice, parestezije. Smanjen ili povišen krvni tlak, brady ili tahikardija, srčani zastoj. Hemolitička anemija, citopenija. Nemir, kašalj, otežano disanje. Suha usta, smanjeni apetit, mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, zatvor, stomatitis, glositis, hiperbilirubinemija. Osip lezljive žlijezde, konjunktivitis, oštećenje vida i sluha, tinitus. Alergijski osip.

Oblik izdavanja. Capps. 100 mg, 200 mg (Ribavirin, Ribamidil, Ribapeg, Arvirin i drugi - Rusija, Trivorin - Teva, Meksiko); liof. d / prig. r-ra za infuziju od 50 i 100 mg / ml (Vero-Ribavirin - Rusija, Virazol - ICN, Švicarska).

Zanamivir (zanamlvir)

Indikacije. Infekcija (tip A i B)

Kontraindikacije. Preosjetljivost, dojenje, starost do 5 godina.

S oprezom. Pacijenti s respiratornim bolestima u liječenju zanamivir-a trebaju imati bronhodilatatore kratkog dometa kao hitnu pomoć.

Interakcija. Nemojte se kombinirati s drugim preparatima za inhalaciju (uključujući bronhodilatatore).

Doziranje. Liječenje: 2 udisanja 2 puta dnevno tijekom 5 dana. Ukupna dnevna doza iznosi 20 mg. Prevencija: 2 inhalacije jednom dnevno tijekom 10 dana (dnevna doza - 10 mg). Trajanje dopuštenja može se povećati na mjesec dana ako rizik od infekcije traje dulje od 10 dana.

Nuspojave. Iz respiratornog sustava: vrlo rijetko - bronhospazam, poteškoće s disanjem. Iz kože: vrlo rijetko - osip, urtikarija. Alergijske reakcije: vrlo rijetko - oticanje lica, grkljan.

Oblik izdavanja. Prašak za inhalaciju doziran 5 mg / doza (Relenza - GlaxoSmithKline - Ujedinjeno Kraljevstvo).

Oseltamivir (osettamivir)

Indikacije. Infekcija (tip A i B)

Kontraindikacije. Preosjetljivost, kronično zatajenje bubrega (razina kreatinina manja od 10 ml / min / 1,73 m2), zatajenje jetre.

S oprezom. Kromatografija kreatinina 10-30 ml / min / 1,73 m2

Doziranje. (Bez obzira na unos hrane): djeca 2-4 mg / kg / dan u 2 podijeljene doze tijekom 5 dana (težina do 16 kg - 60 mg / dan, 16-23 kg - 90 mg / dan, 23-40 kg 120 mg / dan, iznad 40 kg i odrasli - 150 mg / dan) - najkasnije 2 dana od pojave bolesti.

Prevencija influence: djeca 1-2 mg / kg / dan 7 dana nakon kontakta ili do 6 tjedana tijekom epidemije.

Nuspojave. Mučnina, povraćanje (obično s visokim dozama ili u prvim danima liječenja), nesanica, vrtoglavica; rijetko - proljev, slabost, umor, glavobolja, nosna zagušenja, bolovi u trbuhu, Stevens-Johnsonov sindrom.

Oblik izdavanja. Prašak d / prig. suspenzija za gutanje, 12 mg / ml, kapsule 75 mg (Tamiflu - F. Hoffmann La Roche, Švicarska).

Tyloron (tyioron)

Kontraindikacije. Preosjetljivost, djeca mlađa od 7 godina.

Doziranje. Unutra, djeca starija od 7 godina od 0,06 g u 1, 2 i 4 dana bolest.

Nuspojave. Dyspepticni fenomeni, alergijske reakcije, zimice.

Proizvod: Tablica. Tylorone 0.06 i 0.125 g (Amiksin - Rusija).

Ribavirin: upute za uporabu

Lijek Ribavirin pripada farmakološkoj skupini antivirusnih lijekova. Koristi se za etiotropnu terapiju različitih infektivnih virusnih patologija.

Sastav i oblik otpuštanja

Lijek Ribavirin je dostupan u obliku tablete za oralnu primjenu. Glavni aktivni sastojak lijeka je ribavirin, njegov sadržaj u prvoj tableti je 100 i 200 mg. Također, tableta sadrži pomoćne tvari, koje uključuju:

 • Silicijev dioksid.
 • Povidon.
 • Natrijeva kroskarmeloza.
 • Magnezijev stearat.

Ribavirin tablete su pakirane u pakiranju od 20, 30, 60 i 90 komada. Kartonski paket sadrži upute za uporabu lijeka.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Glavni aktivni sastojak lijeka ribavirina prodire u stanice inficirane virusom. U stanici djelovanjem enzimskih sistema se prevodi u aktivni metabolit ribavirina trifosfat koji je konkurentni inhibitor određenih spojeva potrebnih za normalni replikaciju (udvostručenja genetskog materijala i montažu novih virusnih čestica) virusa. Posebice inhibira virus RNA polimeraze, guanilil-transferaze messenger RNA, inozin monofosfat dehidrogenaze. U ovom slučaju ribavirin trifosfat ne potiskuje vlastite enzimske stanične sustave. Zbog tog učinka, proces replikacije virusa je potisnut i antivirusni učinak lijeka je realiziran.

Podaci o farmakokinetici lijeka (apsorpcija, distribucija u tkivima, metabolizam i izlučivanje glavnog aktivnog sastojka) za Ribavirin tablete nisu dostupne danas.

Upozorenja za uporabu

Glavna medicinska indikacija za korištenje Ribavirina je virusni hepatitis C u odraslih osoba u kombinaciji s lijekovima farmakološke skupine interferona (interferon alfa-2b, peginterferon alfa-2b).

Kontraindikacije za uporabu

Medicinske kontraindikacije za korištenje Ribavirina su neke fiziološke i patološke stanja ljudskog tijela koje uključuju:

 • Teška insuficijencija funkcionalne aktivnosti jetre i bubrega.
 • Zatajenje srca u fazi dekompenzacije.
 • Infarkt miokarda (smrt mjesta srčanog mišića izazvana oštrim kršenjem cirkulacije krvi u njemu).
 • Teška anemija (anemija).
 • Autoimuna patologija, uključujući autoimuni hepatitis, koji je karakteriziran sintezom antitijela na vlastito tkivo.
 • Ciroza jetre (zamjena jetrenih stanica s vezivnim tkivom) u fazi dekompenzacije.
 • Dob od 18 godina.
 • Trudnoća i dojenje (dojenje).
 • Pojedinačna netolerancija na bilo koju od komponenti droga.

Prije početka terapije tabletama, ribavirin bi trebao biti uvjeren u odsutnost kontraindikacija.

Doziranje i administracija

Ribavirin tablete su za oralnu upotrebu. Uzimaju se uz hranu, ne žvakati i piti s dovoljnom količinom vode. Prosječna terapijska doza je 15 mg ribavirina po kg tjelesne težine bolesnika. Za pacijente težine manje od 75 kg, doza je 1000 mg (ujutro 400 mg i navečer 600 mg). Za pacijente s tjelesnom težinom većom od 75 kg, doza je 1200 mg (600 mg dva puta dnevno). Trajanje terapije u kombinaciji s interferonima prosječno je od 24 do 48 tjedana. Ako pacijent nije prethodno primio terapiju ribavirinskim tabletama, tijek liječenja trebao bi biti najmanje 24 tjedna. U bolesnika s dijagnozom virusnog hepatitisa uzrokovanog virusom s 1 genotipom, trajanje terapije trebalo bi biti najmanje 48 tjedana. Ako virus nije osjetljiv na ovaj lijek, kao i kad patologija pogorša, tijek liječenja propisan je 6 tjedana.

Nuspojave

U pozadini uzimanja tableta Ribavirin moguće je razviti negativne reakcije različitih organa i sustava:

 • Probavni sustav - gubitak apetita, mučnina, intermitentna povraćanje, proljev ili zatvor, suha usta, bol u trbuhu, promjene okusa, upale jezika (glositisa), usta (stomatitis), gušterača (pankreatitis), razvoj krvarenja desni.
 • Živčani sustav - opća slabost, glavobolja, isprekidano vrtoglavica, promjene u ljudskom ponašanju (agresivnost, razdražljivost), depresija (dugoročni i izrazio raspoloženje pada), anksioznost, nesanica, u rijetkim slučajevima, čini se suicidalne tendencije, tremor (trese) ruke, parestezija (oslabljen osjećaj) kože, periodička nesvjestica.
 • Kardiovaskularni sustav - labilnost (povećanje ili smanjenje) krvnog tlaka, promjene u brzini otkucaja srca, iznenadni srčani zastoj (asistol).
 • Dišni sustav - kratkoća daha, upala bronhija (bronhitis), srednjeg uha (otitis media), sluznica nosa (rinitis), kašalj, daha (dispneja).
 • Krvi i koštane srži crveno - smanjenje broja leukocita (leukopenija), granulociti (agranulocitozu), neutrofili (neutropenija), krvnih pločica (trombocitopenija), anemiju (anemija).
 • Sustav mišićno-koštanog sustava - pojava boli u mišićima (mialgija), zglobova (artralgija).
 • Genitourinarni sustav - smanjenje libida (seksualna privlačnost suprotnog spola), poremećaji menstruacijskog ciklusa (dismenoreja) u žena, upala prostate (prostatitis) kod muškaraca.
 • Organi osjetila - oslabljeni vid i sluh, upala lažne žlijezde i konjuktivnost očiju.

S razvojem nuspojava liječnik odluči otkazati lijek na pojedinačnoj osnovi.

Posebne upute

Prije početka uzimanja tableta Ribavirin važno je pažljivo pročitati upute za lijek i obratite pažnju na brojne specifične pokazatelje u vezi s njom:

 • Lijek ima određenu teratogenost (može uzrokovati genetske abnormalnosti u fetusu), pa je tijekom upotrebe važno korištenje raznih kontracepcijskih metoda usmjerenih na sprječavanje neželjenih trudnoća.
 • Prije početka terapijskog procesa potrebno je provesti laboratorijska istraživanja. Tada se redovito ponavljaju tijekom primanja tableta.
 • Nakon početka lijeka može doći do značajnog smanjenja hemoglobina tijekom prvih nekoliko tjedana. Uz smanjenje indeksa manjeg od 110 g / l, doziranje lijeka privremeno se smanjuje, ako je pokazatelj smanjen za manje od 85 g / l, ribavirinske tablete prestaju uzimati.
 • Akutne alergijske reakcije su osnova za povlačenje lijeka. Kada se osip pojavljuje povremeno na koži, pilule ne prestaju uzimati.
 • Tijekom liječenja treba izbjegavati potencijalno opasne poslove, osobito u pozadini opće slabosti, pospanosti, dezorijentacije.
 • Lijek može stupiti u interakciju s lijekovima iz drugih farmakoloških skupina, pa ako se koriste, treba upozoriti vaš liječnik.
 • Starije osobe prije primjene lijeka nužno obavljaju ispitivanje funkcionalne aktivnosti jetre i bubrega.

U mreži ljekarne Ribavirin tablete se izdaju na recept. Njihova neovisna uporaba nije dopuštena bez potrebnih istraživanja i pribavljanja sastanaka.

predozirati

Podaci o predoziranju ribavirina su ograničeni, budući da je lijek propisan samo od strane liječnika nakon odgovarajućih istraživanja i naknadnog praćenja doze i režima lijeka. Ako je preporučena terapijska doza prekoračena, mogu se pojaviti znakovi nuspojava. U tom slučaju zaustavljanje uzimanja tableta. U uvjetima medicinske bolnice obavlja se simptomatska terapija.

Ribavirin analozi

Strukturni analozi za Ribavirin tablete su lijekovi Devirs, Ribavin, Arviron.

Uvjeti i uvjeti skladištenja

Rok trajanja Ribavirina je 2 godine. Priprema se skladišti u originalnoj tvorničkoj ambalaži, tamnoj, suhoj, nedostupnoj djeci pri temperaturi zraka ne više od +20 ° C.

Prosječna cijena tableta Ribavirin u ljekarnama Moskve ovisi o njihovoj količini u paketu:

 • 200 mg, 30 tableta - 274-304 rubalja.
 • 200 mg, 60 tableta - 637-708 rubalja.

Gripa. Informacije za pacijente.

Opće informacije o gripi

gripa Je li akutna virusna bolest uzrokovana virusima influence A i B. Epidemije i epidemije gripe godišnje se promatraju u jesensko-zimskom razdoblju. Procjenjuje se da 15 do 42 posto djece predškolske i školske dobi svake godine dobiva utjecaj.

Mehanizam prijenosa - virusi influence prenose se od osobe do osobe, uglavnom kroz dišni sustav (kihanjem, kašljem, govorom, dodirom)

Vrh koncentracije virusa je 24-48 sati bolesti, a zatim se brzo smanjuje - u 5 do 10 dana virus se više ne prepoznaje u dišnim putevima.

Razdoblje inkubacije obično traje jedan do četiri dana (prosječno dva dana). Razdoblje inkubacije H1N1 influence od 2009. Iznosi približno 1,5 do 3 dana (najviše - do 7 dana)

Čimbenici rizika su mala djeca, djeca s popratnim bolestima.

Klasični simptomi nekomplicirane gripe

Ovi se simptomi često prate manifestacije uobičajenih ARVI (kašalj, "crveno grlo", nos nosa)

Hladnjaci (SARS) kod djece. Simptomi, dijagnoza, liječenje.

Hladno (akutna respiratorna virusna infekcija, akutne respiratorne infekcije).

Postoje određene poteškoće s dijagnozom gripe u maloj djeci. Konkretno, to je zato što bebe ne mogu glumiti simptome kao što su glavobolja i mialgija. Mala djeca također imaju manje "iskustva" komuniciranja s virusima influence i stoga imaju veći rizik od razvoja bolesti. Oni imaju tendenciju da imaju veću temperaturu, visoki rizik od febrilnih napadaja.

U slučajevima nekomplicirane gripe, groznica i slabost mogu biti jedini znak gripe u sezoni influence.

Glavni simptomi influence kod djece:

 • Fever - 95 posto (50 posto vrućice> 39 º C)
 • Kašalj - 77 posto
 • Rhinitis - 78 posto
 • Glavobolja - 26 posto (među djecom od 3 do 13 godina)
 • Bol u mišićima - 7 posto (kod djece od 3 do 13 godina)

U starijoj djeci i odraslima, gripa A (H3N2) obično je povezana s teškim putem bolesti.

Simptomi mogu uključivati ​​tahikipu, konjuktivitis, ubrizgavanje krvnih žila sluznice nosa, cervikalni limfadenitis. Žalbe zbog upaljenih grla su prilično rijetke.

Tijek influence

Pacijenti s nekompliciranom griznicom obično se oporavljaju - u roku od dva do pet dana. Međutim, bolest može trajati više od tjedan dana, osobito kod male djece. Niska prisutnost kašlja dugo je uobičajena. Očuvanje simptoma slabosti i lakog umora, nazvanog "postgrippos asthenia", može trajati nekoliko tjedana u starijoj djeci.

Komplikacije influence

Najčešće komplikacije gripe u djece je upala srednjeg uha (10 do 50% djece razvije u roku od 3-4 dana nakon početka gripe) i upala pluća, bronhitis, bronhiolitis, laringotraheitisa.

Gripu također može uzrokovati pogoršanje kronične bolesti, osobito bronhijalne astme

Overcooling i prehlada (SARS). Postoji li odnos

Bilo da su naše majke i bake bile u pravu kad su bile zatvorene u djetinjstvu.

Komplikacije influence iz živčanog sustava:

aseptički meningitis, akutna cerebralna ataksija, transverzni mijelitis, Guillain-Barreov sindrom, akutni encefalitis nekrotizirajući, encefalopatija, febrilne konvulzije, akutna psihoza.

miozitis - Akutni miozitis je rijetka i teška komplikacija influence. Obilježja akutnog miozitisa je ekstremna bolest pogođenih mišića, najčešće u teladi. U teškim slučajevima, može se primijetiti oticanje i bubrenje mišića.

Bakterijske infekcije s grijanom:

Sekundarna bakterijska infekcija (pneumonija ili bakteremija) najčešće je uzrokovana stafilokokus aureusom ili pneumokokaog.

Ostale komplikacije - Ostale komplikacije infekcije gripe uključuju miokarditis, perikarditis i sindrom toksičnog šoka.

Dijagnoza influence

Tijekom sezone gripe treba sumnjati u sljedećim slučajevima:

 • Vrućica u dojenčadi
 • Djeca s povišenom temperaturom i akutni napad bolesti dišnog sustava (čak i ako se ovi simptomi razvijaju tijekom hospitalizacije)
 • Djeca s visokom temperaturom i pogoršanje glavne kronične plućne bolesti
 • Djeca s pneumonijom stečene u zajednici i visoku temperaturu

Infekcije virusom influence također treba uzeti u obzir u bilo koje doba godine kod djece s febrilnim dišnim bolestima. Gripu je moguće u bilo koje doba godine, ali se češće otkriva tijekom izbijanja i epidemija.

Laboratorijska dijagnostika - potvrdu dijagnoze u djece zahtijeva izolaciju virusa influence ili detekciju viralnih proteina ili virusne RNK u izolaciji dišnih putova ili drugih uzoraka (npr kralježnične tekućine, biopsija tkiva ili mišića, itd.) U ambulantnim postavkama, laboratorijska dijagnoza influence nije uvijek opravdana zbog troškova. Dobra pomoć ovdje može biti korištenje brzih testova.

Liječenje gripe

UPOZORENJE! Nemojte sami lijekirati! Razgovarajte o potrebi za propisivanjem svog liječnika!

Gripa. Učestalost komplikacija kod djece s umjerenom ili teškom bolešću

Tijekom vrhunca sezone gripe, među djecom koja se okreću pedu.

1. Nespecifično liječenje

 • antipiretici na visokoj temperaturi (paracetamol 15 mg / kg do 4 puta dnevno, nurofen 10 mg / kg do 4 puta dnevno)
 • obilje pića
 • fizičko hlađenje (hladna pića, rastopljeni sladoled, primjena hladnoće do velikih žila - inguinalne nabore i ispod pazuha)

2. Antivirusni lijekovi - dvije klase antivirusnih lijekova koriste se za sprečavanje i liječenje gripe kod djece: inhibitori neuraminidaze i adamantanski pripravci (M2 inhibitori). Inhibitori neuraminidaze i adamantanski pripravci ne smiju se koristiti za liječenje bolesti uzrokovanih drugim respiratornim virusima!

Inhibitori neuraminidaze - oseltamivir, zanamivir, laninamivir i peramivir. Inhibitori neuraminidaze inhibiraju oslobađanje viriona iz stanice domaćina. Inhibitori neuraminidaze su aktivni protiv virusa gripe A (uključujući pandemijski 2009-2010 vrsta H1N1) i influence B.

Ribavirin - upute za uporabu, analize, analozi, doziranje

U uputama za primjenu Ribavirina se kaže da lijek ima antivirusnu aktivnost. Lijek se koristi za liječenje virusnih infekcija, uključujući hepatitis C.

Lijek često uzrokuje prethodno ovisnu hemolitičku anemiju. U najgorem slučaju, to može dovesti do smrti, pa se lijek koristi samo u medicinske svrhe.

Ribavirin tablete - upute za uporabu

Tablete Ribavirin je sintetska zamjena za nukleozide. Glavna tvar brzo prodire u zaražene stanice. Lijek se bori protiv virusa velikih boginja i herpeske infekcije. Ribavirin tablete se također koriste za hepatitis C.

Ribavirin - upute za uporabu:

 1. Tablete se piju za vrijeme jela, isprati vodom, bez žvakanja.
 2. Dan traje 0,8-1,2 grama.
 3. Doza se dijeli na 2 podijeljene doze (nakon buđenja i prije spavanja).

Uz ribavirin, peginterferon alfa 2b može se propisati. Primjenjuje se subkutano svakih 7 dana u količini od 1,5 ug / kg. Često se liječenje nadopunjuje upotrebom interferona alfa-2b. Otopina se daje subkutano tri puta tjedno za 3 milijuna.

Vrijeme terapije, ako se tablete ne uzimaju ranije - 24 tjedna. Vrijeme liječenja virusom genotipa 1 je godinu dana.

Ribavirin kapsule upute za uporabu

Jedna kapsula Ribavirina sadrži 100/200 mg antivirusne tvari. Je lijek indiciran kroničnog hepatitisa C, u slučaju nedostatka interferon a, na pogoršanjem nakon aplikacije nterferonum alfa i odsutnosti odgovor nakon posljednjeg tretmana. Također kapsule se koriste za hemoragičnu groznicu i bjesnoću.

Ribavirin - upute za uporabu kapsula:

 1. Lijek se napija dva puta dnevno na 600 mg u isto vrijeme.
 2. Trajanje terapije je 6-12 mjeseci s hepatitisom C i 1 godinu s genotipom 1b.

Doza ribavirina uzimana s interferonima određena je težinom pacijenta. Doza može doseći do 1200 mg dnevno.

Uz virus genotipa 1, količina lijeka je podijeljena u dvije doze:

 1. Ako pacijent teži do 75 kg, a ujutro uzmite 2 kapsule, a prije spavanja - tri kapsule.
 2. Ako je težina pacijenta iznad 75 kg, onda navečer i ujutro uzmite 3 kapsule.

S genotipom 3 ili 2, Ribavirin se uzima dva puta dnevno 400 mg u isto vrijeme.

Ribavirin kanon - upute za uporabu

Ribavirinski kanon je tvrda kapsula u želatinoznoj membrani. Svaka tableta sadrži 200 ml aktivnog sastojka. Kapsule se prodaju u pakovanju od 10-15 komada u staničnom konturu.

Ribavirin tablete korisnički priručnik i cijena:

 1. Kapsule se uzimaju u vrijeme unosa hrane na 1400 mg dnevno. Doza je podijeljena na 2 puta.
 2. Paralelno s pacijentom, subkutano injicirajte interferon alfa 2b (3 milijuna) tri puta dnevno ili Peginterferonum alfa-2b pri 1,5 μg / kg svakih sedam dana. Trajanje terapije je 1 godina.
 3. Trošak lijeka je od 247 rubalja.

Pacijenti s genotipom 1 ili 4 u prisutnosti virusnog odgovora nakon tromjesečne terapije potrebno je još 9 mjeseci. Ukupna duljina tečaja je 1 godina.

Vrijeme terapije u prisutnosti HCV genotipa 2/3 - 6 mjeseci. Ako prvi put terapije nije donio rezultate, drugi se tretman propisuje za jednu godinu.

Vremenski tijek HIV infekcije, kronični oblik hepatitisa C - 48 tjedana.

Ako ne postoji virološki odgovor, nakon šest mjeseci liječenja uklanja se potreba za kombiniranom terapijom. Kada se laboratorijski parametri mijenjaju ili nastaju nuspojave, prilagođava se doziranje Ribavirina ili se lijek otkazuje.

Primanje Ribavirin Canon s interferonom alfa-2 u starijoj dobi iu bolesnika s oštećenjem funkcije bubrega zahtijeva pomno praćenje. Zato što postoji visoki rizik od anemije.

Ribavirin c3 - upute za uporabu

Ribavirin c3 je dostupan u obliku kapsula od 200-400 mg aktivnog sastojka u svakoj. Lijek se uzima oralno na početku i na kraju dana s obrokom.

Često se unos ribavirina c3 kombinira s upotrebom peginterferona ili interferona alfa-2b, boceprevira. Doziranje, trajanje i učestalost prijema određuje se pojedinačno.

Ribavirin c3 korisnički priručnik:

 1. Težina 65 kg. Doza dnevno - 800 mg, koja je podijeljena na 2 puta 400 ml po prijemu.
 2. Tjelesna težina do 80 kg. Dnevna doza je 1000 mg - 400 mg ujutro i 600 mg navečer.
 3. Težina do 105 kg. Doza dnevno iznosi 1200 mg - 600 mg po dozi.
 4. Tjelesna težina od 105 kg. Dnevna doza iznosi 1400 mg, 600 mg sutre i 800 mg navečer.

Ribavirin - upute za uporabu za djecu

U službenoj uputi za lijek navodi se da je Ribavirin kontraindiciran u djetinjstvu. Lijek može usporiti razvoj rastućeg organizma.

Ali ponekad se ribavirin koristi u rano djetinjstvu i ranom životu za liječenje akutnih infekcija donjeg respiratornog sustava. Lijek se koristi za teške bronhitise i upalu pluća. Inhalacije se provode samo u stacionarnim uvjetima iu prva tri dana infekcije.

Postupak se provodi dva puta dnevno tijekom 3-7 dana. Izračunavanje doze - 10-20 mcg Ribavirin po 1 kg tjelesne težine. Otopina se priprema na osnovi praška i vode za injekcije. Primljeni lijek ulijeva se u nebulizator, dijete je smješteno u kisik šator ili je dopušteno disati kroz masku kisika.

Ribavirin je također uključen u dvojnu terapiju u liječenju virusnog hepatitisa. Ulazak tableta u dobi od 3 godine kombinira se s upotrebom interferona ili peginterferona alfa 2b.

Preporučena doza za dijete iznosi 15 mg po 1 kg tjelesne težine. Doza se dijeli na 2 podijeljene doze. Vrijeme liječenja od 168 do godinu dana.

Ribavirin - upute za uporabu i cijenu

Cijena Ribavirina s uputama za uporabu:

 • u tabletama - od 124 do 1025 rubalja;
 • trošak kapsula - 30 komada - 300 rubalja, 60 komada - 700 rubalja i 140 komada - 4.700 rubalja;
 • Ribavirin u ampulama broj 5 košta od 950 do 1200 rubalja.

Cijene Ribavirina s uputama za uporabu u Rusiji:

 1. Ribavirin c3 - od 370 rubalja;
 2. Ribavirin Canon - od 130 rubalja za 30 tableta.

Ribavirin - upute za uporabu, cijenu, analozi

Popularni nadomjestak za Ribavirin:

Gepavirin

Koristi se za terapiju kroničnog oblika hepatitisa C s zajedničkom primjenom alfa interferona. Gepavirin se uzima dva puta dnevno s obrokom u dozi od 800-1400 mg. Doza se određuje tjelesnom težinom pacijenta.

Rebetol

 1. Aktivna tvar je ribavirin.
 2. Oblik ispuštanja - tvrde kapsule.
 3. Farmakološko djelovanje - u kombinaciji s interferonom-alfa Rebetol utječe na viruse.
 4. Indikacije - hepatitis C.

aciklovir

Drugi poznati sinonim za ribavirinu, koji ima antivirusni učinak, je aciklovir. Proizvod je dostupan u obliku krema ili tableta. Jedna tableta sadrži 200 mg aciklovira.

Lijek se propisuje za liječenje i prevenciju herpesa, šindre i vagine, praćen imunosnim nedostatkom. Tablete Atsiklovir piti četiri puta dnevno za 400 mg na vrijeme ili 200 mg 5 puta dnevno. Minimalni tijek terapije je pet dana.

Cijena, recenzija i analogni Ribavirin s uputama za uporabu:

 • Gepavirin. Cijena je od 3000 rubalja. U pregledima pacijenti primjećuju da je unatoč istoj aktivnoj tvari Ribavirin nekoliko puta jeftiniji od gepavirina. Iako se ovaj drugi smatra boljim proizvodom.
 • Rebetol. Trošak je 2850 rubalja. Svjedočanstva - liječnici preporučuju odabir Rebetola kod liječenja hepatitisa jer je mnogo učinkovitiji, bolje toleriran i manje toksičan.
 • Aciklovir. Cijena je 25 rubalja. Prema pregledima, aciklovir u usporedbi s Ribavirinom ima mnogo veći spektar aktivnosti, a trošak je minimalan. Ali s liječenjem hepatitisa C, Ribavirin je učinkovitiji.

Ribavirin - upute za uporabu i recenziju

Povratne informacije pacijenata o liječenju hepatitisa C Ribavirin i interferon su negativni. Budući da mnogi bolesnici doživljavaju da dvojna terapija ima mnoge nuspojave.

Pacijentska povratna informacija o Ribavirinu s uputama o korištenju pozitivnog. Mnogi napominju da nakon 2-3 mjeseca liječenja, hepatitis markeri se ne nalaze u krvi, a virusni opterećenje se smanjuje.

Gotovo svi ljudi koji uzimaju Ribavirin primijetili su da je terapeutski tijek kroničnog oblika antroponalne virusne infekcije prilično skup. Mjesec tretmana košta od 500 do 2,5 tisuće dolara. U isto vrijeme, povoljna prognoza se promatra samo u 50-60% slučajeva.

Ribavirin primjena referentnih pregleda:

 • "Od pozitivnih svojstava može se razlikovati visoka učinkovitost, prikladna doza, mogućnost provođenja kombinirane terapije. Nedostaci lijeka - ograničeni opseg primjene, učinci na fetus, mnoge nuspojave."Infektivni liječnik Aleksandrov PA, St. Petersburg.
 • "Pros - omogućuje vam da postignete stabilnu remisiju. Cons - štetno je za živčani sustav, mnoge kontraindikacije i negativne reakcije. " Liječnik-hepatolog Majewski MN, Moskva.

Odgovori većine liječnika i pacijenata slični su u tome što antivirusna terapija ribavirinom uzrokuje mnoge nuspojave:

 • Živčani sustav - migrena, nervoza, slabost, agresija, zbunjenost.
 • Organi probave - suha usta, dispeptički poremećaji.
 • Srce i krvne žile - skokovi pod pritiskom, kršenje brzine otkucaja srca, srčani zastoj.
 • Dišni sustav - ENT bolesti, upala sluznice nosa, kašalj, dispneja.
 • Genitourinarni sustav - smanjena seksualna želja, dismenoreja, upala prostate.
 • Muskuloskeletni sustav - bol u mišićima ili zglobovima.

Ribavirin često uzrokuje alergiju koja pokazuje natečenost, osip na koži, vrućica, eritema, sužavanje bronha, Lynellov sindrom.

Također u procesu liječenja pacijenti i liječnici primijetili su da Ribavirin nije kompatibilan s mnogim lijekovima. Nije poželjno koristiti lijek s Didanozinom, Stavudinom, Lamivudinom, Antacidima.

Zajednički unos antivirusnog sredstva s masnom hranom poboljšava probavljivost lijeka. Ako prekoračete dozu koju propisujete liječnik, povećava se rizik od negativnih učinaka.

Ribavirin za virusne bolesti

Ribavirin je lijek koji pripada antivirusnoj skupini.

Upute za uporabu

Kada kupujete lijek, osoba mora nužno čitati upute za njegovu uporabu. Činjenica je da sadrži informacije o načinu primjene i doziranja, moguće nuspojave, kontraindikacije i indikacije. Čitanje uputa od strane medicinskog osoblja i pacijenata je način zaštite od potencijalnog potrošača od oštećenja zdravlja koje može prouzročiti nepravilno rukovanje lijekom.

Ribavirin je moćan lijek, stoga je upoznavanje s uputama nužan uvjet.

Terapijsko djelovanje

Ribavirin je lijek koji inhibira sintezu DNA i RNA virusa zbog promjena koje se javljaju s lijekom kada se uzimaju. Usisavanje nakon oralne primjene brzo se događa. Zbog enzimske polimeraze sadržane u mediju, virusi prestaju dijeliti.
Ako je intravenozna infuzija lijeka s kapaljkom (infuzija), tada je maksimalna koncentracija lijeka u krvi otkrivena do kraja postupka.

Izlučuje se u urinu, u pravilu, u nepromijenjenom obliku, a intravenskom primjenom, stopa eliminacije povećava se za 1,5 do 2 puta. Dio lijeka također može biti izlučen crijevom.

Ako osoba ima hemodijalizu, nema izlučivanje ovog lijeka. Uz sve vrste bubrežne insuficijencije, sadržaj ribavirina može se povećati, u usporedbi sa zdravih ljudi. Bolesti jetre ne utječu na uklanjanje lijeka iz tijela.

Sastav i oblik otpuštanja

Ribavirin je dostupan u kapsulama, tabletama, liofiliziranim praškom za inhalaciju, oralnu ili intravenoznu upotrebu. Aktivni sastojak u svim oblicima lijeka je ribavirin.

Prašak se prodaje u flaconima na 6 g.

Jedna tableta sadrži 200 mg glavnog aktivnog sastojka i neke pomoćne komponente (kukuruzni škrob, magnezijev stearat, kalcijev dihidrogenfosfat dihidrat, talk, mikrokristalna celuloza). Na prodaji postoje paketi od 60 i 120 komada.

Kapsule se prodaju u pakiranjima od 30, 60 i 120 komada. Može sadržavati 100, 200 i 400 mg aktivnog sastojka i pomoćne tvari (krumpirov škrob, mliječni šećer, kalcijev stearat, hipromeloza). Temelj njihove školjke je želatina i titan dioksid, iako se u njihovoj proizvodnji koriste i druge komponente (plava boja, azorubin, Ponso 4R, propil i metilhidroksibenzoat).

Ampule s prahom prodaju se u pakiranjima od 10, 5 i 1 kom.

svjedočenje

Ribavirin je prvenstveno izumljen za kontrolu hepatitisa C, ali postoje i druge bolesti u kojima je učinkovita:

 • virusi gripe A i B;
 • ljudski respiratorni sincicijski virus;
 • kanceroznih (onkogenih) virusa;
 • hemoragične groznice;
 • adenovirusne infekcije;
 • epidemijski parotitis (popularni naziv - zaušnjaci);
 • groznica Rift Valley;
 • Lassa groznica;
 • parainfluence;
 • Newcastleska bolest;
 • citomegalovirusna infekcija;
 • herpes.

kontraindikacije

Pored situacija kada je Ribavirin potreban, postoje slučajevi kada se u svakom slučaju ne može koristiti:

 • ako je trudna ili laktacijska žena, jer je destruktivan učinak lijeka na fetus dokazan;
 • u liječenju djece i adolescenata mlađih od 18 godina;
 • ako osoba ima bolest jetre, na primjer, cirozu;
 • ako pacijent ima talasemiju (polumjesna anemija);
 • s bubrežnom insuficijencijom;
 • ako je pacijent alergičan na bilo koje sastojke tableta, kapsula ili praha.

Čak i ako osoba nema očite kontraindikacije prema Ribavirin terapiji, pitanje korištenja ovog lijekova uvijek zahtijeva savjetovanje stručnjaka i terapeuta zaraznih bolesti.

Način primjene

Tablete i kapsule treba koristiti oralno, tj. Iznutra. Dozu obično odabire stručnjak za zaraznu bolest. Nema opće prihvaćenih shema, sve ovisi o dijagnozi i individualnim karakteristikama pacijenta. Riboflavin je samo jedan lijek. Ribavirin je kategorički neprihvatljiv. Zbog obilja nuspojava za liječenje gripe i SARS se rijetko koristi, uglavnom lijekovi koji se temelje na upotrebi ribavirina u liječenju hepatitisa C, je potrebno u kombinaciji s interferonima.

predozirati

Predoziranje Ribavirina je opisana u medicinskoj literaturi. Obično su njezini simptomi povećani nuspojave (opisane su u nastavku). Zloćudnost se uklanja simptomatskim tretmanom. Ukidanje Ribavirina je prekinuto.

Nuspojave

Unatoč činjenici da Ribavirin pomaže u uklanjanju virusnih infekcija, to ima štetan učinak na neke organe i sustave:

na štitnjači (smanjenje ili povećanje proizvodnje hormona koji stimulira štitnjače);

 • na hematopoetskom sustavu (razina hemoglobina se smanjuje, ponekad dolazi do anemije, došlo je do slučajeva granulocitopenije, leukopenije, trombocitopenije);
 • na koži (osip, urtikarija kod alergija);
 • na dišni sustav (s povećanom osjetljivošću - bronhospazam);
 • na kardiovaskularnom sustavu (angioedem, arterijska hipotenzija).

Osim toga, u nekim proizvodima lijek utječe na neke laboratorijske parametre, koje treba uzeti u obzir prilikom propisivanja testova na pozadini liječenja.

Posebne upute

Ribavirin se gotovo uvijek kombinira s interferonom alfa-2b.

Oženjeni muškarci i oženjene žene s dobi djeteta trebaju biti zaštićene unutar 7 mjeseci nakon liječenja ribavirinom jer se povećava rizik od začeća bolesnog djeteta. Osim toga, žene moraju provesti test trudnoće prije početka terapije ovim lijekom.

Pohrana: uvjeti i odredbe

Rok trajanja lijeka ovisi o obliku otpuštanja:

 • ampule za intravensku primjenu i tablete - 36 mjeseci (3 godine);
 • Kapsule - 2 godine (24 mjeseca).

Mjesto gdje se Ribavirin nalazi mora biti pouzdano zaštićen od svjetlosti i vlage. Pristup lijekovima za djecu trebao bi biti isključen.

Odmor iz ljekarni

Lijek se oslobađa iz ljekarni samo osobama koje su primile recept od liječnika.

Trošak lijeka ovisi o ambalaži, obliku oslobađanja i mreži ljekarne u kojoj je kupljen:

 • tablete (30 komada od 200 mg) - 310 rubalja;
 • kapsule (30 komada od 200 mg) - 280 rubalja;
 • kapsule (60 komada od 200 mg) - 628 rubalja;
 • kapsule (120 komada od 200 mg) - 497 rubalja.

Ove brojke su samo približne cijene za koje se proizvod može kupiti putem Interneta, međutim, u raznim lancima ljekarne, troškovi mogu varirati.

analoga

Ribavirin nije jedini lijek na temelju aktivne tvari istog naziva. Postoje i njegovi analozi na osnovi drugih aktivnih tvari:

drugi lijekovi na bazi ribavirina, koji se koriste isključivo za hepatitis C - Rebetol, Ripapeg, Ribamidil, Ribba, Ribavin;

herpesni lijekovi: Acyclovir, Acicum, Acigerpine, Atsivir, Waltrex i Valmax;

lijekovi protiv gripe: Engistol, Rimantadine, Tamiflu, Amantadine;

lijekovi za infekciju citomegalovirusom: Foscarnet i Ganciclovir.

Ovo su samo neke moguće zamjene za opisani antivirusni lijek. Koriste se kada proizvod nije dostupan ili nije pogodan za pacijenta zbog kontraindikacija.

U slučaju virusnih bolesti

Ribavirin je poznat i među liječnicima i pacijentima. O njemu možete naći mnogo članaka i recenzija na Internetu. Oni će, možda, uvjeriti one koji su nedavno propisani lijekovi i imaju liječenje. Komentari na različitim web-lokacijama pokazuju da:

 • "Lijek je dobar, ali mnoge nuspojave";
 • "Kronični hepatitis je opao";
 • "Minus nakon 4 tjedna terapije" (negativni test za hepatitis virus);
 • "Nuspojave lijekova, naravno, strašne, ali možete izdržati";
 • "Glavobolje... izazivale su pakao, ali liječenje se nije izgubilo."

Iz tih zapisa može se shvatiti da Ribavirin učinkovito uništava viruse, ali tijekom terapije stanje zdravlja osobe koja ga uzima bitno je pogoršana. Nuspojave su problemi koji se mogu riješiti u pravilnoj formulaciji režima liječenja. Ovo je glavni zadatak liječnika koji radi kod pacijenata s hepatitisom C, grijanjem, herpesom ili drugim virusnim infekcijama.