Recenzije Ribavirin

Metastaze

Proizvod: Tablete, kapsule

Jeanne (pozitivna povratna informacija)

Možete se potpuno oporaviti od kroničnog hepatitisa

Naravno, neću lagati, da se možeš izliječiti od kroničnog hepatitisa C tjedan ili mjesec dana. Ovo je duga, iscrpljujuća borba. Ali ako slijedite sve upute liječnika i uzimate propisane lijekove, tada postoji nada za kompletan lijek u šest mjeseci ili godinu dana. U mom slučaju, proces je trajao devet mjeseci. Bilo bi bolje ako trudnica hoda u ovom trenutku.) Nakon ovog razdoblja, postalo je jasno iz analiza da se hepatitis povukao. Nuspojave: strašne glavobolje. Ako situacija nije bila tako ozbiljna, ne bih ih podnosila. A ovdje jednostavno nije bilo izbora. Globalno, uzimajući osloboditi od hepatitisa je važnije, tako da lijekovi protiv bolova u vašim rukama - i naprijed, se liječi.

Anastasia (pozitivna povratna informacija)

Alat, prema pregledima, pomogao je puno ljudi u borbi čak i sa najgorim virusima. Bio sam mu propisan u bolnici nakon pozitivne analize virusa herpesa kad sam planirao trudnoću. Unatoč upozorenjima liječnika da čak i ako Ribavirin pomaže, virus nakon dostave može se vratiti, počela sam liječiti. Trajalo je 6 mjeseci, nakon čega je analiza postala negativna i ostala je tako. Virus se nije vratio. Lijek stvarno pomaže, iako ne samo da djeluje korisno. Osjećala sam se na njegovu prijemu slabost, nesanica i stalan osjećaj tjeskobe. Na kraju prijema, stanje se vratilo u normalu. Cijena lijeka je oko 600 rubalja. za pakiranje 60 kom.

Olga (negativna recenzija)

Kako pomoći jetri

Dobar, ali skup lijek. Opće sada imaju ozbiljnih problema s pozornice jetre u medicini se nalazi u politiku slobodnog obveznog zdravstvenog osiguranja, ako je korak nije ozbiljna, morate ga kupiti na vlastiti trošak. Liječenje hepatitisa C (i Ribavirina je propisano za tu svrhu) skup je i nije brz proces. Već sam se suočio s ovim prije nekoliko godina. Također mogu dodati sami, lijek savršeno mi odgovara, pomaže kontrolirati sve moje probleme s hepatitisom, značajno mi je poboljšavao život. Da, on ima kontraindikacije, ne može voziti automobil, barem ja ne mogu s njim, želim spavati, ali se na analizi vidim napredak, a od istog. Nemam alergija na njega, t.ch. i ja ću i dalje biti tretiran od strane njega. Liječenje i kontrola sada su slogan za život.

Diana (Neutralna recenzija)

Pomogao je poraziti virus, ali je potresao živčani sustav

Uoči trudnoće, odlučio sam dati analize kako bih izuzeli nepredviđene okolnosti u budućnosti. I onda iznenađenje - herpes virus je pronađen. Imenovani Ribavirin morao je piti za dva mjeseca, ali već sam pokrenuo testove početkom drugog mjeseca, kako ne bi preopteretio tijelo višak doze lijekova. Iznenađujuće, virus je poražen čak i prije zakazanog vremena. No, za vrijeme kada sam uzimao drogu, počeo sam promatrati neku vrstu nervoze u mom ponašanju, često sam bio nadražen čak i najznačajnijih sitnica. Nakon prekida ribavirina, živčani sustav postupno se vratio u normalu. Prema tome, kvaliteta lijeka može se procijeniti na dva načina.

Vjera (pozitivna povratna informacija)

Tako se dogodilo da patim od kroničnog hepatitisa C, ponekad se blijedi, au proljeće, kao i uvijek, kroničari su pogoršani. U takvim vremenima, morate uzeti ribavirin kako biste ponovno dobili osloboditi od neugodnih simptoma. Prednosti mogu reći da je lijek pomaže mi za nekoliko godina, ali ima nedostatke, a ne malo, ja uvijek imati glavobolju, kada prima, nije jak, ali neugodno stanje. Ali ne postoji ništa što treba učiniti, ali u liječenju mog problema je djelotvorno i mogu podnijeti tečaj. Po cijeni neću reći da je skupo, sasvim je prihvatljivo u naše vrijeme. Ako to nije bilo za pobochki, to bi bio idealan lijek za hepatitis C.

Elvira (negativna povratna informacija)

Ribavirin pripada brojnim lijekovima koji imaju imunostimulirajuće i antivirusno djelovanje. Doslo sam ga zajedno s interferonom alfa-2b dosta dugo, gotovo cijelu godinu. Lijek se koristi za liječenje i prevenciju recidiva u virusnom hepatitisu C. Svaki mjesec je otišla posjetiti liječnika i uzeti krvne pretrage. Ako postoje promjene tijekom liječenja, moguće je da će liječnik smanjiti dozu. Za cijelo vrijeme primanja imao sam uporni hipertermiju 37-38 stupnjeva, znojenje i povremeno bacio groznicu. Također je potrebno držati razinu leukocita i trombocita pod kontrolom kako bi se izbjegle neugodne posljedice. Postoji svibanj biti krvarenje (uključujući i unutarnje). Ali upornost i strpljivost dopuštali su našem liječniku da postigne trajnu remisiju s hepatitisom. Sada samo terapija održavanja i nadzor.

HEPATITIS C - tajnoviti virus! Forum je posvećen problemima rehabilitacije nakon terapije, prirodnih metoda jačanja imuniteta, zdrave ishrane, pacijentovih priča.

Izbornik za navigaciju

Korisničke reference

Korisničke informacije

Istina o ribavirinu - o tome što liječnici šute.

Poruke 1 stranica 30 od 48

Podijeli ovo12009-12-03 09:27:47

  • Autor: Kosmonavt
  • administrator
  • Mjesto: Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Registriran od: 2009-11-29
  • Pozivnice: 0
  • Online postovi: 0
  • Poštovanje: +10
  • Pozitivan: +19
  • Godina: 40 [1978-01-25]
  • Vaš genotip: 1
  • Vrsta krvi: 1
  • Znak horoskopa: Vodenjak
  • Provedeno na forumu:
    1 dan 12 sati
  • Zadnji posjet:
    2013-11-18 15:52:06

ribavirinom

Sintetski pripravak, blizak strukturi nukleotida gvanozina. Ima širok spektar aktivnosti protiv mnogih virusa koji sadrže DNA i RNA i visoku toksičnost.

kontraindikacije

apsolutan
Preosjetljivost na ribavirin.
Teško zatajenje jetre i / ili bubrega.
Anemija.
Hemoglobinopatije.
Teško zatajenje srca.
Trudnoća.
Dojenje.

rođak
Nekontrolirana hipertenzija.
Starije dob.
Decompensirani dijabetes melitus (s napadima ketoacidoze).
Tromboembolija plućne arterije.
Zatajenje srca.
Bolesti štitne žlijezde.
Depresija, suicidalne tendencije.
Ciroza jetre.
Autoimuni hepatitis.

Uređivanje upozorenja

Ribavirin za inhalaciju koristi se samo u specijaliziranim ICU-ima. Medicinsko osoblje koje radi s lijekom treba uzeti u obzir njezinu teratogenost.
Upotrijebite lijek u obliku otopine za inhalaciju u dojenčadi koja je na IVL-u, ukoliko medicinsko osoblje dobro upućuje na tehniku ​​udisanja.
Kako bi se zaštitio medicinsko osoblje, inhaliranje ribavirina dopušteno je samo uz uporabu posebnog nebulizatora.
Trudnoća. Ribavirin ima teratogeni učinak, stoga je kontraindiciran tijekom trudnoće i opasno je u slučaju trudnoće u medicinskom osoblju.
Dojenje. Ribavirin je strogo kontraindiciran kod dojenja.
Pedijatrija. Inhalacijska primjena dopuštena je samo kod djece s serološkim potvrđivanjem RSV infekcije.
Oštećena funkcija bubrega i jetre. Ribavirin je kontraindiciran kod bolesnika s teškom bubrežnom i / ili jetrenom insuficijencijom.

Podijeli ovo22009-12-03 09:32:23

  • Autor: Kosmonavt
  • administrator
  • Mjesto: Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Registriran od: 2009-11-29
  • Pozivnice: 0
  • Online postovi: 0
  • Poštovanje: +10
  • Pozitivan: +19
  • Godina: 40 [1978-01-25]
  • Vaš genotip: 1
  • Vrsta krvi: 1
  • Znak horoskopa: Vodenjak
  • Provedeno na forumu:
    1 dan 12 sati
  • Zadnji posjet:
    2013-11-18 15:52:06

Ribavirin za inhalaciju koristi se samo u specijaliziranim ICU-ima. Medicinsko osoblje koje radi s lijekom treba uzeti u obzir njezinu teratogenost.

Teratogeni učinci (od grčkog τερατος «čudovište, nakaza, čudovište".) - kršenje embrionalnog razvoja pod utjecajem teratogeni faktora - neke fizičke, kemijske (uključujući i lijekove) i bioloških agensa (npr virusi) s pojavom morfoloških abnormalnosti i malformacija.

Posebno jak pozornost na problem teratogenosti lijekova je izrađen u sredini XX stoljeća, nakon skandala s tabletama za spavanje - talidomid, što je izazvalo Europskim zemljama masivne povrede razvoja ekstremiteta u djece čije su majke tijekom trudnoće, ovaj lijek, ovaj slučaj je nazvan kasnije „Talidomidovoy tragedija” i bio je važan u formiranju sustava kontrole lijeka.

Podijeli ovo32009-12-03 09:39:54

  • Autor: Kosmonavt
  • administrator
  • Mjesto: Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Registriran od: 2009-11-29
  • Pozivnice: 0
  • Online postovi: 0
  • Poštovanje: +10
  • Pozitivan: +19
  • Godina: 40 [1978-01-25]
  • Vaš genotip: 1
  • Vrsta krvi: 1
  • Znak horoskopa: Vodenjak
  • Provedeno na forumu:
    1 dan 12 sati
  • Zadnji posjet:
    2013-11-18 15:52:06

Uklanjanje ribavirina iz tijela je sporo. Izlučuje se u mokraći u obliku metabolita i ostaje nepromijenjen. 10% se izlučuje izmetom. T1 / 2 od uzimanja jedne doze - 27-36 sati, do postizanja stabilne koncentracije - 151 - 298 sati, što znači da je njegova sporo izlučivanje iz drugih mjesta na tijelu od plazme. Nakon na / u 19% lijeka izlučuje putem bubrega u nepromijenjenom obliku u roku od 24 sata i 24% za 48 sati, nakon primjene inhalacijom od 30-55% izlučuje bubrega unutar 72-80 sati.

Nuspojava:
Promatrani učinci su općenito reverzibilni, ne utječu na učinkovitost liječenja i prestanu nakon završetka primanja. Većina odstupanja laboratorijskih pokazatelja može se podesiti odabirom doze.
Iz živčanog sustava: glavobolja, nesanica, astenički sindrom, depresija.
Iz kardiovaskularnog sustava: arterijska hipotenzija, bradikardija, srčani zastoj (vrlo rijetko).
Na dijelu hemopoeze: hemolitička anemija, leukopenija, neutropenija, granulocitopenija, trombocitopenija (u većini slučajeva malo eksprimiranih). Najčešći nuspojava je hemolitička anemija. Hemoliza je glavni toksični učinak ribavirina. Međutim, u kliničkim ispitivanjima ni u kojem slučaju nije bilo potrebno prekinuti terapiju samo zbog smanjenja sadržaja hemoglobina. Normalizacija hemoglobina se opaža nakon privremene redukcije doze.
Dišnog sustava: dispneja, kašalj, bronhospazam, plućni edem, hipoventilacije sindrom, pneumotoraks, plućne atelektaza, apnea (inhaliranjem).
Na dijelu probavnog sustava: anoreksija, gubitak težine, mučnina, bol u trbuhu, nadutost, povećana razina neizravnog bilirubina u krvi.
Alergijske reakcije: osip kože, osip, bronhospazam, anafilaksija, eksantema, fenomen slične gripi s temperaturom, bol u zglobovima itd.
Ostalo: gubitak kose, promjene u sadržaju TSH (disfunkcija štitnjače), simptomi autoimunih bolesti (vrlo rijetki).
Uz ubrizgavanje mlaza moguća je zimica (stoga se preporuča polagano davanje lijeka u roku od 10-15 minuta).
Da li medicinski radnici koji obavljaju inhalacijsku primjenu lijeka: glavobolja, svrbež, hiperemija oka ili natečenost kapaka.

Posebne upute i mjere opreza:
Prije početka liječenja, 2, 4, 8 tjedana i češće po potrebi, trebaju se održati referentnih laboratorija studija (kompletne krvne slike s leukocita i trombocita, praćenje elektrolita analize sadržaja hemoglobina, funkcionalni testovi jetre, kreatinin, bilirubin i mokraćna kiselina u serumu).
Tijekom liječenja ribavirinom maksimalno smanjenje hemoglobina u većini je slučajeva promatrano nakon 4 do 8 tjedana od početka liječenja. S smanjenjem hemoglobina ispod 11 g / dl, doza se privremeno smanjuje na 50% početne doze. U većini slučajeva, preporučene promjene doze osiguravaju oporavak hemoglobina. Međutim, kada hemoglobin padne ispod 8.5 g / dl, lijek treba zaustaviti.
Iako ribavirinom nije odlikuje izravnim učinkom na kardiovaskularni sustav, anemija povezana s ribavirinom može uzrokovati jačanje zatajenja srca i / ili pogoršanje simptoma koronarne bolesti. U tom smislu, terapija ribavirinom treba davati oprezno pacijentima sa srčanim bolestima i tek nakon odgovarajućeg pregleda. Tijekom liječenja, takvi pacijenti zahtijevaju poseban opažanje. U slučaju bilo kakvog pogoršanja kardiovaskularnog sustava, liječenje treba prekinuti.
Ribavirin se treba koristiti s oprezom u liječenju bolesnika s teškom plućnom bolesti (posebno kroničnom opstrukcijskom plućnom bolešću) ili dijabetesom s napadima ketoacidoze. Oprez se također treba primijetiti u slučaju poremećaja zgrušavanja (na primjer, s tromboflebitisom, plućnom embolijom) ili značajnom supresijom koštane srži.
U svezi s mogućim pogoršanjem funkcije bubrega kod starijih pacijenata, prije uporabe lijeka potrebno je utvrditi funkciju bubrega, posebice klirens kreatinina.
U slučaju akutnih alergijskih reakcija (košnica, angioedem, bronhospazam, anafilaksija), lijek treba prekinuti i propisati odgovarajući tretman. Prolazni osipi ne služe kao osnova za prekid liječenja.
Sigurnost lijeka u liječenju hepatitisa C u djece i adolescenata nije utvrđena, pa je njegova upotreba u bolesnika ispod 18 godina ne preporučuje u ovoj patologiji.
Muškarci i žene s dobi trudnoće tijekom liječenja i unutar 7 mjeseci nakon završetka terapije trebaju koristiti učinkovite kontracepcije.
Medicinsko osoblje koje radi s lijekom treba uzeti u obzir njegovu potencijalnu teratogenost.
Otopina za intravenozne infuzije i inhalacije koristi se samo u bolnici s specijaliziranim reanimacijskim odjelom.
Upotrijebite lijek u obliku otopine za inhalaciju u dojenčadi koja je na ALV-u, samo bi medicinsko osoblje trebalo biti upoznato s ovom metodom primjene (pomoću posebnog aparata). Za inhalacijsku terapiju treba koristiti štit kisika ili maska ​​kisika.
Krema nije namijenjena za liječenje oftalmoherpes. Da bi se povećala učinkovitost terapije, potrebno je započeti s pojavljivanjem prvih simptoma bolesti.

Utjecaj na sposobnost vožnje i rada s strojevima:
Tijekom liječenja, oni doživljavaju umor, pospanost ili dezorijentiranost, treba se suzdržati od vožnje motornih vozila i druge klase. Potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju visoku koncentraciju i reakcije brzine psihomotorna.

ribavirinom

Oblici otpuštanja

Reference liječnika o ribavirinu

Vrlo djelotvorno antivirusno sredstvo koje se koristi u mnogim virusnim bolestima, prikladnim režimima doziranja i pakiranju, izraženim terapeutskim učinkom, niskom cijenom, sposobnošću korištenja s drugim lijekovima.

Česte nuspojave, učinci na fetus - vrlo ograničeni opseg, uglavnom u teškim patologijama.

Pacijentova povratna informacija o ribavirinu

Često u proljeće imam vrlo slab imunitet, obolio sam se, umorna i hladno. I na usnama i pod nosom je natočio hladnoću ili herpes. Ovo nije opasna bolest, ali to je neugodno kad vas prolaznici s vama sretno promatraju. Kao prevencija, savjetovali su mi u apoteku ove pilule. Vidio ih je prema uputama. Primijetio sam nuspojave. Nisam bio bolji, još gore. Herpes se nije smanjivao, tjedan dana kasnije sam je ozdravio i prošao. Može li pilule kojima i pomoći, ali čini mi se, od liječenja herpesa su nedjelotvorne. Pokušat ću tražiti druge lijekove.

Ja sam osoba koja nikada nije sama liječila, vjerujte mi. Kupio sam "Ribavirin" isključivo za liječnički recept. Cijena je više nego pristupačna, pogotovo jer u paketu 60. 60 tableta. Naravno, tijekom liječenja ovako jako, svi nisu išli. Ali, budući da lijek stvarno pomaže, simptomi su počeli odbijati sljedeći dan korištenja, oni nisu posve nestali, ali su doista propali. I za puni oporavak trebalo sam doslovno 5 dana liječenja. Zahvaljujući liječniku za pisanje izuzetno korisnog alata, brzo sam se oporavio.

Upute za uporabu ribavirina

Farmakološko djelovanje

Antivirusno sredstvo. Brzo prodire u stanice i djeluje unutar stanica inficiranih virusom. Lako fosforilira intracelularno ribavirina za adenozin mono-, di- i trifosfat metabolita. Ribavirina trifosfat - jaka konkurentni inhibitor inozin monofosfat dehidrogenaze, RNA polimeraza od virusa gripe i guanilil transferaze RNK, potonji se izražava postupak, premaz glasničke RNA-ljuske kočenje. Ti različiti učinci dovode do značajnog smanjenja u iznosu od intracelularne gvanozin trifosfata i suzbijanje sinteze virusne RNA i proteina. Ribavirin inhibira replikaciju novih viriona, što smanjuje količinu virusa, selektivno inhibira sintezu virusne RNA, bez suzbijanja sinteze RNA u normalno funkcioniranim stanicama.

Najaktivniji od DNA virusa - respiratorni sincicijski virus, herpes simpleks virusom tipa 1 i 2, adenovirusi, CMV, poxviruses skupinu, Marekove bolesti; RNA virusa influence virusa - A, B, parainfluence (paramiksovirusima, zaušnjaka, Newcastle bolest), reovirusi, arenavirusi (Lassa virus groznice, Bolivijski hemoragične groznice), bunyaviruses (dolina virus groznice Rift, Crimean-Congo virus hemoragične groznice), hantavirusi (virus hemoragične groznice s bubrežnim sindromom ili plućnu) paramiksovirusima, RNA onkogenim virusima.

U liječenju hemoragične groznice s bubrežnim sindromom smanjuje težinu bolesti, smanjuje trajanje simptoma (temperatura, oligurija, bol u donjem području, trbuha, glavobolje), poboljšava laboratorijskim pokazateljima bubrega, smanjuje rizik od krvarenja komplikacija i nepovoljan ishod.

Ribavirin nije osjetljiv na DNA viruse - Varicella zoster, virus pseudorabije, prirodni kauboj; RNA virusi - enterovirusi, rhinovirusi, encefalitis virus šume Semliki.

Oblik ispuštanja, sastava i pakiranja

tablete bijela ili gotovo bijela boja, okrugla, ravno-cilindrična, sa stranom i rizikom.

pomoćna sredstva: mikrokristalna celuloza, kukuruzni modificirani škrob, kalcij hidrofosfat dihidrat, magnezijev stearat, talk.

10 kom. - pakiranje stanični planimetrični (2) - pakiranje kartona.
10 kom. - ambalaža celulozni planimetrični (3) - paketići kartona.
10 kom. - pakiranje stanični planimetrični (6) - pakiranje kartona.
10 kom. - ambalaža celularni planimetrični (9) - pakiranje kartona.
30 kom. - pakiranje staničnog oblika (1) - pakiranje kartona.
30 kom. - pakiranje stanični planimetrični (2) - pakiranje kartona.
30 kom. - ambalaža celulozni planimetrični (3) - paketići kartona.

Režim doziranja

Interakcije lijekova

Mogućnost lijeka ili drugog tipa interakcije s ribavirinom može trajati do dva mjeseca (5 perioda T1/2 ribavirin) nakon prestanka upotrebe zbog usporenog izlučivanja.

Uz istodobnu primjenu s interferonima povećava se terapeutska učinkovitost.

Uz istodobnu primjenu ribavirinom, moguće je smanjenje učinkovitosti stavudina i zidovudina.

Nuspojava

Od strane središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava: glavobolja, vrtoglavica, slabost, malaksalost, nesanicu, umor, depresiju, razdražljivost, tjeskoba, emocionalnu labilnost, nervoza, uznemirenost, agresivno ponašanje, zbunjenost; rijetko - suicidalne tendencije, povećani glatki mišićni tonus, tremor, parestezija, hiperestezija, hipoestezija, nesvjestica.

Iz kardiovaskularnog sustava: smanjenje ili povećanje krvnog tlaka, brady ili tahikardija, palpitacije, srčani zastoj.

Iz hematopoeze: Hemolitička anemija, leukopenija, neutropenija, granulocitopenija, trombocitopenija; izuzetno rijetka - aplastična anemija.

Iz dišnog sustava: dispepsija, kašalj, faringitis, dispneja, bronhitis, otitis media, sinusitis, rinitis.

Iz probavnog sustava: suha usta, smanjen apetit, mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, zatvor, disgeuzija, pankreatitis, nadutost, stomatitis, upala jezika, krvarenja desni, hyperbilirubinemia.

Iz osjetilnih organa: lezije ožiljne žlijezde, konjuktivitis, poremećaj vida, slabost / gubitak sluha, tinitus.

Iz mišićno-koštanog sustava: artralgija, mialgija.

Iz genitourinarnog sustava: plime, smanjeni libido, dismenoreja, amenoreja, menoragija, prostatitis.

Alergijske reakcije: kožni osip, eritem, urtikarija, hipertermija, angioedem, bronhokonstrikcije, anafilaksija, fotoosjetljivost, eritema multiforme, Stevens-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza, kada u / u uvodu - zimice.

Lokalne reakcije: bol na mjestu ubrizgavanja.

Ostalo: gubitak kose, alopecija, oslabljen struktura kose, suha koža, hipotireoze, bol u prsima, žeđ, gljivične infekcije, virusne infekcije (uključujući herpes), sindrom sličan gripi, znojenje, limfadenopatija. Medicinski radnici koji obavljaju inhalacijsku administraciju mogu imati glavobolju, svrbež, hiperemija oka ili natečenost kapaka.

svjedočenje

Za oralno davanje: liječenje kroničnog hepatitisa C u odraslih (u kombinaciji s interferonom alfa-2b ili peginterferonom alfa-2b).

Parenteralno: hemoragična groznica s bubrežnim sindromom.

Lokalno u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim oblicima doza ribavirina za oralnu i parenteralnu primjenu: infekcija kože i sluznice, uzrokovanih herpes simplex virusima tipa 1 i 2, različite stranice, uključujući u području genitalija; herpes zoster (kao dio složene terapije).

Kontraindikacije za uporabu

Primjena u trudnoći i laktaciji

Prijava za kršenje funkcije jetre

Prijava za kršenje funkcije bubrega

Koristite u djece

Posebne upute

Koristite samo u bolnici specijaliziranog odjela za reanimaciju. Upotreba ribavirina kod pacijenata kojima je potrebna mehanička ventilacija moguća su samo stručnjaci s iskustvom u reanimaciji.

Oprezno u žena u reproduktivnoj dobi (trudnoća) nepoželjni u pacijenata s dijabetesom (dekompenzacije sa ketoacidoza epizoda) u bolesnika s COPD, plućna embolija, kroničnog zatajenja srca, bolesti štitnjače (uključujući tirotoksikoza) u poremećajima zgrušavanja krvi, tromboflebitisa, mielodepression, hemoglobinopatijama (uključujući talasemije, anemija srpastih stanica), depresije, samoubojstvo tendencije (uključujući povijesti), HIV suinfekciji (u kombinaciji s visoko aktivnom antiretrovirusnom terapijom - rizik od mliječne acidoze), u starijih bolesnika.

Medicinsko osoblje koje koristi ribavirin trebalo bi uzeti u obzir njezinu teratogenost.

Recenzije o Ribavirinu

Prikupili smo stvarne povratne informacije o proizvodu Ribavirin, koju naši korisnici objavljuju. Najčešće, odgovor je napisao majke malih pacijenata, ali oni također opisuju osobnu povijest uporabe lijeka na sebe.

Za oralno davanje: liječenje kroničnog hepatitisa C u odraslih (u kombinaciji s interferonom alfa-2b ili peginterferonom alfa-2b). Parenteralno: hemoragična groznica s bubrežnim sindromom. Lokalno u obliku monoterapije ili u kombinaciji s drugim oblicima doza ribavirina za oralnu i parenteralnu primjenu: infekcija kože i sluznice, uzrokovanih herpes simplex virusima tipa 1 i 2, različite stranice, uključujući u području genitalija; herpes zoster (kao dio složene terapije).

rasprava

Mislim da nije vrijedno vrijeđati savjetnika. Najvjerojatnije pod "liječenjem" liječnik nije imao na umu specifičnu antivirusnu terapiju - ribavirin i interferone koji se mogu injicirati. Tijekom trudnoće ti lijekovi se zapravo ne koriste. Trudnice s hepatitisom C podvrgavaju se testovima za određivanje aktivnosti bolesti (testovi jetre, ultrazvuk, itd.). U većini slučajeva hepatitis C na pozadini trudnoće je povoljan, ne manifestira se i ne zahtijeva dodatno liječenje. Međutim, ponekad na pozadini trudnoće, oštećenja jetre počinju napredovati, a zatim je propisana terapija. Poslali su mu glave.

. bilo trudnoće. Obrađena sveobuhvatno: oblozi, kupke rana, povećava imunitet, vrhnje Devirs, ovaj lijek ima visoku antivirusno djelovanje jer sadrži ribavirin, liječnik je rekao da je po mom mišljenju to je jedini krema s takvim sadržajem. Želim vam zdravlje i uspjeh.

ovo je novi antivirusni lijek koji nije bio testiran do kraja, a ne sve prištiće su razjašnjene. ali je bolji od ribavirin Tipo. ali ako se može koristiti ili iz trudnoće ili kasnije

. titracije B i C. Učinkovitost lijeka je dokazana, infekcije bez liječenja u velikom broju slučajeva su agresivne i dovode do nepovratnih promjena. Koristi: Interferon + ribavirin - za hepatitis C; interferon, lamivudin, entekavir, tenofovir, Telbivudinom, adefovir - hepatitis B - interferon u hepatitisu D. U svim tim slučajevima, interferon koji se daje parenteralno. 3. HIV je infekcija. Antiretrovirusna terapija. 4.Respiratornye virusnih infekcija: influence ako dokazano djelotvorna preparatov- 2 grupe su: 1) blokatori kanala (M-rimantadin, amantadin). 2) Inhibitori neuraminidaze: Oseltamivir (Tamiflu) i zanamivir (Relenza). Pripravci se koriste za m.

. Liječenje herpesa napisao vrhnje Devirs, ovaj lijek smanjuje trajanje virusnih prolijevanja od izvora zaraze, pa je objasnio mi je (u medicinskom smislu), jer sadrži ribavirin, moj liječnik rekao da mislim da je to jedina krema s takvim sadržajem, za mene to je vrlo korisno, dugo vremena nema novih čireva. I općenito je potrebno da se povremeno liječi, pod nadzorom liječnika, kako bi se testirali, dobro, nemojte očajavati naravno.

. kamilice, otopine klorheksidina. U slučaju pneumonije ili drugih bakterijskih komplikacija, ospice pokazuju antibiotike, u teškim slučajevima koriste se kortikosteroidi. Ribavirina je pokazala svoju učinkovitost in vitro. Za prevenciju i liječenje može se koristiti više.

ribavirinom

Opis je aktualan 2016/07/01

  • Latino ime: ribavirin
  • ATX kod: J05AB04
  • Aktivni sastojak: Ribavirin (Ribavirin)
  • proizvođač: Ozon Ltd., Pharm, aktivni sastojak, Farmservis dd, Valenta Pharmaceuticals, Pranafarm, Kanonfarma proizvodnja dd (Rusija), Jiangling Benda Pharmaceutical Co., Zhejiang Cheng Yi Pharmaceutical Co., Starlake Bioscience Co.Inc. Zhaoqing Guangdong Starlake Bio-kemijska farmaceutska tvornica (Kina)

struktura

Aktivna tvar lijeka - ribavirinom. Tablete, osim toga, sadrže MCC, kalcij hidrofosfat dihidrat, talk, kukuruzni škrob i magnezijev stearat.

Oblik izdavanja

Lijek se izdaje u obliku kapsula, tableta i praha supstancije.

Farmakološko djelovanje

Farmakodinamika i farmakokinetika

Ribavirin je sintetički lijek s širokim spektrom djelovanja. Djeluje protiv mnogih virusa, ali točan mehanizam djelovanja agenta nije u potpunosti određen. Pretpostavlja se da smanjuje intracelularni bazen guanozin trifosfata i time pomaže u suzbijanju proizvodnje nukleinskih kiselina virusa.

S internom aplikacijom bioraspoloživost od lijeka je 45%. Maksimalna koncentracija se promatra nakon 60-90 minuta. Aktivna tvar ne veže se na proteine plazma, ali se može akumulirati eritrociti. Može prodrijeti u BBB.

Sredstvo se biotransformira u jetri i izlučuje uglavnom u urinu. Poluživot nakon jednokratne doze je 27-36 sati, sa stabilnom koncentracijom u krv - 6 dana.

u inhalacija primjena lijeka oko 30-55% izlučuje se u urinu u obliku metaboliti tijekom 72-80 sati.

Upozorenja za uporabu

Za inhalaciju lijek je propisan za pacijentovo liječenje dojenčadi i maloj djeci koja pate od teških zaraznih infekcija donjih respiratornog trakta, izazvane respiratorni sincicijski virus.

Odrasli bolesnici vjerojatno su dali lijek kao komponentu kompleksna terapija. Namijenjen je za unutarnju uporabu u slučaju hepatitis C i Lassa groznice.

Parenteralni ribavirin može se davati kod hemoragična groznica s bubrežni sindrom.

kontraindikacije

Ne možete koristiti kronično zatajenje srca (Korak IIB-III), zatajenje bubrega (klirens kreatinina do 50 ml / min), hepatička insuficijencija u teškom obliku, autoimune bolesti, ozbiljan depresija sa sklonostima samoubojstvu, trudnoće, negativna reakcija tijela na ribavirinom, teško anemija, dekompenzirana ciroza jetre, neizlječive bolesti štitne žlijezde, kao iu djetinjstvu i tijekom dojenje.

Nuspojave

Kada se koristi ribavirin, mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  • cirkulacijski sustav: anemija, leukopenija, granulocitopcnijc, neutropenija, trombocitopenija (ako se pojave neželjene reakcije, potrebno je napraviti analizu krv svakih 14 dana);
  • alergijske reakcije: osip kože, konjunktivitis (na inhalacije), iritacije kože, eritem, hipertermija, fotosenzitizacija, Stevens-Johnsonov sindrom, urtikarija, zimica (ako se koristi Ribavirin u / u) angioedem, anafilaksija, Lyellov sindrom;
  • kardiovaskularni sustav: smanjenje pritisak, Asistolija, bradikardija (neophodno je stalno pratiti stanje bolesnika);
  • jetra: hyperbilirubinemia;
  • živčani sustav: astenični sindrom, nesanica, povećana razdražljivost, glavobolje, vrtoglavica, depresija, opća slabost, anksioznost, slabost, emocionalna sposobnost, zbunjena svijest, osjećaj umora;
  • dišni sustav: pneumotoraks, bronhospazam, hipoventilacijski sindrom, atelektaza pluća, dispneja, kašalj upala grla, upala sinusa, rinitis, kratkoća daha, edem pluća, za vrijeme spavanja (na inhalacije);
  • probavni sustav: smanjenje apetit, metalni okus i suha usta, nadutost, mučnina, proljev, zatvor, promjena okusa, stomatitis, hyperbilirubinemia, upala jezika, krvarenje iz desni, pankreatitis, povraćanje, bol u abdomenu;
  • osjetilnih organa: poraz lakšeg žlijezda, oštećenje sluha i vida, tinitus;
  • mišićno-koštani sustav: artralgija, mialgija;
  • genito-urinarni sustav: i plima i oseka, dismenoreja, menoragija, smanjiti libido, prostatitis;
  • drugo: bolna senzacija na mjestu ubrizgavanja, gubitak i poremećaj strukture kose, hipotireoza, jaka žeđ, virusne infekcije (Na primjer, herpes) hiperhidroza, bol u prsima, gljiva, sindrom sličan gripi, limfadenopatija.

Prilikom izvršavanja udiše postupci može doći do sljedećih nuspojava: glavobolja, hiperemija oka, svrbež kože i oticanje kapaka.

Upute za uporabu Ribavirin (metoda i doza)

Za one koji su propisani tabletama ili Ribavirin kapsule, upute za uporabu vam kažu tko bi ih trebao uzimati tijekom jela. Lijek se ne može žvakati. Dnevna doza, u pravilu, iznosi 0,8-1,2 g. Podijeljena je u dvije doze. Trajanje tečaja je obično 24-48 tjedana. U svakom slučaju, stručnjak to određuje pojedinačno.

intravenozno lijek se primjenjuje samo u uvjetima bolnica. Točan plan primjene i doziranje određuje liječnik.

Upute za uporabu Ribavirina u obliku inhalacije obavještava da je korisno potrošiti ih maloj djeci u prva tri dana razvoja zarazne bolesti. Učinite to samo u uvjetima bolnica.

inhalacija provodi se 12-18 sati dnevno. Tečaj je dizajniran za 3-7 dana. Doza lijeka je 10 mg / kg dnevno. 1 ml otopine je 20 mg lijeka.

Za pripremu inhalacijska otopina treba uzeti 6 g sredstva u obliku praha i dodati u 100 ml vode za ubrizgavanje. Smjesa se izlije u poseban aparat za inhalacije i voda se doda u volumen od 300 ml.

predozirati

U slučaju predoziranja lijeka mogu se povećati negativne reakcije. U tom slučaju, upotreba alata mora biti poništena. Liječenje je simptomatsko.

interakcija

U kombinaciji s interferoni učinkovitost lijeka raste.

Bioraspoloživost ribavirina se smanjuje upotrebom sredstava s magnezijem i aluminijem, i simetikon.

Interakcija s stavudin i zidovudin može dovesti do smanjenja učinka ovih lijekova.

Također treba uzeti u obzir da se Ribavirin povuče prilično polako i stoga može utjecati na primanje drugih sredstava još dva mjeseca nakon završetka tečaja.

Uvjeti prodaje

Lijek se prodaje samo na recept. To je zato što nisu svi bolesnici svjesni negativnih posljedica koje bi se moglo dovesti do upotrebe ovog lijeka. Treba objasniti negativnu stranu recepcije treba stručnjaka.

Uvjeti skladištenja

Čuvajte tablete i kapsule na suhom i tamnom mjestu. Optimalna temperatura nije veća od 25 ° C.

Datum isteka

analoga

U Rusiji su registrirani sljedeći analozi Ribavirin:

  • Arviron;
  • virazol;
  • Rebetol;
  • ribavirinom-LIPINT;
  • ribamidil;
  • Trivorin;
  • Vero ribavirinom;
  • Devirs;
  • Ribavin;
  • Ribavirin Meduna;
  • Ribavirin-FPO;
  • Ribapeg.

Prije uporabe bilo kojeg od gore navedenih analoga, trebali biste se obratiti svom liječniku.

Rebetol ili Ribavirin - što je bolje?

Vrlo često, pacijenti s terapijom virusni hepatitis ponuditi izbor Rebetol ili Ribavirin. Mnogi ljudi ne znaju koji lijek preferira. Dakle, postavlja se pitanje da li, Rebetol ili Ribavirin - koji je bolji i sigurniji - još uvijek je relevantan.

Vrlo često, pacijenti jednostavno odabiru jeftiniji lijek. I netko misli da je skuplji, to bolje. Zapravo, aktivna tvar oba lijeka je ista. To je, općenito, isti lijek. Jedina je razlika u tome Rebetol nakon prodaje poseban čišćenje, što znači da uzrokuje manje negativnih reakcija i manje se događa. To potvrđuju brojni pregledi pacijenata koji su uzimali oba lijeka.

Recenzije o Ribavirinu

Tablete i kapsule Ribavirin pregled bolesnika uglavnom je pozitivan. Iako se neki od njih žale da lijek ne liječi, već samo uklanja simptome, savjetuje se da uzimaju analoge. Osim toga, pregledi Ribavirina često govore o pojavljivanju različitih nuspojava. U nekim je slučajevima zamjena tableta po kapsulama pomogla da se riješe.

Također je zabilježeno da kod pacijenata s recidivom bolesti i onih koji nisu prethodno propisani Interferon alfa-2b, Učinkovitost terapije je povećana ako Altevir i Ribavirin zajedno.

Cijena Ribavirin, gdje kupiti

Cijena Ribavirin je vrlo pristupačna za većinu potrošača. Pacijenti često pitaju koliko ovaj alat košta u usporedbi s analognim, i ispada da je vrlo jeftin. Cijena ribavirina u tabletama i kapsulama je 30 komada po pakiranju, u prosjeku oko 200-250 rubalja. Ovaj lijek proizvode domaći proizvođači pa nije teško kupiti lijekove u Moskvi u prikladnom obliku otpuštanja.

Recenzije: Ribavirin

  • Vertex, Rusija
  • Rok trajanja: do 01.06.2020
  • Kanonfarma, Rusija
  • Rok trajanja: do 01.01.2022
  • Vertex, Rusija
  • Rok trajanja: do 01.02.2020
  • Canonopharma
  • Rok trajanja: do 01.09.2019
  • Severnaya Zvezda, Rusija
  • Rok trajanja: do 01.02.2020
  • Kanonfarma, Rusija
  • Rok trajanja: do 01.09.2021
  • Sjeverna zvijezda
  • Rok trajanja: do 01.08.2020

Recenzije kupaca Ribavirin

Dobro došli! Kod mene su prije dvije godine dijagnosticirana - kronični hepatitis With, genotip 3a. Prošao je sve potrebne testove za početak terapije (uzi, biokemijski, kvantitativni, genotip, itd.). Nadalje, stavljena je shema kombiniranog antivirusnog liječenja, heptrogina i ribavirinskih preparata. Mjesec dana kasnije, aktivnost AlAT, ASAT, alkalna fosfataza je pala. Virusni opterećenje počeo se smanjivati ​​i tako tijekom svih 6 mjeseci liječenja. Liječenje je trajalo 6 mjeseci. Danas je krvni test za hepatitis C virus RNA negativan.

Ribavirin lipint puno lakše uzeti, pogotovo za ljude poput ya.Ne mogu progutati kapsule, oni zapeli sa mnom, a zatim ovjes, piti i piti ee.Takzhe činilo mi se da imam manje bolestan kad sam vidio lipint ribavirina, a usput bilo je pola godine, pa na liječničkom sastanku tražit ću režim lipina umjesto redovitog ribavirinina.

To je dosta vrijedan lijek i cijena je dobra. U meni je prijatelj stigao u fazu bolesti hepatitisa. Dugog testiranja s liječnikom, postupkom i uzimanjem Ribavirin, izbjeći će loše posljedice

Imala sam kronični hepatitis C, bio sam mučen za liječenje. Pokušao sam puno lijekova, a liječenje je ležalo u bolnici. Onda se ovdje pojavio ribavirin-lipint. Čudo se sigurno nije dogodilo, tjedan dana nije izliječeno. No, nakon pola godine primjene, izvršen je cjelovit pregled, kronični hepatitis. Ribavirin je uzeo još 4 mjeseca kako je propisao liječnik. Vrlo zahvalna proizvođačima ovog lijeka

U mene je djevojka uhvatila Hepatitis, otkrila ga je ili njega praktički odjednom. Liječnik joj je prepisao ribavirin lipin. Liječenje je trajalo 10 mjeseci, potpuno izliječeno, zahvaljujući Bogu da nije postignut stupanj kroničnog hepatitisa. Cijena zasigurno nije jeftina, ali za zdravlje i uzimajući u obzir učinak droge, nema novca ni šteta

Monoterapija Ribavirin U liječenju HCG-a nije učinkovit, samo u kombinaciji s interferonom (ovisno o financijskim mogućnostima i imenovanju svog liječnika). Moj muž i ja Na HTP-u 5 mjeseci, ostao je 1 mjesec. Genotip hepatitisa C 2. Minus nakon 4 tjedna terapije. Nuspojave od droga su svakako strašne, ali možete izdržati. Sve zdravlje.

Poboljšana moji testovi, kronični hepatitis za nekoliko godina i bolest bilo kojeg nažalost ne nestaje, Ribaverin ublažava simptome, ali ne liječi do kraja, uzimajući 4 tjedna za redom, glavobolje istovremeno izazvao pakao, ali liječenje je ništa manje nego s testovima do uh Ovo je sve dobro.

Terapija za hepatitis C provedeno ribavirin samo u kapsulama, s početkom u obliku tableta, ali su počeli problemi sa želucem - bilo je bolove u ustima stalnog suho kao da li je dan voda nije piće, liječnik je rekao probavljivost gore, ponudio isprobati kapsula istog lijeka bila bolje. Analize su pokazale negativan rezultat.

Ove su tablete tretirane za teški hepatitis C u bratu. Lijek je vrlo dobar, ima visok antivirusni učinak. Od nuspojava je zabilježen samo mali proljev.

Ribavirin - uputa za uporabu, analoge, mišljenja i oblika otpuštanjem (kapsula i tableta od 200 mg), od lijeka za kombinirano liječenje kroničnog hepatitisa C uz interferon alfa zajedno u odraslih, djece i trudna

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka ribavirinom. Postoje recenzije posjetitelja stranice - potrošači ovog lijeka, kao i mišljenja stručnjaka liječnika o upotrebi ribavirina u njihovoj praksi. Veliki zahtjev je da aktivno dodaju svoje povratne informacije o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao u uklanjanju bolesti, a uočene su komplikacije i nuspojave koje proizvođač možda nije proglasio u bilješkama. Analozi ribavirina u prisutnosti postojećih strukturnih analoga. Koristi se za kombinirano liječenje kroničnog hepatitisa C u kombinaciji s interferonom alfa u odraslih, djece, kao iu trudnoći i laktaciji.

ribavirinom - antivirusno sredstvo. Brzo prodire u stanice i djeluje unutar stanica inficiranih virusom. Lako fosforilira intracelularno ribavirina za adenozin mono-, di- i trifosfat metabolita. Ribavirina trifosfat - jaka konkurentni inhibitor inozin monofosfat dehidrogenaze, RNA polimeraza od virusa gripe i guanilil transferaze RNK, potonji se izražava postupak, premaz glasničke RNA-ljuske kočenje. Ti različiti učinci dovode do značajnog smanjenja u iznosu od intracelularne gvanozin trifosfata i suzbijanje sinteze virusne RNA i proteina. Ribavirin inhibira replikaciju novih viriona, što smanjuje količinu virusa, selektivno inhibira sintezu virusne RNA, bez suzbijanja sinteze RNA u normalno funkcioniranim stanicama.

Najaktivniji od DNA virusa - respiratorni sincicijski virus herpes simpleks virusom tipa 1 i 2 (herpes simplex), adenovirusi, CMV, virus boginja skupina, Marekova bolest; RNA virusa influence virusa - A, B, parainfluence (paramiksovirusima, zaušnjaka, Newcastle bolest), reovirusi, arenavirusi (Lassa virus groznice, Bolivijski hemoragične groznice), bunyaviruses (dolina virus groznice Rift, Crimean-Congo virus hemoragične groznice), hantavirusi (virus hemoragične groznice s bubrežnim sindromom ili plućnu) paramiksovirusima, RNA onkogenim virusima.

U liječenju hemoragične groznice s bubrežnim sindromom smanjuje težinu bolesti, smanjuje trajanje simptoma (temperatura, oligurija, bol u donjem području, trbuha, glavobolje), poboljšava laboratorijskim pokazateljima bubrega, smanjuje rizik od krvarenja komplikacija i nepovoljan ishod.

Ribavirin je imun na DNA viruse - Varicella zoster, pseudorabies virus, cowpox; RNA virusi - enterovirusi, rhinovirusi, encefalitis virus šume Semliki.

struktura

Ribavirin + ekscipijenti.

farmakokinetika

Nakon gutanja ribavirin se lako i gotovo potpuno apsorbira iz probavnog trakta. Apsolutna bioraspoloživost je približno 45-65%, što je očigledno povezano s metabolizmom tijekom "prvog prolaza" kroz jetru. Ribavirin se ne veže na proteine ​​plazme. Metabolizam ribavirina provodi se reverzibilnom fosforilacijom i cijepanjem - deibosilacijom i hidrolizom amida da bi se formirao triazol karboksilni metabolit. Uklanjanje ribavirina iz tijela je sporo. Ribavirin i njegovi metaboliti - triazolkarboksamid i triazolkarboksilna kiselina - izlučuju se iz tijela urinom. Samo oko 10% doze izlučuje se izmetom.

Nakon unosa jedne doze lijeka zajedno s prehranom s visokim udjelom masnoća, povećala se bioraspoloživost ribavirina (Cmax i AUC povećani su za 70%). Očigledno je to zbog usporavanja prijenosa ribavirina ili promjena pH vrijednosti želučanog sadržaja. Značaj ovog fenomena za kliniku nije definiran. Ipak, kako bi se postigla maksimalna koncentracija ribavirina u krvnoj plazmi, preporučljivo je uzimati lijek uz hranu.

svjedočenje

U kombiniranoj terapiji s interferonom alfa 2b:

  • ponavljanje kroničnog hepatitisa C u bolesnika starije od 18 godina koji su prethodno liječeni interferonom alfa s produženim učinkom (normalizacija ALT-a do kraja liječenja);
  • kronični hepatitis C potvrđeno histološki, ranije nisu bili liječeni, bez znakova dekompenzacije jetre, uz povišen ALT, u seropozitivnosti RNA virusa hepatitisa C, u prisutnosti jake fibroze ili upalne aktivnosti.

Za korištenje udisanja: bolničkog liječenja novorođenčadi i djece u ranom djetinjstvu s teškim infekcijama donjeg dijela dišnog sustava uzrokovanih respiratornim sincicijskim virusom.

Oblici otpuštanja

Tablete 200 mg.

Upute za uporabu i režim doziranja

Lijek se uzima oralno u dozi od 1-1,2 g dnevno, podijeljen u dvije doze (ujutro i navečer). Doza ovisi o tjelesnoj težini bolesnika. Uz tjelesnu težinu od 75 kg i više, lijek propisan je dnevnom dozom od 1 g u 2 podijeljene doze: 2 kapsule od 200 mg ujutro i 3 kapsule od 200 mg u večernjim satima; s tjelesnom težinom iznad 75 kg, dnevna doza je 1,2 g u 2 podijeljene doze: 3 200 mg kapsule u jutro i 3 200 mg kapsule navečer.

Trajanje liječenja ovisi o kliničkom tijeku bolesti.

Preporučeno trajanje liječenja za bolesnike s relapsa nakon prethodnog liječenja je 6 mjeseci, a za neliječene pacijente - najmanje 24 tjedna. U tom slučaju, liječenje treba produljiti za daljnjih 24 tjedana (ukupno 48 tjedana) u bolesnika s genotipom 1, naznačen time, da prije nego što tretman je određen visoke koncentracije RNA virusa hepatitisa C u krvi, te na kraju prvih 24 tjedana liječenja, RNA virusa hepatitis C je prestao otkrivati.

Nuspojava

  • smanjenje hemoglobina zbog hemolize;
  • pojava blage anemije, leukopenije, granulocitopenije, trombocitopenije;
  • moguće disfunkcije štitnjače (promjena u sadržaju TSH);
  • osip kože;
  • hives;
  • angioedem;
  • bronhospazam;
  • anafilaksa;
  • arterijska hipotenzija;
  • promjena u laboratorijskim pokazateljima.

kontraindikacije

  • teške bolesti srca (uključujući nestabilne i otporne na terapijske oblike) do 6 mjeseci prije početka terapije Ribavirinom;
  • Bolesti štitnjače, otporne na terapiju;
  • hemoglobinopatija (uključujući talasemiju, anemiju srpastih stanica);
  • kronično zatajenje bubrega (QC manje od 50 ml / min), tešku depresiju, samoubilačke misli ili pokušaje samoubojstva (uključujući i povijest);
  • teškog oštećenja funkcije jetre ili dekompenzirane ciroze jetre;
  • autoimune bolesti (uključujući autoimuni hepatitis);
  • trudnoća;
  • razdoblje dojenja;
  • povećana osjetljivost na ribavirin i druge komponente lijeka.

Primjena u trudnoći i laktaciji

Kontraindicirana uporaba lijeka Ribavirin tijekom trudnoće i dojenja (dojenje).

Liječenje ribavirinom ne smije se početi sve dok se ne dobije rezultat negativnog testiranja trudnoće, koji treba izvršiti neposredno prije početka lijeka.

Bolesne žene s dobi trudnoće koje uzimaju Ribavirin, kao i njihove seksualne partnere, moraju koristiti učinkovite metode kontracepcije tijekom terapije i najmanje 4 mjeseca nakon kraja.

Mjesečno tijekom cijelog razdoblja potrebno je provesti ispitivanja trudnoće. Ako se trudnoća pojavi tijekom liječenja ili unutar 4 mjeseca nakon kraja, pacijentu treba obavijestiti o značajnom riziku od teratogene izloženosti ribavirinu na fetusu.

Bolesni muškarci i njihovi partneri - žene s dobi djeteta trebaju također koristiti pouzdane metode kontracepcije. Ribavirin se nakuplja intracelularno i vrlo je polagano izlučen iz tijela. Kako bi se isključili mogući teratogeni učinci ribavirina, svaki partner treba koristiti učinkovitu kontracepciju tijekom liječenja, a najmanje 7 mjeseci nakon završetka. Muškarci bi trebali koristiti kondom kako bi smanjili rizik od dobivanja ribavirina u vaginu.

Nije poznato je li bilo koja komponenta ribavirina izlučena u majčino mlijeko.

Zbog visokog rizika od štetnih učinaka ribavirina na bebu, dojenje treba prekinuti prije početka lijeka.

U eksperimentalnim istraživanjima na životinjama, pokazalo se da ribavirin ima embriotoksične i teratogene učinke pri dozama značajno nižim od onih preporučenih za kliničku upotrebu. Kod životinja ribavirin je izazvao promjenu spermija u dozama ispod terapeutske doze.

Koristite u djece

Sigurnost i učinkovitost lijeka u liječenju djece i adolescenata nije utvrđena. Zbog toga se preporuča uporaba u bolesnika mlađih od 18 godina.

Posebne upute

Sigurnost i učinkovitost kombinirane terapije proučavana je samo uz primjenu ribavirina s interferonom alfa 2b.

S oprezom, nakon odgovarajućeg pregleda i samo pod nadzorom kardiologa, Ribavirin treba propisati pacijentima sa srčanim bolestima, anemija nastaju u bolesnika koji su primali (smanjenje hemoglobina na ispod 10 g / dl su kod 14% bolesnika koji su primali ribavirin tijekom kliničkih ispitivanja) lijeka može uzrokovati pogoršanje zatajenja srca i / ili pogoršanje simptoma. Ako se pojave simptomi pogoršanja kardiovaskularnog sustava, liječenje treba prekinuti.

Ribavirin treba oprezno u bolesnika s teškim plućne bolesti (posebno, kronična opstruktivna plućna bolest), dijabetičke ketoacidoze sa simptomima s poremećajima krvarenja (uključujući tromboflebitisa, plućna embolija), kada je izražena mielodepression.

Za alergijske reakcije (urtikarija, angioedem, bronhospazam, anafilaksiju), ribavirin treba odmah povući i propisati odgovarajuće liječenje. Prolazni kožni osip nije razlog za prekid liječenja.

Budući da se funkcionalna sposobnost bubrega i jetre može opadati s godinama, starije pacijente trebaju istražiti njihovu funkciju prije početka Ribavirin.

Kontrola laboratorijskih pokazatelja

Laboratorijski testovi (kompletna krvna slika s leukocita i trombocita, elektroliti analiza, određivanje sadržaja kreatinina u serumu, funkcije jetre) treba izvesti prije liječenja, zatim na 2. i 4. tjedna liječenja, a zatim redovito po potrebi.

U slučaju ozbiljnih nuspojava ili abnormalnosti u laboratorijskim parametrima tijekom uporabe lijeka treba se podesiti doza ili treba zaustaviti lijek do uklanjanja štetnih događaja.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljanje mehanizmima

Osobe koje doživljavaju umor, pospanost i dezorijentacija ribavirina u liječenju treba odbiti obavljati posao koji zahtijeva pažnju i psihomotorni brzinu reakcije (uključujući vožnju, kontrolnih mehanizama).

Interakcije lijekova

Uz istodobnu primjenu ribavirina u dozi od 600 mg s antacidnim lijekom koji sadrži magnezij i aluminijske spojeve ili simetikon, AUC je smanjen za 14%.

Uz istovremeno korištenje ribavirin i interferona, interakcija lijekova alfa 2b nije bila otkrivena.

Ribavirin inhibira fosforilaciju zidovudina i stavudina. Kliničko značenje ovih podataka nije u potpunosti utvrđeno. Međutim, oni sugeriraju da istodobna primjena ribavirina sa zidovudinom ili stavudinom može dovesti do povećanja koncentracije RNA-HIV u krvnoj plazmi. Stoga se preporuča pažljivo praćenje koncentracije plazme RNA-HIV u bolesnika liječenih ribavirinom u kombinaciji s bilo kojim od tih lijekova. Kada se koncentracija RNA-HIV povećava u plazmi, treba razmotriti upotrebu ribavirina u kombinaciji s inhibitorima reverzne transkriptaze.

Dokazi interakcije ribavirina s ne-nukleozidnim inhibitorima reverzne transkriptaze ili inhibitorima proteaze nisu dostupni. Zbog toga ribavirin se može davati zajedno s tim sredstvima za liječenje bolesnika s ko-infekcijom HIV-om i virusnog hepatitisa C.

Mogućnost interakcije lijekom ili druge interakcije s ribavirinom može trajati i do 2 mjeseca nakon prekida njegove uporabe zbog usporenog izlučivanja.

Analogni lijekovi Ribavirin

Strukturni analozi za aktivnu tvar:

  • Arviron;
  • Vero Ribavirin;
  • virazol;
  • Devirs;
  • Rebetol;
  • Ribavin;
  • Ribavirin Meduna;
  • Ribavirin Lipint;
  • Ribavirin SZ;
  • Ribavirin FPO;
  • ribamidil;
  • Ribapeg;
  • Trivorin.

Analogni za farmakološku skupinu (antivirusna sredstva):

  • Avonex;
  • Ageneraza;
  • alloferon;
  • Algeron;
  • Alguire;
  • Altevir;
  • ALFARON;
  • Alfaferon;
  • Amiksin;
  • Anaferon;
  • Anaferon dijete;
  • Baraklyud;
  • valcit;
  • Videx;
  • Viktrelis;
  • Viramune;
  • Viracept;
  • Viread;
  • Virokomb;
  • Virola;
  • viferon;
  • Vudistav;
  • Vellferon;
  • Genfakson;
  • Genferon;
  • Gepon;
  • Gerpferon;
  • Giaferon;
  • hiporamin;
  • Groprinosin;
  • Devirs;
  • didanosin;
  • zidovudin;
  • izoprinozin;
  • Ingavirin;
  • Interal;
  • Interferon alfa-2 humani rekombinant;
  • Interferon gama rekombinantni humani;
  • Intron A;
  • Inferon;
  • Kagocel;
  • Lavomax;
  • lamivudin;
  • Lokferon;
  • Midantan;
  • nevirapin;
  • Norvir;
  • Realdiron;
  • IFN;
  • Relenza;
  • rimantadin;
  • riluzol;
  • rimantadin;
  • ritonavir;
  • Roferon A;
  • stavudin;
  • tenofovir;
  • tilorona;
  • Timazid;
  • Trizivir;
  • Fladeks;
  • Hivid;
  • Eberon alfa;
  • Ekstavia;
  • Erazaban;
  • Efavirenz.